גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ עבאס: "אני האחרון שיקבל החלטה לפרק את המשותפת"

העימות בין עבאס יו"ר רע"מ לבין עמיתיו למשותפת ח"כ אמטנס שחאדה ואיימן עודה, מחריף מיום ליום ● הוא מציג קו כמעט ישיר בינו לבין נתניהו ("דרך אותנטית לשרת את ביבי"), יש לו דרישות הנוגעות להצבעות בעניינים שנויים במחלוקת (כמו חקיקה לטובת קהילת הלהט"ב) ומכחיש שהוא מושך להיפרדות

ח"כ מנסור עבאס / צילום: דוברות רע"מ
ח"כ מנסור עבאס / צילום: דוברות רע"מ

אם לתת הערכה מושכלת, הרשימה המשותפת לא תתפרק, ובוודאי לא אם ישראל תיקלע למערכת בחירות רביעית בחודשים הקרובים. העימות בין חבר הכנסת מנסור עבאס יו"ר רע"מ לבין עמיתיו למשותפת ח"כ אמטנס שחאדה, יו"ר בלד, ואיימן עודה, יו"ר חד"ש והמשותפת, מחריף מיום ליום, ועבאס נראה ונשמע כמי שדווקא נהנה מהמהומה שהוא מעורר. הוא נחוש לעשות שינוי של ממש בהתנהלות המשותפת, ולכן מציב תנאים ודרישות לשינוי בהתנהלותה.

ראשית, עבאס דורש לתת לו גיבוי בדרך שהוא הולך בה מול הממשלה, תוך שהוא מציג קבלות, לפחות על הנייר, של אוזן קשבת בלשכת ראש הממשלה לצרכי החברה הערבית וקו כמעט ישיר בינו לבין נתניהו. וזה בדיוק מה שמציק לחבריו.

ח"כ שחאדה למשל רואה במהלכי עבאס מתן לגיטימציה לנתניהו וזה "ביג דיל" כדבריו. בציוץ בטוויטר, בעקבות ראיון של עבאס בערוץ 20, כתב: "לא פלא שח"כ מנסור עבאס בוחר בשופר של נתניהו והימין הקיצוני (ערוץ 20) כדי להודיע על פרישתו מהרשימה המשותפת. דרך אותנטית לשרת את ביבי. ח"כ עבאס לא ראוי להנהגה. אנחנו נמשיך מכאן". 

 

גם שחאדה דוגל בהידברות עם משרדי הממשלה למען צרכי החברה הערבית, אבל מתנגד נחרצות לגישת עבאס, המוכנה לשקול תמיכה בחקיקה החשובה לליכוד או לנתניהו. הוא לא סומך עליו ואומר כי כי השיח בינו לנתניהו חשאי ולא ברור.

"אנחנו לא צריכים להיות בכיס של אף אחד"

דרישות אחרות של עבאס נוגעות להצבעות בעניינים שנויים במחלוקת, כמו חקיקה לטובת קהילת הלהט"ב. חברי הכנסת איימן עודה ועאידה תומא סלימאן הצביעו בעד הצעת חוק לאיסור על טיפולי ההמרה, בעוד חברי רע"מ התנגדו בתוקף ויתר חברי הכנסת של המשותפת נעדרו מההצבעה. ההצבעה הזו עוררה במלוא חריפותה את המחלוקת בציבור הערבי השמרן, ועבאס דורש כי יהיה איסור גורף להצביע בסוגיות האלה בניגוד להלכה האיסלאמית.

ל"גלובס" הוא אומר: "אני האחרון שיקבל החלטה לפרק את המשותפת, אבל גם בעבר של הפוליטיקה הישראלית ראינו שמפלגות שהתנתקו מהציבור שלהן נעלמו כמו קדימה והעבודה. אנחנו במשבר חמור עם החברה הערבית על רקע חלק מההצבעות של חברי המשותפת. כל טעות שעושה ח"כ אחד מהמשותפת - כל הרשימה משלמת את המחיר".

דרישה נוספת שהוא מעלה היא שינוי דרך קבלת ההחלטות, כדי להציג חזית אחידה ככל שניתן, בעיקר מול החברה הערבית פנימה.

הוא מכחיש שהוא מושך להיפרדות: "אני רוצה שהמשותפת תישאר כפי שהיא ומעוניין שהיא תמשיך ותייצג את החברה הערבית, אבל חייבים לחשב מסלול מחדש, לשנות את הדרך ואת סדר העדיפויות ולהעמיד בראש את הצרכים של החברה הערבית, לרבות בעיית האלימות והפשע ולא רק. צריך לצאת מהבונקר שאנחנו בכיס של מישהו בשמאל או במרכז. אנחנו לא צריכים להיות בכיס של אף אחד. גם לא הימין. אני לא חלק מהמשחק של ימין ושמאל בישראל - מול כל ממשלה אנחנו צריכים להשפיע על מקבלי ההחלטות לטובת החברה שלנו".

הוא לא חושש לדבריו מאחוז החסימה, מוכן להתמודד עימו ומתהדר בנתוני סקרים שלפיו מראים כי רוב הציבור הערבי מסכים לגישתו. "אין היתכנות להורדת אחוז החסימה. אני לא תומך בכך אבל אם נרוץ לבד אני לא מודאג".

הוא מאשים את חד"ש ובל"ד שניהלו קמפיין קשה נגדו שכלל מילים קשות כמו בוגד, וקריקטורות פוגעניות ומבזות, אפילו עם סממנים מיניים, אולם אומר כי "למרות זאת אני רוצה שנישאר יחד אבל בדרך חדשה וגישה חדשה של ניהול השיח בתוכנו מול החברה הערבית ומול החברה הכללית".

ולאן אתה מוליך? להשתתפות בממשלה?

"אני לא מתכוון להשתתף בממשלה ובכל מקרה אף אחד לא הציע - שקודם יציעו. מה שמעניין אותי יותר זה החדרה של הרבה יותר ערבים לתפקידים בכירים בשירות הציבורי, מנכ"לים, ראשי אגפים ומחלקות ועוד. בוועדת המנכ"לים שהכינה את התוכנית למיגור הפשע בחברה הערבית אין אפילו ערבי אחד. נושא שעוסק בנו ישירות - לא יתכן שאף ערבי לא יהיה שם".

הרוחות לוהטות

עבאס, חובה לומר, מיישם את שהצהיר עליו לראשונה בראיון בגלובס מספטמבר 2019 בטרם הסיבוב השני של הבחירות, אז אמר מפורשות שיהיה מוכן לדון ולשתף פעולה עם כל חבר כנסת או שר - לרבות סמוטריץ' - כדי לקדם את ענייני החברה הערבית. 

הוא הזכיר אז כי השמאל הוא זה שהפנה עורף כל השנים לערבים, גם כשאלה תמכו בו, והביא כדוגמה את אהוד ברק ב-1999. "לעומת ברק, שרון מילא את הבטחותיו לנו ב-2005 כשנזקק להעביר חקיקה על פיצויים למפוני ההתנתקות". וגם על נתניהו הוא סומך שיעמוד בהבטחות - ולא, הוא לא תמים ולכן יעמוד על המשמר.

מי שמנסה לתווך במשבר הזה הוא ח"כ אחמד טיבי, הצלע הרביעית במשותפת. ל"גלובס" הוא אומר: "זו משימה לא קלה בכלל לאחד מחדש את השורות, אבל לכל ברור שמי שיתפלג יתרסק ולא יעבור את אחוז החסימה. חייבים להבין שהאיחוד משמעו שיש אידאולוגיות שונות והדגשים שונים ואי אפשר לכפות אידאולוגיה של האחד על השני. זו משימה מאתגרת שיותר ויותר קשה מיום ליום להותיר את האחדות בין חלקי המשותפת, אבל אנחנו חייבים לאחות את הקרעים. ברור שצריך לעבוד מול הממשלה בנושאים החשובים לנו ועם זה צריך לזכור שנתניהו אחראי לדה לגיטימציה שלנו. למרות זאת הוא הכתובת אבל בוודאי שלא נציל אותו ממשפט או נסייע לו בדרכים אחרות", דברי טיבי.

במשותפת מעריכים כי המשבר לא ייפתר בימים הקרובים. הרוחות לוהטות מדי, ולא נקבעה פגישה של ארבעת מנהיגי המפלגות לדון בנושא.

עוד כתבות

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

לפני עשור הוחלט להאיץ את מיזמי התחבורה. מה קרה בפועל?

בעיית הפקקים הולכת ומחמירה, והציבור צמא לפתרונות ● כמעט עשור אחרי שהממשלה החליטה על האצת מיזמי הענק בתחום התחבורה, איפה הם עומדים כיום? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח - בשיתוף 15 דקות, ארגון צרכני תחבורה ציבורית בישראל - עוקב אחרי ההשקעה בפיתוח התחבורה הציבורית במטרופולינים

פרויקט exchange ברמת גן / צילום: 3division

למרות פגיעת הטיל: אזורים מקווה להשלים את בניית מגדל Exchange בר"ג עד לסוף השנה

החברה מציינת בדוח הכספי לרבעון השלישי של 2025 כי היא ממשיכה לפעול לקבלת תעודת גמר "במועד שתוכנן", קרי הרבעון הרביעי של השנה ● השיפוצים צפויים להתארך מעבר לכך ● אחת מהשפעות הפגיעה: החברה מכרה לאורך השנה רק שלוש דירות בפרויקט

 

ארוחה בקפה גלידה יונק / צילום: קרן שביט

גדוש בשום ובמשקל מדויק: חזרנו למוסד הקבב המיתולוגי כדי לגלות שהוא עדיין עומד במבחן

תערוכה שהיא פסקול חיינו, גלידרייה שהפכה למסעדה רומנית אגדית, אוסף של חפצי וינטג' נדירים וחנות יין שהיא אוצר בלום ● ביקור בעיר שלא מפסיקה להפתיע

זום גלובלי / צילום: Reuters

אסון בהונג קונג, מהפכה צבאית באפריקה ועוד חדשות מהעולם

הונג קונג מתמודדת עם השריפה הגדולה ביותר בעשרות שנים ● גינאה־ביסאו תחת עוצר בעקבות מהפכה צבאית ● ובאיטליה - חוק חדש מגדיר רצח נשים כעבירה נפרדת • זום גלובלי, מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

חברת בנייה חדשה בדרך לבורסה: עומר הנדסה תנסה לגייס לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל

חברת הבנייה צפויה להצטרף בקרוב לבורסה עם השלמת ההנפקה, שתכלול הנפקת מכר בהיקף של 120 מיליון שקל ● בין הפרויקטים שהוקמו על ידיה: מגדלי בסר ברמת גן, מגדל ART בבני ברק וקניון רמות בירושלים

חיילי מילואים בחוף עזה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

רגע לפני מועד התשלום, מאות קצינים עלולים לאבד מענק של אלפי שקלים

כחלק ממתווה הסיוע למשרתי המילואים, הממשלה הבטיחה לפני כחצי שנה מענקים מיוחדים למפקדים לוחמים עבור שירותם במלחמה ● המענקים, בגובה של עד 20 אלף שקל אמורים לעבור ללוחמים ב-1 בדצמבר, אולם כעת מתברר שעשרות עד מאות מפקדים נשמטו מהרשימה למרות זכאותם ● היום יתכנסו נציגי משרד האוצר ומערכת הביטחון בניסיון לפתור את הסוגייה

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: אעצור לצמיתות את ההגירה לארה"ב ממדינות עולם שלישי

בפוסט שפתח בברכה לחג ההודיה, טען הנשיא: "נטל הפליטים - הגורם המוביל לתפקוד חברתי לקוי באמריקה" • הוא כתב שיגרש כל אזרח זר "המהווה סיכון ביטחוני" ויבטל את כל ההטבות הפדרליות למהגרים • "מאות אלפי פליטים מסומליה משתלטים על מינסוטה", טען - ותקף את המושל וולז: "הוא מפגר ולא עושה דבר בגלל פחד וחוסר יכולת" • דבריו מגיעים לאחר הירי שביצע השבוע מהגר סמוך לבית הלבן

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

אירופה מזנקת, בעוד אמריקה יורדת: רבעון שיא לרפאל

צמיחה של 14.5% במכירות לכ־1.59 מיליארד דולר מתחילת השנה, וצמיחה של 17.6% לכ־4.46 מיליארד דולר, כך עולה מדוחות הרבעון השלישי של רפאל ● זהו רבעון שיא בהיבט הרווח הנקי: 95.23 מיליארד דולר, זינוק של 39.2% ביחס לרבעון המקביל אשתקד

שר האוצר יורם ארידור. פעולותיו חקקו בתודעה את המושג ''כלכלת בחירות'' / צילום: נתי הרניק, לע''מ

לתשומת ליבו של סמוטריץ': מה קרה לשר האוצר שהציף את המדינה ביבוא לפני הבחירות?

הפחתת מכסים סיטונאית, הקלה על נוטלי משכנתאות ושורה ארוכה של מענקים ● הגדלת הפטור ממע"מ בשנת בחירות החזירה אותנו לצעדים הבולטים שביקשו להקל על הציבור - דווקא לפני פתיחת הקלפיות ● איך נראתה כלכלת הבחירות בעבר, והאם היא בכלל נשאה פרי?

פיצה / צילום: איל כהן

מהלול המשפחתי לפיצרייה מצליחה: מסעדה שהיא סיפור אהבה לאדמה

הפיצות הן הלב של העסק הנעים והטעים הזה במודיעין, ומלבדן יש פה ביסים פשוטים וטובים שמגיעים בעיקר מחומרי הגלם של האזור

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

וויז אייר והגדלת הפטור על חבילות: הניסוי הכלכלי הגדול יוצא לדרך

בכנסת מפילים את הגזירות על הרשויות המקומיות ● הציבור ממהר למשוך כספים מהפנסיה ● והצעדים הכלכליים משחקים לטובת המתחרים מחו"ל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המאבק סביב הריכוזיות עולה מדרגה: יבואני רכב זומנו לשימוע במשרד התחבורה

משרד התחבורה שוקל שלא לחדש רישיונות ליבואנים גדולים בעקבות המלצות רשות התחרות; ממשלת סין עשויה להתערב ● אחרי שנתיים של חרם טורקי, הקורולה ההייברידית עושה קאמבק לישראל ביבוא חדש הפעם מיפן ● וגם: מרצדס מציגה דגם חשמלי חדש ו־BYD מוסיפה לשוק גרסת פלאג־אין מוזלת ● השבוע בענף הרכב

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

"תפסיקו להדליף ואני אענה": החקירה הנגדית של ח"כ דוד ביטן יצאה לדרך

במהלך החקירה הנגדית ניסתה התובעת להראות שוב ושוב כי ח"כ דוד ביטן התחמק מלמסור תשובות מלאות על אף שידע אותן ● ביטן, שמואשם בקבלת שוחד לצד עבירות של הלבנת הון והפרת אמונים, טען כי חשש מהדלפות וכי הוא "לא יכול לזכור את כל הפרטים ב-12 שעות חקירה" ● וגם: איך הוא מפרש את המילה "שטינקר"?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

ד''ר זואי צ'אנס / צילום: איאין כריסטמן

"קודם כול תגידו לא": ד"ר זואי צ'אנס רוצה ללמד אותנו איך להשפיע על אחרים

כמומחית לשיווק וחוקרת של קבלת החלטות, צ'אנס הבינה שמערכות יחסים יותר אפקטיביות מטיעונים כשמנסים לשכנע אחרים ● הקורס שלה באוניברסיטת ייל כבר הפך לאחד המבוקשים בקרב מנהלים וקובעי מדיניות ● בראיון לגלובס, עם יציאת רב המכר שלה "התנין והשופט" בעברית, היא מסבירה איך כל אחד יכול לחולל שינוי

א.ל.מ / צילום: אייל טואג

לא רק בנקים וחברות תעופה: א.ל.מ נכנסת לעולם סוכני ה-AI

רשת מוצרי החשמל משיקה סוכן AI שלומד את העדפות וצרכי הלקוח, משווה דגמים ועונה על שאלות ● מהנדסי ישראל קוראים להאצת פרויקטי תשתיות לאומיים ● סטודיו באובאב יוצא במכירת אמנות פומבית למען נפגעי המלחמה ● וגם: המינויים החדשים של הח"כ ומנהל רשות המסים לשעבר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

וול סטריט נצבעה ירוק; מניות חברות התעופה מתרוממות

מניות חברות התעופה מתרוממות ● תקלה באחד ממרכזי הנתונים של בורסת שיקאגו (CME) גרמה להשבתה של המערכת: מחירי החוזים העתידיים על WTI, אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים וה־S&P 500 - לא עודכנו במהלך השעות שלפני פתיחת המסחר ● בשל חג ההודיה היום יתקיים יום מסחר מקוצר בוול סטריט ● שער הביטקוין מראה מגמת שיפור מתונה ועומד על 91 אלף דולר

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

85 ממ"דים בפטור מהיטל השבחה: ביהמ"ש קבע כי היתר דיפון ייחשב להיתר בנייה

בית המשפט המינהלי בתל אביב קבע כי "היתר דיפון" שווה להיתר בנייה ומזכה בפטור מלא מהיטל השבחה על ממ"דים במכירה "על הנייר"