גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האניגמה של המשק: איך הגיעו המשכנתאות לשיא כל הזמנים ולמה בבנקים בכל זאת חוששים?

ישראל נמצאת במשבר כלכלי חריף, אבל נתוני המשכנתאות מצביעים דווקא על שנת שיא: חוסר היציבות הפוליטית, תוכנית דיור לא בשלה, ריבית נמוכה וקריצה למשקיעים אחראים לכך

רכישת דירה / צילום: Shutterstock
רכישת דירה / צילום: Shutterstock

גם בחודש אוקטובר המשיך הציבור לקחת משכנתאות בהיקף גדול - כך עולה מנתונים שפרסם בנק ישראל. במקביל אחוז דוחי המשכנתאות, מקרב כלל הלווים נותר ברמה יציבה של כ-13%, רמה שדומה לחודשים האחרונים. בחודש שעבר נטל הציבור 7,783 משכנתאות בהיקף כספי כולל של 6.2 מיליארד שקל. בעשרת החודשים הראשונים של השנה הציבור לקח משכנתאות בהיקף כולל של 62.7 מיליארד שקל. מדובר ב-14% יותר מאשר בעשרת החודשים הראשונים של 2019, כך שכבר כעת ניתן להכריז על השנה כשנת שיא בנטילת משכנתאות. מה הסיבות לשיאי המשכנתאות דווקא עכשיו?

הנגיף-לא-העיב-על-חגיגת-המשכנתאות-של--לאתר-

1. חוסר היציבות הפוליטית

שתי עובדות שחשוב להכיר: האחת היא שהקורונה כמעט ולא פגעה במחירי הדירות, אלא רק עצרה גל של עליות מחירים שהחל בשנה שעברה. עובדה שנייה היא שבין שני הסגרים, בחודשים יוני עד ספטמבר, בתקופה שלא היה ברור לאן פני השוק, נרכשו יותר דירות מאשר בתקופה המקבילה ב-2019. הכל כזכור במהלך מגפה שמפילה מאות אלפים למעגל אבטלה וחל"ת, וכשהעיניים נשואות כל הזמן לכיוון הממשלה. גם מבול העסקאות והמשכנתאות קשור לירושלים, ובעיקר לחוסר היציבות הפוליטית. זהו גורם מוכר מהעשור האחרון ככזה שדרבן עליות מחירים וגם עלייה בכמות העסקאות. הרוכשים מבינים שהממשלות היוצאות איבדו שליטה על השוק וחוששים מהמדיניות של הממשלה הבאה.

כך היה ב-2013, בממשלת נתניהו שבה יאיר לפיד שימש כשר האוצר, וככה היה בממשלת נתניהו עם משה כחלון באותו התפקיד. השרשרת הבלתי פוסקת של סבבי בחירות שמלווים אותנו מאז השנה שעברה, שצפויה להמשך גם לתוך 2021, מלווה הפעם על ידי ממשלה שאמורה הייתה לשמש דוגמה ליציבות, אבל כידוע מצטיינת בעיקר בחוסר תפקוד ובחוסר תקציב. הציבור יודע כי קופת הממשלה מתרוקנת בימים אלה במהירות, וכשייקבע תקציב בעתיד יצטרכו למלא אותה במיסוי. בעבר כבר הוכח, שמיסי מקרקעין הם בין האמצעים המיידיים למילוי הקופה, וצעד כזה נתפס כבשורות לא טובות לרוכשי דירות שמעדיפים עסקה כעת, על פני עסקה בעתיד לא ידוע.

2. המתנה לתוכנית דיור חדשה

שר השיכון הנוכחי, יעקב ליצמן, שימש כשלושה חודשים בתפקיד, התפטר במחאה, וכעת חזר למשרד. קשה לראות כיצד הצעד הזה תורם לאמון הציבור במשרד הכה חשוב שעליו הוא מופקד. בדרך הוא הספיק לאשר את תוכנית "דיור במחיר מופחת", שאמורה להחליף את "מחיר למשתכן" של כחלון. בניגוד לתוכנית הקודמת שלוותה בהסברים מקיפים, ונתפסה כפשוטה יחסית, היות ולא נקבעו לה קריטריונים רבים, התוכנית החדשה לא מוכרת לציבור, וכנראה גם ליזמים ייקח עוד זמן עד שיכירו אותה לעומק, היות והיא מורכבת ממספר סוגים של מכרזי מקרקעין, לפי אזורים שונים במדינה. המשמעות: צעירים שהתרגלו בשנים האחרונות לאפשרות לזכות בדירה מוזלת, לא ממש מבינים מה עליהם לעשות כעת.

אמנם רשות מקרקעי ישראל פרסמה מספר מכרזי קרקעות במסגרת השיטה החדשה, ואולם אלה תלויים בחתימה של שר האוצר, ישראל כ"ץ, על התוכנית שמתעכבת כבר חודשיים וחצי, מה שעשוי ללמד על החשיבות של התוכנית בעיניו. מעבר לכך, חישובים שערכנו בגלובס לגבי מספר מכרזים מורים בצורה ברורה, כי מדובר בתוכנית שמייקרת את הדירות לזוגות הצעירים לעומת מחיר למשתכן.

לאור המצב, מה הפלא שלווי מחיר למשתכן ממשיכים לבלוט בקרב לוקחי המשכנתאות. באוקטובר הם היוו כ-13% מכלל המשכנתאות שנלקחו. ולא רק זה: 1,180 הלווים של מחיר למשתכן בחודש שעבר, המשיכו לקחת משכנתאות גבוהות של כ-700 אלף שקל בממוצע, והמשיכו את התופעה שנרשמה מתחילת הקורונה, לפיה רוכשי הדירות במסגרת התוכנית הממשלתית הגדילו מאוד את גובה המשכנתאות שהם לוקחים. זה ביטוי חמור לאי האמון שלהם במערכת. רוכשי דירות של מחיר למשתכן חשים שאם לא ירכשו דירה מוזלת עכשיו - הם יהיו משולים לאנשים שירדו מהרכבת.

3. הדלק הזול שמניע את השוק

הריבית הנמוכה ממשיכה לדרבן את השוק. הריבית הריאלית מגיעה היום ל-1%. לפני שנה הייתה גבוהה ב-20% ולפני שנתיים ב-80%. מדובר בריבית הנמוכה ביותר שקיימת במשק בשנים האחרונות ובכלל, והיא מאפשרת לקיחת משכנתאות בהיקף גדול, ועדיין לשמור על החזרים חודשיים ברמה נמוכה יחסית.

הריבית הנמוכה מקפיצה את כולם לשוק. הזכרנו את הזוגות הצעירים, שלוקחים מאז הקורונה משכנתאות גבוהות יותר, בהתבסס על הריבית הנמוכה. אבל המגזר הבולט ביותר בתחום זה הוא מגזר הממחזרים: כמעט שליש מהמשכנתאות שנלקחו באוקטובר היו כתוצאה של מיחזור משכנתה ישנה.

מיחזור מתבצע לא רק בגלל הריבית הנמוכה, אלא גם בגלל הצעד שבו נקט בנק ישראל, להגדיל את תקרת ההלוואות על חשבון משכון הדירה לגובה של עד 70% משוויה. משקי בית שנקלעים לקשיים, ממירים בימים אלה הלוואות בנקאיות לכל מטרה בהלוואות על חשבון הדירה, ובכך חוסכים לעצמם החזרים שיכולים להגיע לאלפי שקלים בחודש.

בנוסף, הם ממחזרים את המשכנתאות הישנות שלהם, ובכך מציבים את עצמם במיקום הרבה יותר טוב, לפחות מבחינת יציבות פיננסית.

התוצאה היא, שכשליש מכלל המשכנתאות שנלקחו (למעלה משני מיליארד שקלים) נעשו במסגרת מיחזורים. רק ביוני 2015 מוחזרו משכנתאות בהיקפים גדולים יותר מאשר אלה שמוחזרו במהלך אוקטובר האחרון.

יתכן כי האפשרות הזו להמיר הלוואות ומשכנתאות יקרות יחסית במשכנתאות זולות יחסית, גרמה גם לרבים מדוחי המשכנתאות במהלך הסגר הראשון, לשוב ולשלם אותן בפורמט החדש במהלך הסגר השני.

4. כ"ץ "קרא" למשקיעים והם באו

אמרתם ריביות נמוכות - אמרתם משקיעים. אותו מגזר שמחפש בנרות את הערוץ המשתלם ביותר להשקעה. והריביות הנמוכות רק מלבות את החיפוש הזה, שחלקו מוצא את הדרך לנדל"ן.

בשנים האחרונות מגזר המשקיעים הודר מהשוק, עקב מדיניות מכוונת של שר האוצר לשעבר, משה כחלון, שרצה לשמר את השוק לזוגות הצעירים. כחלון עשה זאת בעיקר באמצעות מס רכישה גבוה, שאכן הבריח אותם והוריד מאוד את שיערום בשוק.

לפני כארבעה חודשים השיב שר האוצר הנוכחי, ישראל כ"ץ, את גובה מס הרכישה לסביבה שהייתה נהוגה לפני תקופת כחלון, והמשקיעים הגיבו בהתאם וללא היסוס. המספרים מספרים את כל השינוי. אם בתקופת כחלון משקלם בשוק עמד על 11%-13%, כעת הוא עלה, בזמן קצר, לרמה של 15%-17%. זה עדיין רחוק מהתקופה של לפני 2015, אז משקלם נע סביב 20%-25%.

באוקטובר נרשמו 1,079 משכנתאות בקרב משקיעים. בהיבט היסטורי כולל לא מדובר במספר גבוה, ואולם על רקע חוסר הוודאות הגדול שבו נמצא השוק על רקע הקורונה והקורונה הכלכלית, מדובר במספר נאה שבתנאים מסוימים עשוי להמשיך ולטפס, ואולי נחזור לימים שבהם כמעט כל דירה רביעית בישראל נקנתה על ידי משקיעים. 

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר