גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הכללים הבסיסיים נשכחו. ואז הגיעה אופירה אסייג

תקשורת המיינסטרים נכנעה ברובה לסטנדרטים עיתונאיים רופסים והתרגלה להנהן לראשים מדברים שמדקלמים דפי מסרים ● השפה הבוטה שלה אולי מטעה, אבל אסייג עובדת בשביל הצופים

מה שהתחיל בלחישה, מטעמי אנינות ודעות קדומות, הפך לקריאות התפעלות ולקונצנזוס - אופירה אסייג היא המראיינת הכי טובה בטלוויזיה כיום.

הסיבות להצלחתה אינן מסתוריות: זהו שילוב של רצינות, חריצות, ובעיקר חוסר הפחד לשאול כל שאלה בשילוב של אפס מחויבות לפוליטיקאים המרואיינים. לצערנו, אסייג היא היוצאת מהכלל המעידה על הכלל - ולכן הסיבות להצלחתה אינן מובנות מאליהן, אפילו כשמדובר בפלטפורמה הכל יכולה של קשת. 

אותה פלטפורמה העניקה לה ולשותפה האמיץ גם הוא, אייל ברקוביץ', את מצעד המרואיינים הפוליטיים. קשה עד בלתי אפשרי לפוליטיקאים לוותר על התענוג המפוקפק והמזוכיסטי להתראיין ב"קשת" בשישי בערב, דקות לפני "אולפן שישי" (גם כשהרייטינג שלה נמוך משמעותית מזה של מהדורות החדשות באמצע השבוע).

בכל זאת, כולנו ראינו בשנים האחרונות, כמה בקלות יכולים להתפספס ראיונות עם פוליטיקאים בפריים טיים, גם כשמדובר בעיתונאים ועיתונאיות פוליטיים "כשרים" למהדרין, עם רקורד ארוך שנים במקצוע.

תקשורת המיינסטרים נכנעה ברובה לסטנדרטים עיתונאיים רופסים, והתרגלה להנהן לראשים מדברים שמדקלמים דפי מסרים. למעשה, נראה שאולפני החדשות ותוכניות האקטואליה מנוהלים כיום ברובם על ידי ספינים.

לא עובדת בשביל פוליטיקאים

ככה זה עובד: הפוליטיקאים מצייצים ספין ומוסרים לרשת החברתית; ברשת החברתית הספין הופך ל"נושא"; מכאן, הוא מוגש בזמן למגישי התוכניות והמהדורות של הפריים טיים; ושם, הפלא ופלא, מראיינים את הפוליטיקאים על "הנושא", וחוזר חלילה.

עם הזמן, אולפני החדשות הלכו וויתרו על מקומם כמדווחי חדשות, או כמייצרי כותרות, ומצאו את עצמם מחממים ספינים מוכנים מראש. מה עוד, שברקע הצליחו הפוליטיקאים להוריד את רוב אולפני החדשות על הברכיים בין היתר באמצעות תעמולה קבועה ובלתי נפסקת על כך "שהתקשורת והשמאל הם אותו הדבר".

"שמאל" על פיהם, הם מי שמבקרים או מציגים תחקיר לא מחמיא לממשלה, מקיימים ראיון תקיף עם נציגי השלטון או סתם לא מהללים החלטות שלטוניות - כל אלה אילצו את המהדורות להוכיח שאין להם אחות שמאלנית. מכאן ועד להתקרנפות של התקשורת, המרחק הוא אפסי.

אלא שאסייג וברקוביץ' לא אוכלים את הלוקש ולא משחקים את המשחק. אם לדבר בשפת הכדורגל, הם יוצאים ממגננה, ועולים להתקפה. ברקו הוא שחקן נשמה, אסייג היא הקפטן והשכל החריף - הראיונות שלה מעידים על תחקיר רציני.

היא מדברת שוטף את ההתרחשויות הפוליטיות והציבוריות המערבלות את ישראל בקצב מסחרר. היא יודעת להפריד בין תעמולה וספין ובין חדשות. חוסר הפחד שלה, וגם חוסר חינני במחסום הבושה, שפעמים רבות מונע מעיתונאים מוכשרים לשאול שאלות רגישות, הם כלי הנשק הכי קטלניים בארסנל שלה. אין לה שום יומרה לשמור על "מכובדות" מזויפת. וממילא, כשהמדינה מנוהלת כמו משחק כדורגל, אין טעם ליישר את העניבה.

דפי המסרים המצוחצחים של המרואיינים, שנשמעו ונקראו עשרות ומאות פעמים בעיתונים, באתרי האקטואליה, בתחנות הרדיו ובתוכניות הטלוויזיה, מתגלים בשיא נלעגותם אצל אופירה וברקוביץ'.

כמו הילד באגדה הידועה על בגדי המלך החדשים, המראיינים חושפים את הפוליטיקאים במערומיהם. זה כמעט נוגע ללב לראות את הפוליטיקאים מתפתלים ומתבלבלים שוב ושוב בשידור, כשהשאלות הנוקבות או האמירות המתריסות ("אל תחרטט אותנו", "אני לא מאמינה לך", "לא קונה את ההסבר הזה", "נו באמת, אף אחד לא מאמין לך עכשיו בבית") נשלפות במיומנות של אקדוחן.

השפה הבוטה אולי מטעה, אבל זו לא התפרצות ספונטנית אלא טקטיקה מתוכננת: אסייג עובדת בשביל הצופים, לא בשביל הפוליטיקאים. לאלה האחרונים לא יעזרו ניסיונות ההיאחזות בגינוני כבוד, ובוודאי שלא יעזרו להם ניסיונות ההתחזות המגושמים שלהם כשהם מתאמצים "לרדת לעם" ("החרטא" של צחי הנגבי כמשל). המסר הוא פשוט: אל תדברו מעל הראש שלנו ואל תתחנפו אלינו. לא מלמעלה ולא מלמטה, ישר. מה כבר ביקשנו? אמת בפרסום. לא יותר.

בהקשר הזה חשוב להעיר את המובן מאליו - אסייג, ילידת דימונה, בת למשפחת מצביעי ליכוד (לפי עדותה), שגדלה בתקשורת הספורט, אינה שייכת למילייה שאפשר לכנות "תקשורת שמאלנית". היא אינה עונה לשום סטראוטיפ אשכנזי או שמאלני. נראה שאפילו שופרי התעמולה של מפלגת השלטון, שאותה ואת העומד בראשה היא תוקפת בחריפות בשנה האחרונה, לא הצליחה לשכנע את הציבור שמדובר ב"שמאלנית".

המודל של העולם הזה

כלל ידוע בתקשורת הוא שעל פי רוב, המצלמה והמיקרופון יהיו לצד המראיינים. האמצעים עומדים שם קודם כל בשבילם וכך גם כל המערכת המגבה מאחורי הקלעים - הבמאי, העורך, הסאונדמן, הטכנאי וכו.

הם ינמיכו את הקול של המרואיינים, יגבירו את הקול של המראיינים, יסיטו את המצלמה ויקצרו או יאריכו את זמן הריאיון. בסופו של דבר, קולו של המראיין יגבר על זה של המרואיין. בשדה הכוח שקיים בין השניים, המרואיין הוא הסוחר שבא למכור את מרכולתו. הוא צריך את המראיין, הרבה יותר משהוא צריך אותו. כלל חשוב יותר הוא, שבדמוקרטיה הפוליטיקאים אמורים לתת תשובות לציבור, לא לעסוק בפולחן אישיות. נדמה שהכללים הבסיסיים האלה בתקשורת ודמוקרטיה, נשכחו עד שאסייג הגיעה.

באופן אירוני כלשהו, "פירה וברקו" עובדים בשיטת העיתון המיתולוגי של אורי אבנרי, "העולם הזה" - כתבות צהובות עוטפות עיתונות קשוחה. פנטזיות נוצצות מעולם הבידור עוטפות אייטמים מרים על המציאות.

קל לראות איפה התשוקה של אסייג. היא משתמשת לא פעם בווריאציות על המשפט "אני פוחדת איזה מדינה נשאיר לילדים שלנו" - משפט כל כך פשוט וטריוויאלי, אפילו נדוש. אבל המסר שלו כלל לא טריוויאלי בתקופה הנוכחית. משמעו, שאין מבוגר אחראי מאחורי ההגה. מישהו צריך לקחת אחריות, ולא רק במסדרונות השלטון.

פקטור עצום במשבר הדמוקרטי שאנחנו חווים, הוא הדיסאינפורמציה וחידלון התקשורת. אסייג מראה שאפשר אחרת - אפשר לייצר חדשות לא מתחנפות ועדיין להביא רייטינג. אפשר להיות המבוגר האחראי ולא להתנשא. ואפשר גם אפשר לראיין כמו שצריך, למרות האווירה האנטי־דמוקרטית לעתים.

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק