גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין מציגה: כך נראים החיים ללא מזומנים בארנק (וזה לא כזה פשוט כמו שנדמה)

שורה של סרטונים שפורסמו בחודשים האחרונים ברשתות החברתיות המחישו את הקושי של אזרחים סינים מבוגרים להסתדר במציאות הדיגיטלית ● כעת הממשלה הסינית דורשת מחברות ועסקים לחזור ולתת שירות גם בערוצים הישנים - פנים אל פנים, ובמזומן

Andy Wong AP נשים מבוגרות ברחוב בבייגין
Andy Wong AP נשים מבוגרות ברחוב בבייגין

בסרטון שהופץ לאחרונה ברשת החברתית וויבו, הגרסה הסינית לטוויטר, נראית אישה מבוגרת יושבת מבולבלת במשרד האחראי על ביטוחי הבריאות בעיר ייצ'אנג במרכז סין. היא הגיעה למשרד לבדה ביום גשום כדי לשלם עבור הביטוח שלה. קלוז אפ מגלה כי בידה היא מחזיקה חזק בצרור השטרות הדרושים, רק שהפקידה מסרבת לקחת ממנה את הכסף. "כאן לא מקבלים מזומן", נשמעת הפקידה אומרת בקרירות. "או שתשתמשי בסמארטפון שלך כדי לשלם, או שתבקשי מקרובי המשפחה". האישה נראית אבודה.

הסרטון המדכא צבר פופולריות גדולה ברשת הסינית, ועורר דיון רחב. חלק מהגולשים תמכו בפקידה, וטענו כי אינה יכולה לקבל מזומן מחשש להסתבך עם כסף מזויף, אך רוב המגיבים הצביעו על האופן שבו הטכנולוגיה מגמדת את האזרחים הוותיקים. המקרה הזה אינו יוצא דופן. בעקבות מגפת הקורונה, בחודשים האחרונים צצו ברשת שוב ושוב סרטונים דומים של קשישים סינים חסרי אונים מול המציאות הדיגיטלית.

כחלק מההתמודדות של סין עם המגפה, בפברואר החלו המחוזות השונים במדינה לחייב אזרחים להציג קוד בריאות ירוק בכניסה למקומות ציבוריים, לתחבורה ציבורית ואפילו למתחמי מגורים. הקוד הירוק, שמופק מיישום בסמארטפון, מעיד על כך שהאדם לא ביקר באזורים נגועים בקורונה במדינה או בחו"ל, לא בא במגע עם חולים מאומתים ואינו חייב לשהות בבידוד. כדי להירשם ליישום צריך למלא שורת פרטים אישיים, משימה קלה לקהל הצעיר. פחות מזה לקהל המבוגר.

באוגוסט תועד בסרטון ברשתות החברתיות עימות בין קשיש לנהג ונוסעי אוטובוס בעיר חרבין בצפון סין. הנהג דרש מהקשיש להציג בפניו את הקוד הירוק, אך הקשיש ענה שאין לו סמארטפון. כאשר הנהג סירב להמשיך לנסוע עד שהאזרח חסר הקוד יירד, החלו הנוסעים הממהרים לתקוף מילולית את הקשיש המסכן. העניין הסתיים רק כששוטר שהוזעק למקום הסיע את האזרח המבוגר למחוז חפצו.

באותו החודש התרחש מקרה דומה גם בעיר דאליין, שם נמנעה כניסתו של מבוגר אחר לתחנת הרכבת התחתית. עובדת הרכבת והמאבטח במקום ניסו במשך דקות להסביר לנוסע כי עליו להציג את קוד הבריאות שלו כדי להיכנס, אך הוא לא ממש הבין למה הם מתכוונים. "לא קיבלתי כזה", חזר ואמר האיש, שנראה בסוף הסרטון יושב מובס על מדרגות הכניסה.

הקורונה כזרז דיגיטציה

נושא הפער הדיגיטלי של אזרחים מבוגרים, שאינם מחוברים לאינטרנט ומתקשים להסתגל לשירותים המקוונים, קיים בכל העולם - אך בסין מדובר בבעיה חריפה במיוחד. בשנים האחרונות היא הפכה לחברה דיגיטלית כמעט לחלוטין, כאשר האימוץ של אמצעי תשלום אלקטרוניים במדינה הוא מהגבוהים בעולם. מסעדות וחנויות ברחבי סין החליטו לוותר לחלוטין על התמודדות עם שטרות כסף, ובמקום עובדים בקופה, ישנו קוד QR שהלקוחות צריכים לסרוק בעצמם כדי לשלם. הגרסה הקיצונית ביותר של היעדר המזומן היא שאפילו קבצנים מחזיקים קוד QR, כדי לקבל נדבה.

גם שירותים אחרים עברו דיגיטציה מתקדמת בסין - מהזמנת נסיעות, דרך שימוש בתחבורה ציבורית ועד לתשלום חשבונות. כל זה הואץ עוד יותר בימי התפרצות הקורונה במדינה, כשהעברת מזומן מיד ליד נתפסה בתור סכנה בריאותית. בתקופת המגפה עברו בתי החולים בסין למודל שמבוסס אך ורק על קביעת תור אונליין, כדי לשלוט בתפוסה ובצפיפות.

סין אימצה בחום בשנים האחרונות גם את השימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים, לכל דבר ועניין. בסרטון רשת מטריד נראה אדם בן 94 נישא על ידי בני משפחתו למשרד ממשלתי, כדי שניתן יהיה לסרוק את פניו ולפתוח אופציות בביטוח הלאומי שלו.

המגפה הייתה זרז משמעותי לאימוץ הטכנולוגיה על ידי האוכלוסייה הסינית המבוגרת, שנאלצה להסתגל לקניות ברשת בימי הסגר. נכון ליוני האחרון בני 60 ומעלה היוו 10.3% מתוך 940 מיליון גולשי האינטרנט הסינים, זינוק מדהים ביחס ל-6.7% בסקר הקודם במרץ. ואולם, ההערכה היא שעדיין מעל 100 מיליון אזרחים בני 60 פלוס נותרו אופליין, ואינם משתמשים בשירותי אינטרנט. הקשישים בסין, במיוחד כאלו שהגיעו מערים קטנות או מהכפר, נפגשו עם טכנולוגיה מתקדמת מאוחר יחסית בחייהם, ולכן הייתה להם פחות הזדמנות להסתגל אליה.

בנסיבות הנוכחיות, אזרחים מבוגרים לא-דיגיטליים מאבדים חלק חשוב מעצמאותם. וון צאילי, בת 60 מהעיר חרבין, סיפרה בראיון בתקשורת הסינית כיצד יצאה לחלץ עצמות בשכונה במהלך סגר הקורונה. במהלך הסיבוב היא נתקלה במחסום שבו נדרשה לסרוק את קוד הבריאות שלה. אף שבתה התקינה מראש את היישום הנדרש על הטלפון שלה, היא לא הצליחה להפעיל אותו. "אני לא יכולה לדמיין לחיות לבד. לא הייתי יכולה לעזוב את המתחם ללא עזרת בתי", היא סיפרה בייאוש.

תוכנית הסיוע

עד היום, הפתרונות שניתנו לקשיי האזרחים הוותיקים היו בעיקר מקומיים. בבייג'ינג הרשויות העבירו לבני הגיל השלישי סדנאות חינמיות כדי ללמד אותם כיצד להשתמש בסמארטפון בחיי היומיום. בעיר שנחאי אפשרו להם להירשם בקהילה, ולקבל במקום הקוד האלקטרוני אישור מודפס, שצריך לחדש כל שבועיים. גולשי האינטרנט הסינים שיבחו את תחנת הרכבת בעיר וואשי, אחרי שבאוקטובר הקימה דלפק סיוע לאזרחים נטולי טלפון חכם.

לאור עליית הנושא לסדר היום, השבוע פרסמה הממשלה הסינית המרכזית מסמך הנחיות לאומי רשמי ראשון הדורש מעסקים פרטיים ומשרדים ממשלתיים לסייע לאזרחים ותיקים. המסמך מבקר נותני שירותים שמקבלים רק תשלומים במובייל, ומכנה מדיניות זו "מפלה". במקום זאת דורשת הממשלה לאפשר תמיד גם תשלום במזומן או דרך כרטיס בנק, מוצר שגם הוא די נעלם מהנוף בסין.

גם בתחומים אחרים ההנחיות דורשות מחברות וארגונים להנהיג מסלול מסורתי של מתן שירותים, לצד הערוץ האינטרנטי. כך, לדוגמה, מתבקשים בתי חולים לשמור כמות מוגדרת של תורים בכל יום לאזרחים ותיקים שמגיעים ללא הזמנה מראש, ושירותי נסיעות מתבקשים לאפשר לבצע הזמנה דרך הטלפון. המסמך קובע עוד שסריקת קוד בריאות ממוחשב לא תהיה האופציה היחידה בכניסה למבנים. אם צעדים אלו אכן יתממשו, אולי שצף הסרטונים המדכאים על מבוגרים שנלכדו מחוץ לרשת, סופסוף ייעצר.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בתל אביב; ת"א 35 ות"א 125 עולים לשיאים חדשים

מדד ת"א 35 קופץ בכ-0.9% ● מניות הביטוח והבנקים מובילות את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-4% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל ● וגם: האם הנאסד"ק בדרך לעלייה של 5%?

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

כבר לא מובילות את הבורסה: מניות הנדל"ן איבדו את מעמדן במדד הדגל של תל אביב

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

תל אביב / צילום: Shutterstock

בזכות המבצעים: תל אביב מובילה במכירת הדירות החדשות

היצע הדירות בת"א ירד אל מתחת ל-10,000 דירות חדשות לא מכורות - כך עולה מסקירת העסקאות הנדל"ן של הלמ"ס ● חיפה מוסיפה להוביל את שוק הדירות יד שנייה

מפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי דחה בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברות הפועלות במפרץ חיפה

לאחר יותר מעשור של הליכים, השופט דורון חסדאי קיבל את עמדת החברות הנתבעות בהן פז, חיפה כימיקלים וסונול, ולפיה לא הוכחו זיהום חריג, תחלואה עודפת או קשר סיבתי לפעילות החברות ● נקבע כי התיאוריות המדעיות שעליהן נסמכה הבקשה - נדחו בעבר ונמצאו חסרות ביסוס

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

ארה"ב צפויה להכריז: עוברים היום לשלב ב' בהסכם בעזה

טראמפ באיום נוסף: "אם איראן תוציא להורג מוחים - נפעל בעוצמה חזקה מאוד" ●  סעודיה, עומאן וקטאר אומרות מאחורי הקלעים לבית הלבן כי ניסיון להפיל את המשטר האיראני יטלטל את שווקי הנפט ● ממשל טראמפ צפוי להודיע היום על מעבר לשלב השני בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● עדכונים שוטפים 

בארה"ב בטוחים: לישראל יש יד בהיחלשות המשטר האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם:  בוול סטריט ג'ורנל טוענים שהמלחמה עם ישראל היא אחת הסיבות העיקריות לחולשה של המשטר האיראני, הצצה לנשק שצה"ל תפס אחרי ה-7 באוקטובר וההחלטה הפרו-ישראלית של אגודת ההיסטוריה האמריקאית • כותרות העיתונים בעולם

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים צעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת-הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

פרויקט טורבינות רוח של אפקון / צילום: אתר החברה

לאחר פיצוץ שיחות המיזוג: אפקון אנרגיה בדרך להנפקה עצמאית בשנה הקרובה לפי שווי של 240 מיליון שקל לפחות

לגלובס נודע, כי משפחת שמלצר מתכננת כי אפקון אנרגיה תצא השנה לדרך עצמאית באמצעות הנפקה בבורסה, וזאת לאחר שעסקת סאנפלאואר לא צלחה ● השווי שאותו ינסו להשיג בחברה יעמוד על לפחות 240 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל; דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגאו-פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז למפגינים באיראן: "עזרה בדרך"

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הפודקאסט הכל פוליטי, 01.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

השר דוד אמסלם סיפר על ההיסטוריה של המשרד שלו. ומה באמת קרה?

השר דוד אמסלם ניסה להסביר למה קשה לקצור הישגים במשרד לשיתוף פעולה אזורי, והגיע עד שמעון פרס • אבל יש חוליה בשרשרת האירועים שאמסלם ויתר עליה • המשרוקית של גלובס 

אריק קילמן, מנכ''ל קבוצת TSG / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 300% בשנה: החברה הביטחונית שמגייסת 192 מיליון שקל

בחסות הגאות בסקטור הביטחוני, חברת התוכנה טיאסג'י משלימה גיוס הון פרטי שני תוך חודשיים ● תשואות חלומיות גם בשתי הנפקות נוספות של חברות טכנולוגיה ביטחוניות בת"א

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ-80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט-אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

תביעה נוספת בסלייס: המנהל המורשה תובע 100 מיליון שקל ממארגני קרנות אדומות

מדובר באשכול אנה חיימוב, שבראשו עמדו לפי החשד אנה חיימוב, ליעם ישראל ואחרים, ועימם נתבעו גם הקרן הזרה דנה 21, סוכני ביטוח ששיווקו את הקרנות לעמיתי סלייס וגורמים נוספים ● בתוך כך, רו"ח סנדרוב הגיש היום לביהמ"ש הסכם שחתם עם קרן Shayna להשבת כספי עמיתים שהושקעו באשכול שניהל גיא שנצר

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן

צילום: AP/Evan Vucci, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בזמן שטראמפ מחמם את המנועים, באירופה בטוחים שאיראן היא בעיה של ארה"ב

אם מישהו תהה היכן נמצאת אירופה בעימות הנוכחי באיראן, ברגע המכריע שעשוי למוטט את שלטון האייתולות - הרי שהיא עמוק בשוליים ● אחרי ההרג ההמוני של המפגינים האיראניים, התגובות האירופיות הרשמיות היו חלביות ברובן ● כך, האיחוד האירופי שוב ממחיש את חולשתו בסדר העולמי החדש

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה