גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אם ימונה פרקליט מדינה מחוץ למערכת, אף מבצר לא ייפול

ועדת האיתור לבחירת פרקליט המדינה מתכנסת כדי לראיין את 11 המועמדים לתפקיד החשוב • שלמה למברגר ועמית איסמן נראים כמועמדים המתאימים ביותר, אבל אם הפוליטיקאים ימנעו את בחירתם, דווקא מועמד בעל תפיסה סנגוריאלית כעפר ברטל, יכול להתאים

עו"ד עפר ברטל. מועמד מחוץ לקופסה / צילום שלומי יוסף
עו"ד עפר ברטל. מועמד מחוץ לקופסה / צילום שלומי יוסף

חמישה משפטנים מכובדים ועתירי ניסיון, היועמ"ש אביחי מנדלבליט, נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ, מנכ"לית משרד המשפטים הזמנית, עו"ד סיגל יעקבי, פרופ' אורן אייל-גזל, ועו"ד רחל תורן, יושבים בימים אלה בוועדת האיתור לתפקיד פרקליט המדינה ומראיינים את 11 עורכי הדין שהגישו מועמדות לתפקיד.

בחשיבות התהליך הזה, שמטרתו לאתר את האדם המתאים ביותר למלא את התפקיד החשוב כל כך של פרקליט מדינה, אי אפשר להמעיט. ואולם, קיים סיכון לא קטן שחמשת המכובדים די מבזבזים את זמנם, שהפעם כל התהליך הזה יתברר כפיקטיבי. זה קורה בגלל שממשלת ישראל עלולה למנוע את מינויו של האדם שתבחר ועדת האיתור.

ישראל של שנת 2020 היא מדינה בהקפאה. המחלוקות הפוליטיות הקשות לצד העובדה שראש ממשלת ישראל המכהן הוא גם נאשם בשחיתות שמשפטו החל, הביאו לכך, והדבר ידוע, שאין עדיין פרקליט מדינה ושתפקיד מפכ"ל המשטרה מאויש כבר שנתיים על-ידי ממלא-מקום.

כל פרקליטי המדינה בעשרות השנים האחרונות באו מתוך שורות משרד המשפטים ופרקליטות המדינה. עורכי הדין שי ניצן, משה לדור, ערן שנדר, עדנה ארבל, דורית ביניש, היו בשר מבשרה של המערכת, הם גדלו בה, מילאו בה תפקידים מרכזיים והכירו אותה על בוריה.

גם בסבב הבחירה הנוכחי, ובאופן שהוא טבעי והגיוני, שני המועמדים שמסומנים כמתאימים ביותר וכמובילים במרוץ לתפקיד פרקליט המדינה הם פרקליטים ותיקים ומנוסים, עו"ד שלמה מומי למברגר, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים, ועו"ד עמית איסמן, פרקליט מחוז חיפה.

השניים הם גם המועמדים המועדפים על היועמ"ש מנדלבליט. ואולם, העימות החריף וחסר התקדים בין מנדלבליט לבין רה"מ בנימין נתניהו שמנדלבליט מאשים בשחיתות חמורה, צפוי להביא לכך כי לבחירה של ועדת האיתור בלמברגר או איסמן עלולה להיות מטורפדת בממשלה.

שלמה (מומי) למברגר  / צילום: לשכת עורכי הדין

האם הישועה תגיע מבג"ץ?

המצב הזה הוא רע אבל זה המצב. הפתרון לבעיה הזאת עשוי להגיע מבג"ץ שדן בעתירות שדורשות לקדם מינויי בכירים בישרות המדינה. בג"ץ עשוי לנסות לכפות על נתניהו את מינוי למברגר או איסמן לפרקליט המדינה ולתת למנדלבליט חבל הצלה.

אבל אם בג"ץ לא יעשה כן, או אם הממשלה תתעלם מפסיקת בג"ץ, ועדת האיתור תצטרך לשאול את עצמה את השאלה הבאה: האם המשימה היחידה שלה היא לבחור את המועמד המתאים ביותר לפרקליט המדינה גם כשהיא יודעת שסיכוייו להתמנות לתפקיד בעת הזו נמוכים, או שעליה לשקול גם את סיכויי האדם המומלץ על-ידה להתמנות הלכה למעשה לפרקליט מדינה. הדילמה היא לא פשוטה כי ברמה העקרונית ועדת האיתור לא צריכה לקחת בחשבון שיקולים פוליטיים בעבודתה, אלא מקצועיים בלבד.

מלבד למברגר ואיסמן שכאמור הם ראויים ומתאימים לתפקיד פרקליט המדינה, יש עוד שלושה מועמדים בולטים מבין המתמודדים שבאים מחוץ לשורות הפרקליטות. מדובר בשופטי בית המשפט המחוזי בתל אביב, ד"ר מיכל אגמון-גונן וירון לוי ובעו"ד עפר ברטל.

אגמון-גונן יכולה להיות פרקליטת מדינה מצוינת. יש לה יותר מ-20 שנות שיפוט שכפי שכתב בגלובס פרופ' יובל אלבשן, הן מלמדות לא רק על מומחיותה בתחומי משפט רבים ומגוונים (מה שגם משתקף בכתיבתה האקדמית הפורה) אלא גם על שתי תכונות נוספות שדרושות עד מאוד לפרקליטת המדינה הבאה: רגישות חברתית ובעיקר אומץ-לב לצאת נגד קבוצת ההתייחסות שלה כשהיא סברה שהצדק מחייב זאת. גם השופט לוי הוא בעל שיעור קומה מתאים לתפקיד. הוא נחשב לשופט יעיל, חכם ובעל מזג שיפוטי ואין סיבה לחשוב שיתנהל אחרת כפרקליט מדינה.

אביחי מנדלבליט / צילום: אמיל סלמן-הארץ

חשיבה חדשה ורעננה בפרקליטות

ברטל הוא המועמד המעניין ביותר בגלל שמזה למעלה מ-20 שנה הוא עוסק במתן הגנה משפטית לחשודים ונאשמים בפלילים כשמהצד השני של המתרס ניצבת הפרקליטות. מינוי סנגור בכיר לעמוד בראש הפרקליטות יכול לייצר חשיבה חדשה ורעננה בתוך המערכת ולשפר אותה בהיבט של ראייה רוחבית על ההליך הפלילי.

ברטל הוא בעלים במשותף עם עו"ד דב גלעד כהן של משרד עורכי דין. על לקוחותיו נמנים חברות ציבוריות ופרטיות, נושאי משרה, בעלי מקצועות חופשיים, עורכי דין אזרחיים ומסחריים, אנשי כוחות הביטחון ועוד. לציבור הרחב ברטל מוכר בעיקר מהתקופה שבה ייצג במשפטי פרשת הולילנד את עדת המדינה שולה זקן, מי שהייתה ראשת הלשכה רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט.

כזכור, זקן חתמה על הסדר טיעון עם הפרקליטות בתיק הולילנד, שבמסגרתו נגזרו עליה 11 חודשי מאסר בלבד (פחות יום). זאת, בתמורה לכך שזקן העבירה לתביעה הקלטות של שיחות שהפלילו את אולמרט. האירוע הזה גם הוליד חקירה נגד עו"ד נבות תל-צור, שניסה להניא את זקן מלחתום על הסדר טיעון ולהעיד נגד אולמרט. החקירה הסתיימה בהסדר משמעתי ובהשעיה של תל-צור מעריכת דין למשך שנה.

הייצוג של זקן עורר על ברטל ביקורת נוקבת מצד קולגות. בין היתר הוא הותקף על-ידי פרקליטו של אולמרט, עו"ד אלי זהר ז"ל שטען ב-2014 שבחירתו של ברטל לייצג את זקן ולסייע בידה להעביר את הקלטות לפרקליטות, היא "שחורה משחור".

ברטל אמר שנבות תל-צור הוא חבר שלו ושהוא ידע שהעברת הקלטות תיצור בעיות עבור תל-צור אבל באותה הנשימה הוסיף ש"המצפון המקצועי שלי חייב אותי לתמוך בחתימה על ההסכם, משום שזה מה שהיה נכון ללקוחה שלי".

ואכן, הפרשייה הזאת לא צריכה לשחק לרעתו של ברטל. אולי להפך. הוא ושותפו לייצוג של זקן, גלעד כהן, פעלו כסנגורים שטובת הלקוחה שלהם עומדת לנגד עיניהם. הם לא פעלו כדי להפיל את אולמרט או תל-צור אלא כדי לתת שירות סניגוריאלי מיטבי לזקן. בשורה התחתונה הם מאוד הצליחו - לולא זקן הייתה חותמת ממש ברגע האחרון על הסכם עדת מדינה, היא הייתה נשלחת לשנים ארוכות וקשות בבית הסוהר.

האם ועדת האיתור תצא נגד המסורת?

מה מכשיר אדם להיות פרקליט מדינה? הוא צריך להיות בעל ניסיון משפטי רב, כשיר להתמנות לשופט בבית המשפט העליון, הוא צריך להיות בעל מזג טוב, יכולת ניהול היא מאוד חשובה, יושר, הגינות. ברטל ניחן לפחות ברוב התכונות הללו. הוא נשוי ואב ל-4 ילדים ומתגורר במושב תלמי מנשה.

בתחילת דרכו המקצועית הוא שירת ביחידת התביעות במשטרה והתמחה בעריכת דין במשרדה של עו"ד נירה לידסקי ז"ל. בנוסף על שולה זקן הוא ייצג לאורך השנים בתיקים בולטים רבים. בין השאר ייצג את מנהל בית החולים איתנים לשעבר שזוכה מאישומים בהתעללות בחוסים, נאשמות בתיק רמדיה, ייצג בעשרות מקרים שוטרים וקצינים בכירים שהסתבכו בפלילים או בדין משמעתי. ברטל הוא מרצה בימי עיון והשתלמויות לשופטים ופרקליטים. הוא מלמד בפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו ובמכללה למנהל ויש לו פרסומים רבים בכתבי עת משפטיים ואחרים.

ברטל הוא גם סגן אלוף במילואים ששירת כטייס מסוקים ומשמש כמדריך בבית ספר לטיסה של צה"ל. לעומת רוב המועמדים האחרים יש לו ניסיון גם כתוב (במשטרה) וגם כסנגור. מחיל האוויר הוא מביא עמו יכולת של תחקור והפקת לקחים.

האם ועדת האיתור לפרקליט המדינה תרצה לצאת נגד המסורת של מינוי פרקליטי מדינה מתוך המערכת ולהביא לתפקיד גורם מבחוץ ועוד, רחמנא לצלן, סנגור? הסיכויים לכך הם נמוכים. למרות התסבוכת הפוליטית, ואולי דווקא בגללה, למברגר ואיסמן הם עדיין המועמדים בעלי הסיכויים הטובים ביותר. אולי הם גם המתאימים ביותר. אבל אם בכל זאת תיפול הפתעה ואחד משלושת המועמדים החיצוניים, לוי, אגמון-גונן, או ברטל, ייבחר לתפקיד. אין מה לחשוש מכך. גם הם ראויים. אף מבצר לא ייפול. 

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"