גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משכורות לפקחים, אי תשלום של גופים מזהמים: כך פועלת הקרן למניעת זיהום ים

לאחר ארבע שנים ללא דיווח, הקרן להגנת הים דיווחה לוועדת הפנים והסביבה של הכנסת: חברת קצא"א לא שילמה לקרן כשנתיים, ומנגד עד היום המחוקק לא קבע תקנות להטלת אגרות על אסדות הגז ● ולאן הולכים 35 מיליון שקל בשנה הנצברים בקרן?

פסולת פלסטיק בחופים  / צילום : Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב
פסולת פלסטיק בחופים / צילום : Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

בקרן למניעת זיהום ים, המנוהלת תחת המשרד להגנת הסביבה, הצטברה יתרה של כ-35 מיליון שקלים, המנוצלים בין היתר לתחומים שונים שאינם כלולים במטרות הקרן, דוגמת מימון שכרם של 21 מפקחים. מנגד, מדו"חות הקרן עולה כי חברת קצא"א לא שילמה אגרות במשך שנתיים, בעוד שאסדות הגז כלל לא מחוייבות בכך. כך עולה מהדיווח השנתי של הקרן לוועדת הפנים והסביבה של הכנסת. למרות הנדרש בחוק, הקרן לא דיווחה לוועדה כנדרש מאז שנת 2016, ועשתה זאת כעת לאחר דרישתה של יו"ר ועדת הפנים והסביבה, ח"כ מיקי חיימוביץ' (לדברי נציג המשרד להגנת הסביבה בדיון, הנושא "נפל בין הכיסאות").

"הקרן למניעת זיהום ים" הוקמה בישראל לפני כארבעה עשורים. זוהי קרן ייעודית תחת המשרד להגנת הסביבה, שנועדה למימון פעולות פיקוח ואכיפה הנוגעות למניעת זיהום ים, והיערכות לאומית למניעת זיהום ים משמנים ודלקים, דוגמת נפט וגז. שטח הים התיכון הוא רק 0.7% משטח כלל הימים בעולם, אך תנועת הדלק בים התיכון כוללת 30% מהנפח העולמי (360 מיליון טון בשנה), ועל כן הסיכון הגדול מצריך אמצעי היערכות מצד המדינות השוכנות לחופי הים התיכון.

כדי לממן את פעילותה, אל הקרן מועברות אגרות אותן משלמים נמלים בגין פריקת דלקים (למשל, על ידי חברת תש"ן), כספי היטלי הזרמה לים, קנסות שהוטלו על גופים המפרים את החוק בנושא ומטילים שפכים או פסולת לים, תקציב ממשלתי, כספי תרומות ועוד. כספי הקרן נועדו למניעה וטיפול בזיהום ים, וזו בלבד.

המשרד להגנת הסביבה לא גבה קנסות מגורמים מזהמי ים ב-2019

מהדיון שהתקיים אתמול (ג') בכנסת, עלה כי ב-2019 לא גבה המשרד להגנת הסביבה כלל קנסות מגורמים מזהמי ים, מקור הכנסה נכבד של הקרן. בנוסף, היטל ההזרמה לים פחת מאד בשנים האחרונות. אם בשנים 2013-2016 היה מקור ההכנסה העיקרי של הקרן, מאז 2017 הוא מקור הכנסה קטן והולך. מבחינה סביבתית, מדובר בבשורות טובות, שכן בוצת השפד"ן עליה שולם היטל - לא מוזרמת לים.

ואמנם, מאז נוספו אסדות ומתקני הפקת גז המזרימים לים תוצרים תחת היתר, אך בניגוד למסופי פריקה של גז ונפט, אלו אינם מעבירים כספי אגרות לקרן, בשל היעדר תקנות בנושא, ולאחר שהמחוקק לא הגדיר זאת בתקנות הנדרשות. מנגד, מתוקף תפקידה, הקרן מממנת דיגום של המתקנים, פיקוח ואכיפה מולם, ונערכת למצב של טיפול בשפך שמן כתוצאה מתקלה באסדות. על כך, אמרה יו"ר הוועדה ח"כ חיימוביץ', כי "האסדות הן מפעל מזהם לכל דבר ועניין והסיכון מזיהום הים מהאסדות הוא גדול מאוד. אחת הסכנות הכי גדולות לים, זה צינור הקונדנסט. אתם תצטרכו לטפל באותו חומר שחור ומזהם. די לראות איך החל האסון במפרץ מקסיקו. זה לא יתכן שמי שמרוויח מהאסדה הזו, לא ייקח חלק באותה קרן של זיהום הים. אתם בתור אלו שזה מקור הכנסה עבורכם, צריכים לעוט על זה".

הוועדה ביקשה בסיכום הדיון מהמשרד להגנת הסביבה להביא לאישורה בהקדם האפשרי תיקון לתקנות, כך שגם החברות המפעילות את אסדות הגז יכללו תחת הגופים שצריכים להעביר תשלום היטל לקרן למניעת זיהום ים.

עוד עולה מהדיון, כי גם החברות הגדולות הנדרשות לשלם אגרות לקרן, לא תמיד עושות זאת. למרות שרק לפני שלושה שבועות דלף נפט מצינור חברת קצא"א סמוך לחוף אשקלון, והביא באופן זמני להשבתת שני מתקני התפלה, משנת 2018, אז פג חוק הזיכיון הנוגע לקצא"א, תשלום החברה לקרן לא הוסדר. בשל לקונה חוקית, תשלום קצא"א לקרן הינו התנדבותי, וסוכם בהסדר מול הקרן. עד לנקודה זו, שילמה החברה לקרן מדי שנה 150 אלף דולר בצמוד למדד, לפי הסכם שהוסדר מולה. לפי נציג המשרד להגנת הסביבה, אי התשלום הוסדר והתשלומים ישתקפו בדוחות 2020.

הכנסות הקרן צנחו בכ-70% בשנים האחרונות

בדיון התברר גם שאחד ממקורות ההכנסה העיקריים של הקרן - היטל ההזרמה לים, מוטל על מפעלים בלבד, ולא על עיריות. זאת, בזמן שמדי שנה הנגר העירוני המזוהם מוזרם לים. לדברי יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ', "שנים עירית תל אביב מזרימה את כל הנגר משוק הכרמל, כולל עכברושים ופגרי עופות לים, ואפילו לא משלמת על זה היטל?". נזכיר כי כמדי חורף, גם השנה הוזרם ביוב ונגר לים, בעוד הרחצה הפכה מסוכנת, ונאסרה על התושבים. רני עמיר, מנהל היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, הסביר כי: "נגר עילי מזוהם זה נושא כבד שעדיין לא נפתר. לנגר שזורם דרך נקזים, המחוקק לא נתן תשובה". יחד עם זאת, לפי עמיר, בכוונת המשרד להגנת הסביבה לבחון תיקוני חקיקה מתאימים כך שגם רשויות מקומיות ידרשו לקבל היתר הזרמה לים בדומה לגופים המזרימים שפכים לים.

בשנים האחרונות, צנחו הכנסות הקרן בכ-70%. זוהי ירידה דרסטית, אך מדו"ח הקרן עולה כי הסכומים הגבוהים ביותר בקרן, מוקדשים למימון משכורות. מתוך 35 מיליון השקלים המצטברים בקרן בשנה, יותר מ-12 מיליון מתוכם מממנים משכורות. בין היתר, משולם דרך הקרן שכרם של 21 מפקחים, שהינם למעשה עובדי המשרד להגנת הסביבה, וכן מפקחים על נושאים שונים שאינם כלולים במטרות הקרן. יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ' אמרה על נושא "מצאתם דרך איך לממן עובדים של המשרד להגנת הסביבה. המשכורות כי המפקחים חייבים להיות מתוקצבים על ישי המשרד להגנת הסביבה, ולא מכספי הקרן, שבה בשנה הבאה אולי כבר לא יהיה כסף".

מה אם הקרן תהפוך לגרעונית

חשוב לומר כי לפקחים בתחום הגנת הסביבה תפקיד קריטי. עבודתם, אינה מיותרת, אלא הכרחית, כשהם ניצבים בחזית ההגנה על הטבע. ואמנם, בוועדה עלתה התהייה מדוע צריכה הקרן לממן את שכר העובדים, ולא המשרד להגנת הסביבה, ודאי כאשר הקרן יכולה להיכנס לגירעון. תומר רוזנר, יועמ"ש הוועדה, שאל; "מה יקרה מקורות הקרן ימשיכו להצטמק והיא תהיה גרעונית? יפטרו את המפקחים? היחידה הימית עוסקת במגוון נושאים. חלקם קשור למטרות הקרן, אבל חלקם בכלל לא, כמו שחיקת חול, בניה על החוף. זה לא קשור לזיהום הים. הקרן לא יכולה לממן פעילות שאינה קשורה למטרות הקרן. זה ראוי לבדיקה מעמיקה. אולי תממן גם שכר דירה של הבניין ברחוב כנפי נשרים, שם יושבים המפקחים?". עמיר אמר על כך: "משפטית אין בעיה. אבל אכן, היקף הפעילות שלנו גדל בסדרי גודל כאלה שאנחנו חייבים לקבל תקציב".

לפי יובל ארבל מעמותת 'צלול', "הקרן הזו הולכת להיות גרעונית. על המצב הקיים, בו כשני שליש מתקציב הקרן מממן פעילות שוטפת של היחידה הארצית להגנת הסביבה, להשתנות לאלתר. לא ייתכן לשלם משכורות מהקרן הזו. יש לייעד את כספי הקרן להשלמת ההערכות והמוכנות לטיפול באירוע שפך לים (התלמ"ת) שהתקבלה בשנת 2008 וטרם הושלמה עד היום וכן לאשר את חוק התלמ"ת כך שיבטיח את יישום התוכנית. בנוסף, יש לייקר את היטל ההזרמה כתמריץ להפחתת זיהום". בעקבות זאת, בוחנת עמותת "צלול" עתירה לבגצ בנושא. בנוסף, דורשת העמותה למנות נציג מארגוני הסביבה להנהלת הקרן כמשקיף, כדי להבטיח את האינטרס הציבורי.

עוד עלה בדיון כי פרויקט "חוף נקי", ממומן על ידי קרן הניקיון, ובמקביל גם הקרן למניעת זיהום ים. בשנת 2019, הקדישה הקרן יותר מ-5 מיליון שקלים לנושא. בנוסף, מממנת הקרן פעילות של היחידה להגנת הסביבה הימית, למרות שזו אמורה להיות מתוקצבת באופן שוטף על ידי המשרד להגנת הסביבה. היחידה לא עוסקת רק במטרות מניעת זיהום ים, אלא גם לנושאים דוגמת שחיקת חול ובנייה בחופים. זאת, למרות שעל פי הגדרה, על הקרן לממן את הנושאים להם נועדה בלבד. יתר על כן, הקרן גם מממנת הקרן יעוץ משפטי, זאת למרות שלמשרד להגנת הסביבה יש יעוץ משפטי פנימי. לפי עמיר, "לפעמים יש חוות יעד ייחודיות. הלשכה המשפטית שלנו עמוסה, ולפעמים מוציאים עבודות גם החוצה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו