גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פריצת דרך היסטורית": גרמניה תחייב חברות גדולות למנות נשים להנהלה

ההחלטה מתקבלת ברגשות מעורבים ● לצד תמיכה במהלך, פוליטיקאים והמגזר העסקי טוענים כי זו "התערבות בוטה בחופש של החברות"

הקאנצלרית אנגלה מרקל והשרה לענייני משפחה, פרנציסקה גיפי   / צילום: Michael Sohn, Associated Press
הקאנצלרית אנגלה מרקל והשרה לענייני משפחה, פרנציסקה גיפי / צילום: Michael Sohn, Associated Press

הכלכלה הגדולה ביותר באירופה צפויה לאמץ בקרוב חוקים שיחייבו מינוי נשים להנהלה הבכירה בחברות גדולות, במהלך שנועד להגביר את השוויון המגדרי במגזר העסקי בגרמניה.

סוגיית "מכסת הנשים" עוררה בשנים האחרונות עימות פומבי בין פוליטיקאים וארגונים עסקיים בגרמניה, אך ועדה שמינתה הקואליציה המובילה את המדינה קבעה השבוע כי בעתיד כל חברה גרמנית שבה יותר משלושה חברים בחבר-המנהלים תחויב למנות לפחות אישה אחת. בעוד גורמים רבים בירכו על ההחלטה, שככל הנראה תוכרז רשמית בשבוע הבא, איגוד התעשיינים ביקר אותה ואמר כי מדובר בהתערבות מיותרת של הרגולטור.

למרות שוויון מגדרי מתקדם בתחום הפוליטיקה (42% מחברי הפרלמנטים הגרמניים הן נשים, לפי מדד השוויון של הפורום הכלכלי העולמי), גרמניה ממוקמת במקום נמוך באירופה במדד השוויון המגדרי בעסקים.

ללא נשים באדידס ובאייר

השוואה בינלאומיות שביצעה קרן אלברייט השבדית מצאה כי ב-30 החברות הגרמניות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה (המרכיבות את מדד ה"דאקס"), רק 12.8% מההנהלה הבכירה מורכבת מנשים, בהשוואה ל-22% בצרפת, 24.5% בבריטניה, 25% בשבדיה ו-28.6% בארה"ב.

מועדון-גברים

כלי התקשורת הגרמנים ציינו כי נכון להיום אין כלל נשים, למשל, בחבר המנהלים של "אדידס", חברת האנרגיה EON, חברת התרופות "באייר" ועוד.

הקאנצלרית אנגלה מרקל, שנאבקה לקדם את נושא השוויון המגדרי בגרמניה במהלך שנות כהונתה, נתקלה בעניין זה בהתנגדות מתוך מפלגתה (CDU), ובמיוחד בקרב הפוליטיקאים המייצגים באופן מסורתי את התעשייה הגרמנית. "האיחוד כבר הקריב יותר מדי עמדות עקרוניות לרוח הזמן ההפכפכה", אמר חבר המפלגה האנס מיכלבאך.

גם איגוד התעשיינים הגרמני (BDI) אמר כי למרות שהוא תומך בהגברת השוויון המגדרי, חקיקה המכריחה חברות למלא מכסה מסוימת של נשים בהנהלה הבכירה היא "התערבות בוטה בחופש שלהן". האיגוד אמר כי יש לטפל בסיבות העומק, לטענתו, שגורמות לכך שיש מחסור בנשים בהנהלות הבכירות, כמו איזון בין חיי משפחה לעבודה - ולא ל"כופף את ידיהן" של החברות הגדולות למנות נשים לתפקידים.

"נשים אינן עומד יתר"

מנגד, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD), השותפה בקואליציה של מרקל, התעקשה להציב את הנושא בראש סדר היום הפוליטי, והפשרה שהתקבלה הייתה להקים ועדה שתדון בעניין. בסופו של דבר קבעה הוועדה להחיל את המכסה רק על חברות עם יותר משלושה חברי הנהלה. השרה לענייני משפחה מהמפלגה, פרנציסקה גיפי, היללה את ההחלטה כ"פריצת דרך היסטורית" ואמרה כי היא "שמה קץ לחדרי הנהלה ללא נשים בחברות גדולות".

המפלגה גינתה את דבריו של מיכלבאך ואחרים ואמרה - "נשים אינן עומס מיותר על חברות, אלא נכס בשבילן". "מכסות לנשים הן הכרחיות כדי שגרמניה תישאר מקום מוצלח לעשות בו עסקים", אמר יו"ר המפלגה לארס קלינגבייל.

כעת ממתינים בגרמניה לראות איזה לוח זמנים ייקבע ליישום הרפורמה החדשה, וכמה זמן יוענק לחברות כדי למנות נשים להנהלה הביצועית, כנדרש. לפי הערכות המשרד לענייני משפחה, החוק תקף לגבי 70 חברות גדולות בגרמניה, שב-30 מהן אין אף חברת הנהלה שהיא אשה. החוק קובע קנסות כבדים לחברות שיפרו אותו. לגבי חברות ממשלתיות, החוק אף קובע כי יש למנות מנהלת גם אם יש שני חברי הנהלה בלבד.

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ראש המוסד, דדי ברנע / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

קרובים לעסקה? ההבהרה של ראש המוסד: "שובר שוויון"

ראש המוסד אמר לקבינט שניתן להתקדם בעסקת החטופים ● לפי הדיווח בוושינגטון פוסט, ממשל ביידן "אישר בחשאי" משלוח גדול לישראל: 1,800 פצצות ועשרות חמקנים ומנועי מטוסים בשווי יותר מ-2 מיליארד דולר • הותר לפרסום: לוחם נהרג ו-16 נפצעו בעקבות פגיעת RPG במגנן בדרום רצועת עזה • עדכונים שוטפים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר פנטהאוז חדש ומאובזר בבאר יעקב?

פנטהאוז חדש בן 5 חדרים המתפרש על פני 148 מ"ר, הכולל מרפסת בשטח של 55 מ"ר, נמכר תמורת 4.59 מיליון שקל ● וגם: דירת שלושה חדרים המיועדת לפינוי בינוי במגדל העמק נמכרה בפחות ממיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

שי גרינברג / צילום: ענבל מרמרי

לכמה זמן מספיקה תחנת כוח ביתית וכמה עולה גנרטור: הישראלים שנערכים למלחמה מצפון

שי ערך תרגיל עלטה לילדיו בשבת שמשית, שירה רוקנה אלפי שקלים מהחסכונות על גנרטורים, ול' קנתה מטף למקרה שתצטרך לפלס דרכה בין הלהבות ● בזמן שכולנו מסתכלים בחשש אל עבר הצפון, יש מי שכבר התארגן בהתאם - ומוכן לכל תסריט מלחמה אפשרי: "זה עוזר להתגבר על החרדה" ● בתעשייה, שכבר גורפת לא מעט רווחים, מעידים: "מעולם לא חווינו ביקוש כזה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

זה המקום שבו ניצבת ישראל במדד האושר העולמי של האו"ם

מה הודיע ניר ברקת לחברות הגדולות שיעלו מחירים במלחמה, על שם מי קרוי הגשר  שקרס השבוע בבולטימור, ואיזו עיר היא בעלת שטח השיפוט הגדול ביותר בישראל? ● הטריוויה השבועית 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%