גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה מאחורינו": מניית אלביט איבדה 30% בשנה, אז למה המנכ"ל כל כך אופטימי?

חברת הציוד הביטחוני מסכמת את הרבעון השלישי עם גידול בהכנסות והמנכ"ל בצלאל מכליס מכריז: "למדנו להתמודד היטב עם השלכות הקורונה" ומעריך כי חילופי הנשיא בארה"ב לא יקטינו את השוק הביטחוני ● מי שיכול להיות קצת פחות מרוצה הוא בעל השליטה מיקי פדרמן, ששווי אחזקותיו נחתך במיליארד דולר בשנה

נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס + מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי
נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס + מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי

משבר הקורונה עדיין רחוק מסיומו, אך נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות , בצלאל (בוצי) מכליס, אופטימי. עם פרסום דוחות הרבעון השלישי אומר מכליס ל"גלובס", כי "לשמחתנו, 'העסקים כרגיל'. החברה ממשיכה להתפתח ולשפר את הרווחיות. היו עיכובים לוגיסטיים בשל המשבר, אבל למדנו להתמודד היטב עם ההשלכות של הקורונה על החברה, ולהגיע ללקוחות דרך החברות הבנות בשוקי היעד. לכן, ההשלכות של הקורונה על אלביט - מאחורינו".

אלביט, שבשליטת מיקי פדרמן, נסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי 4.9 מיליארד דולר, אחרי ירידה של 27.9% במחיר המניה מתחילת השנה. פדרמן מחזיק ב-44.3% ממניות אלביט באמצעות מפעלי פדרמן. מאז נובמבר 2019, חודש שבמהלכו הגיעה מניית אלביט לשיא של יותר מ-165 דולר שממנו נפלה לרמות הנוכחיות של כ-115 דולר - קיטון של כ-30% בתוך כשנה ושבועיים - נחתך שווי ההחזקה של פדרמן בחברה במיליארד דולר כמעט, וליתר דיוק: בכ-993 מיליון דולר.

כעת מחזיק פדרמן במניות ששוויין הנוכחי עומד על כ-2.25 מיליארד דולר. ואולם, למרות הנפילה הכואבת בשנה החולפת, בפרספקטיבה היסטורית נרחבת יותר מניית אלביט זינקה בשנים האחרונות בשיעור חד, ואיתה גם שווי ההחזקה של פדרמן, שגם נהנה מדיבידנדים מהחברה.

כרגיל באלביט, החברה צפויה לחלק דיבידנד בגין הרבעון השלישי. הדיבידנד בסך 44 סנט למניה, ופחות מ-20 מיליון דולר בסך הכול, יחולק בתחילת ינואר. חלקו של פדרמן בדיבידנד יגיע ל-8.6 מיליון דולר, סכום שיביא את היקף הדיבידנד שחולק לו בגין שלושת הרבעונים הראשונים של 2020 ל-24.1 מיליון דולר.

כאמור, החברה משדרת אופטימיות בדבר השלכות הקורונה על עסקיה, אבל כאלה עדיין היו בדוחות הרבעון השלישי. כפי שאלביט כבר דיווחה לפני כן, היא ביצעה מחיקת מלאים וירידת שווי נכסים בהיקף של כ-60 מיליון דולר בגין עסקיה בתחום התעופה האזרחית - תחום שנפגע משמעותית בחודשים האחרונים בשל הקורונה. מחיקה זו השפיעה לרעה על הרווחיות על פי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), אך אין לה השפעה על הרווחיות על בסיס Non-GAAP.

בשורה העליונה סיכמה אלביט את הרבעון השלישי עם הכנסות של כ-1.1 מיליארד דולר, צמיחה של 3% ביחס לרבעון המקביל ב-2019. הרווח הגולמי לפי כללי GAAP ירד ב-17% ל-237 מיליון דולר, בשל המחיקה, ולפי כללי GAAP הרווח הנקי הרבעוני המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-17 מיליון דולר, ירידה של 76.4%.

על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים ובראשם המחיקה, אלביט הציגה רווחיות משופרת. הרווח הגולמי היווה 26.7% מהמחזור לעומת 26.3% ברבעון המקביל, הרווח התפעולי צמח ב-15.4% ל-93.1 מיליון דולר והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות צמח ב-23.9% ל-72.7 מיליון דולר.

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020, הכנסות אלביט גדלו ב-3.1% לכ-3.3 מיליארד דולר, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות (GAAP) ירד ב-3.7% לכ-170 מיליון דולר והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות (Non-GAAP) גדל ב-13.1% לכ-213 מיליון דולר.

בחלוקה לפי תחומי פעילות, מתחילת השנה אלביט הציגה צמיחה של 44% במכירות תחום האלקטרו-אופטיקה, שהסתכמו בכ-360 מיליון דולר, ולעומת זאת ירידה של 5.6% במכירות מערכות תקשו"ב, לכ-760 מיליון דולר. תחום המערכות המוטסות נותר כמעט ללא שינוי עם הכנסות של כ-1.17 מיליארד דולר.

בחלוקה גיאוגרפית, ההכנסות מצפון אמריקה היוו קרוב לשליש מההכנסות מתחילת 2020, כ-1.1 מיליארד דולר - צמיחה של 18.5% לעומת התקופה המקבילה ב-2019. ההכנסות מישראל צמחו ב-7.6% ל-797 מיליון דולר ואילו באזורים אחרים נרשמה ירידה: באירופה ובאסיה-פסיפיק ירידה בשיעור חד-ספרתי, ובאמריקה הלטינית בשיעור של 18.4%. צבר ההזמנות של החברה עמד בסוף הרבעון השלישי על 10.9 מיליארד דולר.

"אני מרוצה מהתוצאות, הצגנו צמיחה במכירות ובצבר ושיפור ברווחיות", אומר היום מכליס. "רמת האי-ודאות בשווקים הביטחוניים ירדה משמעותית ברבעון הזה. יש הגדלת תקציבי ביטחון בחלק מהמדינות החשובות לאלביט, בהן אנגליה, גרמניה, שבדיה ואוסטרליה, ובארה"ב יש יציבות, או אף גידול קל. כל זה נועד לסייע לתעשיות המקומיות להתפתח. אני מסתכל על פוטנציאל ההזמנות של אלביט וצופה המשך גידול של החברה גם בתקופה הנראית לעין. התוצאות טובות מאוד, והעתיד הרבה יותר ברור, ודאי וחיובי קדימה".

בצד הפחות חיובי מציין מכליס את המזומן. מתחילת השנה ייצרה אלביט כ-107 מיליון דולר מפעילות שוטפת, אך הרבעון השלישי הניב תזרים שלילי (בסך כ-62.6 מיליון דולר), ועל כך אומר מכליס: "יש חובות מאוד גדולים של משרד הביטחון, מאות מיליוני דולרים חוב לאלביט. אני מעריך שזה ייפתר עד סוף השנה ואין שום סכנה לתשלום הזה. אלה בעיות שכולנו מכירים, אין תקציב מדינה אז לא משלמים. החוב בוודאי שישולם ואני מקווה שכפי שנאמר לנו זה יקרה עד סוף השנה".

על המחיקה בגובה 60 מיליון דולר בגין עסקי התעופה האזרחית, מכליס אומר כי כלל המכירות של החברה בתחום האזרחי הן פחות מ-10% מסך המכירות, כאשר חלק מזה הוא התחום של תעופה אזרחית וחלק אחר הוא התחום הרפואי, שגדל מאוד. "אין צורך במחיקות נוספות בטווח הנראה לעין", הוא מציין.

אלביט הודיעה בימים האחרונים על שינוי ארגוני בחברה, המוסבר בסביבה העסקית המשתנה ובצורך לשרת טוב יותר את הלקוחות, כמו גם למנף את הסינרגיות בין תחומי הפעילות בחברה. השינוי כולל שילוב פעילות מערכות המטוסים הלא מאוישים עם פעילות המטוסים הצבאיים המאוישים; שילוב פעילות האלקטרו-אופטיקה ופעילות הלוחמה האלקטרונית לצורך אספקת פתרונות מתקדמים לרוחב הספקטרום האלקטרו-מגנטי; ושילוב פעילות החימוש המונחה המדויק שהוא כיום חלק מפעילות המטוסים הצבאיים עם פעילויות החימוש של תעש. "השינויים ממקדים את אלביט טוב יותר בראיית הצרכים של השוק ויאפשרו לנו לגדול", אומר מכליס.

השינוי יכלול פיטורים?

"ממש לא, להיפך. גם בתקופת הקורונה קלטנו עובדים. השינוי תכליתו להביא לאלביט עוד הזמנות".

מה צפוי כעת בשוק האמריקאי שהוא השוק הגדול שלכם, על רקע שינויי הממשל שם ובחירת ביידן לנשיאות?

"אני נסמך על ניתוחים שנעשים בארה"ב ובעולם. בחלק ממדינות אירופה ובאוסטרליה ישנה עלייה ניכרת רב-שנתית בתקציבי הביטחון. לגבי ארה"ב ההערכה כרגע - והיא טובה כמו הערכה של כל אחד אחר - היא שהשוק בוודאי שלא יקטן".

כלומר צפוי קיפאון בשוק האמריקאי?

"אני לא יודע להגיד אם קיפאון או גידול מסוים, אבל אם קודם חששו שיהיה קיטון, זה בוודאי לא הולך לקרות. איך בדיוק יתנהל השוק, נחכה ונראה כשהממשל החדש יתייצב. ובכל מקרה, השוק האמריקאי אדיר מבחינת היקפו. זה שוק מאוד חשוב לאלביט, והפוטנציאל שלנו בתוך ה'אוקיינוס' הזה גדול מאוד. לכן גם אם השוק יגדל פחות או יישאר באותה רמה, הפוטנציאל של אלביט בו עדיין אינסופי ובנוי על חדשנות טכנולוגית. יש לנו עוד הרבה לאן לגדול".

שי זיגלמן, אנליסט בחדר המסחר של בנק הפועלים, כתב היום בתגובה לדוחות אלביט, כי ההכנסות, שגילמו צמיחה לא-אורגנית של 3% ביחס לרבעון המקביל, משקפות למעשה שחיקה אורגנית של 1%, משום שתוצאות הרבעון המקביל לא כללו במלואן את רכישת פעילות ראיית הלילה מ-Harris. לדבריו, סיבה מרכזית לחולשה האורגנית בהכנסות הוא הקושי לממש חלק מצבר ההזמנות לכדי הכנסות כתוצאה מקשיים לוגיסטיים.

עם זאת הוא מוסיף, כי "לא צפויה להירשם הרעה במגמת ההוצאות הביטחוניות בשוקי היעד של אלביט ב-2020-2021", כשעם ההתאוששות העולמית ממשבר הקורונה "אלביט תתגבר על הקשיים הלוגיסטיים ותוכל לחזור לספק את מלוא צבר ההזמנות שלה. לכן, אנו צופים בשנים 2021-2024 צמיחה אורגנית שנתית ממוצעת בהכנסות של 5%".

עוד כתבות

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51