גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחל תנינים: גשר עתיק מחודש, פריחה סתווית וציפורים נודדות

הגשר שמעל נחל תנינים בשמורת מעגן מיכאל שוקם, ומי שיגיע אליו יוכל ליהנות גם משמורת נחל תנינים הסמוכה, עם פריחה סתווית וציפורים נודדות, וגם מכפר הדייגים ג'סר א-זרקא

מעגן הדייגים בג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון
מעגן הדייגים בג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון

ממש מעל שפך נחל תנינים אל הים, נמתח בין גדותיו גשר אבן נמוך. הגשר הזה היה אחד מארבע גשרונים שהוקמו מעל נחלים הזורמים לים התיכון במיוחד כדי לאפשר את מסע המרכבה של וילהלם השני, קיסר גרמניה, שבסתיו של 1898 עגן בנמל חיפה במסגרת ביקור מלכותי, ועשה את דרכו לירושלים ברוב טקס.

הגשר הכחול ("ג'סר א-זרקא") היה הכינוי שדבק בגשר האבן הנמוך, שברבות הזמן נשטף ברובו אל הים. כל מה שנותר ממנו היו חלקי האתיקים (האומנות התומכות של הגשר). אבל ממש לאחרונה שוקם הגשר על-ידי רשות שמורות הטבע, נוספו הקמרונות ועכשיו אפשר שוב להלך עליו ולחצות את נחל התנינים מגדתו הדרומית, חופו של הכפר ג'סר א-זרקא, אל גדתו הצפונית, חוף קיבוץ מעגן מיכאל. אגב, בעקבות העימות החריף סביב האסי בקיבוץ ניר דוד הקדים הקיבוץ תרופה למכה, ופתח את שערי חופיו בפני כול.

השמורה בג'סר א־זרקא; גשרון עץ מודרני שנסמך על הסכר הרומי שהיה "הגשר הכחול" ההיסטורי / צילום: יותם יעקבסון

לא רבים יודעים שהגשר הכחול האמיתי אינו הגשר הזה, שהוקם רק לפני כ-112 שנים, אלא מתקן הנדסי מרשים פי כמה, הנטוי מעט במעלה הזרם, וקודם לו במאות שנים. בתחומי שמורת הטבע נחל תנינים נמצא מפעל הנדסי שראשיתו במאה ה-3.

כשהורדוס הקים את העיר קיסריה הוא רצה לפארה ככל האפשר. לשם כך הקים מפעל הנדסי מרשים של הובלת מים לעיר באמצעות נקבות, אקוודוקטים ומנהרות. אלה הובילו לעיר מים משולי רמות מנשה, מהלך של כ-23 ק"מ. ברבות השנים הלכה קיסריה וגדלה, והמים לא הספיקו עוד. במאה ה-3 מהנדסיה איתרו את הנביעות שבבקעת כבארה, אלא שהנביעות היו נמוכות מדי ובנוסף מימיהן היו מליחים.

השמורה בג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון

בגאונות של ממש החליטו המהנדסים לסכור את הנקודה הצרה ביותר בערוץ הנחל, כדי ליצור אגם שמפלסו יגבה בכמה מטרים ממפלס מי הביצה. ממנו יכלו להטות את המים באמה בעלת שיפוע מינימלי. את בעיית המים המליחים פתרו בכך שבקיסריה יצרו הפרדה בין מתקנים למי שתייה למתקנים שבהם ניתן היה להשתמש במים מליחים, כמו השירותים הציבוריים.

הסכר, שאורכו כמעט 200 מטרים, השתמר עד ימינו, ונחשף בחפירות ארכיאולוגיות ממושכות. לאורך מאות שנים הדרך היבשתית המקבילה לים חלפה על גבי הסכר, שהפריד בין כחול הים לכחול האגם המלאכותי ומכאן שמו, "הגשר הכחול".
לאורכו של הסכר הוקמו עשרות טחנות קמח שהופעלו בכוח המים. חלקן פעלו ברצף במשך כ-1,600 שנה, עד 1924, אז יובשה הביצה.

הכפר ג'סר א־זרקא / צילום: יותם יעקבסון

ולמה נקרא הנחל על שם תנינים? - מתברר שתניני יאור אכן שכשכו במימי הנחל והביצה עד סוף המאה ה-19 ואפילו עד תחילת המאה ה-20. כנראה נותרו כשריד לעידן חמים יותר באזורנו ונהנו משפע המים שהטמפרטורה שלהם קבועה וחמימה, מהדגה ומהסבך.
העדויות על קיומם של תנינים אינן רבות, אך עקביות.

התל הקדום שעל שפת הים נקרא קרוקודילופוליס (עיר התנינים), וידוע גם על כמה צלבנים מלגיונותיו של ריצ'ארד לב הארי שנטרפו על-ידי תנינים, כשחנו כאן במהלך מסע הצלב השלישי. אפילו הטמפלרים בחיפה, שקיבלו את פניו של וילהלם השני כשירד מאונייתו הצליחו להניח יד על כמה תנינים שניצודו בשלהי המאה ה-19. עד היום נמצאות לפעמים שיני תנינים בשטחי הביצה שיובשה והייתה לשדות.

לאחר ייבוש הביצה הוטו מי הנביעות המליחות לבריכות דגים גדולות שנכרו על-ידי מעגן מיכאל. הבריכות הללו, שמחליפות את הביצה הקדומה, הן מקום חניה פופולרי לעופות נודדים, שעושים בימים אלה את דרכם מאירופה לאפריקה.

לא רק העופות הנודדים מסמנים את הסתיו, גם הפריחה השופעת בתחומי השמורה. החצבים אומנם סיימו לפרוח, אבל את מקומם תופסות כעת הסתוונית, בת חבצלת קטנת עלים, מרבדים עדינים של בן חצב סתווי וכן נרקיס סתווי, המקדים בפריחתו את הנרקיס המצוי.

נרקיס סתווי. מקדים בפריחתו את הנרקיס המצוי, המפורסם יותר / צילום: יותם יעקבסון

שילוב הפריחה עם הטמפרטורות הנוחות, גוני הסתיו הרכים ומראה להקות הציפורים החולפות הופכים את הביקור בשמורה לקסום (בימים אלו, עקב מגבלות הקורונה, יש להזמין מקום מראש באתר רשות שמורות הטבע).

בכפר ג'סר א-זרקא הדברים משתנים לאטם. אומנם המסלול היפה הנמשך מהשמורה אל חוף הים סגור זה זמן עקב ביוב לא מטופל שזורם לנחל, אבל לצדו מנשבות רוחות של שינוי. הסנונית התיירותית הראשונה בכפר הייתה ג'וחא גסטהאוס שהוקם ב-2013, פרי שיתוף פעולה בין אחמד ג'והה, תושב ג'סר, ששיפור החיים בכפר הוא נר לרגליו, ושל נטע חנין, עורכת דין פלילית שחלומה היה לתרום לכפר ולקהילה כולה על-ידי הקמת גסטהאוס לתרמילאים. בגסטהאוס חדרים זוגיים ומשותפים, המתאימים למשפחה (www.zarqabay.com).

השינוי המסוים שחל בכפר, שמעיד על הלכי הרוח החדשים שמנשבים בו, ניכר גם במבט חטוף, תוך כדי נסיעה בכביש החוף; לא מעט בתים נצבעו לאחרונה בכחול עמוק. מי שעומדת מאחורי המיזם המעניין הזה היא ענת כהן הלוי, אדריכלית ומעצבת פנים שיוזמת ומקדמת פרויקטים חברתיים.

מראהו האפרורי של הכפר נוכח הכחול שמוזכר בשמו ומיקומו הקסום מול הים העלו בה את הרעיון לצבוע את בתיו בכחול, כדי למשוך למקום תשומת לב.אנשי המועצה התלהבו מהרעיון, היא השיגה תרומה נכבדה של צבע ממפעל נירלט והמיזם יצא לדרך. בתרומות שנאספות נצבעים עוד ועוד בתים בכחול עמוק.

בכפר הדייגים הקטן והציורי של ג'סר, הסמוך למעגן, קמו בתי קפה קטנים ופשוטים שמזכירים את סיני. אחד מהם, Beachhab, הוקם ביוזמתה של מורן שטיאסני, שמגדירה את עצמה נוודית דיגיטלית (טל' 054-4515990). המקום יוצא בקרוב לפגרת חורף קצרה, אבל כדאי לזכור אותו לכשישוב וייפתח כשהציפורים הנודדות יחלפו כאן בדרכן חזרה מאפריקה לאירופה. 

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"