גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התאחדות התעשיינים: האוצר מנסה לעקוף את חובת העדפת כחול-לבן באמצעות תרגילים אסורים

בימים הקרובים יכריע רה"מ במחלוקת בין התעשיינים לאוצר על הרחבת העדפת תוצרת הארץ במכרזים ממשלתיים, אך בינתיים ניטשה מחלוקת חדשה בין האוצר, התאחדות התעשיינים וחברת טלדור סביב מכרז לציוד ושירותי תקשורת ● התאחדות התעשיינים: "האוצר המציא תרגיל חדש ומנסה לא לקיים את החוק" ● האוצר: "הטענות אינן נכונות"

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים / צילום: פאול אורלייב
רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים / צילום: פאול אורלייב

איך עוקפת המדינה את חוק חובת העדפת תוצרת הארץ במכרזים ואת פסיקת של בית המשפט המחייבת אותה לתת העדפה למוצרים מתוצרת ישראל במסגרת מכרז לציוד תקשורת ששוויו הכספי מוערך בכ-300 מיליון שקל? היא מנסחת מכרז "כללי" ללא הגבלת סכומים וללא גוף מזמין ספציפי, באופן שמחיל לכאורה הוראה בהסכמי ה-GPA "המנטרלת" את תקנות העדפת תוצרת הארץ - כך טוענים היום חברת טלדור והתאחדות התעשיינים, שיצאו למתקפה נגד פרסום מכרז לרכישה, אספקה והתקנת ציוד תקשורת פסיבי למשרדי הממשלה.

במכתב ששיגרה טלדור לדורון רותם, עורך מכרזים מרכזיים, ציוד טכנולוגי, במינהל הרכש הממשלתי, באמצעות עו"ד מאיר בן שחר ממשרד יוסף שם טוב ושות', טוענת החברה כי "ועדת המכרזים של מינהל הרכש החליטה, בניגוד לחוק ולתקנות, בניגוד למדיניות המוצהרת של ממשלת ישראל ואף בניגוד למכרזים קודמים, שלא ליישם את תקנות העדפת תוצרת הארץ במכרז - באופן מלא וכברירת מחדל, וחרף מתן העדפת תוצרת הארץ על כלל הפריטים נשוא המכרז, היא מתעתדת לערוך רשימה חלקית של פריטים, אשר רק לגביהם תינתן העדפת תוצרת הארץ".

בהתאחדות התעשיינים טוענים כי מדובר בתרגיל אסור, ופנו לאוצר בבקשה לתיקון המכרז. לדברי סמנכ"ל התאחדות התעשיינים, עו"ד חגי אדרי, "האוצר המציא פה תרגיל חדש, ודרכו הוא מנסה לא לקיים את החוק הברור ולהעניק העדפה לתוצרת ישראלית. הסכם ה-GPA מגדיר באופן ברור תחומים וטובין ספציפיים בהם לא חלות הוראות ההסכם ויש להעניק העדפה לתוצרת הארץ. כעת פקידי האוצר מנסים להרחיב את הוראות ההסכם גם כלפי מדינות שאינן שותפות לו וגם לתחומים וטובין המוחרגים מההסכם. זהו מהלך בלתי חוקי שאם לא ישונה, ניאלץ לפנות שוב לערכאות משפטיות ולעמוד על יישום הוראות ההעדפה, כפי שעשינו במקרים שהסתיימו בפסיקות ברורות נגד התרגילים הללו".

האוצר מתנגד להרחבת רכש כחול-לבן

המחלוקת החדשה סביב המכרז מתנהלת ברקע המחלוקת סביב הצעת מחליטים שהפיץ משרד ראש הממשלה לאחרונה, הקובעת הרחבת העדפת רכש כחול-לבן. על-פי ההצעה, ספק שיציע סחורה מתוצרת הארץ, יוכל להשוות את מחיר הצעתו למחיר ההצעה שדורגה במקום הראשון במכרז, אם הזוכה מחו"ל. זאת בנוסף למנגנון הקיים כיום, לפיו יש להעדיף תוצרת מקומית אם הספק המקומי יקר בעד 15% מהספק בחו"ל.

ההצעה החדשה נדונה חרף התנגדותו של האוצר להצעה ותחת לחץ משמעותי מצד ארגוני התעשייה והעסקים. באוצר מתנגדים בחריפות להעדפת רכש כחול-לבן מזה תקופה, בנימוק כי העדפה כזאת מייקרת את הרכש הציבורי, תעלה את יוקר המחיה וכן מרתיעה משקיעים זרים מלהגיע לישראל.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמור להכריע בימים הקרובים במחלוקת בין האוצר לתעשיינים, לאחר שאלה לא הצליחו להגיע להסכמה בנוגע להצעת המחליטים. אך בינתיים התעוררה המחלוקת החדשה-ישנה בין התעשיינים לאוצר, במסגרתה הם טוענים כי האוצר מוצא דרכים יצירתיות ואסורות על-מנת להימנע מהחלת חוק העדפת תוצרת הארץ על מכרזים, ולהתחמק מפסיקת בית המשפט המחייבת אותו להעדיף תוצרת הארץ במכרז לשירותי תקשורת.

תקנות חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ) קובעות כי במכרזים ממשלתיים לרכישת טובין, תינתן העדפה לטובין מתוצרת הארץ, בשיעור של עד 15%, בכפוף למספר תנאים. עם זאת, מפעם לפעם מתעוררת מחלוקת האם התקנות הנ"ל חלות גם במכרזים "מעורבים", בהם לצד אספקת הטובין, מוזמנים גם שירותים (כגון, שירותי התקנה של הטובין שהוזמנו).

להשלמת התמונה יש להזכיר גם את ה-GPA - הסכם הרכש הממשלתי (Agreement Procurement Governmental - GPA) של ארגון הסחר העולמי, עליו חתומה ישראל. ההסכם מסדיר פרוצדורות של מכרזי הרשויות הממשלתיות וכן אי-אפליה של ספקים זרים במכרזים אלה, בקרב המדינות החתומות עליו. כלומר, בהתקיים תנאים מסוימים מנטרל ההסכם את חוק העדפת תוצרת הארץ במכרזים.

המחלוקת החדשה סובבת סביב מכרז מרכזי מספר 03-2020 לרכישה, אספקה והתקנת ציוד תקשורת פסיבי, וסביב השאלה האם הוראות ה-GPA חלות עליו. חברת טלדור כבלים ומערכות בע"מ - המייצרת, בין השאר, כבלי תקשורת, לרבות כבלים אופטיים, ומוצרים נוספים הקשורים לתחום תשתיות התקשורת - אשר ביקשה להשתתף במכרז, טוענת כי האוצר חוסם את הדרך להעדפת כחול-לבן באמצעות "תרגיל" אסור, שמוביל לכך שלכאורה יחולו הוראות ה-GPA על ההסכם.

במכתב ששיגרה החברה למינהל הרכש הממשלתי, באמצעות עו"ד מאיר בן שחר, נטען כי מהתייחסות מינהל הרכש לשאלות ההבהרה ששלחה החברה בנוגע ליישום תקנות העדפת תוצרת הארץ במכרז, עולה "התמונה העגומה" לפיה "ועדת המכרזים של מינהל הרכש החליטה כי ההוראה בהסכמי ה-GPA "המנטרלת" (כביכול) את תקנות העדפת תוצרת הארץ, תחול גם ביחס למזמינים אשר הסכמי ה-GPA שנחתמו עם מדינת ישראל, קבעו במפורש כי הם אינם חלים לגביהם - דוגמת המשרד לביטחון פנים, משטרת ישראל, רשות הכבאות ועוד".

לטענת החברה, "יישום תקנות העדפת תוצרת הארץ הוא בגדר חובה על-פי דין, ואין מקום, אין סמכות, ואין הצדקה להחליט שלא לקיים את הוראות הדין".

עוד נטען כי "ועדת המכרזים של מינהל הרכש החליטה כי ההוראה בהסכמי ה-GPA 'המנטרלת' (כביכול) את תקנות העדפת תוצרת הארץ, תחול ללא הגבלת סכום, כלומר - גם ביחס להזמנות בהיקפים כספיים אשר הסכמי ה-GPA שנחתמו עם מדינת ישראל, קבעו במפורש כי הם אינם חלים לגביהם. הסכמי ה-GPA חלים רק במכרזים בשווי כספי מסוים (השונה בין משרדי ממשלה מסוימים לבין גופים ממשלתיים שונים)". לטענת טלדור, "מקום בו ההסכמים הללו עצמם קבעו כי הם אינם חלים, אין כל מקום, סכמות או הצדקה להחליט שלא לקיים את הוראות תקנות העדפת תוצרת הארץ".

עוד נטען בפניית טלדור כי "ועדת המכרזים של מינהל הרכש החליטה כי ההוראה בהסכמי ה-GPA 'המנטרלת' (כביכול) את תקנות העדפת תוצרת הארץ, תחול גם ביחס לפריטים ומוצרים אשר הסכמי ה-GPA על נספחיו שנחתמו עם מדינת ישראל, קבעו במפורש כי הם אינם חלים לגביהם (כגון כבלי תקשורת נתונים, פיקוד ובקרה, כבלים אופטיים, ועוד); החליטה לאפשר למציעים פוטנציאליים (בעתיד) להחליף פריטים מתוצרת הארץ שנכללו בהצעותיהם בפריטים מתוצרת חוץ, תוך 'ספיגת קנס' בהיקף של 15% - גובה ההטבה להעדפת תוצרת הארץ.

לטענת טלדור, באופן בלתי מאוזן ומפלה, ועדת המכרזים של מינהל הרכש אינה מאפשרת למציעים לבצע החלפת מוצרים בכיוון ההפוך - על-ידי מתן הטבה בשיעור של 15% במקרה של החלפה עתידית של פריטים מתוצרת חוץ בפריטים מתוצרת הארץ. "מדובר במנגנון פסול המהווה תמריץ מובהק למציעים הפוטנציאליים להעדיף להציע מוצרים מתוצרת חוץ, וזאת תוך פגיעה שרירותית, מפלה, פסולה ובלתי מוצדקת ביצרנים הישראלים", טוענת טלדור.

במכתב מפרטת טלדור שורת הוראות בלתי חוקיות לטענתה שננקטו במכרז על-מנת לנטרל את העדפת תוצרת הארץ. לטענת החברה, "העובדה כי הן בלתי חוקיות, בלתי סבירות והתקבלו בחוסר סמכות - עלולות לגרום לטלדור (ולתעשייה ולמשק הישראלי) - נזקים עצומים".

לטענת טלדור, מדובר בהחלטה אשר אף עומדת בסתירה חזיתית למדיניות המוצהרת של ממשלת ישראל - ובפרט משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד הכלכלה - כפי שבאו לידי ביטוי אך לאחרונה ועל רקע משבר הקורונה.

למכתב צורף מכתב ששיגר ממלא-מקום מנכ"ל משרד האוצר, רונן פרץ, ביולי השנה, בו ניתנה הנחיה למנכ"לים של משרדי הממשלה לפעול בכל הכלים העומדים לרשותם על-מנת לעודד את הכלכלה המקומית, ובין היתר העדפת תוצרת הארץ ברכש הממשלתי.

עוד צוין במכתב ששיגרה טלדור כי במכרזים קודמים הצהיר מינהל הרכש עצמו על יישום מלא של תקנות העדפת תוצרת הארץ, "ובשום אופן לא ניסה לרוקן אותן מתוכן בטענה כי האמור בהסכמי ה-GPA גובר על תקנות העדפת תוצרת הארץ".

לטענת טלדור, הסכמי ה-GPA אינם יכולים "לגבור" על תקנות מפורשות שהותקנו כדין. "הניסיון 'לנטרל' את האמור בתקנות העדפת תוצרת הארץ באופן הנ"ל - כמו גם חוסר הסימטריה ותימרוץ המתמודדים להציע מוצרים מתוצרת חוץ - מלמדים על רצון מכוון למנוע מהתעשייה הישראלית ומהיצרנים הישראלים את מעט ההעדפות המגיעות להם על-פי דין. לזאת לא נוכל להסכים", נכתב.

גם בהתאחדות התעשיינים מתקוממים על פרסום המכרז באופן שעוקף את חוק חובת העדפת תוצרת הארץ, ופנו למשרד האוצר בימים האחרונים בבקשה לתיקון המכרז. לטענתם, פרסום המכרז כפי שהוא מהווה ניסיון לעקוף את פסיקת בית המשפט המחוזי באוגוסט אשתקד, במסגרתה בוטל מכרז לרכישת אספקת והתקנת תשתית תקשורת פסיבית לכל משרדי הממשלה ויחידות הסמך לאחר שהופר חוק העדפת תוצרת הארץ (את העתירה הגישו טלדור וחברה ישראלית נוספת, על-ידי עו"ד מאיר בן שחר). טענת המדינה הייתה כי לפי לשון התקנות ניתן להעניק הטבה לתוצרת הארץ רק בגין טובין, ולא בגין שירותים, ומאחר שבמסגרת המכרז התבקשו המתמודדים השונים להציע מחיר אחד "כולל" - הן בגין רכיב הטובין והן בגין רכיב ההתקנה והשירותים - "לא ניתן להפריד" בין רכיב הציוד המוצע לבין רכיב השירותים, ולכן תקנות העדפת תוצרת הארץ אינן חלות.

בית המשפט דחה את עמדת משרד האוצר וקבע כי גם במכרז בו מסופקים טובין "בעסקת חבילה" עם שירותים, ובפרט במכרז בו רכיב השירותים הוא משמעותי, החשב הכללי חייב ליישם את התקנות ולתת העדפה לתוצרת הארץ בגין הטובין שיוצעו במכרז.

כעת, טוענים בהתאחדות ובטלדור, באוצר מצאו תרגיל חדש לעקוף את התקנות.

לדברי עו"ד מאיר בן שחר, "מעבר למחלוקת המשפטית, אי-אפשר שלא להעלות תהיות קשות בנוגע למדיניות שנוקט אגף החשב הכללי.

"החוק, התקנות והמדיניות המוצהרת של ממשלת ישראל קוראים לכל יחידות הממשלה להעדיף תוצרת הארץ ולעודד את התעשייה המקומית, ומישהו באגף החשב הכללי לא אוהב את זה ומחליט לחפש דרכים מתחכמות כדי להתחמק מכך?! עידוד התעשייה המקומית יוצר מקומות תעסוקה, מפתח את הכלכלה הישראלית, מעודד השקעות בישראל וכרוך בעוד יתרונות רבים.

"המדינה החליטה שזה חשוב וקבעה את זה בחוק. רוב מדינות העולם נוהגות כך, בוודאי בתקופה של משבר כלכלי קשה כמו התקופה בה אנו נמצאים.

"ניתן לצפות שגם מי שאחראי על ניסוח המכרז יפעל בהתאם לעקרונות אלה, ולא יחפש, מטעם עצמו ועל דעת עצמו, דרכים 'יצירתיות' למנוע מהתעשייה הישראלית את מעט ההגנות שהחוק מעניק לה.

"אני מקווה מאוד שהפנייה שלנו תתקבל, ולא ניאלץ להגיש עתירה בנושא לבית המשפט".

לדברי נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, "כנראה שמיליון מובטלים לא מעניינים את האוצר, שמעדיף לייצר מקומות עבודה בסין ולא בישראל. לא רק שפקידי האוצר מנסים לסכל את אכיפת העדפת תוצרת הארץ, אלא הם עוברים על החוק הקיים בעצמם וממציאים תרגילים שכל מטרתם היא למנוע מהיצרנים הישראלים את התנאים להם הם זכאים על-פי חוק בהתמודדות במכרז". 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המכרז לרכישת, אספקת והתקנת ציוד תקשורת פסיבי עומד בכל הוראות הדין הרלוונטיות ובכלל זה בהוראות הנוגעות להעדפת תוצרת הארץ. יישום העדפת תוצרת הארץ יתבצע לגבי כלל הפריטים הזכאים לכך על-פי הדין. מעבר לכך אנו מנועים מלהתייחס, מכיוון שאנו נמצאים בעיצומו של ההליך המכרזי. עם זאת, יובהר כי טענות ההתאחדות התעשיינים אינן נכונות". 

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון