גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האוכל שלנו משקף את האדמה, ההרים, הצמחים, העצים והמערות. את כל זה להכניס למשלוח?!"

מיכל ויעקב ממסעדת מג’דה היפהפייה שבכפר עין ראפא, משלבים מטבח ערבי מסורתי כפרי, מטבח איטלקי ובישול אישי ● "איך אני אמורה להכניס את כל הסיפור הזה לתוך משלוח?" ● שיחה עם יהודייה שגרה בכפר ערבי

מיכל ברנס / צילום: איל יצהר
מיכל ברנס / צילום: איל יצהר

בין הסגרים, הראשון והשני, החלטנו אני וענת בת זוגי שאנחנו לא יכולים יותר. אז שילבנו בין אוכל וטיול ונסענו, שוב, למג’דה. לבוסתן המדהים ביופיו בעין ראפא שבנו בארבע ידיהם בני הזוג המקסימים יעקב ברהום ומיכל ברנס. כן, הוא ערבי, היא יהודייה. הבנתם נכון.

מג’דה היא לא רק המסעדה הכי יפה בישראל, יופי פראי, אמיתי, לא מיופיף, אלא גם אחת הטובות שבהן, ולבטח אחת המקוריות. מיכל ויעקב מבשלים אוכל שהוא שילוב בין המטבח הערבי המסורתי הכפרי, המטבח האיטלקי וההמצאות של מיכל. וזה נהדר. לפעמים זה מצליח טיפה פחות. לפעמים הרבה יותר, אבל זה תמיד מקורי ומעניין ובו בזמן נטוע במסורת. וכל זה קורה כאמור בסביבה מרחיבת דעת ובאווירה יוצאת דופן, אצל בעלי בית שממש לא דחוף להם לרצות, להתחנף, ללקק או לבלבל את המוח.

וכך יוצא שאתם, או לפחות אני, תמיד מרגישים יותר כמו אורחים בסלון של מיכל ויעקב מאשר במסעדה. וזה לא רק מקסים, זה גם מאוד אמיתי ונכון. ולמרות שזו קלישאה אמיתית, אני חושב שהם גם עוזרים בדרכם הצנועה לבנות כאן אפשרות קטנה של סיכוי למשהו אחר, טוב יותר. הס מלהזכיר שלום. סתם שפיות ברוכה.

הבית והמסעדה טובלים בירק ובבוסתן שמסביב / צילום: איל יצהר

איך הגעת לעין ראפא?
"אחרי הצבא עבדתי בבית הארחה בקיבוץ קריית ענבים, שם הכרתי את יעקב. עשיתי קצת מטבח ומלצרות וחייתי בקיבוץ. אבל הכרתי את הכפר לפני יעקב".

אני מודה שלא ממש נוח או מתחשק לי לשאול את השאלה הבאה אבל זה מתבקש. האם נתקלת בקשיים בקליטה בכפר בתור יהודייה?
"אין לך מה להרגיש לא בנוח. אתה יכול להניח שאתה לא הראשון ששואל. 'לצערי' (צוחקת) אני לא יכולה לספק לך את הדרמה שאתה או מישהו עלולים לרצות. התקבלתי כאן מאוד יפה. אולי זה בגלל שלמרות שזה הבית שלי, אני זוכרת תמיד שאני אורחת כאן. וזה ממש לא מפריע לי. להיפך. אם כבר, אולי היית צריך או יכול לשאול על תגובות של לקוחות יהודים, שאין להם שום בעיה לשאול אותי למשל, 'אז מה הילדים?'".

כלומר, יהודים או ערבים?
"כן. היום כבר כמעט ולא עושים את זה לשמחתי. רוב הלקוחות הם קבועים. אבל פעם היו באים בשביל לראות מה הסיפור לא פחות מאשר בשביל לאכול אצלנו. זה עבר, כאמור, לשמחתי".

למדת לבשל באופן מסודר?
"לא ידעתי לבשל. אבא מלוב ואמא ממרוקו. מלא ילדים ושמחה ובלאגן ואוכל, אלוהים ישמור. כשאתה גדל בבית מרוקאי, אף אחד לא מתקרב למטבח. אפילו כשאמא שלי הייתה נגמרת מעייפות, למטבח לא נכנסים. האמת, עד היום שתינו כמעט ולא יכולות לבשל ביחד באותו מטבח. היא כל הזמן מזיזה אותי. אבל היא המורה הכי גדולה שלי. בשלנית בחסד. בהמלצה של חברה נרשמתי לקורס בישול במכללת הדסה. ושם, בום, נפתחו לי הצ'אקרות.

"לאכול אני אוהבת. מאוד. כל החיים הייתי ילדה גדולה. אמא שלי מספרת שהייתי התינוקת הכי אכלנית במשפחה. כל מי שישב לאכול ישבתי גם אני איתו לעוד סיבוב. עם אבא שלי הייתי נלחמת על המח עצם במרק. אז אני חושבת שאת העיסוק והאהבה שלי לאוכל הפכתי למקצוע, במקום להיתקע עם הפרעת אכילה. אחרי הדסה עבדתי במסעדות באזור. קרעתי את התחת. שבתות, חגים, 18-17 שעות ביום. אמרו לי, ככה זה עולם המטבח. את רוצה להתקדם. תעבדי. מטבח צרפתי בישלתי. אבל לא משהו מכאן".

מנת דגל במג'דה כנאפה פרג וסירופ לואיזה / צילום: איל יצהר

ואיך נהייתה מג’דה?
"את מג'דה פתחנו ב-2010. זה היה רעיון של יעקב. אחרי הפסקה של חצי שנה של מנוחה ורביצה וטיולים ביוון אהובתנו. יוון מרגשת אותנו בכל פעם מחדש. בקיץ שעבר היינו חודש בחווה חקלאית בכרתים. חודש אכלנו במטבח של החווה, שמגדלת הכול: טלאים, גבינות, ירקות, תמרים, צימוקים, עשבי תבלין. תענוג.

"אבל ההשראה למג'דה היא מסעדה קטנה בהרים שביקרנו בה. בית מגורים עם עץ אלון ענק. איש ואשה מבשלים על מנגל ענק ועובדים ביחד. אכלנו אוכל גן עדן והכרנו מלאכים. וככה רציתי את מג'דה. יעקב מלאך. אני רחוקה. אבל הבנתי את העומק והכוח שבזה. לספר את הסיפור שלי ושל יעקב. הכפר, המטבח של אמא שלו ושל הסבתות, המטבח של אמא וסבתא שלי. הסיפור של האדמה הזאת שעוברת מעם לעם.

"מה ידעתי? כלום. יעקב פלאח בן פלאח שיודע לעבד את האדמה. מכיר את ההרים, הצמחים, העצים והמערות. את רוב הילדות הוא בילה בהרים. ואת החוכמה הזאת אני היום מבשלת ומביאה למטבח בזהירות רבה. ואפילו קצת משחקת. כל עונה והטעם והצבע שלה.

"בשבילו זה דרך חיים. זה מה שקטפו, זה מה שאכלו ובישלו. אני מנסה להביא את המטבח של אמא ואבא ממרוקו וטריפולי. בעדינות. אז מה הסגנון? אנחנו. אנחנו אוהבים לעבוד בידיים. יעקב בנה את הבית ואת המסעדה ואת הרהיטים, וביחד אנחנו מגדלים ומטפלים בגן".

קובה סינייה עם טחינות ורימונים / צילום: איל יצהר

עין ראפא הפך בשנים האחרונות למוקד עלייה לרגל של חובבי אוכל. אתם כבר לא לבד. יש את רשטא, קפה שנקליש ועוד. איך אתם עם זה?
"אנחנו מאוד אוהבים את מה שקורה בכפר מבחינה קולינרית. בתחילת הדרך, כשהיינו היחידים, לא היה פשוט. בכלל. אנשים לא כל כך הבינו מה אני מגישה להם. הכול צף: מה זה בדיוק מטבח ערבי? יהודים ערבים? איפה החומוס והסלטים? בהתחלה נעלבתי. המרוקאית שבי לקחה ללב. הייתי משתגעת.

"כשאכלתי במטבח של אמא של יעקב, קלטתי שרוב הקהל לא באמת מבין מה מגישים באבו גוש למשל ומה הם מפספסים. הכול מתחת לאף. למשל שישברק, בשר מבושל ביוגורט. איזו מנה מפוארת. ושמן זית. טרי, מר. וזיתים כבושים. והירוקים (עשבי הבר).
אז אחרי שגמרתי להיעלב ולהילחם עם לקוחות, הבנתי שכמו כל דבר, זה ייקח זמן. וזמן יש לנו בשפע. אז העמקנו. והמסננת עבדה וניפתה. היום כיף. כמו לקטוף פירות מעץ ששתלת ודישנת. היום במטבח מבשלים אני, יעקב ודודה שלי בת 62, שעושה לי בית ספר".

איך אתם מתמודדים עם הקורונה?
"הקורונה נתנה לנו שקט ועוד זמן, וזה טוב. וזאת התשובה למשלוחים. איך אני אמורה להכניס את כל הסיפור הזה לתוך משלוח? אז אנחנו מחכים לתאריך. פחות מדאיג התאריך מהחיים והמציאות בארץ. חמצן לעסק יש. אין לנו את חרב השכירות, אז אנחנו די חופשיים וגמישים".

מרציפן ביתי / צילום: איל יצהר

את חושבת שאוכל יכול לבנות גשר בין העמים?
"בוודאי שיכול לבנות גשר. יעקב ואני בנינו אוטוסטרדה". 

מתכונים של מיכל ברנס

פריקה, דלעת וצלעות טלה

חומרים:
6 צלעות טלה
4 כוסות פריקה (חיטה ירוקה קלויה) שטופה היטב במים קרים
1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ
2 כוסות דלעת חתוכה לקוביות גדולות
1 בצל גדול קצוץ גס
שורש סלרי גדול ושמן מגורר גס
7 תרמילי הל שבורים
קליפת לימון מגוררת מ-2 לימונים גדולים
שמן זיתמלח ופלפל שחור
ציר ירקות או עוף או טלה

הכנה:
בסיר כבד מחממים שמן זית, בצל, שורש סלרי, פלפל חריף, דלעת, הל, קליפת לימון מגוררת, מלח ופלפל. מטגנים כמה דקות עד שזהוב ומריח. הפריקה אוהבת שומן וחריף. מוסיפים את הצלעות ומתבלים במלח ופלפל.

אחרי 2-3 דקות מוסיפים את הפריקה בערבוב עדין.

שופכים את הציר עד שמכסה ועוד קצת, כמו באורז, ומוסיפים עוד טיפה מלח.
מביאים לרתיחה, ואז מעבירים לאש קטנה-קטנה ומבשלים כחצי שעה.

מגישים עם יוגורט שקוצצים לתוכו עלי נענע וקליפת לימון מגוררת.

מרציפן

חומרים:
300 גרם שקדים טחונים (בבקשה לטחון טרי במקום, לא קנוי)
300 גרם אבקת סוכר
1 לימון, קליפה ומיץ
3 טיפות תמצית שקדים אמיתית
1 כף ברנדי
1 חלבון ביצה

הכנה:
שמים הכול בקערה. מגלגלים לנקניק. עוטפים בניילון נצמד.
בהגשה חותכים לפטיפור מפדרים באבקת סוכר ונועצים חצי שקד.

עוד כתבות

צילום: ap, Alex Brandon

הלחץ האמריקאי לנורמליזציה עם סעודיה: "מצפים להתקדמות"

דיווח: שרי החוץ של האיחוד האירופי ידונו בשבוע הבא בהצעה להכשיר 3,000 שוטרים פלסטינים שיוצבו ברצועת עזה ● 4 תושבי ירושלים נעצרו בחשד שהשתייכו לדאעש ● רוסיה העלתה במועצת הביטחון הצעה לסיום המלחמה בעזה - שסותרת את ההצעה האמריקאית ● משרד רה"מ הודיע על השבתו של גודארד, שנרצח ב-7 באוקטובר ונחטף לעזה ● 3 חטופים חללים נותרו בעזה ● עדכונים שוטפים

ליאור סושרד בקמפיין לפרויקט UTOPIA / צילום: אייל נבו

כמה שילם ליאור סושרד על דירה בפרויקט שהוא מקדם בשדה דב?

המנטליסט רכש דירת 3 חדרים בפרויקט שאותו הוא מפרסם בשדה דב - עסקה שבוצעה בנפרד מהתקשרותו ועל פי ההערכות מיועדת להשקעה ● קרן Awz מקנדה תקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה מיידית של 5 מיליארד שקל ● בהאקתון השיקומי של עמותת Restart פותחו פתרונות מותאמים לעשרות פצועי ופצועות צה"ל ● וגם: בתחילת 2026 ייפתח בזכרון יעקב המלון החדש מבית רשת גורדוניה ● אירועים ומינויים

אדמירל (במיל') גארי ראפהד / צילום: נעמה קליין

"זה לא הזמן לנוח": האדמירל האמריקאי שמפציר בישראל להתכונן לעימות הבא מול איראן

אדמירל (מיל') גארי ראפהד, מפקד צי ארה"ב לשעבר, מזהיר כי האיום הימי של איראן ושלוחותיה רחוק מלהסתיים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלון מול החות'ים, על הלייזר שצפוי לשנות את מאזן ההגנה ועל עתיד שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל ● ויש לו אזהרה: "דווקא עכשיו, כשהרובים שותקים, זה לא הזמן לנוח"

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

הפספוס של חיפה והאתגר הגדול: 6 הערות על המיזם הענק של אנבידיה בקריית טבעון

כפי שנחשף לראשונה בגלובס, אנבידיה תקים ככל הנראה את מיזם הענק שלה בצפון בקריית טבעון ● מה הסיבה שדווקא היא נבחרה, מה עומד מאחורי הפספוס הגדול של חיפה, ואיך ייראו לוחות הזמנים?

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

מגדלי דה וינצ'י לאחר הפגיעה / צילום: ap, Leo Correa

בהנחה של כמעט 60%: מחיר מציאה לדירות חדשות במגדל הרוס

רמ"י הוציאה למכרז נוסף 40 דירות להשכרה במגדלי דה וינצ'י, שנפגעו במלחמה עם אירן, כשהיא מקצצת כמעט 60% ממחיר המינימום ● ואולם מצב הדירות הינו רע, ולמשתתפים במכרז לא יתאפשר כלל לבחון את הדירות במגדל הצפוני שנפגע קשות

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל לוחץ מטה, הטיסות והפירות דוחפים מעלה: מה צפוי היום במדד

בשוק מעריכים כי המחירים עלו בכ-0.5% באוקטובר, וזאת על רקע צפי להשפעות מקזזות ● גם רכיב ההלבשה וההנעלה זוכה לחודש חזק עם תחילת החורף - "זה עשוי להיות הגורם הדומיננטי החודש", אומר יוני פנינג מבנק מזרחי ● וגם: איך המדד ישפיע על החלטת הריבית בסוף החודש?

עדי חבשוש בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

אין אותי? דווקא יש: הפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר השבוע

הפרסומת האהובה ביותר השבוע נוצרה כבר לפני חמישה חודשים ושייכת לביטוח 9, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במקום השני הן בזכירות והן באהדה נמצאת וולט, שמקדמת שירות חדש בעזרת הכינים של משפחת זילברשץ–בנאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הפעם זה יצליח? המדינה נחושה לצמצם את השימוש שלנו במזומן

טיוטת חוק ההסדרים מחזירה את הניסיון להגביל החזקה של מזומן ל־200 אלף שקל בלבד ● מאז שנת 2014 מנסה המדינה לצמצם את השימוש בשטרות כדי לפגוע בהון השחור שמזין גם את ארגוני הפשיעה, אך נבלמה שוב ושוב על ידי המפלגות החרדיות ● מה שונה הפעם, ואיזו יוזמה שנגנזה דווקא הצליחה להשאיר חותם?

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד החוק להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין

השופטים הקפיאו את יישום החוק שדרש מהלשכה לקצץ מיידית כ-20% מדמי החבר ל-2025 ואסר עליה לממן את פעילותה הציבורית באמצעות דמי החבר ● בג"ץ שוקל גם להורות על דחיית כניסתו של החוק לתוקף עד אחרי הבחירות הבאות ללשכת עוה"ד, הצפויות ב-2027

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

שוק הנדל"ן התל אביבי חזר 4 שנים לאחור

נתוני הלמ"ס מראים כי לא רק שמחירי הדירות יורדים: הציבור מחפש היום דירות זולות ● זאת בעוד שבשוק, במיוחד במרכז הארץ, יש היצע דירות יקרות ● חוסר איזון כזה לא יכול להגמר טוב

תכני yes בשירות הטלוויזיה של פרטנר / צילום: פרטנר tv+

חשש לפגיעה בתחרות? התלונות בשוק על yes לאחר עסקת פרטנר

yes למעשה מנהלת את עסקאות התוכן המשותפות של פרטנר מול ספקים, וכך יש לה כוח מיקוח גדול יותר של 760 אלף הלקוחות של שתי החברות ● לגלובס נודע כי לרשות התחרות הוגשו מספר תלונות על פגיעה בעצמאותה של פרטנר, וכי הרשות פתחה בבדיקה ● גורמים ב-yes: "גופים מונופוליסטיים עושים הכול כדי לחבל בעסקה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בנעילה בתל אביב; הבורסה זינקה ב-3% השבוע לשיאים חדשים

מדד ת"א 35 ננעל ללא שינוי ● הבורסה עלתה אתמול לשיאים חדשים, השקל התחזק וחצה רף חדש מול הדולר ● נייס עקפה את תחזיות האנליסטים בדוחות הרבעון השלישי, העלתה מעט את התחזית השנתית ● לאומי פרטנרס רוכשת 10% מחברת הנדל"ן נתנאל גרופ ● מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם בישראל מחר

סיילספורס / צילום: Reuters, Rafael Henrique

סיילספורס רוכשת סטארט־אפ ישראלי בן שנה בכ-100 מיליון דולר

דוטי, שהוקמה ב־2024, פיתחה "מוח ארגוני" מבוסס בינה מלאכותית, שמרכז את כלל הידע הפנים־ארגוני ומנגיש אותו לעובדים בצורה מיידית ומותאמת הקשר ● בסיילספורס ציינו כי שילוב הטכנולוגיה והצוות של דוטי, יחזק את מרכז המחקר ופיתוח ה-AI של החברה בישראל

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס עקפה את ציפיות האנליסטים ברבעון השלישי, אך הנמיכה את תחזית הרווח השנתית; "רואים המשך תאוצה בתנופת ה-AI"

נייס הציגה צמיחה דו־ספרתית ברווח הנקי של הרבעון השלישי, שהסתכם ב-145 מיליון דולר, אך עדכנה כלפי מטה את תחזית הרווח השנתית בכ-1.5% ● החברה דיווחה גם על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות הענן, הודות לפעילות בתחום ה-AI ● זינקה בת"א ובוול סטריט