גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה מאחורינו": מניית אלביט איבדה 30% בשנה, אז למה המנכ"ל כל כך אופטימי?

חברת הציוד הביטחוני מסכמת את הרבעון השלישי עם גידול בהכנסות והמנכ"ל בצלאל מכליס מכריז: "למדנו להתמודד היטב עם השלכות הקורונה" ומעריך כי חילופי הנשיא בארה"ב לא יקטינו את השוק הביטחוני ● מי שיכול להיות קצת פחות מרוצה הוא בעל השליטה מיקי פדרמן, ששווי אחזקותיו נחתך במיליארד דולר בשנה

נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס + מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי
נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס + מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי

משבר הקורונה עדיין רחוק מסיומו, אך נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות , בצלאל (בוצי) מכליס, אופטימי. עם פרסום דוחות הרבעון השלישי אומר מכליס ל"גלובס", כי "לשמחתנו, 'העסקים כרגיל'. החברה ממשיכה להתפתח ולשפר את הרווחיות. היו עיכובים לוגיסטיים בשל המשבר, אבל למדנו להתמודד היטב עם ההשלכות של הקורונה על החברה, ולהגיע ללקוחות דרך החברות הבנות בשוקי היעד. לכן, ההשלכות של הקורונה על אלביט - מאחורינו".

אלביט, שבשליטת מיקי פדרמן, נסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי 4.9 מיליארד דולר, אחרי ירידה של 27.9% במחיר המניה מתחילת השנה. פדרמן מחזיק ב-44.3% ממניות אלביט באמצעות מפעלי פדרמן. מאז נובמבר 2019, חודש שבמהלכו הגיעה מניית אלביט לשיא של יותר מ-165 דולר שממנו נפלה לרמות הנוכחיות של כ-115 דולר - קיטון של כ-30% בתוך כשנה ושבועיים - נחתך שווי ההחזקה של פדרמן בחברה במיליארד דולר כמעט, וליתר דיוק: בכ-993 מיליון דולר.

כעת מחזיק פדרמן במניות ששוויין הנוכחי עומד על כ-2.25 מיליארד דולר. ואולם, למרות הנפילה הכואבת בשנה החולפת, בפרספקטיבה היסטורית נרחבת יותר מניית אלביט זינקה בשנים האחרונות בשיעור חד, ואיתה גם שווי ההחזקה של פדרמן, שגם נהנה מדיבידנדים מהחברה.

כרגיל באלביט, החברה צפויה לחלק דיבידנד בגין הרבעון השלישי. הדיבידנד בסך 44 סנט למניה, ופחות מ-20 מיליון דולר בסך הכול, יחולק בתחילת ינואר. חלקו של פדרמן בדיבידנד יגיע ל-8.6 מיליון דולר, סכום שיביא את היקף הדיבידנד שחולק לו בגין שלושת הרבעונים הראשונים של 2020 ל-24.1 מיליון דולר.

כאמור, החברה משדרת אופטימיות בדבר השלכות הקורונה על עסקיה, אבל כאלה עדיין היו בדוחות הרבעון השלישי. כפי שאלביט כבר דיווחה לפני כן, היא ביצעה מחיקת מלאים וירידת שווי נכסים בהיקף של כ-60 מיליון דולר בגין עסקיה בתחום התעופה האזרחית - תחום שנפגע משמעותית בחודשים האחרונים בשל הקורונה. מחיקה זו השפיעה לרעה על הרווחיות על פי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), אך אין לה השפעה על הרווחיות על בסיס Non-GAAP.

בשורה העליונה סיכמה אלביט את הרבעון השלישי עם הכנסות של כ-1.1 מיליארד דולר, צמיחה של 3% ביחס לרבעון המקביל ב-2019. הרווח הגולמי לפי כללי GAAP ירד ב-17% ל-237 מיליון דולר, בשל המחיקה, ולפי כללי GAAP הרווח הנקי הרבעוני המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-17 מיליון דולר, ירידה של 76.4%.

על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים ובראשם המחיקה, אלביט הציגה רווחיות משופרת. הרווח הגולמי היווה 26.7% מהמחזור לעומת 26.3% ברבעון המקביל, הרווח התפעולי צמח ב-15.4% ל-93.1 מיליון דולר והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות צמח ב-23.9% ל-72.7 מיליון דולר.

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020, הכנסות אלביט גדלו ב-3.1% לכ-3.3 מיליארד דולר, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות (GAAP) ירד ב-3.7% לכ-170 מיליון דולר והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות (Non-GAAP) גדל ב-13.1% לכ-213 מיליון דולר.

בחלוקה לפי תחומי פעילות, מתחילת השנה אלביט הציגה צמיחה של 44% במכירות תחום האלקטרו-אופטיקה, שהסתכמו בכ-360 מיליון דולר, ולעומת זאת ירידה של 5.6% במכירות מערכות תקשו"ב, לכ-760 מיליון דולר. תחום המערכות המוטסות נותר כמעט ללא שינוי עם הכנסות של כ-1.17 מיליארד דולר.

בחלוקה גיאוגרפית, ההכנסות מצפון אמריקה היוו קרוב לשליש מההכנסות מתחילת 2020, כ-1.1 מיליארד דולר - צמיחה של 18.5% לעומת התקופה המקבילה ב-2019. ההכנסות מישראל צמחו ב-7.6% ל-797 מיליון דולר ואילו באזורים אחרים נרשמה ירידה: באירופה ובאסיה-פסיפיק ירידה בשיעור חד-ספרתי, ובאמריקה הלטינית בשיעור של 18.4%. צבר ההזמנות של החברה עמד בסוף הרבעון השלישי על 10.9 מיליארד דולר.

"אני מרוצה מהתוצאות, הצגנו צמיחה במכירות ובצבר ושיפור ברווחיות", אומר היום מכליס. "רמת האי-ודאות בשווקים הביטחוניים ירדה משמעותית ברבעון הזה. יש הגדלת תקציבי ביטחון בחלק מהמדינות החשובות לאלביט, בהן אנגליה, גרמניה, שבדיה ואוסטרליה, ובארה"ב יש יציבות, או אף גידול קל. כל זה נועד לסייע לתעשיות המקומיות להתפתח. אני מסתכל על פוטנציאל ההזמנות של אלביט וצופה המשך גידול של החברה גם בתקופה הנראית לעין. התוצאות טובות מאוד, והעתיד הרבה יותר ברור, ודאי וחיובי קדימה".

בצד הפחות חיובי מציין מכליס את המזומן. מתחילת השנה ייצרה אלביט כ-107 מיליון דולר מפעילות שוטפת, אך הרבעון השלישי הניב תזרים שלילי (בסך כ-62.6 מיליון דולר), ועל כך אומר מכליס: "יש חובות מאוד גדולים של משרד הביטחון, מאות מיליוני דולרים חוב לאלביט. אני מעריך שזה ייפתר עד סוף השנה ואין שום סכנה לתשלום הזה. אלה בעיות שכולנו מכירים, אין תקציב מדינה אז לא משלמים. החוב בוודאי שישולם ואני מקווה שכפי שנאמר לנו זה יקרה עד סוף השנה".

על המחיקה בגובה 60 מיליון דולר בגין עסקי התעופה האזרחית, מכליס אומר כי כלל המכירות של החברה בתחום האזרחי הן פחות מ-10% מסך המכירות, כאשר חלק מזה הוא התחום של תעופה אזרחית וחלק אחר הוא התחום הרפואי, שגדל מאוד. "אין צורך במחיקות נוספות בטווח הנראה לעין", הוא מציין.

אלביט הודיעה בימים האחרונים על שינוי ארגוני בחברה, המוסבר בסביבה העסקית המשתנה ובצורך לשרת טוב יותר את הלקוחות, כמו גם למנף את הסינרגיות בין תחומי הפעילות בחברה. השינוי כולל שילוב פעילות מערכות המטוסים הלא מאוישים עם פעילות המטוסים הצבאיים המאוישים; שילוב פעילות האלקטרו-אופטיקה ופעילות הלוחמה האלקטרונית לצורך אספקת פתרונות מתקדמים לרוחב הספקטרום האלקטרו-מגנטי; ושילוב פעילות החימוש המונחה המדויק שהוא כיום חלק מפעילות המטוסים הצבאיים עם פעילויות החימוש של תעש. "השינויים ממקדים את אלביט טוב יותר בראיית הצרכים של השוק ויאפשרו לנו לגדול", אומר מכליס.

השינוי יכלול פיטורים?

"ממש לא, להיפך. גם בתקופת הקורונה קלטנו עובדים. השינוי תכליתו להביא לאלביט עוד הזמנות".

מה צפוי כעת בשוק האמריקאי שהוא השוק הגדול שלכם, על רקע שינויי הממשל שם ובחירת ביידן לנשיאות?

"אני נסמך על ניתוחים שנעשים בארה"ב ובעולם. בחלק ממדינות אירופה ובאוסטרליה ישנה עלייה ניכרת רב-שנתית בתקציבי הביטחון. לגבי ארה"ב ההערכה כרגע - והיא טובה כמו הערכה של כל אחד אחר - היא שהשוק בוודאי שלא יקטן".

כלומר צפוי קיפאון בשוק האמריקאי?

"אני לא יודע להגיד אם קיפאון או גידול מסוים, אבל אם קודם חששו שיהיה קיטון, זה בוודאי לא הולך לקרות. איך בדיוק יתנהל השוק, נחכה ונראה כשהממשל החדש יתייצב. ובכל מקרה, השוק האמריקאי אדיר מבחינת היקפו. זה שוק מאוד חשוב לאלביט, והפוטנציאל שלנו בתוך ה'אוקיינוס' הזה גדול מאוד. לכן גם אם השוק יגדל פחות או יישאר באותה רמה, הפוטנציאל של אלביט בו עדיין אינסופי ובנוי על חדשנות טכנולוגית. יש לנו עוד הרבה לאן לגדול".

שי זיגלמן, אנליסט בחדר המסחר של בנק הפועלים, כתב היום בתגובה לדוחות אלביט, כי ההכנסות, שגילמו צמיחה לא-אורגנית של 3% ביחס לרבעון המקביל, משקפות למעשה שחיקה אורגנית של 1%, משום שתוצאות הרבעון המקביל לא כללו במלואן את רכישת פעילות ראיית הלילה מ-Harris. לדבריו, סיבה מרכזית לחולשה האורגנית בהכנסות הוא הקושי לממש חלק מצבר ההזמנות לכדי הכנסות כתוצאה מקשיים לוגיסטיים.

עם זאת הוא מוסיף, כי "לא צפויה להירשם הרעה במגמת ההוצאות הביטחוניות בשוקי היעד של אלביט ב-2020-2021", כשעם ההתאוששות העולמית ממשבר הקורונה "אלביט תתגבר על הקשיים הלוגיסטיים ותוכל לחזור לספק את מלוא צבר ההזמנות שלה. לכן, אנו צופים בשנים 2021-2024 צמיחה אורגנית שנתית ממוצעת בהכנסות של 5%".

עוד כתבות

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

מרמ"י ועד הביטוח הלאומי: כיסאות ההנהלה שנותרו ריקים

הביטוח הלאומי מתנהל כבר שלוש שנים עם ממלאי־מקום בראש, ברמ"י טרם מונה מחליף למנכ"ל הפורש ינקי קוינט, וכיסאות יו"ר נותרו ריקים בתעשייה האווירית וברשות שדות התעופה ● רצף עיכובים ומאבקים פוליטיים מותיר שורת גופי מפתח במשק ללא הנהגה יציבה

חברות הנדלן מסכמות שנה / צילום: Shutterstock

זינקו בעקבות הפתעת הריבית: האם מניות הנדל"ן שאכזבו אשתקד בדרך לקאמבק?

מניות של יזמיות בנייה למגורים כמו חג'ג', דמרי וישראל קנדה, זינקו במעל 10% בעקבות הורדת הריבית, כשהמשקיעים מקווים להתאוששות במכירת הדירות ● אך עדיין, מחירי הדירות גבוהים, וכך גם שיעור ההון העצמי הנדרש מהרוכשים: "קו פרשת המים עובר בריבית 2.5% ומטה"

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

אחרי 8 חודשים, איש הנדל"ן אורן קובי משתחרר למעצר בית

ביהמ"ש הורה לשחרר את אורן קובי, הנאשם כי הפר את האיסור לעסוק בנדל"ן, למעצר באיזוק אלקטרוני, והפרקליטות הודיעה כי לא תערער על ההחלטה ● שירות המבחן התנגד למעצר הבית לנוכח "אופיו המניפולטיבי" של קובי

מלחמת ''חרבות ברזל''. חוסר ודאות הוא מילת המפתח / צילום: ap, Leo Correa

"חרבות ברזל" בבית המשפט: מתי מלחמה היא “כוח עליון”, ומתי זו רק מילת קוד?

מי יפצה על האיחור במסירת הדירה, איך מוכיחים שאתר בנייה נסגר בגלל המלחמה, ולמה הקניונים לא ממהרים לתבוע את השוכרים? ● גלובס עושה סדר במצב המשפטי בעקבות המלחמה

297 דירות ביומיים. פרויקט ''הסטריפ'' של אאורה בנתניה / צילום: evolve media

המספרים של שוק הנדל"ן ב־2025 מתחילים להיחשף, והם רחוקים מהתחזיות

רוב חברות הנדל"ן מציגות עלייה במכירות, למרות שנה מאתגרת ומלאי בשיא ● אולם הנתונים מגלים כי הזינוק נשען בעיקר על פרויקטים נקודתיים ● בזמן שחברות כמו הכשרה ופרשקובסקי רשמו גידולים מרשימים, אאורה פספסה את תחזיותיה השנתיות בכמעט 300 דירות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

רפורמת המסלולים, פערי התשואה והסערה שחוללה בדיקת גלובס ברשת

בעקבות הפרסום בגלובס, לפיו קיימים פערי תשואות בין גופי הגמל והפנסיה במסלולי השקעה שאמורים להיות זהים, ברשתות החברתיות תקפו את הרפורמה ● "זה מה שקורה כששוכחים את התוכן" ● רשות שוק ההון: "השלכות הרפורמה עדיין מצויות בבחינה"

הרס של בניין כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

דוח מבקר המדינה: כך נוצרו העיכובים הגדולים במתן פיצויים בזמן המלחמה

מבקר המדינה פרסם היום את הדוח שלו בנוגע לקרן הפיצויים של רשות המסים ● בדוח נכתב כי האוצר ורשות המסים לא יזמו הסדרה של תנאי הזכאות לפיצויים בגין נזקים עקיפים ושל אופן חישובם בחקיקה ● עוד נכתב כי משך הזמן הממוצע לסיום הטיפול בעררים שהוגשו לוועדות הערר של קרן הפיצויים עומד על 851 ימים ● רשות המסים: "קרן הפיצויים מקבלת את רוב ההערות בדוח המבקר"

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

התיירים עדיין לא חוזרים לישראל, אבל בענף התיירות יכולים לחייך

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על שבוע של ירידות למעט בענף התיירות, שגם סיים את 2025 עם עלייה דו־ספרתית במחזור ההכנסות

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תשיב 300 מיליון שקל שגבתה ביתר מחברות במכרזים של רמ"י

ביהמ"ש המחוזי אישר הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד רמ"י ורשות המסים, לפיו חברות שהשתתפו במכרזים לרכישת מקרקעין, שילמו "הוצאות פיתוח נוספות" וקיבלו קבלה במקום חשבונית מס - זכאיות להחזר מרשות המסים

צילומים: אייל טואג, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"מידע קריטי נמנע מהמשקיעים": רשות ני"ע הגישה כתב טענות נגד חנן מור

ברשות ני"ע טוענים כי החברה של חנן מור, שכיום נקראת צילו-בלו, מנעה מהמשקיעים מידע על ההתדרדרות במצבה הפיננסי לאורך 2023, ולא פרסמה מידע שלילי מהותי בנוגע להלוואות שקיבלה מבנק לאומי, לרבות קיצור משמעותי של משך ההלוואות והקשחת תנאיהן

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"לקנות ולא לגעת": התשואה המפתיעה שהניבו 10 המניות שהיו הגרועות ביותר בת"א בשנה הקודמת

"כלבי הדאו" - שיטת השקעה במניות שהציגו את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר - עבדה בוול סטריט אשתקד, כשאלה עקפו את מדדי דאו ג'ונס ו־S&P 500 ● לעומתה, השקעה ב־10 המניות עם הביצועים הגרועים ביותר במדד ת"א 125 הניבה תשואה ממוצעת של כמעט 50%, בזכות הקאמבק של חברות האנרגיה המתחדשת ● וגם: מי ברשימת "הכלבים" של וול סטריט ות"א לשנת 2026?

חנויות סגורות בשווקים של טהרן, עקב המחאות נגד השילטון באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

ברפובליקה מאיימים על ישראל: "היא נערכת לחטוף בכירים"

על פי הדיווח, מאות לוחמים נשלחים תחת כיסוי של עלייה לרגל לעיר משהד באיראן ● חודשו החיפושים אחר החלל החטוף רן גואילי ז"ל ● צה"ל חיסל שני מחבלים שעסקו בשיקום תשתיות צבאיות של חיזבאללה ● על רקע החשש מהסלמה מחודשת עם לבנון, גורם בבית המלוכה הסעודי אמר כי מלחמה בין ישראל לחיזבאללה תיחשב איום על היציבות האזורית ● עדכונים שוטפים

ללא מנכ''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

7 חברות ממשלתיות מחפשות מנכ"ל, ועשרות מיליארדי שקלים בסימן שאלה

מאבקי כוח בין שרים, ועדי עובדים דומיננטיים ומועמדים צעירים מדי משאירים את החברות הקריטיות ביותר עם "הנהלות רפאים" ● כך, רכבת ישראל, מקורות ונגה נותרו בלי שאיש יעמוד בראשן ● בינתיים, מיזמי הענק בתחומי האנרגיה, התחבורה והדיור מתעכבים

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

עד 15 משכורות: סלקום אישרה פרישה מרצון ל-77 עובדים

מספר הבקשות לפרישה מרצון שהוגשו הוא פי שלושה ממה שאושר בפועל ● סך המענקים החד-פעמיים שישולמו לעובדים עומד על כ-12 מיליון שקל ● הפרישה צפויה להניב לקבוצת סלקום חיסכון שנתי של כ-18 מיליון שקל

מיכלית נפט בחוף בוונצואלה / צילום: ap, Matias Delacroix

טראמפ: ונצואלה תעביר 50 מיליון חביות נפט לארה"ב; מחירי הנפט יורדים

טראמפ הודיע בפוסט הלילה כי הרשויות הזמניות בונצואלה יעבירו בין 30 מיליון ל-50 מיליון חביות נפט לארה"ב ● לדבריו, הנפט יימכר במחיר השוק ו"ישמש לטובת תושבי ונצואלה וארה"ב" ● מחיר הנפט הגולמי WTI יורד בכ-1.4%

היישוב עלי, יהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון, ויקיפדיה

האוצר מכחיש: לא מתכוונים לפטור את יהודה ושומרון ממס הקרקעות

באוצר שוללים דיווחים על הטבה מתוכננת למתנחלים, אך מודים כי צפוי להיקבע מנגנון קיזוז עם הארנונה המקומית על אדמת בניין ● ההצעה תעלה לוועדת שרים בשבוע הבא

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

הצ'ק־ליסט הפנסיוני: מה חשוב לבדוק בחיסכון?

עבור רוב הישראלים מדובר בנכס הפיננסי הגדול ביותר, אך גם זה שזוכה להכי מעט תשומת־לב ● מדמי הניהול שנמצאים בשפל ועד לטעות המיסוי שחצי מהפורשים מבצעים - אלו הצעדים שחייבים לבצע כדי לוודא שהכסף באמת יחכה לכם ביום הפרישה

איור: גיל ג'יבלי

תמיד במצב רוח טוב, מנומס ולפעמים גם מתעטש: הכירו את סוכן ה-AI הקולי

בשנה האחרונה קמו בישראל חברות המתמחות בסוכני בינה מלאכותית קוליים, אשר עונים או מוציאים שיחות מכירה, שירות ותמיכה ● בין החברות הגדולות שכבר אימצו את הפיתוח נמצאות בזק, פרטנר, קופ"ח מכבי ואמישראגז אנרג'י, וייתכן שכבר שוחחתם עם הסוכנים שלהן בלי לדעת

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים חוזרת לדון במינוי מהרן פרוזנפר לראש אגף תקציבים

אחרי שאישרה את מינויה של מיכל עבאדי־בויאנג'ו לחשבת הכללית באוצר, ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה תתכנס הערב לדיון נוסף במועמדותו של מהרן פרוזנפר לממונה על התקציבים ● באוצר מקווים שמינוי חשכ"לית יספיק כדי לעמוד בדרישת הייצוג ההולם, אך גורמים המעורים בהליך מטילים בכך ספק ● בינתיים, התקציב מתקדם ללא מי שאמור להוביל אותו - ויעד הגירעון כבר מתרחק

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; טראמפ מפיל את מניות האנרגיה

בת"א ובוול סטריט נקבעו אתמול שיאים חדשים ● הרשויות הזמניות בוונצואלה יעבירו לארצות הברית כ-40מיליון ח ביות נפט ● מיטב: מצבו של שוק הנדל"ן צפוי לתמוך בהורדות ריבית ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● בשל המחסור החמור, מחירי שבבי הזיכרון צפויים להמשיך ולזנק גם ב-2026 - אלו המניות שכדאי לעקוב אחריהן