גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאיקאה ועד הראל ויזל: כך ניצחה הקומבינה את הקורונה

שוק הכרמל נותר סגור, אבל שוק מחנה יהודה קיבל הרשאה להיפתח • מקס סטוק זכו למעמד של עסק חיוני שמאפשר להמשיך לעבוד גם במהלך הסגר • והראל ויזל ואיקאה הדגישו כמה טוב להיות בצד החזק בזמן מגפה • כך יצרה הקורונה הבדלי מעמדות במשק הישראלי

איקאה בישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס
איקאה בישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס

שרירים: הכוח של הראל ויזל ואיקאה

משתמשים במוכר הפלאפל ונהנים מחבילות חילוץ במיליארדים

שתי הדוגמאות הבולטות ביותר שתפסו את הכותרות בחודשי המשבר, נעוצות ביכולתן של רשתות הענק להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות. הראל ויזל, בעלי רשת פוקס, הצליח לעשות שרירים מול המדינה, ולקבל את מבוקשו. באמצעות ראיונות קולניים בתקשורת - בין היתר במריבה מתוקשרת עם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון, שבה הכריז שהוא "מייצג את מוכר הפלאפל" - הצליחו הרשתות הגדולות לזכות לתשומת ליבם של הרגולטורים ומקבלי ההחלטות, ולהשיג חבילת חילוץ של 6 מיליארד שקל. בסופו של דבר, במקרה של פוקס, הודיעה הקבוצה כי היא מוותרת על המענקים.

איקאה רויטרס

המקרה השני הצרוב היטב בזיכרונם של בעלי העסקים הקטנים הוא הפתיחה של איקאה. בחודש אפריל, בעוד שעסקים רבים נותרו בסגר, נפתחו חנויות הענק של איקאה.

קבוצות לחץ: בעלי הקניונים זוכים להעדפה

הקניונים נפתחים בפיילוט מיוחד (אבל עולם התרבות סגור)

לפני כשבוע, הכריזו מספר בעלי קניונים על "מרד". אין היגיון בהחלטות הממשלה, כך הם סברו, והחליטו לאפשר לחנויות לפתוח את שעריהן. מאות קונים פקדו את הקניונים, ובתוך זמן קצר הגיעו פקחים וחילקו קנסות. המרד הנקודתי הסתיים אך המאבק הצליח: ימים בודדים לאחר מכן הכריזה הממשלה על פתיחת 15 קניונים במתכונת פיילוט, למרות שלפי תוכנית משרד הבריאות ליציאה מהסגר ישראל לא עומדת באופן מלא במדדי התחלואה המוגדרים.

המאבק לפתיחת הקניונים פותח צוהר לניהול המשבר לאורך החודשים האחרונים, וליכולתם של גורמים בעלי אינטרס ללחוץ על מקבלי ההחלטות.

קניון פתח  תקווה צילום בר אל

הוואקום שנוצר בצד הפקידות במשרדים השונים - מהחילופים במשרד הבריאות ועד לשרשרת ההתפטרויות של השדרה הבכירה במשרד האוצר - גורם לכך שמקומם של היועצים החיצוניים הלך וגדל. כך, בישיבת הקבינט האחרונה שהתקיימה בזום, השתתפו 61 נוכחים.

מצד שני, לגופים ללא לובי אין יכולת לשפר את מצבם. כך, גני החיות שנותרו סגורים, ונציגים מטעמם סיפרו לגלובס, כי "אין מי שילחץ עבורנו בישיבות הקבינט, אין לנו שר ולובי". כך גם ההורים, בהיעדר קבוצת לחץ נותרו התלמידים בבית.

גם המאבק להצטרפות לפיילוט פתיחת הקניונים נוהל בין קבוצות הכוח השונות לבין מקבלי ההחלטות. כך, שוריינו לרשימה שישה קניונים של שתי חברות - מליסרון ועזריאלי, בעוד אחרים נשלחו להגרלה שיקיים משרד הכלכלה. הקניונים הפעילו לחצים, גם באמצעים משפטיים, כדי להצדיק את פתיחתם שלהם. גם ראשי ערים הצטרפו לקדרה המבעבעת, והפעילו לחצים מצדם. קבוצת ביג שכרה את שירותיו של אביגדור יצחקי יו"ר מפעל הפיס.

c02_תור לנייקי - בר-אל

עושים שוק: מחנה יהודה פתוח, שוק הכרמל סגור

עיוותים בפתיחת השווקים, הסופרים פתוחים לרווחה

אחד המקומות שפוליטיקאים הכי אוהבים בעת מסעות בחירות הוא השוק. אבל בזמן המשבר כבר נראה היה שהשווקים הפכו לפחות חיוניים עבור מקבלי ההחלטות. עם תחילת המשבר הוגדרו העסקים החיוניים, שלהם הותר לפתוח את שעריהם, וביניהם באופן טבעי גם חנויות המזון - בין אם מדובר במעדנייה על הרחוב או במרכולים הגדולים. אך היעדרו של עורק חיים מרכזי אחד צרם כמעט לאורך כל החודשים האחרונים, ובזמן שמחוץ למרכולי הענק השתרכו תורים צפופים של בני אדם בכדי לרכוש מזון בחלל הסגור, דווקא על השווקים הפועלים באוויר הפתוח נאסר לפתוח.

מדינת ישראל, כך נוכחנו לאורך המשבר, לא הצטיינה באיסוף נתונים ולא הצליחה לקטוע את שרשראות ההדבקה, ובמרבית המקרים גם לא לקשר בין ההדבקה למקום ההדבקה, ובכך לשרטט למקבלי ההחלטות תמונה המציגה את ה’נקודות החמות’ שבהן לציבור יש סיכון גבוה יותר להידבק. ההסבר שסיפקו בזמנו במשרד הבריאות, הוא הקושי לווסת את המולת השוק והמבקרים הרבים העומדים בצפיפות. ומה לגבי הטענה של המוכרים בשווקים, על צפיפות גבוהה בהרבה בסופרים הסגורים? היא נותרה ללא מענה.

למרות הנתונים החלקיים והידע באשר לסיכון ההדבקה הנמוך באוויר הפתוח, החליטה המדינה לאסור על פתיחת השווקים, למעט חריג - חנויות סגורות בעלות "תריס" ולא בסטות הסוחרים הקבועות. גם בין השווקים לבין עצמם, נותר עיוות צורם; בזמן שבשוק הכרמל למשל הונחו הסוחרים שלא לפתוח את מטה לחמם, לפני כשבועיים נפתח שוק מחנה יהודה הירושלמי לציבור, בעקבות פתיחת חנויות הרחוב. היות שמרבית השוק מתנהל באזורים הנחשבים לחנויות, שבו הסוחרים לעבודתם.

קניבליזציה: כך הפך מקס סטוק לעסק חיוני

אלו שנהנים ממעמד שמאפשר להם למכור מוצרים שמעולם לא מכרו

הניסיון לחתוך בחדות את התחלואה במהלך תקופת הסגר השני הוביל לכך שחנויות הרחוב לא הורשו לפעול, אף לא במתכונת של טייק אוואי - בין אם מדובר במזון או בצעצועים לילדים. עסקים קטנים רבים נאלצו לחפש פתרונות, כשלא לכולם נגישות לחנויות אונליין.

אל הוואקום הזה נכנסו הרשתות החזקות והגדולות במשק: מרכולים ורשתות פארם החלו להחזיק צעצועים, אביזרי ספורט, כלי בישול, ספרים ומוצרים נוספים. וכך, בזמן שעסקים מסוימים נסגרו בצו מדינה ופרנסתם קוצצה, הרשתות הגדולות הצליחו להגדיל את נתח המכירות שלהן.

רשת מקס סטוק הגדולה, למשל, שהוגדרה במהלך משבר הקורונה כעסק חיוני - המשיכה לפעול למרות שחלק גדול ממוצריה נמכרים בחנויות שנותרו סגורות. בנוסף, בשל היותה חיונית, כמות האנשים שהורשו להסתובב בחנות בזמן נתון היא גדולה (אדם ל-7 מ"ר).
ההחלטה האם עיקר המוצרים הנמכרים הינם חיוניים - נותרה בידי המשטרה, בזמן שההגדרה של עסק חיוני נותרה מעורפלת. כך למשל, עסקים שהציבו סטנדים למכירת מסכות ומספר מוצרים חיוניים נוספים, היו יכולים לשאת ולתת על פתיחתם.

האיום עובד: העסקים הגדולים נהנים מאשראי

הלוואות ומענקים לעסקים גדולים, לצד עמותות שמתחננות לפירורים

בזמן הסגר הראשון איימו העסקים הגדולים כי לא יחזירו עובדים מחל"ת, ללא סיוע של המדינה. במקביל איימו הרשתות הגדולות על השבתת פעילותן, במידה שלא יוענק להן חבילת פיצוי.

הלחץ? עבד. זמן קצר לאחר מכן הוקמה קרן פיצויים בהיקף של שישה מיליארד שקל לעסקים הגדולים, ונקבע מענק להחזרת עובדים. בנוסף הוקמה קרן הלוואות עבור העסקים הגדולים בהיקף של 5.3 מיליארד שקל. בכל מקרה, הריצה של המדינה אל חיקם של בעלי העסקים הגדולים לא הוכיחה את עצמה - מתוך הסכום שהוקצה עבורם נוצלו נכון לסוף אוקטובר כ-1.5 מיליארד שקל (30% בלבד). כהשוואה, לקרן שהוקמה עבור העסקים הקטנים הביקושים להלוואות בערבות מדינה גדולים הרבה יותר - מתוך 26 מיליארד שקל שהוקצו במסגרות תוכניות הסיוע הממשלתיות נוצלו 70%.

מנגד, עומדות העמותות. במשך שמונה חודשים נגררים נציגי העמותות בין משרדי הממשלה ומנסים לסייע למגזר שלהם להשאיר את הראש מעל המים. קרן הסיוע הראשונית שהוקמה עבורן, בסך 200 מיליון שקל, הועברה בחלקה הגדול למשרד התרבות והספורט (160 מיליון שקלים), והן נשלחו שוב לוויכוחים ותחנונים לפוליטיקאים. לאחר מאבק, הצליחו העמותות להשיג 100 מיליון נוספים. מתוכם, קרן שהוקמה בשיתוף הג’וינט בהיקף של 53 מיליון שקלים, חילקה עד כה מענקים בסכום של כ-16.2 מיליון שקלים ל-227 עמותות, ובקשותיהם של 295 ארגונים נדחו. עד כה, משרד האוצר לא פירסם את הקריטריונים לזכאות עבור 100 מיליון שקלים שהוקצו לסיוע לאחר מאבק העמותות, למרות שהחוק בנושא עבר בסוף יולי, והקריטריונים אמורים היו להתפרסם 30 יום לאחר מכן.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

שלוש החברות שבלטו בתשואות בשנת 2025: בדקו מה עשה החיסכון שלכם

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

הפגנות בטהרן נגד המשטר / צילום: ap

מתי ארה"ב תתקוף באיראן? זה מה שחושבים באתר ההימורים הגדול

על רקע המהומות באיראן, באתר פולימרקט, המבטא חוכמת המונים ולעתים מידע פנים, נרשמים הימורים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לגבי מועד לתקיפה אמריקאית וישראלית, להדחת חמינאי ולקריסת המשטר ● אז מה צופים המהמרים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

סירב להביא עוד ילדים לעולם - וחויב בגט ובכתובה

אישה שלה בן יחיד, אשר בעלה סירב להביא עמה ילדים נוספים, עתרה לחייב את הבעל לתת לה גט ואף לשלם לה את דמי הכתובה להם התחייב בעת הנישואים ● מה קבע בית הדין הרבני, וכיצד נימק זאת?

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

הבינה המלאכותית דוחפת את TSMC לשיאים חדשים: הרווח זינק ב-35%

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסת תל אביב; נובה מזנקת ב-5%, אפולו פאוור ב-13%

הדוח הרבעוני של TSMC תומך במניות השבבים ● החשש מהסלמה מול איראן לא הפריע אתמול לבורסה לכבוש שיאים חדשים ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, הצפי - עלייה קלה ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים הבוקר

  / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטחון ובתי השקעות בראש: 1 מכל 12 חברות בת"א הכפילה את ערכה בשנה

לצד השיאים ההיסטוריים במדדי הבורסה בת"א, זינקו בשנה החולפת 45 מניות ביותר מ-100% ● שיאניות התשואה: חברות התעשייה הביטחונית והפיננסים ● חמש מניות זינקו ביותר מ-1,000% בשלוש שנים: ארית, נקסט ויז'ן, קווליטאו, מיטב ומנועי בית שמש

השלדים בבורסה בת''א מסמנים את להיטי התקופה / צילום: Shutterstock

הביקוש לשלדים בורסאיים בת"א עולה ומסמן את הסקטורים החמים

שורה של עסקאות נחתמו בתקופה האחרונה למיזוג פעילות עסקית חדשה לחברות שפעילותן נסגרה או מדשדשת ● רבות מחברות השלד הגיעו לבורסה בת"א בגל הנפקות הטכנולוגיה של שנת 2021 ● בצד הנכנס - פעילויות עסקיות בתחומים הקורצים לטעם הנוכחי של המשקיעים

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב-1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בר-אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם ● אירועים ומינויים

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בג"ץ למשרד האוצר: גבשו פתרון זמני לחוסכי סלייס

בג"ץ הורה לשר האוצר ולממונה על שוק ההון לעדכן בתוך 45 יום אם יינתן סיוע זמני לעמיתי סלייס שכספם אבד, עד לאישור סופי של הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה ● נציג המדינה הציג עמדה שמתנגדת לערבות וטען: מדובר במכשיר השקעה עם סיכון גבוה ● סמוטריץ': בשלב זה יש להמתין להתקדמות בהשבת הכספים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

"אנבידיה? השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל"

כך צופה היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה