גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחל תנינים: גשר עתיק מחודש, פריחה סתווית וציפורים נודדות

הגשר שמעל נחל תנינים בשמורת מעגן מיכאל שוקם, ומי שיגיע אליו יוכל ליהנות גם משמורת נחל תנינים הסמוכה, עם פריחה סתווית וציפורים נודדות, וגם מכפר הדייגים ג'סר א-זרקא

מעגן הדייגים בג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון
מעגן הדייגים בג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון

ממש מעל שפך נחל תנינים אל הים, נמתח בין גדותיו גשר אבן נמוך. הגשר הזה היה אחד מארבע גשרונים שהוקמו מעל נחלים הזורמים לים התיכון במיוחד כדי לאפשר את מסע המרכבה של וילהלם השני, קיסר גרמניה, שבסתיו של 1898 עגן בנמל חיפה במסגרת ביקור מלכותי, ועשה את דרכו לירושלים ברוב טקס.

הגשר הכחול ("ג'סר א-זרקא") היה הכינוי שדבק בגשר האבן הנמוך, שברבות הזמן נשטף ברובו אל הים. כל מה שנותר ממנו היו חלקי האתיקים (האומנות התומכות של הגשר). אבל ממש לאחרונה שוקם הגשר על-ידי רשות שמורות הטבע, נוספו הקמרונות ועכשיו אפשר שוב להלך עליו ולחצות את נחל התנינים מגדתו הדרומית, חופו של הכפר ג'סר א-זרקא, אל גדתו הצפונית, חוף קיבוץ מעגן מיכאל. אגב, בעקבות העימות החריף סביב האסי בקיבוץ ניר דוד הקדים הקיבוץ תרופה למכה, ופתח את שערי חופיו בפני כול.

השמורה בג'סר א־זרקא; גשרון עץ מודרני שנסמך על הסכר הרומי שהיה "הגשר הכחול" ההיסטורי / צילום: יותם יעקבסון

לא רבים יודעים שהגשר הכחול האמיתי אינו הגשר הזה, שהוקם רק לפני כ-112 שנים, אלא מתקן הנדסי מרשים פי כמה, הנטוי מעט במעלה הזרם, וקודם לו במאות שנים. בתחומי שמורת הטבע נחל תנינים נמצא מפעל הנדסי שראשיתו במאה ה-3.

כשהורדוס הקים את העיר קיסריה הוא רצה לפארה ככל האפשר. לשם כך הקים מפעל הנדסי מרשים של הובלת מים לעיר באמצעות נקבות, אקוודוקטים ומנהרות. אלה הובילו לעיר מים משולי רמות מנשה, מהלך של כ-23 ק"מ. ברבות השנים הלכה קיסריה וגדלה, והמים לא הספיקו עוד. במאה ה-3 מהנדסיה איתרו את הנביעות שבבקעת כבארה, אלא שהנביעות היו נמוכות מדי ובנוסף מימיהן היו מליחים.

השמורה בג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון

בגאונות של ממש החליטו המהנדסים לסכור את הנקודה הצרה ביותר בערוץ הנחל, כדי ליצור אגם שמפלסו יגבה בכמה מטרים ממפלס מי הביצה. ממנו יכלו להטות את המים באמה בעלת שיפוע מינימלי. את בעיית המים המליחים פתרו בכך שבקיסריה יצרו הפרדה בין מתקנים למי שתייה למתקנים שבהם ניתן היה להשתמש במים מליחים, כמו השירותים הציבוריים.

הסכר, שאורכו כמעט 200 מטרים, השתמר עד ימינו, ונחשף בחפירות ארכיאולוגיות ממושכות. לאורך מאות שנים הדרך היבשתית המקבילה לים חלפה על גבי הסכר, שהפריד בין כחול הים לכחול האגם המלאכותי ומכאן שמו, "הגשר הכחול".
לאורכו של הסכר הוקמו עשרות טחנות קמח שהופעלו בכוח המים. חלקן פעלו ברצף במשך כ-1,600 שנה, עד 1924, אז יובשה הביצה.

הכפר ג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון

ולמה נקרא הנחל על שם תנינים? - מתברר שתניני יאור אכן שכשכו במימי הנחל והביצה עד סוף המאה ה-19 ואפילו עד תחילת המאה ה-20. כנראה נותרו כשריד לעידן חמים יותר באזורנו ונהנו משפע המים שהטמפרטורה שלהם קבועה וחמימה, מהדגה ומהסבך.
העדויות על קיומם של תנינים אינן רבות, אך עקביות.

התל הקדום שעל שפת הים נקרא קרוקודילופוליס (עיר התנינים), וידוע גם על כמה צלבנים מלגיונותיו של ריצ'ארד לב הארי שנטרפו על-ידי תנינים, כשחנו כאן במהלך מסע הצלב השלישי. אפילו הטמפלרים בחיפה, שקיבלו את פניו של וילהלם השני כשירד מאונייתו הצליחו להניח יד על כמה תנינים שניצודו בשלהי המאה ה-19. עד היום נמצאות לפעמים שיני תנינים בשטחי הביצה שיובשה והייתה לשדות.

לאחר ייבוש הביצה הוטו מי הנביעות המליחות לבריכות דגים גדולות שנכרו על-ידי מעגן מיכאל. הבריכות הללו, שמחליפות את הביצה הקדומה, הן מקום חניה פופולרי לעופות נודדים, שעושים בימים אלה את דרכם מאירופה לאפריקה.

לא רק העופות הנודדים מסמנים את הסתיו, גם הפריחה השופעת בתחומי השמורה. החצבים אומנם סיימו לפרוח, אבל את מקומם תופסות כעת הסתוונית, בת חבצלת קטנת עלים, מרבדים עדינים של בן חצב סתווי וכן נרקיס סתווי, המקדים בפריחתו את הנרקיס המצוי.

נרקיס סתווי. מקדים בפריחתו את הנרקיס המצוי, המפורסם יותר / צילום: יותם יעקבסון

שילוב הפריחה עם הטמפרטורות הנוחות, גוני הסתיו הרכים ומראה להקות הציפורים החולפות הופכים את הביקור בשמורה לקסום (בימים אלו, עקב מגבלות הקורונה, יש להזמין מקום מראש באתר רשות שמורות הטבע).

בכפר ג'סר א-זרקא הדברים משתנים לאטם. אומנם המסלול היפה הנמשך מהשמורה אל חוף הים סגור זה זמן עקב ביוב לא מטופל שזורם לנחל, אבל לצדו מנשבות רוחות של שינוי. הסנונית התיירותית הראשונה בכפר הייתה ג'וחא גסטהאוס שהוקם ב-2013, פרי שיתוף פעולה בין אחמד ג'והה, תושב ג'סר, ששיפור החיים בכפר הוא נר לרגליו, ושל נטע חנין, עורכת דין פלילית שחלומה היה לתרום לכפר ולקהילה כולה על-ידי הקמת גסטהאוס לתרמילאים. בגסטהאוס חדרים זוגיים ומשותפים, המתאימים למשפחה (www.zarqabay.com).

השינוי המסוים שחל בכפר, שמעיד על הלכי הרוח החדשים שמנשבים בו, ניכר גם במבט חטוף, תוך כדי נסיעה בכביש החוף; לא מעט בתים נצבעו לאחרונה בכחול עמוק. מי שעומדת מאחורי המיזם המעניין הזה היא ענת כהן הלוי, אדריכלית ומעצבת פנים שיוזמת ומקדמת פרויקטים חברתיים.

מראהו האפרורי של הכפר נוכח הכחול שמוזכר בשמו ומיקומו הקסום מול הים העלו בה את הרעיון לצבוע את בתיו בכחול, כדי למשוך למקום תשומת לב.אנשי המועצה התלהבו מהרעיון, היא השיגה תרומה נכבדה של צבע ממפעל נירלט והמיזם יצא לדרך. בתרומות שנאספות נצבעים עוד ועוד בתים בכחול עמוק.

בכפר הדייגים הקטן והציורי של ג'סר, הסמוך למעגן, קמו בתי קפה קטנים ופשוטים שמזכירים את סיני. אחד מהם, Beachhab, הוקם ביוזמתה של מורן שטיאסני, שמגדירה את עצמה נוודית דיגיטלית (טל' 054-4515990). המקום יוצא בקרוב לפגרת חורף קצרה, אבל כדאי לזכור אותו לכשישוב וייפתח כשהציפורים הנודדות יחלפו כאן בדרכן חזרה מאפריקה לאירופה. 

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"