גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מים לנחלים, אבל איזה מים?

למעלה ממחצית כמות השפכים השנתית בישראל מטופלת לרמה שלישונית גבוהה, והמים המטופלים השלישוניים הינם חסרי ריח, צלולים ושקופים למראה, מחוטאים ואינם מהווים סכנה לבריאות ● הכלל צריך להיות שקולחים שלישוניים הינם מרכיב לגיטימי בסל מקורות המים לשיקום נחלים

מי שפכים מהמפעל הקרוב זורמים אל תוך נחל בישראל / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מי שפכים מהמפעל הקרוב זורמים אל תוך נחל בישראל / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הוותיקים בינינו זוכרים את המראה (והריח) של נחלי הירקון והשורק בשנות ה-90. נחלים שהפכו לתעלות ביוב, אליהם הוזרמו שפכים גולמיים, שבמקרה הטוב זכו לטיפול סמלי.

אבל במהלך העשורים האחרונים התחוללה מהפכת ביוב, שהיו לה שלושה מרכיבים: הראשון - שינויי חקיקה, שהגדירו ושדרגו את רמת הטיפול הנדרשת בשפכים; השני - שינוי במדיניות האכיפה, במסגרתו הוגשו תיקי תביעה פליליים נגד נושאי משרה בכירים ועוכבו תוכניות בנייה נרחבות בגלל אי טיפול בשפכים; השלישי - הקצאת תקציבי עתק למימון הקמת תשתיות לטיפול בשפכים. כיום, למעלה ממחצית כמות השפכים השנתית בישראל מטופלת לרמה שלישונית גבוהה, והקולחים (המים המטופלים) השלישוניים הינם חסרי ריח, צלולים ושקופים למראה, מחוטאים ואינם מהווים סכנה לבריאות.

ישראל, ארץ בעלת אקלים חצי מדברי מחד ועם חקלאות מושקית ומפותחת מאידך, הנה חלוצה בינלאומית בשימוש בקולחים להשקיה חקלאית. כיום, כ-90% ויותר מהשפכים המטופלים מופנים לשימוש חקלאי, וקולחים שלישוניים משמשים גם להשקיית גידולים אכילים.

עם זאת, חלק מהשפכים מיוצר בישובים מרוחקים מאזורי חקלאות, ונפח האגירה של מאגרים חקלאיים לא תמיד מספיק לאגירה (עונתית, בעיקר בחורף) של קולחים. כך קורה שיש עדיין מקומות המגלישים קולחים לנחל, בין אם לאורך כל השנה, או רק בחורף, או רק במקרי תקלות.

בכנס, שנערך לאחרונה על ידי האגודה למדעי הסביבה, הובעה על ידי הארגונים הירוקים התנגדות נחרצת להזרמת קולחים לנחלים. הם דורשים השבה של זרימת מים טבעיים לנחלים שגם בעבר זרמו בהם מים (הירקון למשל, אבל לא השורק שבאופן היסטורי הוא נחל אכזב). זאת, על ידי הקצאת מים ממשאביה הטבעיים של ישראל. אבל, כיון שחוק המים מכיר בדרישה להקצאת מים לטבע כצרכן לגיטימי רק מאז 2004, הרי שלמעשה משועבדים משאבי המים הקיימים (לרבות ממתקני התפלה) באופן היסטורי בעיקר לצרכי שימושים ביתיים, חקלאיים ותעשייתיים, ומעט מאוד נותר להקצאה לשיקום בתי גידול לחים לרבות נחלים. לא צפוי שינוי מהותי במצב עניינים זה בטווח הנראה לעין.

הגישה הטהרנית אינה צודקת בהכרח

וכי למה מתנגדים הירוקים להזרמת קולחים שלישוניים לנחלים? ראשית, בגלל האידאולוגיה. לשיטתם, החטא הקדמון של הזרמת שפכים לנחלים אין לו תקנה אלא בסילוקם הטוטאלי ובהחייאת הנחל באמצעות "מים חיים". שנית, משום שיש מחקרים המראים כי בקטעי נחל שקלטו קולחים, גם באיכות גבוהה, לא נמצא מלוא המגוון של חרקים המאפיין נחלי מים טבעיים. יש גם מינים בודדים של דגים שאינם מיטיבים להתקיים בנוכחות קולחים, גם כשאיכותם גבוהה. ושלישית, בגלל החשש למגע ואולי אף שתייה אקראית של מים באיכות העלולה להיות מסוכנת לבריאות הציבור, כגון במקרה של תקלה בתהליך טיהור השפכים.

עם אידאולוגיה קשה, כידוע, להתווכח. אבל הגישה הטהרנית של הכל או לא כלום, שצריך להחזיר עטרה ליושנה בכל מאה האחוזים - אינה בהכרח צודקת. ההתיישבות הציונית הנרחבת בארץ ישראל במאה השנים האחרונות גרמה לשאיבה מסיבית ממי התהום ומהכנרת, באופן שהביא להתייבשות מעיינות, נחלים ובתי גידול לחים בכל אזורי הארץ. מארץ עיינות ותהומות יוצאים בבקעה ובהר, כמתואר במקרא, הפכנו לארץ שנחליה מעטים ומתייבשים, ארץ שאפילו מתקשה לתפקד כתחנת מעבר לעופות מים נודדים. אדם הצמא לטייל בנוף של בית גידול לח צריך להסתפק בכמה עשרות בודדות של אתרים, רובם קטנים, ורובם הומי קהל בעונת הקיץ. במצב זה, הדעת נותנת שצריך להחזיר לארץ נופים ובתי גידול של מים, גם אם אי אלו מינים של חרקים לא ימצאו בם את מקומם. הדבר ישפר ללא היכר את מצב הטבע ושמירת הטבע בישראל, משום שישקם ויחיה בתי גידול רבים לעופות מים, צבי נחלים, דגים וחסרי חוליות. נכון, לא את כולם. אבל, כידוע, האויב של הטוב הוא המצוין.

הסיכון לבריאות הציבור אכן ראוי להשקל. ואכן, התקנות לפקודת בריאות העם (2010), שקובעות את איכות הקולחים שניתן להזרים לנחלים, לוקחות בחשבון את הצורך למנוע סיכון לציבור. כלומר, קולחים באיכות שלישונית אינם מהווים סיכון בריאותי. לגבי החשש מתקלות, הרי איש אינו מעלה בדעתו לסגור לתמיד חופי רחצה משום שלעתים מתגלה בהם זיהום. גם נחלי הצפון פתוחים למטיילים למרות שלעתים מתגלה בהם זיהום כזה או אחר, שמחייב סגירה לציבור לפרק זמן, עד עבור זעם. עם זאת, יש מקום לדרישה שקולחים המוזרמים לנחל יעברו טיפול מתקדם עוד יותר, לרמת איכות המתקרבת לזו של מים הראויים אף לשתיה. מבחינה טכנית וכלכלית - הדבר אפשרי. כמו כן יש מקום לדרישה שהזרמת קולחים לנחל תלווה בבקרה קפדנית יותר מאשר בהזרמה למאגרי השקיה חקלאית.

ריכוזי מלח גבוהים בהרבה 

לאפשרות להזרמת קולחים לנחלים יש היבט סביבתי נוסף: קולחים מכילים ריכוזי מלח גבוהים בהרבה מאלו שבמקורות המים, בגלל שימוש ביתי ותעשייתי במלח. תהליך טיהור השפכים אינו כולל הרחקת מלח מהקולחים. השקיה בקולחים מליחים עלולה לגרום להמלחה של מי תהום המצויים מתחת לשדות המושקים. לכן, חשוב לשמור על האפשרות לסלק עודפי קולחים, ובמיוחד קולחים מליחים ביתר, אל הים. מסיבות פרקטיות ובירוקראטיות, האופציה היחידה לסילוק קולחים לים הינה באמצעות הזרמה לנחלים.

לכן, השלילה הגורפת של הפניית עודפי קולחים לנחלים, ולא משנה מה הנסיבות, אינה מוצדקת ואף גורמת נזק לטבע ולסביבה בישראל. כדאי, אמנם, להשאיר את מקורות הירדן, ואולי עוד אי אלו יוצאים מהכלל, במצבם הטבעי. אבל הכלל צריך להיות שקולחים שלישוניים הינם מרכיב לגיטימי בסל מקורות המים לשיקום נחלים. 

הכותב היה המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה, ועוסק כיום ביעוץ סביבתי

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי