גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך זה שסנאטור אחד מעז

הוא שילם מחיר כבד, והפסיד את מושבו ● את הלקח למדה על המערכת הפוליטית ● לזכרו של רוג'ר ג'פסן

רוג'ר ג'פסן (במרכז, משוחח עם רייגן). אייפא"ק סידרה לו קריירה פוליטית קצרה / צילום: AP
רוג'ר ג'פסן (במרכז, משוחח עם רייגן). אייפא"ק סידרה לו קריירה פוליטית קצרה / צילום: AP

ספק אם מותו של רוג'ר ג'פסן (Jepsen) צוין באיזשהו מקום בישראל. הסנאטור לשעבר מת החודש בשיבה טובה, בגיל 91, בבית אבות במדינת אייווה, במערב התיכון של ארה"ב. אין לאיש כל צורך להצטדק על ההתעלמות. הוא נשכח מלב, ודי בצדק.

חוץ מזה שהקריירה הפוליטית הקצרה שלו נקשרה במאורע אשר שינה מעיקרו את מעמדה של ישראל באמריקה. אפשר לטעון, שכוחה והשפעתה של השדולה הישראלית בוושינגטון באו לה מן המאורע ההוא, שעוד מעט קט ימלאו לו 40 שנה. בשעתה, ישראל הרעישה עליו עולמות.

בינואר 1981, רונלד רייגן נכנס לבית הלבן. יחסי ישראל עם קודמו, ג'ימי קרטר, הידרדרו והלכו. נצחון רייגן היה אפוא סיבה למסיבה. אבל זמן קצר לאחר השבעתו, רייגן ביקש מן הקונגרס לאשר מכירת מטוסי ביון ומעקב משוכללים לערב הסעודית. הם היו ידועים בראשי התיבות האנגליים AWACS. הנה, כבר - ובעיקר - לפני 40 שנה עסקנו בסוגיות של מכירת אמל"ח מתקדם למדינות ערב.

לפני 40 שנה, ישראל וערב הסעודית היו אויבות בלב ובנפש. אומנם הסעודים כבר התחילו לפחד מפני איראן, והמטוסים נועדו לכאורה לשמש את צורכי התגוננותם מפני האייאטוללות; אבל ישראל דחתה את ההסבר הזה, ותבעה את ביטול העסקה. הממשל החדש התעצבן, וראש הממשלה מנחם בגין כעס. הוא אפילו האשים את שר ההגנה קספר וויינברגר באנטישמיות (בעורקי וויינברגר דווקא זרם הרבה דם יהודי).

אייפא"ק בשלוש מערכות

אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, התגייסה לעזרה. היה לה כוח לא-מבוטל, אבל היא עמדה, איך נגיד את זה, בחיתוליה הפוליטיים. המאבק באייוואק"ס נעשה טבילת האש הגדולה הראשונה שלה, בניצוחו של מנכ"ל חדש, נמרץ ורב תושייה ששמו היה טום דאיין. אייפא"ק נגד אייוואק"ס נעשה שמה של דרמה בשלוש מערכות.

במערכה הראשונה, אייפא"ק הפסידה. בסנאט היה אז רוב רפובליקאי ברור, והנשיא הצליח לשכנע את הסנאטורים של מפלגתו לתמוך בעסקה. ביניהם היו גם אחדים שהיו ידועים בידידותם לישראל, אבל הם לא העזו להמרות את פיו של נשיא ממפלגתם. אחד מהם היה רוג'ר ג'פסן הנ"ל ממדינת אייווה. זו הייתה שנתו השלישית בסנאט. הוא עדיין לא פיתח שרירים פוליטיים.

דאיין הפגין אז תכונה שהועילה מאוד לאייפא"ק, גם אם חרתה להרבה מן המשתתפים במשחק הפוליטי. הוא הראה שהוא אינו ארך-אפיים ורב-חסד. לימים, ברגע של התפארות לא-דיסקרטית, הוא השווה את אייפא"ק לפיל הודי, שאינו שוכח ואינו סולח.
אייפא"ק גמרה אומר להעניש את הסנאטורים שבגדו בישראל. "הקול היהודי" אינו אלא מיתוס, וכמעט בשום מדינה של ארה"ב אין לו משקל מספיק כדי לשנות תוצאות של בחירות. אבל יהודים הם תורמים נלהבים לעניינים פוליטיים, הרבה מעבר למשקלם הצנוע באוכלוסייה. בחירות בארה"ב היו, כבר אז, יקרות להחריד.

חוקי מימון הבחירות בארה"ב מגבילים תרומות פוליטיות, של יחידים או של קבוצות. אייפא"ק עצמה, מהיותה שדולה רשומה ופטורה ממס, אינה רשאית לתרום למטרות פוליטיות. אבל עצתה הלא-מפורשת של אייפא"ק העניקה השראה לעשרות "ועדי פעולה פוליטיים" שפרחו להם לפלא בכל רחבי ארה"ב. שמותיהם לא גילו בהכרח את מטרתם, ומטרתם היתה קונקרטית מאוד: לתרום את המקסימום המותר למועמדים שעמדו במבחן הכשרות הפוליטית של אייפא"ק. כמעט מיותר להגיד, שתומכי אייוואק"ס לא עמדו במבחן הזה.

טום דאיין פיתח נוסחה להזרמת תרומות, ששדולות אחרות התקנאו בה ואימצו אותה: "כסף מוקדם, כסף אמצעי, כסף מאוחר" (האפיונים הם שלו). הוא ידע באיזה שלב של מערכת בחירות ארוכה ומייגעת צריך לבוא לעזרת המועמד שאייפא"ק חפצה ביקרו. התוצאות היו מרשימות אם גם מעורבות.

בבחירות של 1984, התרומות בהשראת אייפא"ק מילאו תפקיד חשוב, אולי מכריע, בהבסת היושב ראש הרפובליקאי של ועדת החוץ של הסנאט, צ'אק פרסי. רוג'ר ג'פסן היה הקורבן השני.

מה מעניין ששני הדמוקרטים החדשים בסנאט היו אנשי האגף השמאלי של המפלגה, ללמדכם שבימים ההם עדיין לא היה זיהוי טבעי של ישראל עם הימין האמריקאי. אדרבא, הימין דווקא היה מזוהה עם איבה לישראל, או לפחות עם צינה כלפיה.

מאויב ציון לאוהב ציון

באותה 1984, ועדי הפעולה הפרו-ישראליים הזרימו הון עתק לניסיון להביס את הסנאטור הרפובליקאי האולטרה-ימני ג'סי הלמס (Helms) במדינת צפון קרוליינה. הלמס, לפנים תומך נלהב בהפרדה גזעית, נהג להפיץ תיאוריות קונספירציה על מזימות היהודים להשתלט על העולם. הוא קרא לארה"ב לנתק את היחסים עם ישראל בעקבות מלחמת לבנון הראשונה (1982). הלמס הצליח לחזור ולהיבחר, אבל ברוב מוקטן מאוד. הוא למד את הלקח, ועד מהרה נעשה התומך הנלהב ביותר בסנאט לא סתם של ישראל, אלא של הימין הישראלי.

הלקח של רוג'ר ג'פסן נלמד והופק. הרוב הגדול של הסנאטורים ושל צירי בית הנבחרים התיישרו לפי הקו של אייפא"ק. הקונגרס נעשה מאז קו ההגנה העיקרי של ישראל בוושינגטון.

"אייפא"ק נחלה הצלחה כה גדולה עד שהפכה לסמל של אפקטיביות במאמץ להשפיע על מדיניות החוץ", כותבים עורכי האנציקלופדיה של מדיניות החוץ האמריקאית (בהוצאת סקריבנר). לצד שדולת הקִצבאים ושדולת הרובאים, אייפא"ק נעשתה מעצמת-על בעולם ההשתדלויות. טוב? רע? עובדה.

לפני 36 שנה, ישראל עדיין נהנתה מן הפירות המאוחרים של עידן סנטימנטלי ורומנטי. ישראל מוסיפה ליהנות מתמיכה ניכרת בארה"ב, אבל בסיסה הוא הימין הנוצרי האדוק, הרואה בישראל חוליה הכרחית בחזון אחרית הימים של שיבת ישו וכינון מלכות שדי עלי אדמות. מייק פומפיאו מייצג את העידן הזה. מי יודע, אולי בעוד ארבע שנים וחודשיים הוא יהיה נשיא ארה"ב. ינוח נא רוג'ר ג'פסן ביש המזל על משכבו בשלום.

עוד כתבות

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

הסכם של יותר מ-50 מיליון שקל: השוכרת במתחם הענק בראשל"צ

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: רמי זרנגר

משתלם לעבוד אצל ליאורה עופר: כמה יקבל המנכ"ל ב-2026?

חברת הקניונים מליסרון של ליאורה עופר מבקשת להקפיץ את שכרו של המנכ"ל אופיר שריד, לצד מענק בדמות שני סוגי אופציות בהיקף של 17.6 מיליון שקל ● רשת המסעדות נונו מימי ממנה מנכ"ל חדש, וגם לבנק ישראל יש מנכ"ל חדש - שמגיע מעיריית נתניה ● אירועים ומינויים

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום הקרקע בשדה דב: מה נמצא, איפה, והאם הפרויקטים עלולים להתעכב

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

הקרקע בת"א הופקעה מזוג מבוגר ללא פיצוי. ביהמ"ש פסק להם כ-6 מיליון שקל

בית המשפט המחוזי קבע כי הטענה של עיריית תל אביב לגבי היעדר זכויות של זוג מבוגרים במקרקעין, נטענה בחוסר תום לב ומוטב שלא הייתה מועלית ● בית המשפט: "הרשויות לא יכולות להתנהג כיזם פרטי השוקל שיקולי רווח בלבד בהפקעה קניין"

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

זיהום התגלה בקרקע בשדה דב. האם בניית 16 אלף דירות תתעכב?

המשרד להגנת הסביבה ורשות מקרקעי ישראל הודיעו כי בשטח בשדה דב שבו מתוכננות כ־16 אלף דירות נמצאו ממצאים ראשוניים של זיהום במי התהום ובקרקע ● המדינה הודיעה על הרחבת הבדיקות ועל ניהול סיכונים סביבתיים

קרן נויבך / צילום: מיכה לובטון

התוכנית שיורדת אחרי 17 שנה: קרן נויבך מסיימת להגיש את "סדר יום" ברשת ב'

העיתונאית קרן נויבך מסיימת את תפקידה כמגישת התוכנית "סדר יום" בכאן חדשות ברשת ב' ● נויבך תמשיך את עבודתה בתאגיד השידור הישראלי ותעמיק ביצירה דוקומנטרית ובהסכת יומי שיעלה בחודשים הקרובים לשידור

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו / צילום: שלומי יוסף, רמי זרנגר

באוצר מכינים תוכנית גיבוי: "קופסאות" של מיליארדים אם התקציב לא יעבור

על רקע המבוי הסתום בקואליציה, באוצר נערכים לניהול המדינה תחת פער של 43 מיליארד שקל מול התקציב ההמשכי ● בעוד שעקיפת המגבלות כנראה תספק למערכת הביטחון את מה שהיא צריכה, במשרדים החברתיים חוששים משיתוק פרויקטים ומפגיעה בשירות לציבור

דונלד טראמפ וולדימיר פוטין / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לא רק איראן: מרוץ החימוש הגרעיני המתחדש שיעלה לארה"ב כטריליון דולר

אמנת סטארט, שגובשה לאחר המלחמה הקרה במטרה להגביל את ארסנל הגרעין של ארה"ב ורוסיה, תפקע השבוע ● מוסקבה מחזיקה אומנם ביתרון כמותי, אבל טראמפ מהמר על "סדר עולמי חדש" שכולל את סין - שגם היא, מצידה, דוהרת קדימה עם מאות ראשי קרב גרעיניים

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

חלפים לרכב / צילום: Reuters

שוק החלפים רותח: קרן לגאסי רוכשת שליטה במ. פינס בחצי מיליארד שקל

חודש אחרי האקזיט של משפחת כדורי בחברת המאגר חלפים שנמכרה לידי יבואנית הרכב UMI, קרן ההשקעות הפרטיות רוכשת שליטה ביבואנית חלקי החילוף של משפחת פינס – לפי שווי מוערך של כ-700 מיליון שקל ● בעבר התעניינה בש. פינס גם קרן אייפקס של זהבית כהן

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף תקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

אכזבה בים השחור: מה הפיל את מניית ניו-מד במסחר?

ירידה חדה נרשמה ביחידת ההשתתפות של ניו מד, הנמצאת בשליטת קבוצת דלק ומקווה לתוצאות טובות יותר בקידוח הבא שמתוכנן בשטח הזיכיון

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

"התאוששות בשוק המשרדים": הבשורה החיובית של ענקית הנדל"ן

גב-ים סיימה את 2025 עם קפיצה ברווח ותחזית אופטימית, כולל גם בעקבות "חזרה של גיוסי כוח אדם בענף ההייטק" ● שכר המנכ"לית נטלי משען-זכאי עמד על 8.6 מיליון שקל, כמעט מחציתו בתגמול הוני