גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האוכל שלנו משקף את האדמה, ההרים, הצמחים, העצים והמערות. את כל זה להכניס למשלוח?!"

מיכל ויעקב ממסעדת מג’דה היפהפייה שבכפר עין ראפא, משלבים מטבח ערבי מסורתי כפרי, מטבח איטלקי ובישול אישי ● "איך אני אמורה להכניס את כל הסיפור הזה לתוך משלוח?" ● שיחה עם יהודייה שגרה בכפר ערבי

מיכל ברנס / צילום: איל יצהר
מיכל ברנס / צילום: איל יצהר

בין הסגרים, הראשון והשני, החלטנו אני וענת בת זוגי שאנחנו לא יכולים יותר. אז שילבנו בין אוכל וטיול ונסענו, שוב, למג’דה. לבוסתן המדהים ביופיו בעין ראפא שבנו בארבע ידיהם בני הזוג המקסימים יעקב ברהום ומיכל ברנס. כן, הוא ערבי, היא יהודייה. הבנתם נכון.

מג’דה היא לא רק המסעדה הכי יפה בישראל, יופי פראי, אמיתי, לא מיופיף, אלא גם אחת הטובות שבהן, ולבטח אחת המקוריות. מיכל ויעקב מבשלים אוכל שהוא שילוב בין המטבח הערבי המסורתי הכפרי, המטבח האיטלקי וההמצאות של מיכל. וזה נהדר. לפעמים זה מצליח טיפה פחות. לפעמים הרבה יותר, אבל זה תמיד מקורי ומעניין ובו בזמן נטוע במסורת. וכל זה קורה כאמור בסביבה מרחיבת דעת ובאווירה יוצאת דופן, אצל בעלי בית שממש לא דחוף להם לרצות, להתחנף, ללקק או לבלבל את המוח.

וכך יוצא שאתם, או לפחות אני, תמיד מרגישים יותר כמו אורחים בסלון של מיכל ויעקב מאשר במסעדה. וזה לא רק מקסים, זה גם מאוד אמיתי ונכון. ולמרות שזו קלישאה אמיתית, אני חושב שהם גם עוזרים בדרכם הצנועה לבנות כאן אפשרות קטנה של סיכוי למשהו אחר, טוב יותר. הס מלהזכיר שלום. סתם שפיות ברוכה.

הבית והמסעדה טובלים בירק ובבוסתן שמסביב / צילום: איל יצהר

איך הגעת לעין ראפא?
"אחרי הצבא עבדתי בבית הארחה בקיבוץ קריית ענבים, שם הכרתי את יעקב. עשיתי קצת מטבח ומלצרות וחייתי בקיבוץ. אבל הכרתי את הכפר לפני יעקב".

אני מודה שלא ממש נוח או מתחשק לי לשאול את השאלה הבאה אבל זה מתבקש. האם נתקלת בקשיים בקליטה בכפר בתור יהודייה?
"אין לך מה להרגיש לא בנוח. אתה יכול להניח שאתה לא הראשון ששואל. 'לצערי' (צוחקת) אני לא יכולה לספק לך את הדרמה שאתה או מישהו עלולים לרצות. התקבלתי כאן מאוד יפה. אולי זה בגלל שלמרות שזה הבית שלי, אני זוכרת תמיד שאני אורחת כאן. וזה ממש לא מפריע לי. להיפך. אם כבר, אולי היית צריך או יכול לשאול על תגובות של לקוחות יהודים, שאין להם שום בעיה לשאול אותי למשל, 'אז מה הילדים?'".

כלומר, יהודים או ערבים?
"כן. היום כבר כמעט ולא עושים את זה לשמחתי. רוב הלקוחות הם קבועים. אבל פעם היו באים בשביל לראות מה הסיפור לא פחות מאשר בשביל לאכול אצלנו. זה עבר, כאמור, לשמחתי".

למדת לבשל באופן מסודר?
"לא ידעתי לבשל. אבא מלוב ואמא ממרוקו. מלא ילדים ושמחה ובלאגן ואוכל, אלוהים ישמור. כשאתה גדל בבית מרוקאי, אף אחד לא מתקרב למטבח. אפילו כשאמא שלי הייתה נגמרת מעייפות, למטבח לא נכנסים. האמת, עד היום שתינו כמעט ולא יכולות לבשל ביחד באותו מטבח. היא כל הזמן מזיזה אותי. אבל היא המורה הכי גדולה שלי. בשלנית בחסד. בהמלצה של חברה נרשמתי לקורס בישול במכללת הדסה. ושם, בום, נפתחו לי הצ'אקרות.

"לאכול אני אוהבת. מאוד. כל החיים הייתי ילדה גדולה. אמא שלי מספרת שהייתי התינוקת הכי אכלנית במשפחה. כל מי שישב לאכול ישבתי גם אני איתו לעוד סיבוב. עם אבא שלי הייתי נלחמת על המח עצם במרק. אז אני חושבת שאת העיסוק והאהבה שלי לאוכל הפכתי למקצוע, במקום להיתקע עם הפרעת אכילה. אחרי הדסה עבדתי במסעדות באזור. קרעתי את התחת. שבתות, חגים, 18-17 שעות ביום. אמרו לי, ככה זה עולם המטבח. את רוצה להתקדם. תעבדי. מטבח צרפתי בישלתי. אבל לא משהו מכאן".

מנת דגל במג'דה כנאפה פרג וסירופ לואיזה / צילום: איל יצהר

ואיך נהייתה מג’דה?
"את מג'דה פתחנו ב-2010. זה היה רעיון של יעקב. אחרי הפסקה של חצי שנה של מנוחה ורביצה וטיולים ביוון אהובתנו. יוון מרגשת אותנו בכל פעם מחדש. בקיץ שעבר היינו חודש בחווה חקלאית בכרתים. חודש אכלנו במטבח של החווה, שמגדלת הכול: טלאים, גבינות, ירקות, תמרים, צימוקים, עשבי תבלין. תענוג.

"אבל ההשראה למג'דה היא מסעדה קטנה בהרים שביקרנו בה. בית מגורים עם עץ אלון ענק. איש ואשה מבשלים על מנגל ענק ועובדים ביחד. אכלנו אוכל גן עדן והכרנו מלאכים. וככה רציתי את מג'דה. יעקב מלאך. אני רחוקה. אבל הבנתי את העומק והכוח שבזה. לספר את הסיפור שלי ושל יעקב. הכפר, המטבח של אמא שלו ושל הסבתות, המטבח של אמא וסבתא שלי. הסיפור של האדמה הזאת שעוברת מעם לעם.

"מה ידעתי? כלום. יעקב פלאח בן פלאח שיודע לעבד את האדמה. מכיר את ההרים, הצמחים, העצים והמערות. את רוב הילדות הוא בילה בהרים. ואת החוכמה הזאת אני היום מבשלת ומביאה למטבח בזהירות רבה. ואפילו קצת משחקת. כל עונה והטעם והצבע שלה.

"בשבילו זה דרך חיים. זה מה שקטפו, זה מה שאכלו ובישלו. אני מנסה להביא את המטבח של אמא ואבא ממרוקו וטריפולי. בעדינות. אז מה הסגנון? אנחנו. אנחנו אוהבים לעבוד בידיים. יעקב בנה את הבית ואת המסעדה ואת הרהיטים, וביחד אנחנו מגדלים ומטפלים בגן".

קובה סינייה עם טחינות ורימונים / צילום: איל יצהר

עין ראפא הפך בשנים האחרונות למוקד עלייה לרגל של חובבי אוכל. אתם כבר לא לבד. יש את רשטא, קפה שנקליש ועוד. איך אתם עם זה?
"אנחנו מאוד אוהבים את מה שקורה בכפר מבחינה קולינרית. בתחילת הדרך, כשהיינו היחידים, לא היה פשוט. בכלל. אנשים לא כל כך הבינו מה אני מגישה להם. הכול צף: מה זה בדיוק מטבח ערבי? יהודים ערבים? איפה החומוס והסלטים? בהתחלה נעלבתי. המרוקאית שבי לקחה ללב. הייתי משתגעת.

"כשאכלתי במטבח של אמא של יעקב, קלטתי שרוב הקהל לא באמת מבין מה מגישים באבו גוש למשל ומה הם מפספסים. הכול מתחת לאף. למשל שישברק, בשר מבושל ביוגורט. איזו מנה מפוארת. ושמן זית. טרי, מר. וזיתים כבושים. והירוקים (עשבי הבר).
אז אחרי שגמרתי להיעלב ולהילחם עם לקוחות, הבנתי שכמו כל דבר, זה ייקח זמן. וזמן יש לנו בשפע. אז העמקנו. והמסננת עבדה וניפתה. היום כיף. כמו לקטוף פירות מעץ ששתלת ודישנת. היום במטבח מבשלים אני, יעקב ודודה שלי בת 62, שעושה לי בית ספר".

איך אתם מתמודדים עם הקורונה?
"הקורונה נתנה לנו שקט ועוד זמן, וזה טוב. וזאת התשובה למשלוחים. איך אני אמורה להכניס את כל הסיפור הזה לתוך משלוח? אז אנחנו מחכים לתאריך. פחות מדאיג התאריך מהחיים והמציאות בארץ. חמצן לעסק יש. אין לנו את חרב השכירות, אז אנחנו די חופשיים וגמישים".

מרציפן ביתי / צילום: איל יצהר

את חושבת שאוכל יכול לבנות גשר בין העמים?
"בוודאי שיכול לבנות גשר. יעקב ואני בנינו אוטוסטרדה".

מתכונים של מיכל ברנס

פריקה, דלעת וצלעות טלה

חומרים:
6 צלעות טלה
4 כוסות פריקה (חיטה ירוקה קלויה) שטופה היטב במים קרים
1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ
2 כוסות דלעת חתוכה לקוביות גדולות
1 בצל גדול קצוץ גס
שורש סלרי גדול ושמן מגורר גס
7 תרמילי הל שבורים
קליפת לימון מגוררת מ-2 לימונים גדולים
שמן זיתמלח ופלפל שחור
ציר ירקות או עוף או טלה

הכנה:
בסיר כבד מחממים שמן זית, בצל, שורש סלרי, פלפל חריף, דלעת, הל, קליפת לימון מגוררת, מלח ופלפל. מטגנים כמה דקות עד שזהוב ומריח. הפריקה אוהבת שומן וחריף. מוסיפים את הצלעות ומתבלים במלח ופלפל.

אחרי 2-3 דקות מוסיפים את הפריקה בערבוב עדין.

שופכים את הציר עד שמכסה ועוד קצת, כמו באורז, ומוסיפים עוד טיפה מלח.
מביאים לרתיחה, ואז מעבירים לאש קטנה-קטנה ומבשלים כחצי שעה.

מגישים עם יוגורט שקוצצים לתוכו עלי נענע וקליפת לימון מגוררת.

מרציפן

חומרים:
300 גרם שקדים טחונים (בבקשה לטחון טרי במקום, לא קנוי)
300 גרם אבקת סוכר
1 לימון, קליפה ומיץ
3 טיפות תמצית שקדים אמיתית
1 כף ברנדי
1 חלבון ביצה

הכנה:
שמים הכול בקערה. מגלגלים לנקניק. עוטפים בניילון נצמד.
בהגשה חותכים לפטיפור מפדרים באבקת סוכר ונועצים חצי שקד.

עוד כתבות

איזיג'ט ולגו מגייסות בתקציב מינימלי / צילום: Shutterstock

טייסות בגן ילדים וערוצי יוטיוב: כך איזיג'ט ולגו מגייסות בתקציב מינימלי

חברות רבות החלו להשקיע בהליכי גיוס לא קונבנציונלים ויצירתיים, שהופכים את דורשי העבודה לשותפים לסיפור המיתוג ● עובדים קיימים משמשים "שגרירי תוכן אותנטי" ומהדהדים את תכני החברה ברשת ● כך הארגונים חוסכים בתקציבי פרסום ומגיעים למועמדים באופן ממוקד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בשיאים; עם רוח גבית מגרמניה - אלביט ונקסט ויז'ן זינקו בחדות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8% ● מגה אור זינקה במעל 10%, לאחר שדווח כי חברה־בת שלה עשויה לבנות את המבנה בו תשוכן חוות השרתים של אנבידיה בישראל ● האנליסט שטוען - זו הסיבה שיש עדיין סיכוי לראלי של סוף שנה בוול סטריט

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

אחרי עשור בצנרת: אושרה תוכנית ל־740 דירות בשכונת הדר יוסף בצפון תל אביב

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן 

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הקבלנים יתקשו למכור, מחירי המזון לא יירדו, והתעשיות הביטחוניות ימשיכו לשגשג: התחזית של חברות הדירוג

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

עובדי סייארה / צילום: מנש כהן

בהובלת בלאקסטון: סייארה הישראלית מגייסת לפי שווי של 9 מיליארד דולר

חברת הסייבר הישראלית סייארה משלשת את שוויה בתוך שנה ומגייסת בימים אלה 400 מיליון דולר לפי שווי חברה של 9 מיליארד דולר ● הגיוס נעשה בהובלת קרן ההשקעות בלאקסטון

ירון קיקוז, בעלים ומנכ''ל פריים אנרג'י / צילום: שחר גל

הגורמים שעלולים לסבך את מכירת השליטה באלומיי לעופר ינאי

מגעים שניהלו בעלי השליטה באלומיי עם מספר רוכשות אפשריות הובילו אחת מהן, פריים אנרג'י, לדווח כי "תפעל לשמירת זכויותיה" ● גם מחזיקי האג"ח של אלומיי בוחנים את צעדיהם לנוכח העסקה עם נופר של עופר ינאי

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

המתווך האמריקאי-פלסטיני חושף: השלב השני של הפסקת האש צפוי להתחיל בחודש הבא

ראש ממשלת קטאר בתום הפגישה עם רוביו:"מדגישים את מחויבותנו לעבוד עם ארה"ב כדי להגן על הסכם הפסקת האש בעזה ולהעבירו משלב לשלב" ● האזהרה של הרמטכ"ל: מאות אנשי קבע פרשו בחודש האחרון ● טראמפ במסיבת חנוכה בבית הלבן: "יש אנשים שמכחישים את ה-7 באוקטובר. לא ניתן לזה לקרות" ● שר החוץ של איראן: מתקני הגרעין שלנו ספגו נזק כבד, אך הידע והטכנולוגיה ברשותנו ● דיווחים שוטפים

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

מגה אור די סי של צחי נחמיאס במגעים להקמת מעבדות אנבידיה במעל למיליארד דולר

כפי שנחשף בעבר בגלובס, אנבידיה בונה חוות שרתים שנייה לשימוש פנימי בפארק התעשייה מבוא כרמל ● כעת נודע כי חברת מגה אור די. סי של צחי נחמיאס היא בין הנושאים ונותנים לבניית המבנה שבו תשוכן החווה, כאשר אנבידיה תהיה אחראית על ציודו והפעלתו של המרכז

שר התרבות והספורט מיקי זוהר המהדורה המוקדמת, קשת 12, 09.12.25 / צילום: לשכת עורכי דין

הח"כים יזכו להעלאת שכר? זה הסכום שהם קיבלו בפעם האחרונה

ההתנגדות להעלאת שכר הח"כים היא "פופוליסטית"? לפי מיקי זוהר, הח"כים בכלל לא נהנו מעליות שכר בשנים האחרונות ● הטענה אולי נשמעת מפתיעה, אבל מתברר שהיא לא שגויה ● המשרוקית של גלובס 

ד''ר ערן אופיר, מנכ''ל קומפיוג'ן / צילום: יוסי צבקר

מהלך משמעותי ראשון של ערן אופיר בקומפיוג'ן: שינוי הסכם אסטרהזנקה

חברת פיתוח התרופות קומפיוג'ן תקבל 65 מיליון דולר במיידי ועוד 25 אם תעמוד באבן-דרך קרובה יחסית, ומזומנים אלה צפויים להספיק למימון פעילות החברה עד 2029 ● בעבור זאת, במקרה של הצלחת המוצר היא תהיה זכאית לקבל מאסטרהזנקה תמלוגים מעט נמוכים יותר מכפי שנקבע בהסכם המקורי ● המניה מזנקת בבורסה בת"א

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

מנהלי הקרנות אופטימיים, אבל נתון דרמטי אחד מסמן שהשווקים עומדים לרדת

סקר מנהלי הקרנות הגלובלי של בנק אוף אמריקה מצביע על אופטימיות שלא נראתה בשווקים מזה כארבע וחצי שנים ● רמת המזומנים בקרב מנהלי הקרנות ירדה לשפל של כל הזמנים, מאז שהחלה עריכת הסקר ב-1999 ● לפי הבנק, כאשר רמת המזומנים הייתה סביב רמה זו, שווקי המניות בעולם ירדו ב-2% בארבעת השבועות העוקבים

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

פרויקט התשב''צ של קרדן גבע. 401 יחידות דיור / הדמיה: HACUBIA

מגורים במקום מוסכים: דירה סמוך לבלומפילד עולה חצי מדירה בצפון תל אביב

ציר שלבים בת"א, סמוך לאצטדיון בלומפילד, משנה את פניו ויהפוך בשנים הקרובות מאזור מסחרי למגורים ותעסוקה ● המחירים נמוכים משמעותית מאשר בחלקים אחרים של העיר, אבל הקושי למכור דירות מורגש גם כאן

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

התקדמות במגעים עם משרד התחבורה: וויזאייר בדרך לשני בסיסי פעילות בישראל

חברת התעופה ההונגרית ומשרד התחבורה השיגו הסכמות על הקמת שני בסיסי פעילות בישראל, בנתב"ג וברמון, עם כוונה להפעיל טיסות פנים ולהגדיל תדירויות כבר ממרץ ● בשבוע הבא חברות התעופה הישראליות יזומנו לרשות התעופה האזרחית להביע את התנגדותן למתווה המתגבש ● וגם: הדרישה של וויזאייר שירדה מהשולחן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

השקל נושק לרמות שיא, ובשוק תוהים: מה השלב שבו בנק ישראל ינקוט צעדים?

בשנה האחרונה רשם השקל התחזקות משמעותית את מול הדולר, והוא נסחר בשיא של קרוב ל־4 שנים ● בעבר התערב בנק ישראל ישירות רק בתקופות חירום כמו קורונה ומלחמה ● כלכלנים בכירים מסמנים את הרף שבו כנראה שהגישה תשתנה

ריק וורסטר, מנכ''ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב / צילום: Reuters, Kylie Cooper

מנכ"ל חברת ברוקראז' מהגדולות בעולם משרטט את הגבול בין הימור להשקעה

ריק וורסטר, מנכ"ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב, רואה את המתחרה רובינהוד צוברת תאוצה וחושש מהנהירה למוצרים עתירי סיכון ● "אני באמת מודאג מהמסר שנשלח למשקיעים צעירים - שצריך להשיג רווחים מהירים"

משרדי EY בתל אביב / צילום: יח''צ EY

המשרדים שהושכרו ומסעירים את הרוחות בין ועד העובדים להנהלת EY

מתיחות בפירמת EY בין מתמחים ורואי חשבון צעירים לבין ההנהלה ● ועד העובדים מלין על שחיקה מתמשכת בשכר העובדים ובמקביל יוצא נגד החלטת ההנהלה לצמצם שטחי משרדים ● ברקע: טענות דומות גם בשאר הענף ומגעים להסכם קיבוצי חדש ● מ־EY נמסר: הטענות לא נכונות

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

ההחלטה האמריקאית שמעוררת חששות לגבי עסקת אלביט עם יוון

ביוון אושר תקציב של 812 מיליון דולר לרכישת מערכת הארטילריה PULS של אלביט, אך ארה"ב הטילה וטו על שימוש בחימושים מתוצרת אמריקאית במשגרי טילים זרים ● לוקהיד מרטין, המתחרה על העסקה, מציעה חלופה זולה יותר

מדד מיתוג מעסיק / צילום: Shutterstock

גמישות, חיבור רגשי ותחושת שותפות גורל: מה מעניין את העובדים ב־2026?

העובדים כבר לא מתרשמים משלטי חוצות, שפים מפורסמים ומסיבות נוצצות שאפיינו את פעילות מיתוג המעסיק בתחילת העשור ● הם עברו לחפש אותנטיות, דנ"א ארגוני ותחושת בית ● עידן ה־AI מציב בפני חברות אתגר חדש

מי ירכוש את אולפני וורנר ברדרס? / צילום: Shutterstock

עסקת הענק במדיה: בוורנר ברדרס ממליצים לדירקטוריון לבחור בנטפליקס על פני פרמאונט

במכתב לבעלי המניות, וורנר כינתה את הצעתה של פרמאונט "אשליה", העלתה חששות לגבי אמינות ההון המוצע על-ידה ואף הטילה ספק במחויבות של משפחת אליסון למימון העסקה ● "הצעת פרמאונט לא נותנת ערך מספק; תנאי המיזוג עם נטפליקס עדיפים"