גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף החכם שנכנס לביטקוין צפוי לקבוע את עתידו

גופים מוסדיים וקרנות השקעה הם שהובילו בחודשים האחרונים את מגמת העלייה של המטבע הדיגיטלי ● האם הם צפויים גם להפיל את מחיר הביטקוין, או שמא הם יהיו אלה שיובילו אותו לשיא חדש?

מטבע ביטקוין על לוח אם / צילום: Dado Ruvic, רויטרס
מטבע ביטקוין על לוח אם / צילום: Dado Ruvic, רויטרס

מאז שהעולם התוודע לראשונה לעולם המטבעות הדיגיטליים, לפני 12 שנים כמעט, ידע הביטקוין עליות ונפילות. ואולם, כשמחירו מתקרב לשיא כל הזמנים, שעמד על כ-20 אלף דולר ונרשם בדצמבר 2017, וברקע המצב הכלכלי העולמי המאתגר בעקבות וירוס הקורונה, קשה שלא לתהות האם הביטקוין צפוי לשבור את השיא, או שמא אנו צפויים לראות שינוי מגמה.

לפי מחקר שפרסמה ביוני האחרון חברת פידליטי, ממנהלות הכספים הגדולות בעולם, כשליש מהמשקיעים המוסדיים הגדולים כבר מחזיקים בנכסי קריפטו כדוגמת ביטקוין. בארה"ב, 27% מהגופים הפיננסיים, ובהם גופי פמילי אופיס, יועצי השקעות, קרנות פנסיה וקרנות גידור, מחזיקים בנכסי קריפטו, לעומת 22% בלבד שנה קודם לכן.

על פי אותו מחקר, הסיבות העיקריות לגידול בהשקעה בנכסי קריפטו הן הקורלציה הנמוכה שלהם לנכסים פיננסיים אחרים ועלויות תפעול נמוכות - גם בביצוע עסקאות גדולות.

אז מה מחפשים כל השחקנים בעלי הפרופיל הגבוה בביטקוין ובמטבעות קריפטו אחרים - ומה צפוי לקרות בשוק הקריפטו בעתיד הקרוב והרחוק? קשה להעריך, אבל אפשר למנות את הסיבות האפשריות להמשך עלייה או ירידה במחיר הביטקוין.

הצטרפות של משקיעים לטווח ארוך

ראשית, נפרט את הסיבות לעליית הביטקוין. אף שהביטקוין מתקרב למחיר הגבוה ביותר שלו אי פעם, ראוי לציין כי בחודשים האחרונים זורם לשוק הביטקוין הרבה כסף "חכם" של גופים מוסדיים וקרנות פנסיה בעולם, שבוחרים לגדר באמצעותו את תיק ההשקעות שלהם.

ב-2019 נרשמה פריצת דרך משמעותית עבור שוק הקריפטו, כשחברת מורגן קריק דיגיטל, העוסקת בהשקעות בנכסי קריפטו, גייסה 40 מיליון דולר - וחלק מההון שגויס הגיע מקרנות פנסיה של מדינת וירג'יניה בארה"ב. הייתה זו הפעם הראשונה שבה קרן פנסיה אמריקאית השקיעה ישירות בנכסי קריפטו. הדבר סימל את הפתיחות הגוברת של גופי השקעה גדולים להזרמת כספים לאפיק חדש זה.

בספטמבר האחרון, קרן העושר הממלכתית של נורבגיה - קרן העושר הגדולה בעולם, המחזיקה בנכסים בשווי של יותר מטריליון דולר - שיגרה איתות נוסף לשוק הקריפטו, כשרכשה קרוב ל-600 מטבעות ביטקוין.

מעט מוקדם יותר, במהלך אוגוסט, נחשפה רשימה של משקיעים מוסדיים גדולים שהשקיעו בגרייסקייל ביטקוין טראסט (GBTC) - מוצר פיננסי של חברת ההשקעות האמריקאית Grayscale, המאפשר השקעה בביטקוין. עם אותם משקיעים גדולים נמנו, בין השאר, חברת Ark Invest, המנהלת נכסים בהיקף של 4.5 מיליארד דולר; חברת Horizon Kinetic, המנהלת נכסים בהיקף של 5.3 מיליארד דולר; וכן תאגיד ההשקעות רוטשילד והחברות אדיסון קפיטל ו-Corriente Adviso .

אם בעבר שער הביטקוין עלה לאחר שנכנסו אליו משקיעים לטווח קצר, או כאלה שרק רצו "לעשות סיבוב" - הרי שהפעם מדובר במשקיעים לטווח ארוך, שרואים בביטקוין נכס לגיטימי ומוכנים להתמודד גם עם ירידות שערים, במקרה שאלה יגיעו. במקרה כזה, הם יבחרו להשאיר את ההשקעות שלהם בשוק הקריפטו, ואף להגדיל אותן.

חוזר-לשיא-מחירו-הדולרי-של-ביטקוין

ואולי זה הזמן לממש את ההשקעה?

וכעת, לסיבות לירידה אפשרית במחיר הביטקוין. אותו כסף "חכם" שזרם לשוק הביטקוין עשוי להסתכל על ההשקעה שלו מתחילת השנה, לגלות שהיא רשמה תשואה של עשרות אחוזים ואולי אף יותר - ולהחליט שזה בדיוק הזמן לממש את ההשקעה (Profit Taking). ביום רביעי השבוע, 24 בנובמבר, חצה מחיר הביטקוין את רף ה-19 אלף דולר, לראשונה מאז דצמבר 2017, לאחר עלייה של כ-160% מתחילת 2020.

לפי ההערכות של מחלקת המחקר שלנו בחברת Silver Castle, המנהלת בית השקעות לנכסים דיגיטליים, מתחילת השנה נרשמה כניסה של מיליארדי דולרים רבים של כסף "חכם" לשוק הביטקוין. אלה הם כספים המנוהלים על-ידי מנהלי השקעות, שהחליטו להזרים אותם לביטקוין לאחר תהליך חשיבה ואנליזה מעמיק. מנהלי ההשקעות נוהגים "לחלק" שיעור מסוים מהרווחים שהצטברו, ומדרגת רווח של 50% מהווה לרוב נקודת "חלוקה" כזו.

ניתוחי נתונים של ארנקי ביטקוין (ארנקים דיגיטליים המשמשים להחזקת ביטקוין) מראים כי כשמחיר הביטקוין הגיע לרמה של 9,000 דולר עד 12 אלף דולר, הוזרמו לשוק הביטקוין סכומי השקעה משמעותיים. לכן, טווח המחירים של 15 אלף דולר עד 18 אלף דולר מהווה נקודת מבחן לרמות התמיכה של מחיר הביטקוין.

מה יקבע את גורלו של הביטקוין?

קשה לדעת מה צפוי לקרות בעתיד, בעיקר בשל ריבוי המשתנים במקרה של הביטקוין. עם זאת, האירוע המשמעותי ביותר עבור ביטקוין השנה היה הלגיטימציה שקיבל מגופים מוסדיים משמעותיים וכן מהרגולטור האמריקאי - מה שהופך אותו לנכס אטרקטיבי להשקעה.

אנו מעריכים כי ייתכן תיקון למחיר הביטקוין בטווח הקצר, בעקבות מהלכי Profit Taking של שחקנים מוסדיים שנכנסו לשוק הקריפטו. עם זאת, להערכתנו, את הקרן שהשקיעו הם לא יפדו - ולכן התיקון יהיה קצר.

מניתוח של נתוני הביטקוין בשנים האחרונות ניתן להניח כי מחיר הביטקוין יעבור את השיא של כל הזמנים שקבע בדצמבר 2017 - ובאופן משמעותי. בטווח הרחוק יותר, מחיר הביטקוין ימשיך לעלות בהתמדה, בעיקר בגלל כספי משקיעים מוסדיים משמעותיים שימשיכו לזרום לאפיק השקעה זה.

לצד זה, אנחנו רואים המשך התחזקות של מגמת הטוקניזציה (המרה של נכסים פיזיים או פיננסיים לנכסים דיגיטליים) והתפתחות של תחום ה-DeFi (מימון מבוזר - decentralized finance) - התפתחויות שצפויות להוביל להמשך מגמת הביקושים לנכסי קריפטו מצד משקיעים מתוחכמים.

ככלל, אנו ממליצים להשקיע באופן זהיר ולשמור על חשיפה מאוזנת לנכסי קריפטו ביחס לגודל התיק - חשיפה שלהערכתנו צריכה לעמוד על עד 1%-2% מתיק ההשקעות. חשוב לזכור כי ההשקעה בביטקוין דורשת ידע ומיומנות בהיבט של הניהול הפיננסי של ההשקעה, ובעיקר בהיבט של ניהול הסיכונים התפעוליים. אנו ממליצים לכל משקיע השוקל להיכנס להשקעה בתחום להתייעץ עם מומחים וגופים מתמחים, או לבחור בחשיפה באמצעות מכשירי השקעה, שמורידים את הסיכון התפעולי באופן משמעותי.

הכותב הוא מנכ"ל Silver Castle, בית השקעות לנכסים דיגיטליים. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או נכסים פיננסיים, לרבות אלה המוזכרים בטור. אין לראות בטור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

עצבנות בוול סטריט: המדדים יורדים, הנפט מזנק; מיקרוסופט נופלת ב-11%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים