גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפרק הלאומי: אחרי כחול לבן וקדימה, נתניהו סודק גם את הרשימה המשותפת

נתניהו למד את הלקח מבחירות 2019 בהם "חוק המצלמות" דווקא העצים את כוחה של הרשימה המשותפת, ובמקום זה הוא מנסה בכל כוחו לפצל אותה, בדיוק כפי שעשה למפלגות רבות לפניה • וגם: מרצ מחפשת זכות קיום, בזמן שחבר הכנסת יאיר גולן מאיים עליה מבפנים

ח"כ מנסור עבאס / צילום: דוברות רע"מ
ח"כ מנסור עבאס / צילום: דוברות רע"מ

רקורד הפירוקים של נתניהו מלא בשמות של מפלגות מהעבר הרחוק והקרוב. לא כולם התפרקו בעזרת מעורבות אקטיבית של יו"ר הליכוד הוותיק, מספיק שהיה הגורם ברקע לחילוקי הדעות: "רק לא ביבי" - גרסת מפרק המפלגות. בשבועות האחרונים נראה שהרומן המתפתח של נתניהו עם יו"ר התנועה האסלאמית מנסור עבאס, הופך להיות הטריגר להתפרקות אפשרית של הרשימה המשותפת.

לפני זה היו אלה בני גנץ ויאיר לפיד שנפרדו אחד מהשני על שאלת הישיבה בממשלת נתניהו, כמו רפי פרץ ונפתלי בנט, אורלי לוי אבוקסיס שנפרדה מעמיר פרץ, ולאחר מכן הפיצול בתוך מפלגת העבודה שהעלים את המנדטים הבודדים שהיו למפלגה באופן סופי. בעלי זיכרון פוליטי ארוך יותר יצרפו לרשימה הזו את השסע שהתפתח בין ציפי לבני לשאול מופז, ופיצול אהוד ברק ורשימת "עצמאות" ממפלגת העבודה.

האסטרטגיה שבה נוקט נתניהו בדרך לניצחון בקלפי או בשיחות הרכבת הממשלה, עוברת דרך שיטת "הפרד ומשול". בויקיפדיה מתוארת השיטה כך: "הדרך להשיג ולשמור על עוצמתו של השולט על ידי פיצול העוצמה המצויה בידי האחרים לנתחים קטנים. כל נתח שייווצר כתוצאה מהפיצול יהיה בעל עוצמה נמוכה מאשר הגוף שהיה קיים בעבר". אם תרצו, זו גם ההיסטוריה הפוליטית הישראלית של מפלגות בסביבת נתניהו שנחלקו בשאלת "רק לא ביבי", והובלו לאורך השנים להשמדת ערך עצמית. לפעמים ללא סיוע אקטיבי של נתניהו עצמו למהלכים הפנימיים.

היום על שולחן הניתוחים הפוליטי שוכבת הרשימה המשותפת, והמטרה היא לצמצם את כוחה ככל הניתן במפת המנדטים של הבחירות המתקרבות. נתניהו מעדיף את הרשימה מפוצלת, עם למטה מעשרה מנדטים, ולא שוב עם כוח של 15 מנדטים שיכול להרכיב ולהפיל ממשלות בישראל.

את התשתית לפירוק הכינו חברי הרשימה המשותפת בעצמם לאורך השנה האחרונה, בוויכוחים הפנימיים על תמיכה באג'נדה להט"בית כן או לא. התזוזות הפנים מפלגתיות החלו כאשר חלק מחברי הרשימה יצאו נגד החרם בחברה הערבית על "טחינת אל ארז", שהכריזה על כוונותיה לתרום להקמת קו סיוע ללהט"בים בחברה הערבית. הם החמירו לאחר מכן עם תמיכת חלק מחברי הכנסת של הרשימה, ובראשם היו"ר ח"כ איימן עודה (וכן עופר כסיף ועאידה תומא סלימאן), בהצעת החוק של כחול לבן שאוסרת טיפולי המרה על ידי פסיכולוגים. סקרים פנימיים שנערכו במפלגה בקיץ סביב ההצבעה על החוק כבר הראו את הקרע המסתמן בין בוחרי הרשימה לחבריה, והיא צנחה לעשרה מנדטים בקירוב.

ח"כ מנסור עבאס, סגן יו"ר הפלג הדרומי של התנועה האסלאמית, מצא את עצמו עובר בתקופה הזו ממגננה בעקבות תפיסותיו הדתיות שהציבו אותו בעמדת מיעוט ברשימה, למתקפה. הוא זיהה את הנושאים הבוערים באמת בחברה הערבית - פשיעה ברחובות, בנייה וחינוך, ופתח בבליץ ראיונות ותוכניות. השיא הגיע כאשר בערב מנומנם במליאת הכנסת הציג עבאס תוכנית למיגור הפשיעה בחברה הערבית, ונתניהו ממקומו הודיע לו כי יפעל יחד איתו לקדם אותה.

נתניהו שלמד את הלקח מבחירות 2019 בהם גילה שהוא סייע להביא את הערבים לקלפיות בהמוניהם עם קידום חוק המצלמות, זיהה את השסע במפלגה הערבית, וחזר לשיטת הפרד ומשול. השבוע הודה בכך יו"ר המשותפת עודה בקולו בראיון לגל"צ: "יש לנו בעיות רציניות מאוד. אותו נתניהו שהצליח לפלג את כולם, הגיע עכשיו לרשימה המשותפת".

ואכן, ח"כ עבאס כבר חולם בהקיץ על מפלגה בראשותו שתגרוף חמישה עד שישה מנדטים בריצה עצמאית, בזמן שעודה וטיבי חוששים להיות אלה שמראים לו את הדלת החוצה בעצמם כדי שהבוחרים בקצה לא יפרעו מהם ביום הבוחר, כפי שקרה בבחירות 2019 מועד א' כשהרשימה המשותפת התפצלה. מאז הדבר היחיד שמסכימים עליו שם הוא שריצה משותפת היא כורח המציאות. נתניהו רוצה בדיוק את ההפך, ונראה שעבאס צפוי לספק את הסחורה ולספק לו הצלחה אסטרטגית נוספת בפתח מערכת הבחירות של 2021.

זכות הקיום של מרצ

הסדקים ברשימה המשותפת יוצרים תקווה במפלגת מרצ להגדלת מספר המנדטים על ידי צירוף כוחות יהודי-ערבי, שיביא להגדלת כוחה הפוליטי במנדט או שניים. מרצ עומדת בכל הסקרים האחרונים על שישה מנדטים בלבד, במצב שבו יש ואקום פוליטי בשמאל וללא כל מתחרים. יאיר לפיד מכריז תחת כל עץ (וכולל בעיתון זה) על כך שיש עתיד איננה מפלגת שמאל, כחול לבן ממותגת כמפלגת מרכז, ומפלגת העבודה לא קיימת. לאן נעלמו המנדטים בשמאל? אפשרות אחת היא שהם הפסיקו להתקיים וכל המצביעים נדדו ימינה משם, האחרת היא שאין אף מפלגה שמזוהה כאלטרנטיבה לבחירה.

בשאלה איך מחזירים את המנדטים נחלקים במרצ בין שתי גישות - האחת היא רשימה יהודית-ערבית וחזרה לסדר יום של שתי מדינות לשני עמים, תפיסה שמובילים יו"ר הסיעה תמר זנדברג וחברי הכנסת לשעבר מוסי רז ועיסאווי פריג'. הגישה האחרת שייכת ליו"ר הרשימה ניצן הורוביץ שנוטה לעבר הקונצנזוס הישראלי - יותר שאלות דת ומדינה ופחות שאלות שלום עכשיו. בישיבת הנהלה של המפלגה שהתקיימה לאחרונה בשאלת "מרצ לאן", טען מזכ"ל המפלגה תומר רזניק כי "בזמן שעסקים קורסים, להתעסק ביחסי יהודים-ערבים זה עיוורון מעמדי".

הבחירה שתידרש המפלגה לעשות עם פתיחת עונת הקמפיינים, עשויה לחרוץ את גורלה בדומה למה שקרה למפלגת העבודה בבחירות האחרונות. פרץ החליט לטשטש את הסמן השמאלי-מדיני של העבודה לטובת נושאים אזרחיים בתקווה לצוף מעל אחוז החסימה, ובפועל לא הצליחה להחזיק את הבוחרים. פנייה לא נכונה בבחירת האג'נדה בבחירות 2021 ומרצ עשויה לחדול מלהתקיים.

שיטת יאיר גולן

אחד האיומים על מפלגת מרצ הוא השריד האחרון למפלגתו של אהוד ברק - ח"כ יאיר גולן. במרצ טוענים כי הוא מתקיים על חשבון המפלגה, אך כלל לא מזוהה עם ערכיה. לא שוכחים לו שם שנטש את המליאה בזמן ההצבעה על חוק של זנדברג ל"הנצחת הטבח בכפר קאסם", הצעת חוק המזוהה עם המפלגה שעולה בכל שנה מחדש להצבעה בכנסת (וגם נופלת). גולן מכוון את עצמו, כך לדברי גורמים במערכת הפוליטית, לעמוד בראש מפלגת שמאל ציוני שעשויה להוות איום ממשי ישיר, קודם כל על הבית המארח שלו בימים אלו ממש.

בדרך לשם הוא עובר עם D-9 על הימין מקצה לקצה כדי לזכות במעט סיקור בימים אלו. "מי שבנה את הארץ הזו אלה אנשים ציונים, מימין ומשמאל, ומכל קצוות תבל, שרצו להקים פה בית לאומי לעם היהודי וחברת מופת. מה שאי אפשר לומר על הימין הדתי והמשיחי, האנטי ציוני, שרוצה להרוס את הדמוקרטיה ולספח מילוני פלסטינים לתוך מדינת ישראל", כתב השבוע בטוויטר, וזכה לגינויים דווקא מעומק השמאל הישראלי.

דובר מפלגת מרצ לשעבר אלעד וולף יצא נגד הטרמינולוגיה הארסית שבה משתמש גולן נגד חלקים נרחבים בחברה הישראלית, ותהה "יש כאן מישהו שבאמת מתרשם משיטת יאיר גולן? שרואה את האירועים האחרונים וחושב לעצמו שזה מייצג אותו בכבוד?". דובר הרשימה המשותפת דין יששכרוף תקף את גולן וכתב "הרבה מילים בשביל להתבכיין שגנבו לך את המדינה. כמה יוהרה והתנשאות, אלוהים".

חבר במפלגת מרצ במועצת העיר גבעתיים, ניר קורן, כתב נגד גולן פייסבוק "יאיר גולן לא קשור למרצ, הוא מסרב להתפקד אליה. הוא ישמח להשתחרר ממרצ ומרצ תשמח לשחרר אותו. לא חסרה ביקורת על מרצ (כמו על כל מפלגה אחרת), אבל מרצ מעולם לא הידרדרה לשיח שמצליח להיות כל-כך חלול, פשטני ונעדר-אידיאולוגיה מצד אחד וכל-כך מלא-שנאה מצד שני, בטח לא באופן כזה עקבי, שיטתי ומכוון". נראה שלא צריך להוסיף יותר מזה על מי שמנסה בעקביות גדולה להיבנות פוליטית משנאה ניהליסטית. 

עוד כתבות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

השתיקה החריגה בחמאס, וההצעה שלפי ההערכה ישראל הסכימה לה

באופן יוצא דופן, בארגון הטרור טרם הגיבו ● אלה פרטי "מתווה וויטקוף המשופר" ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

רגע לפני הקיצוץ: שכר אנשי הקבע והשוטרים נשאר ללא פגיעה - לעת עתה

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בת"א; אאורה מטפסת בכ-3%, מניית הבורסה נופלת בכ-6%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים