גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה מאחורינו": מניית אלביט איבדה 30% בשנה, אז למה המנכ"ל כל כך אופטימי?

חברת הציוד הביטחוני מסכמת את הרבעון השלישי עם גידול בהכנסות והמנכ"ל בצלאל מכליס מכריז: "למדנו להתמודד היטב עם השלכות הקורונה" ומעריך כי חילופי הנשיא בארה"ב לא יקטינו את השוק הביטחוני ● מי שיכול להיות קצת פחות מרוצה הוא בעל השליטה מיקי פדרמן, ששווי אחזקותיו נחתך במיליארד דולר בשנה

נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס + מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי
נשיא ומנכ"ל החברה, בצלאל (בוצי) מכליס + מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי

משבר הקורונה עדיין רחוק מסיומו, אך נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות , בצלאל (בוצי) מכליס, אופטימי. עם פרסום דוחות הרבעון השלישי אומר מכליס ל"גלובס", כי "לשמחתנו, 'העסקים כרגיל'. החברה ממשיכה להתפתח ולשפר את הרווחיות. היו עיכובים לוגיסטיים בשל המשבר, אבל למדנו להתמודד היטב עם ההשלכות של הקורונה על החברה, ולהגיע ללקוחות דרך החברות הבנות בשוקי היעד. לכן, ההשלכות של הקורונה על אלביט - מאחורינו".

אלביט, שבשליטת מיקי פדרמן, נסחרת בנאסד"ק ובת"א בשווי 4.9 מיליארד דולר, אחרי ירידה של 27.9% במחיר המניה מתחילת השנה. פדרמן מחזיק ב-44.3% ממניות אלביט באמצעות מפעלי פדרמן. מאז נובמבר 2019, חודש שבמהלכו הגיעה מניית אלביט לשיא של יותר מ-165 דולר שממנו נפלה לרמות הנוכחיות של כ-115 דולר - קיטון של כ-30% בתוך כשנה ושבועיים - נחתך שווי ההחזקה של פדרמן בחברה במיליארד דולר כמעט, וליתר דיוק: בכ-993 מיליון דולר.

כעת מחזיק פדרמן במניות ששוויין הנוכחי עומד על כ-2.25 מיליארד דולר. ואולם, למרות הנפילה הכואבת בשנה החולפת, בפרספקטיבה היסטורית נרחבת יותר מניית אלביט זינקה בשנים האחרונות בשיעור חד, ואיתה גם שווי ההחזקה של פדרמן, שגם נהנה מדיבידנדים מהחברה.

כרגיל באלביט, החברה צפויה לחלק דיבידנד בגין הרבעון השלישי. הדיבידנד בסך 44 סנט למניה, ופחות מ-20 מיליון דולר בסך הכול, יחולק בתחילת ינואר. חלקו של פדרמן בדיבידנד יגיע ל-8.6 מיליון דולר, סכום שיביא את היקף הדיבידנד שחולק לו בגין שלושת הרבעונים הראשונים של 2020 ל-24.1 מיליון דולר.

כאמור, החברה משדרת אופטימיות בדבר השלכות הקורונה על עסקיה, אבל כאלה עדיין היו בדוחות הרבעון השלישי. כפי שאלביט כבר דיווחה לפני כן, היא ביצעה מחיקת מלאים וירידת שווי נכסים בהיקף של כ-60 מיליון דולר בגין עסקיה בתחום התעופה האזרחית - תחום שנפגע משמעותית בחודשים האחרונים בשל הקורונה. מחיקה זו השפיעה לרעה על הרווחיות על פי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), אך אין לה השפעה על הרווחיות על בסיס Non-GAAP.

בשורה העליונה סיכמה אלביט את הרבעון השלישי עם הכנסות של כ-1.1 מיליארד דולר, צמיחה של 3% ביחס לרבעון המקביל ב-2019. הרווח הגולמי לפי כללי GAAP ירד ב-17% ל-237 מיליון דולר, בשל המחיקה, ולפי כללי GAAP הרווח הנקי הרבעוני המיוחס לבעלי המניות הסתכם ב-17 מיליון דולר, ירידה של 76.4%.

על בסיס Non-GAAP, בנטרול סעיפים חשבונאיים שונים ובראשם המחיקה, אלביט הציגה רווחיות משופרת. הרווח הגולמי היווה 26.7% מהמחזור לעומת 26.3% ברבעון המקביל, הרווח התפעולי צמח ב-15.4% ל-93.1 מיליון דולר והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות צמח ב-23.9% ל-72.7 מיליון דולר.

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020, הכנסות אלביט גדלו ב-3.1% לכ-3.3 מיליארד דולר, הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות (GAAP) ירד ב-3.7% לכ-170 מיליון דולר והרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות (Non-GAAP) גדל ב-13.1% לכ-213 מיליון דולר.

בחלוקה לפי תחומי פעילות, מתחילת השנה אלביט הציגה צמיחה של 44% במכירות תחום האלקטרו-אופטיקה, שהסתכמו בכ-360 מיליון דולר, ולעומת זאת ירידה של 5.6% במכירות מערכות תקשו"ב, לכ-760 מיליון דולר. תחום המערכות המוטסות נותר כמעט ללא שינוי עם הכנסות של כ-1.17 מיליארד דולר.

בחלוקה גיאוגרפית, ההכנסות מצפון אמריקה היוו קרוב לשליש מההכנסות מתחילת 2020, כ-1.1 מיליארד דולר - צמיחה של 18.5% לעומת התקופה המקבילה ב-2019. ההכנסות מישראל צמחו ב-7.6% ל-797 מיליון דולר ואילו באזורים אחרים נרשמה ירידה: באירופה ובאסיה-פסיפיק ירידה בשיעור חד-ספרתי, ובאמריקה הלטינית בשיעור של 18.4%. צבר ההזמנות של החברה עמד בסוף הרבעון השלישי על 10.9 מיליארד דולר.

"אני מרוצה מהתוצאות, הצגנו צמיחה במכירות ובצבר ושיפור ברווחיות", אומר היום מכליס. "רמת האי-ודאות בשווקים הביטחוניים ירדה משמעותית ברבעון הזה. יש הגדלת תקציבי ביטחון בחלק מהמדינות החשובות לאלביט, בהן אנגליה, גרמניה, שבדיה ואוסטרליה, ובארה"ב יש יציבות, או אף גידול קל. כל זה נועד לסייע לתעשיות המקומיות להתפתח. אני מסתכל על פוטנציאל ההזמנות של אלביט וצופה המשך גידול של החברה גם בתקופה הנראית לעין. התוצאות טובות מאוד, והעתיד הרבה יותר ברור, ודאי וחיובי קדימה".

בצד הפחות חיובי מציין מכליס את המזומן. מתחילת השנה ייצרה אלביט כ-107 מיליון דולר מפעילות שוטפת, אך הרבעון השלישי הניב תזרים שלילי (בסך כ-62.6 מיליון דולר), ועל כך אומר מכליס: "יש חובות מאוד גדולים של משרד הביטחון, מאות מיליוני דולרים חוב לאלביט. אני מעריך שזה ייפתר עד סוף השנה ואין שום סכנה לתשלום הזה. אלה בעיות שכולנו מכירים, אין תקציב מדינה אז לא משלמים. החוב בוודאי שישולם ואני מקווה שכפי שנאמר לנו זה יקרה עד סוף השנה".

על המחיקה בגובה 60 מיליון דולר בגין עסקי התעופה האזרחית, מכליס אומר כי כלל המכירות של החברה בתחום האזרחי הן פחות מ-10% מסך המכירות, כאשר חלק מזה הוא התחום של תעופה אזרחית וחלק אחר הוא התחום הרפואי, שגדל מאוד. "אין צורך במחיקות נוספות בטווח הנראה לעין", הוא מציין.

אלביט הודיעה בימים האחרונים על שינוי ארגוני בחברה, המוסבר בסביבה העסקית המשתנה ובצורך לשרת טוב יותר את הלקוחות, כמו גם למנף את הסינרגיות בין תחומי הפעילות בחברה. השינוי כולל שילוב פעילות מערכות המטוסים הלא מאוישים עם פעילות המטוסים הצבאיים המאוישים; שילוב פעילות האלקטרו-אופטיקה ופעילות הלוחמה האלקטרונית לצורך אספקת פתרונות מתקדמים לרוחב הספקטרום האלקטרו-מגנטי; ושילוב פעילות החימוש המונחה המדויק שהוא כיום חלק מפעילות המטוסים הצבאיים עם פעילויות החימוש של תעש. "השינויים ממקדים את אלביט טוב יותר בראיית הצרכים של השוק ויאפשרו לנו לגדול", אומר מכליס.

השינוי יכלול פיטורים?

"ממש לא, להיפך. גם בתקופת הקורונה קלטנו עובדים. השינוי תכליתו להביא לאלביט עוד הזמנות".

מה צפוי כעת בשוק האמריקאי שהוא השוק הגדול שלכם, על רקע שינויי הממשל שם ובחירת ביידן לנשיאות?

"אני נסמך על ניתוחים שנעשים בארה"ב ובעולם. בחלק ממדינות אירופה ובאוסטרליה ישנה עלייה ניכרת רב-שנתית בתקציבי הביטחון. לגבי ארה"ב ההערכה כרגע - והיא טובה כמו הערכה של כל אחד אחר - היא שהשוק בוודאי שלא יקטן".

כלומר צפוי קיפאון בשוק האמריקאי?

"אני לא יודע להגיד אם קיפאון או גידול מסוים, אבל אם קודם חששו שיהיה קיטון, זה בוודאי לא הולך לקרות. איך בדיוק יתנהל השוק, נחכה ונראה כשהממשל החדש יתייצב. ובכל מקרה, השוק האמריקאי אדיר מבחינת היקפו. זה שוק מאוד חשוב לאלביט, והפוטנציאל שלנו בתוך ה'אוקיינוס' הזה גדול מאוד. לכן גם אם השוק יגדל פחות או יישאר באותה רמה, הפוטנציאל של אלביט בו עדיין אינסופי ובנוי על חדשנות טכנולוגית. יש לנו עוד הרבה לאן לגדול".

שי זיגלמן, אנליסט בחדר המסחר של בנק הפועלים, כתב היום בתגובה לדוחות אלביט, כי ההכנסות, שגילמו צמיחה לא-אורגנית של 3% ביחס לרבעון המקביל, משקפות למעשה שחיקה אורגנית של 1%, משום שתוצאות הרבעון המקביל לא כללו במלואן את רכישת פעילות ראיית הלילה מ-Harris. לדבריו, סיבה מרכזית לחולשה האורגנית בהכנסות הוא הקושי לממש חלק מצבר ההזמנות לכדי הכנסות כתוצאה מקשיים לוגיסטיים.

עם זאת הוא מוסיף, כי "לא צפויה להירשם הרעה במגמת ההוצאות הביטחוניות בשוקי היעד של אלביט ב-2020-2021", כשעם ההתאוששות העולמית ממשבר הקורונה "אלביט תתגבר על הקשיים הלוגיסטיים ותוכל לחזור לספק את מלוא צבר ההזמנות שלה. לכן, אנו צופים בשנים 2021-2024 צמיחה אורגנית שנתית ממוצעת בהכנסות של 5%". 

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של "פייננשל טיימס" ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב, אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי

בניין בבת ים שספג פגיעה ישירה מטיל איראני במהלך מבצע ''עם כלביא'' / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ועדת השרים לחקיקה אישרה: המדינה תוכל להפקיע דירות שנהרסו במלחמה עם איראן

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעתו של הצוות הבין-תחומי, שיאפשר גם הריסה של בניינים שלא נפגעו מהטילים אם הם סמוכים לבניינים שנהרסו

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להיגמר טוב

סל התרופות / צילום: Shutterstock, Quality Stock Arts

אושרה הצעת המחליטים: תקציב סל הבריאות יישאר 650 מיליון שקל

באין שר בריאות, הרכב ועדת סל הבריאות עלה להצעת מחליטים בממשלה ● ההרכב דומה לזה שדן בסל של 2025 ● הוועדה צפויה להשלים את עבודתה בתחילת 2026 ● בין התרופות שייבחנו ע"י ועדת הסל השנה נמצאות תרופות לטיפול בסכיזופרניה, באלצהיימר, בסוכרת וכתמיד תרופות לטיפול בסרטן, תרופות לדלקות עור ומעי וחיסונים רבים, לצד רבות נוספות

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה? / צילום: Shutterstock

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה?

כיצד נוהגים האופוסומים להתגונן מטורפים, באיזה שיר של אהוד בנאי מוזכרות כבשים, ובמטבח המולקולרי, איך נקראת השיטה להכנת כדורים קטנים ממיצים? ● הטריוויה השבועית

קרן גידור לכל פועל / צילום: Shutterstock

מכשיר ההשקעה של המיליונרים מוצע עכשיו לכולם, אבל האם הוא מתאים לכם?

לפני כשנתיים וחצי התרחשה מהפכה קטנה בתל אביב, כשאסטרטגיות השקעה שהיו מנת חלקם של בעלי הון נפתחו לציבור הרחב באמצעות קרנות גידור בנאמנות ● הקרנות הצליחו למשוך לקוחות בהיקפים של מיליארדים, וגם הציגו תשואות נאות, אבל האם הן יצדיקו את העלויות לאורך זמן? ● וגם: היתרונות והחסרונות של המוצר שמוצע היום לכולם

טראמפ. ''אפילו פרס נובל לשלום לא יספיק'' / צילום: ap, Jacquelyn Martin

מאינטל ועד ברודקום: אלו האג"חים שנוספו לתיק ההשקעות של טראמפ

מדובר ברשימת רכישות שכללה אג"חים של חברות קונצרניות, ובהן בין היתר: אינטל, ברודקום, קוואלקום, מטא ועוד ● עפ"י דוח שפורסם בחודש יוני האחרון, העריכה באותו מועד סוכנות רויטרס כי היקף נכסיו המדווח של הנשיא הסתכם ב-1.6 מיליארד דולר

מחשוב קוונטי / צילום: AP

כולם מסכימים שזו תהיה המהפכה הטכנולוגית הבאה. אבל מי תהיה ה"אנבידיה" של התחום?

מחשוב קוונטי הולך ומתברר בתור המהפכה הטכנולוגית שצפויה לקחת את המחשוב המתקדם בעולם לשלב הבא ● גם בשוק ההון מזהים את הפוטנציאל, והמניות בתחום הציגו תשואות פנומנליות בשנה האחרונה ● אבל עליות של אלפי אחוזים מביאות גם ירידות חדות, ויש מי שמשוכנעים: הדבר הגדול הבא יגיע מהשוק הפרטי או מענקיות הטכנולוגיה

מייקל רפפורט / צילום: Charles SykesBravo via Gettyimages

מייקל רפפורט שילם מחיר על תמיכתו בישראל, אבל מתעקש: "אני לא קורבן"

השחקן מייקל רפפורט התבלט במלחמה כאקטיביסט פרו–ישראלי ● "תמיד הייתי יהודי גאה", הוא אומר בראיון לקראת השתתפותו בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שתיערך ביום ראשון הבא, אבל יש לזה מחיר: "איבדתי חברים, עבודה" ● עכשיו הוא שוב מושך אש: "ממדאני נבחר לראשות ניו יורק כי אנשים הוזנו במידע שגוי"

ניהול סיכונים ובקרה פנימית / צילום: Shutterstock

ניהול סיכונים ובקרה פנימית: מה מנהלים יכולים ללמוד מאירועי 7 באוקטובר

ועדת תורג'מן חשפה כיצד הטיות קוגניטיביות עיצבו את קבלת ההחלטות לפני 7 באוקטובר ● אבל הן עלולות להפיל גם חברות עסקיות ● כך תזהו אותן ותמנעו טעויות קריטיות בארגון שלכם

איגור טוצ'ינסקי (רביעי מימין) ובכירי בית החולים איכילוב / צילום: יח''צ

התרומה החדשה לבתי החולים איכילוב והדסה

איגור טולצ'ינסקי, מייסד ומנכ"ל חברת ההשקעות WorldQuant, תרם 5 מיליון שקל למרכזי פוסט-טראומה בשני בתי חולים ● בכירי ענף הפינטק נפגשו עם הנשיא הרצוג, והפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב ניצבת בשורה אחת עם המוסדות האקדמיים המובילים בעולם ● אירועים ומינויים

בובות פאנקו / צילום: Shutterstock

בובות הפופ קרסו כי למעריצים נמאס לקבל עוד מאותו הדבר

פאנקו, יצרנית בובות הפופ שהפכה לסמל הנוסטלגיה של הוליווד, מזהירה מקריסה בעקבות הפסדים כבדים וחוב תופח ● מעבר למשבר העסקי, נפילתה חושפת את העייפות מתרבות השכפולים ומראה כי אי אפשר לתעש רגשות בלי שבסוף גם הם יהפכו למלאי עודף

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

המנהלת שמחליטה מי יקבל משרה באנבידיה: "אני תמיד אומרת - תעזו"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ פסל את מינוי קולה למפקח על חקירת הפצ"רית; התיר ללוין למנות עובד מדינה אחר

לאחר שלא הושגו הסכמות בין שר המשפטים לפרקליטות, השופטת וילנר קבעה כי התערבות לוין בחקירת הפצ"רית תהיה "עקיפה בלבד", ועיקרה בחירת זהות עובד המדינה שיפקח עליה ● התנאים: המינוי יהיה בתוקף רק עד שתוסר המניעות של היועמ"שית, ואסור לו להיות בעל שיוך פוליטי ● מינוי השופט בדימוס אשר קולה נפסל, שכן החוק אוסר על נציב התלונות על השופטים לעסוק בכל עיסוק אחר

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מצביע על ההשלכות הבלתי צפויות של ירידה במשקל בגיל מבוגר

באוניברסיטת בן גוריון גילו כי הירידה במשקל בגיל מבוגר עלולה לעורר דלקת במוח ● מודולייט מגייסת 12 מיליון דולר לטיפול נוירולוגי באור ● הסטארט-אפ סליגנוסטיקס מירושלים החל לשווק בדיקת הריון ראשונה מסוגה, המבוססת על דגימת רוק ● ניטינוטס מקבלת אישור לפרוצדורה חלופית ולא פולשנית לניתוחי קיצורי קיבה ● וגם: המדע הישראלי זוכה לבמה מרכזית בכנס יוקרתי בברלין ● השבוע בביומד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו היום, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

המאבק בהון השחור. מימין: מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' ומנהל רשות המסים לשעבר ערן יעקב / צילום: איל יצהר, שחר עזרן

מנהל רשות המסים לשעבר: "איזה אדם נורמטיבי מחזיק 300 אלף שקל במזומן?"

הון עתק נעלם מדי שנה בכלכלת הצללים, אך רק בשנה האחרונה הצליחה המדינה לחשוף חלק קטן מההון השחור - בעיקר דרך רפורמות בחשבוניות ובמזומן ● ראש רשות המסים לשעבר: "המפתח הוא לזהות עסקאות לא לגיטימיות בזמן אמת ולמנוע אותן; אנחנו נעזרים ב־AI"

בעיגול: אלי פפושדו, מבעלי פארק פלאזה / צילום: איור: גיל ג'יבלי

פפושדו בוחן מהלכים פיננסיים באימפריית המלונות שלו באירופה

פארק פלאזה דיווחה לבורסה בלונדון כי אלי פפושדו ונשיא החברה בוריס איבשה מתכננים להיפגש עם מספר קטן של משקיעים פיננסיים בנוגע למגוון אפשרויות — מגיוס הון לסיוע לצמיחת החברה, ועד מימוש חלק מהמניות שלהם בפארק פלאזה ● עוד צוין בדיווח כי בשלב זה הם אינם במגעים עם אף גוף, ולא קיבלו כל הצעה בנוגע להחזקותיהם בחברה