גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך זה שסנאטור אחד מעז

הוא שילם מחיר כבד, והפסיד את מושבו ● את הלקח למדה על המערכת הפוליטית ● לזכרו של רוג'ר ג'פסן

רוג'ר ג'פסן (במרכז, משוחח עם רייגן). אייפא"ק סידרה לו קריירה פוליטית קצרה / צילום: AP
רוג'ר ג'פסן (במרכז, משוחח עם רייגן). אייפא"ק סידרה לו קריירה פוליטית קצרה / צילום: AP

ספק אם מותו של רוג'ר ג'פסן (Jepsen) צוין באיזשהו מקום בישראל. הסנאטור לשעבר מת החודש בשיבה טובה, בגיל 91, בבית אבות במדינת אייווה, במערב התיכון של ארה"ב. אין לאיש כל צורך להצטדק על ההתעלמות. הוא נשכח מלב, ודי בצדק.

חוץ מזה שהקריירה הפוליטית הקצרה שלו נקשרה במאורע אשר שינה מעיקרו את מעמדה של ישראל באמריקה. אפשר לטעון, שכוחה והשפעתה של השדולה הישראלית בוושינגטון באו לה מן המאורע ההוא, שעוד מעט קט ימלאו לו 40 שנה. בשעתה, ישראל הרעישה עליו עולמות.

בינואר 1981, רונלד רייגן נכנס לבית הלבן. יחסי ישראל עם קודמו, ג'ימי קרטר, הידרדרו והלכו. נצחון רייגן היה אפוא סיבה למסיבה. אבל זמן קצר לאחר השבעתו, רייגן ביקש מן הקונגרס לאשר מכירת מטוסי ביון ומעקב משוכללים לערב הסעודית. הם היו ידועים בראשי התיבות האנגליים AWACS. הנה, כבר - ובעיקר - לפני 40 שנה עסקנו בסוגיות של מכירת אמל"ח מתקדם למדינות ערב.

לפני 40 שנה, ישראל וערב הסעודית היו אויבות בלב ובנפש. אומנם הסעודים כבר התחילו לפחד מפני איראן, והמטוסים נועדו לכאורה לשמש את צורכי התגוננותם מפני האייאטוללות; אבל ישראל דחתה את ההסבר הזה, ותבעה את ביטול העסקה. הממשל החדש התעצבן, וראש הממשלה מנחם בגין כעס. הוא אפילו האשים את שר ההגנה קספר וויינברגר באנטישמיות (בעורקי וויינברגר דווקא זרם הרבה דם יהודי).

אייפא"ק בשלוש מערכות

אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית בוושינגטון, התגייסה לעזרה. היה לה כוח לא-מבוטל, אבל היא עמדה, איך נגיד את זה, בחיתוליה הפוליטיים. המאבק באייוואק"ס נעשה טבילת האש הגדולה הראשונה שלה, בניצוחו של מנכ"ל חדש, נמרץ ורב תושייה ששמו היה טום דאיין. אייפא"ק נגד אייוואק"ס נעשה שמה של דרמה בשלוש מערכות.

במערכה הראשונה, אייפא"ק הפסידה. בסנאט היה אז רוב רפובליקאי ברור, והנשיא הצליח לשכנע את הסנאטורים של מפלגתו לתמוך בעסקה. ביניהם היו גם אחדים שהיו ידועים בידידותם לישראל, אבל הם לא העזו להמרות את פיו של נשיא ממפלגתם. אחד מהם היה רוג'ר ג'פסן הנ"ל ממדינת אייווה. זו הייתה שנתו השלישית בסנאט. הוא עדיין לא פיתח שרירים פוליטיים.

דאיין הפגין אז תכונה שהועילה מאוד לאייפא"ק, גם אם חרתה להרבה מן המשתתפים במשחק הפוליטי. הוא הראה שהוא אינו ארך-אפיים ורב-חסד. לימים, ברגע של התפארות לא-דיסקרטית, הוא השווה את אייפא"ק לפיל הודי, שאינו שוכח ואינו סולח.
אייפא"ק גמרה אומר להעניש את הסנאטורים שבגדו בישראל. "הקול היהודי" אינו אלא מיתוס, וכמעט בשום מדינה של ארה"ב אין לו משקל מספיק כדי לשנות תוצאות של בחירות. אבל יהודים הם תורמים נלהבים לעניינים פוליטיים, הרבה מעבר למשקלם הצנוע באוכלוסייה. בחירות בארה"ב היו, כבר אז, יקרות להחריד.

חוקי מימון הבחירות בארה"ב מגבילים תרומות פוליטיות, של יחידים או של קבוצות. אייפא"ק עצמה, מהיותה שדולה רשומה ופטורה ממס, אינה רשאית לתרום למטרות פוליטיות. אבל עצתה הלא-מפורשת של אייפא"ק העניקה השראה לעשרות "ועדי פעולה פוליטיים" שפרחו להם לפלא בכל רחבי ארה"ב. שמותיהם לא גילו בהכרח את מטרתם, ומטרתם היתה קונקרטית מאוד: לתרום את המקסימום המותר למועמדים שעמדו במבחן הכשרות הפוליטית של אייפא"ק. כמעט מיותר להגיד, שתומכי אייוואק"ס לא עמדו במבחן הזה.

טום דאיין פיתח נוסחה להזרמת תרומות, ששדולות אחרות התקנאו בה ואימצו אותה: "כסף מוקדם, כסף אמצעי, כסף מאוחר" (האפיונים הם שלו). הוא ידע באיזה שלב של מערכת בחירות ארוכה ומייגעת צריך לבוא לעזרת המועמד שאייפא"ק חפצה ביקרו. התוצאות היו מרשימות אם גם מעורבות.

בבחירות של 1984, התרומות בהשראת אייפא"ק מילאו תפקיד חשוב, אולי מכריע, בהבסת היושב ראש הרפובליקאי של ועדת החוץ של הסנאט, צ'אק פרסי. רוג'ר ג'פסן היה הקורבן השני.

מה מעניין ששני הדמוקרטים החדשים בסנאט היו אנשי האגף השמאלי של המפלגה, ללמדכם שבימים ההם עדיין לא היה זיהוי טבעי של ישראל עם הימין האמריקאי. אדרבא, הימין דווקא היה מזוהה עם איבה לישראל, או לפחות עם צינה כלפיה.

מאויב ציון לאוהב ציון

באותה 1984, ועדי הפעולה הפרו-ישראליים הזרימו הון עתק לניסיון להביס את הסנאטור הרפובליקאי האולטרה-ימני ג'סי הלמס (Helms) במדינת צפון קרוליינה. הלמס, לפנים תומך נלהב בהפרדה גזעית, נהג להפיץ תיאוריות קונספירציה על מזימות היהודים להשתלט על העולם. הוא קרא לארה"ב לנתק את היחסים עם ישראל בעקבות מלחמת לבנון הראשונה (1982). הלמס הצליח לחזור ולהיבחר, אבל ברוב מוקטן מאוד. הוא למד את הלקח, ועד מהרה נעשה התומך הנלהב ביותר בסנאט לא סתם של ישראל, אלא של הימין הישראלי.

הלקח של רוג'ר ג'פסן נלמד והופק. הרוב הגדול של הסנאטורים ושל צירי בית הנבחרים התיישרו לפי הקו של אייפא"ק. הקונגרס נעשה מאז קו ההגנה העיקרי של ישראל בוושינגטון.

"אייפא"ק נחלה הצלחה כה גדולה עד שהפכה לסמל של אפקטיביות במאמץ להשפיע על מדיניות החוץ", כותבים עורכי האנציקלופדיה של מדיניות החוץ האמריקאית (בהוצאת סקריבנר). לצד שדולת הקִצבאים ושדולת הרובאים, אייפא"ק נעשתה מעצמת-על בעולם ההשתדלויות. טוב? רע? עובדה.

לפני 36 שנה, ישראל עדיין נהנתה מן הפירות המאוחרים של עידן סנטימנטלי ורומנטי. ישראל מוסיפה ליהנות מתמיכה ניכרת בארה"ב, אבל בסיסה הוא הימין הנוצרי האדוק, הרואה בישראל חוליה הכרחית בחזון אחרית הימים של שיבת ישו וכינון מלכות שדי עלי אדמות. מייק פומפיאו מייצג את העידן הזה. מי יודע, אולי בעוד ארבע שנים וחודשיים הוא יהיה נשיא ארה"ב. ינוח נא רוג'ר ג'פסן ביש המזל על משכבו בשלום.

עוד כתבות

רחוב בן גוריון, כפר סבא / צילום: איל יצהר

לראשונה בישראל: העיר שאיבדה את מעמדה כ"עיר גדולה"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לראשונה זה מספר שנים, מספר התושבים בכפר סבא ירד מתחת לרף 100 אלף איש ויותר - והיא אינה מוגדרת יותר כ"עיר גדולה" ● הקיטון בכמות משתקף בין היתר במיעוט הבנייה בעיר

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

כך תשקיעו בזהב / צילום: Shutterstock

הוא נחשב אלטרנטיבה למניות ולאג"ח כגידור מפני סיכונים: כך תשקיעו בזהב

לנוכח הזינוק השנה במחיר הזהב, רבים בוול סטריט ממליצים שתחזיקו במתכת, לפחות בחלק קטן מתיק ההשקעות שלכם ● ב"וול סטריט ג'ורנל" ריכזו את הסוגיות המרכזיות בשוק הזה, וממליצים למשקיעים כיצד לנהוג עם הסחורה הלוהטת ● מדריך קצר להשקעה מושכלת

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

ח''כ חנוך מילביצקי, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה מיליארד שקל לחינוך החרדי, רגע לפני סוף שנת התקציב

ועדת הכספים אישרה העברת כמיליארד שקל למוסדות החינוך החרדי, שבוע לפני תום שנת התקציב ● מאות מיליונים מיועדים למוסדות לא מפוקחים שאינם מלמדים את מלוא לימודי הליבה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

פרופ' אוליבר הארט / צילום: אלון גלבוע

"קולגות חושבים שיצאתי מדעתי": הכלכלן חתן פרס נובל שרוצה להכניס ערכים לשוק ההון

פרופ' אוליבר הארט רוצה להחזיר ערכים כמו הוגנות לחוזים, לישיבות דירקטוריון ולאסיפות בעלי המניות ● בימים אלה הוא מקדם רעיון חתרני כמעט לדמוקרטיזציה של שוק ההון ושיתוף בעלי המניות בקבלת החלטות שוטפות של חברות ● השבוע הוא הגיע לישראל כדי להשתתף בכנס השנתי של מרכז אריסון ל-ESG בבית הספר אריסון למנהל עסקים של אוניברסיטת רייכמן ● ניצלנו את ההזדמנות כדי לברר איתו איך המודלים שלו עובדים במציאות

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם