גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ עבאס: "אני האחרון שיקבל החלטה לפרק את המשותפת"

העימות בין עבאס יו"ר רע"מ לבין עמיתיו למשותפת ח"כ אמטנס שחאדה ואיימן עודה, מחריף מיום ליום ● הוא מציג קו כמעט ישיר בינו לבין נתניהו ("דרך אותנטית לשרת את ביבי"), יש לו דרישות הנוגעות להצבעות בעניינים שנויים במחלוקת (כמו חקיקה לטובת קהילת הלהט"ב) ומכחיש שהוא מושך להיפרדות

ח"כ מנסור עבאס / צילום: דוברות רע"מ
ח"כ מנסור עבאס / צילום: דוברות רע"מ

אם לתת הערכה מושכלת, הרשימה המשותפת לא תתפרק, ובוודאי לא אם ישראל תיקלע למערכת בחירות רביעית בחודשים הקרובים. העימות בין חבר הכנסת מנסור עבאס יו"ר רע"מ לבין עמיתיו למשותפת ח"כ אמטנס שחאדה, יו"ר בלד, ואיימן עודה, יו"ר חד"ש והמשותפת, מחריף מיום ליום, ועבאס נראה ונשמע כמי שדווקא נהנה מהמהומה שהוא מעורר. הוא נחוש לעשות שינוי של ממש בהתנהלות המשותפת, ולכן מציב תנאים ודרישות לשינוי בהתנהלותה.

ראשית, עבאס דורש לתת לו גיבוי בדרך שהוא הולך בה מול הממשלה, תוך שהוא מציג קבלות, לפחות על הנייר, של אוזן קשבת בלשכת ראש הממשלה לצרכי החברה הערבית וקו כמעט ישיר בינו לבין נתניהו. וזה בדיוק מה שמציק לחבריו.

ח"כ שחאדה למשל רואה במהלכי עבאס מתן לגיטימציה לנתניהו וזה "ביג דיל" כדבריו. בציוץ בטוויטר, בעקבות ראיון של עבאס בערוץ 20, כתב: "לא פלא שח"כ מנסור עבאס בוחר בשופר של נתניהו והימין הקיצוני (ערוץ 20) כדי להודיע על פרישתו מהרשימה המשותפת. דרך אותנטית לשרת את ביבי. ח"כ עבאס לא ראוי להנהגה. אנחנו נמשיך מכאן". 

 

גם שחאדה דוגל בהידברות עם משרדי הממשלה למען צרכי החברה הערבית, אבל מתנגד נחרצות לגישת עבאס, המוכנה לשקול תמיכה בחקיקה החשובה לליכוד או לנתניהו. הוא לא סומך עליו ואומר כי כי השיח בינו לנתניהו חשאי ולא ברור.

"אנחנו לא צריכים להיות בכיס של אף אחד"

דרישות אחרות של עבאס נוגעות להצבעות בעניינים שנויים במחלוקת, כמו חקיקה לטובת קהילת הלהט"ב. חברי הכנסת איימן עודה ועאידה תומא סלימאן הצביעו בעד הצעת חוק לאיסור על טיפולי ההמרה, בעוד חברי רע"מ התנגדו בתוקף ויתר חברי הכנסת של המשותפת נעדרו מההצבעה. ההצבעה הזו עוררה במלוא חריפותה את המחלוקת בציבור הערבי השמרן, ועבאס דורש כי יהיה איסור גורף להצביע בסוגיות האלה בניגוד להלכה האיסלאמית.

ל"גלובס" הוא אומר: "אני האחרון שיקבל החלטה לפרק את המשותפת, אבל גם בעבר של הפוליטיקה הישראלית ראינו שמפלגות שהתנתקו מהציבור שלהן נעלמו כמו קדימה והעבודה. אנחנו במשבר חמור עם החברה הערבית על רקע חלק מההצבעות של חברי המשותפת. כל טעות שעושה ח"כ אחד מהמשותפת - כל הרשימה משלמת את המחיר".

דרישה נוספת שהוא מעלה היא שינוי דרך קבלת ההחלטות, כדי להציג חזית אחידה ככל שניתן, בעיקר מול החברה הערבית פנימה.

הוא מכחיש שהוא מושך להיפרדות: "אני רוצה שהמשותפת תישאר כפי שהיא ומעוניין שהיא תמשיך ותייצג את החברה הערבית, אבל חייבים לחשב מסלול מחדש, לשנות את הדרך ואת סדר העדיפויות ולהעמיד בראש את הצרכים של החברה הערבית, לרבות בעיית האלימות והפשע ולא רק. צריך לצאת מהבונקר שאנחנו בכיס של מישהו בשמאל או במרכז. אנחנו לא צריכים להיות בכיס של אף אחד. גם לא הימין. אני לא חלק מהמשחק של ימין ושמאל בישראל - מול כל ממשלה אנחנו צריכים להשפיע על מקבלי ההחלטות לטובת החברה שלנו".

הוא לא חושש לדבריו מאחוז החסימה, מוכן להתמודד עימו ומתהדר בנתוני סקרים שלפיו מראים כי רוב הציבור הערבי מסכים לגישתו. "אין היתכנות להורדת אחוז החסימה. אני לא תומך בכך אבל אם נרוץ לבד אני לא מודאג".

הוא מאשים את חד"ש ובל"ד שניהלו קמפיין קשה נגדו שכלל מילים קשות כמו בוגד, וקריקטורות פוגעניות ומבזות, אפילו עם סממנים מיניים, אולם אומר כי "למרות זאת אני רוצה שנישאר יחד אבל בדרך חדשה וגישה חדשה של ניהול השיח בתוכנו מול החברה הערבית ומול החברה הכללית".

ולאן אתה מוליך? להשתתפות בממשלה?

"אני לא מתכוון להשתתף בממשלה ובכל מקרה אף אחד לא הציע - שקודם יציעו. מה שמעניין אותי יותר זה החדרה של הרבה יותר ערבים לתפקידים בכירים בשירות הציבורי, מנכ"לים, ראשי אגפים ומחלקות ועוד. בוועדת המנכ"לים שהכינה את התוכנית למיגור הפשע בחברה הערבית אין אפילו ערבי אחד. נושא שעוסק בנו ישירות - לא יתכן שאף ערבי לא יהיה שם".

הרוחות לוהטות

עבאס, חובה לומר, מיישם את שהצהיר עליו לראשונה בראיון בגלובס מספטמבר 2019 בטרם הסיבוב השני של הבחירות, אז אמר מפורשות שיהיה מוכן לדון ולשתף פעולה עם כל חבר כנסת או שר - לרבות סמוטריץ' - כדי לקדם את ענייני החברה הערבית. 

הוא הזכיר אז כי השמאל הוא זה שהפנה עורף כל השנים לערבים, גם כשאלה תמכו בו, והביא כדוגמה את אהוד ברק ב-1999. "לעומת ברק, שרון מילא את הבטחותיו לנו ב-2005 כשנזקק להעביר חקיקה על פיצויים למפוני ההתנתקות". וגם על נתניהו הוא סומך שיעמוד בהבטחות - ולא, הוא לא תמים ולכן יעמוד על המשמר.

מי שמנסה לתווך במשבר הזה הוא ח"כ אחמד טיבי, הצלע הרביעית במשותפת. ל"גלובס" הוא אומר: "זו משימה לא קלה בכלל לאחד מחדש את השורות, אבל לכל ברור שמי שיתפלג יתרסק ולא יעבור את אחוז החסימה. חייבים להבין שהאיחוד משמעו שיש אידאולוגיות שונות והדגשים שונים ואי אפשר לכפות אידאולוגיה של האחד על השני. זו משימה מאתגרת שיותר ויותר קשה מיום ליום להותיר את האחדות בין חלקי המשותפת, אבל אנחנו חייבים לאחות את הקרעים. ברור שצריך לעבוד מול הממשלה בנושאים החשובים לנו ועם זה צריך לזכור שנתניהו אחראי לדה לגיטימציה שלנו. למרות זאת הוא הכתובת אבל בוודאי שלא נציל אותו ממשפט או נסייע לו בדרכים אחרות", דברי טיבי.

במשותפת מעריכים כי המשבר לא ייפתר בימים הקרובים. הרוחות לוהטות מדי, ולא נקבעה פגישה של ארבעת מנהיגי המפלגות לדון בנושא.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו דוחות של 9 חברות: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

אפליקציית יד2 / צילום: Shutterstock, shutterstock

העסקה הגדולה בתולדות אתרי האינטרנט בארץ: האם יד2 שווה מיליארדים?

קרן אייפקס העולמית רוכשת את אתר היד שנייה תמורת 3.1 מיליארד שקל - פי ארבעה מהשווי שבו נמכר לפני עשור ● בשוק מביעים ספק לגבי היכולת של הקרן להשביח את האתר באופן דרמטי כמו רוכשיו הקודמים ● וגם: איך הכל התחיל ומתי הייתה הפריצה הגדולה?

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל