גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאיקאה ועד הראל ויזל: כך ניצחה הקומבינה את הקורונה

שוק הכרמל נותר סגור, אבל שוק מחנה יהודה קיבל הרשאה להיפתח • מקס סטוק זכו למעמד של עסק חיוני שמאפשר להמשיך לעבוד גם במהלך הסגר • והראל ויזל ואיקאה הדגישו כמה טוב להיות בצד החזק בזמן מגפה • כך יצרה הקורונה הבדלי מעמדות במשק הישראלי

איקאה בישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס
איקאה בישראל / צילום: שלומי יוסף, גלובס

שרירים: הכוח של הראל ויזל ואיקאה

משתמשים במוכר הפלאפל ונהנים מחבילות חילוץ במיליארדים

שתי הדוגמאות הבולטות ביותר שתפסו את הכותרות בחודשי המשבר, נעוצות ביכולתן של רשתות הענק להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות. הראל ויזל, בעלי רשת פוקס, הצליח לעשות שרירים מול המדינה, ולקבל את מבוקשו. באמצעות ראיונות קולניים בתקשורת - בין היתר במריבה מתוקשרת עם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון, שבה הכריז שהוא "מייצג את מוכר הפלאפל" - הצליחו הרשתות הגדולות לזכות לתשומת ליבם של הרגולטורים ומקבלי ההחלטות, ולהשיג חבילת חילוץ של 6 מיליארד שקל. בסופו של דבר, במקרה של פוקס, הודיעה הקבוצה כי היא מוותרת על המענקים.

איקאה רויטרס

המקרה השני הצרוב היטב בזיכרונם של בעלי העסקים הקטנים הוא הפתיחה של איקאה. בחודש אפריל, בעוד שעסקים רבים נותרו בסגר, נפתחו חנויות הענק של איקאה.

קבוצות לחץ: בעלי הקניונים זוכים להעדפה

הקניונים נפתחים בפיילוט מיוחד (אבל עולם התרבות סגור)

לפני כשבוע, הכריזו מספר בעלי קניונים על "מרד". אין היגיון בהחלטות הממשלה, כך הם סברו, והחליטו לאפשר לחנויות לפתוח את שעריהן. מאות קונים פקדו את הקניונים, ובתוך זמן קצר הגיעו פקחים וחילקו קנסות. המרד הנקודתי הסתיים אך המאבק הצליח: ימים בודדים לאחר מכן הכריזה הממשלה על פתיחת 15 קניונים במתכונת פיילוט, למרות שלפי תוכנית משרד הבריאות ליציאה מהסגר ישראל לא עומדת באופן מלא במדדי התחלואה המוגדרים.

המאבק לפתיחת הקניונים פותח צוהר לניהול המשבר לאורך החודשים האחרונים, וליכולתם של גורמים בעלי אינטרס ללחוץ על מקבלי ההחלטות.

קניון פתח  תקווה צילום בר אל

הוואקום שנוצר בצד הפקידות במשרדים השונים - מהחילופים במשרד הבריאות ועד לשרשרת ההתפטרויות של השדרה הבכירה במשרד האוצר - גורם לכך שמקומם של היועצים החיצוניים הלך וגדל. כך, בישיבת הקבינט האחרונה שהתקיימה בזום, השתתפו 61 נוכחים.

מצד שני, לגופים ללא לובי אין יכולת לשפר את מצבם. כך, גני החיות שנותרו סגורים, ונציגים מטעמם סיפרו לגלובס, כי "אין מי שילחץ עבורנו בישיבות הקבינט, אין לנו שר ולובי". כך גם ההורים, בהיעדר קבוצת לחץ נותרו התלמידים בבית.

גם המאבק להצטרפות לפיילוט פתיחת הקניונים נוהל בין קבוצות הכוח השונות לבין מקבלי ההחלטות. כך, שוריינו לרשימה שישה קניונים של שתי חברות - מליסרון ועזריאלי, בעוד אחרים נשלחו להגרלה שיקיים משרד הכלכלה. הקניונים הפעילו לחצים, גם באמצעים משפטיים, כדי להצדיק את פתיחתם שלהם. גם ראשי ערים הצטרפו לקדרה המבעבעת, והפעילו לחצים מצדם. קבוצת ביג שכרה את שירותיו של אביגדור יצחקי יו"ר מפעל הפיס.

c02_תור לנייקי - בר-אל

עושים שוק: מחנה יהודה פתוח, שוק הכרמל סגור

עיוותים בפתיחת השווקים, הסופרים פתוחים לרווחה

אחד המקומות שפוליטיקאים הכי אוהבים בעת מסעות בחירות הוא השוק. אבל בזמן המשבר כבר נראה היה שהשווקים הפכו לפחות חיוניים עבור מקבלי ההחלטות. עם תחילת המשבר הוגדרו העסקים החיוניים, שלהם הותר לפתוח את שעריהם, וביניהם באופן טבעי גם חנויות המזון - בין אם מדובר במעדנייה על הרחוב או במרכולים הגדולים. אך היעדרו של עורק חיים מרכזי אחד צרם כמעט לאורך כל החודשים האחרונים, ובזמן שמחוץ למרכולי הענק השתרכו תורים צפופים של בני אדם בכדי לרכוש מזון בחלל הסגור, דווקא על השווקים הפועלים באוויר הפתוח נאסר לפתוח.

מדינת ישראל, כך נוכחנו לאורך המשבר, לא הצטיינה באיסוף נתונים ולא הצליחה לקטוע את שרשראות ההדבקה, ובמרבית המקרים גם לא לקשר בין ההדבקה למקום ההדבקה, ובכך לשרטט למקבלי ההחלטות תמונה המציגה את ה’נקודות החמות’ שבהן לציבור יש סיכון גבוה יותר להידבק. ההסבר שסיפקו בזמנו במשרד הבריאות, הוא הקושי לווסת את המולת השוק והמבקרים הרבים העומדים בצפיפות. ומה לגבי הטענה של המוכרים בשווקים, על צפיפות גבוהה בהרבה בסופרים הסגורים? היא נותרה ללא מענה.

למרות הנתונים החלקיים והידע באשר לסיכון ההדבקה הנמוך באוויר הפתוח, החליטה המדינה לאסור על פתיחת השווקים, למעט חריג - חנויות סגורות בעלות "תריס" ולא בסטות הסוחרים הקבועות. גם בין השווקים לבין עצמם, נותר עיוות צורם; בזמן שבשוק הכרמל למשל הונחו הסוחרים שלא לפתוח את מטה לחמם, לפני כשבועיים נפתח שוק מחנה יהודה הירושלמי לציבור, בעקבות פתיחת חנויות הרחוב. היות שמרבית השוק מתנהל באזורים הנחשבים לחנויות, שבו הסוחרים לעבודתם.

קניבליזציה: כך הפך מקס סטוק לעסק חיוני

אלו שנהנים ממעמד שמאפשר להם למכור מוצרים שמעולם לא מכרו

הניסיון לחתוך בחדות את התחלואה במהלך תקופת הסגר השני הוביל לכך שחנויות הרחוב לא הורשו לפעול, אף לא במתכונת של טייק אוואי - בין אם מדובר במזון או בצעצועים לילדים. עסקים קטנים רבים נאלצו לחפש פתרונות, כשלא לכולם נגישות לחנויות אונליין.

אל הוואקום הזה נכנסו הרשתות החזקות והגדולות במשק: מרכולים ורשתות פארם החלו להחזיק צעצועים, אביזרי ספורט, כלי בישול, ספרים ומוצרים נוספים. וכך, בזמן שעסקים מסוימים נסגרו בצו מדינה ופרנסתם קוצצה, הרשתות הגדולות הצליחו להגדיל את נתח המכירות שלהן.

רשת מקס סטוק הגדולה, למשל, שהוגדרה במהלך משבר הקורונה כעסק חיוני - המשיכה לפעול למרות שחלק גדול ממוצריה נמכרים בחנויות שנותרו סגורות. בנוסף, בשל היותה חיונית, כמות האנשים שהורשו להסתובב בחנות בזמן נתון היא גדולה (אדם ל-7 מ"ר).
ההחלטה האם עיקר המוצרים הנמכרים הינם חיוניים - נותרה בידי המשטרה, בזמן שההגדרה של עסק חיוני נותרה מעורפלת. כך למשל, עסקים שהציבו סטנדים למכירת מסכות ומספר מוצרים חיוניים נוספים, היו יכולים לשאת ולתת על פתיחתם.

האיום עובד: העסקים הגדולים נהנים מאשראי

הלוואות ומענקים לעסקים גדולים, לצד עמותות שמתחננות לפירורים

בזמן הסגר הראשון איימו העסקים הגדולים כי לא יחזירו עובדים מחל"ת, ללא סיוע של המדינה. במקביל איימו הרשתות הגדולות על השבתת פעילותן, במידה שלא יוענק להן חבילת פיצוי.

הלחץ? עבד. זמן קצר לאחר מכן הוקמה קרן פיצויים בהיקף של שישה מיליארד שקל לעסקים הגדולים, ונקבע מענק להחזרת עובדים. בנוסף הוקמה קרן הלוואות עבור העסקים הגדולים בהיקף של 5.3 מיליארד שקל. בכל מקרה, הריצה של המדינה אל חיקם של בעלי העסקים הגדולים לא הוכיחה את עצמה - מתוך הסכום שהוקצה עבורם נוצלו נכון לסוף אוקטובר כ-1.5 מיליארד שקל (30% בלבד). כהשוואה, לקרן שהוקמה עבור העסקים הקטנים הביקושים להלוואות בערבות מדינה גדולים הרבה יותר - מתוך 26 מיליארד שקל שהוקצו במסגרות תוכניות הסיוע הממשלתיות נוצלו 70%.

מנגד, עומדות העמותות. במשך שמונה חודשים נגררים נציגי העמותות בין משרדי הממשלה ומנסים לסייע למגזר שלהם להשאיר את הראש מעל המים. קרן הסיוע הראשונית שהוקמה עבורן, בסך 200 מיליון שקל, הועברה בחלקה הגדול למשרד התרבות והספורט (160 מיליון שקלים), והן נשלחו שוב לוויכוחים ותחנונים לפוליטיקאים. לאחר מאבק, הצליחו העמותות להשיג 100 מיליון נוספים. מתוכם, קרן שהוקמה בשיתוף הג’וינט בהיקף של 53 מיליון שקלים, חילקה עד כה מענקים בסכום של כ-16.2 מיליון שקלים ל-227 עמותות, ובקשותיהם של 295 ארגונים נדחו. עד כה, משרד האוצר לא פירסם את הקריטריונים לזכאות עבור 100 מיליון שקלים שהוקצו לסיוע לאחר מאבק העמותות, למרות שהחוק בנושא עבר בסוף יולי, והקריטריונים אמורים היו להתפרסם 30 יום לאחר מכן.

עוד כתבות

בדיקת ינשוף / צילום: Shutterstock

האנשים שהשתכרו בלי ששתו אלכוהול, והתסמונת המפתיעה

דמיינו שאתם נעצרים ע"י שוטר. לא שתיתם אלכוהול, ואתם אפילו מסכימים לבדיקה - אבל בדיקת הינשוף מצביעה על שכרות ● כעת, מחקרים מסבירים את התופעה הנדירה: "תסמונת המבשלה העצמית" - מצב רפואי שבו הגוף שלכם מייצר אלכוהול באופן טבעי, מבלי ששתיתם אפילו טיפה

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד המנהל המורשה של סלייס?

בשלטי חוצות שעלו בת"א ובנתיבי איילון מופיעות התקפות אישיות נגד רו"ח אפי סנדרוב, המוביל בשנתיים האחרונות את המהלכים לאיתור והשבת 850 מיליון שקל בכספי עמיתים שנעלמו ● סנדרוב: "נסיונות הכפשה שקריים לא ירתיעו אותי"

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

המדינה לא מסתפקת במניית זהב ומגבשת מודל חדש בצים

ברקע מגעים למכירת צים, רשות החברות מקדמת מעבר מ"מניית זהב" לצו אינטרסים חיוני ● הרגולציה שנבחנת תאפשר למדינה להשתלט על ניהול החברה במקרה של פגיעה באינטרס הלאומי

המלחמה עם איראן מתקרבת? זה הסימן שמספקת גרמניה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: גרמניה מסיגה כוחות מבסיסים אמריקאים בעיראק, לפי דיווח אלביט רוצה לייצר משגרי רקטות בגרמניה, אתרי השכרת מלונות בספרד הסירו מודעות מעבר לקו הירוק, ובבריטניה בודקים אם המושבעים שזיכו פעילים פרו-פלסטינים הושפעו מלחץ ציבורי • כותרות העיתונים בעולם

הסכם ממון / צילום: Shutterstock

מחיר הבגידה: הודעת הוואטסאפ שעלתה לגרוש בפנטהאוז

שני פסקי דין שניתנו לאחרונה במחוזי תל אביב ובמחוזי חיפה מחדדים את גבולות שיתוף הרכוש בין בני זוג ● מתי מסר כתוב ייחשב להתחייבות מחייבת, מתי בן זוג יוכר כ"חלש" לצורך חלוקה לא שוויונית – ומה המשקל שניתן לסיוע כלכלי של הורים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

גוגל מכה את התחזיות ומכריזה על השקעת עתק

אלפאבית עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה, עם הכנסות של 111.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.82 ● החברה דיווחה על הגדלה משמעותית של הוצאות ההון שלה ב-2026 ל-175-185 מיליארד דולר - משמעותית מעל צפי האנליסטים ● המניה יורדת במסחר המאוחר

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: איראן מוכנה לדון גם בטילים - וגם בתמיכתה בארגוני טרור

הניו יורק טיימס דיווח: באיראן מוכנים להעלות נושאים נוספים, מעבר לגרעין, בשיחות המו"מ שייפתחו מחר ● כמעט שנתיים וחצי עברו מתחילת המלחמה ולקראת המעבר המתוכנן לשלב ב' של הסכם הפסקת האש - צה"ל טיפל רק בכמחצית מהמנהרות ברצועת עזה ● לפחות תשע מדינות מהאזור העבירו מסרים לבית הלבן וביקשו - אל תבטלו את הפגישה עם האיראנים ● סגן נשיא ארה"ב ג'יי.די ואנס: "לאיראן לא יכול להיות נשק גרעיני - זה המטרה העיקרית של טראמפ" ● עדכונים שוטפים

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

זו תהיה הטעות הכי גדולה לתיק ההשקעות שלכם

בין המתיחות הגאו־פוליטית בעולם לראלי הארוך בשווקים, הניסיון "לתזמן את השוק" הוא טעות שעלולה לעלות ביוקר ולחתוך לכם חלק משמעותי מהתשואה ● וגם: מי שברח ל־S&P 500 גילה שהעוצמה הישראלית השאירה לו אבק ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

שואבי אבק של דייסון / צילום: Shutterstock

פוקס קיבלה את הזיכיון הבלעדי להפצה ושיווק מוצרי דייסון בישראל

עפ"י הודעת פוקס, תקופת ההסכם עם דייסון נקבעה לחמש שנים ● עוד נמסר כי בהמשך השנה תפתח פוקס חנות ייעודית למותג במתחם ביג גלילות ● מדובר בעסקה ראשונה שמכניסה את הקבוצה, בבעלותו של הראל ויזל, לתחום האלקטרוניקה ומוצרי החשמל

הנפיקו בוול סטריט ונחתכו ביותר מחצי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נפלו במעל 50%: ייסורי המנפיקות הישראליות בוול סטריט

שלוש חברות ישראליות שהצליחו לצאת בהנפקה אשתקד, איטורו, ויה ונאבן, התעוררו למציאות שונה מזו שייחלו לה בעת הצילום המסורתי ביום הגדול בניו יורק ● הסיבות לכך: סנטימנט שלילי לחברות התוכנה, בשל חשש מהתחרות שיעוררו שחקנים מבוססי AI ● אצל מי מזהים האנליסטים אפסייד אפשרי?

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

מחקר אלצהיימר / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה מה הגורם שמכריע אם יהיה לכם אלצהיימר או לא

שני מחקרים חדשים מנסים לשפוך אור על השאלה - מדוע חלק מהאנשים מפתחים אלצהיימר וחלק לא, למרות שיש להם את אותם גורמי סיכון עיקריים למחלה ● הממצאים, שבין היתר מתייחסים לכמות חלבון TAU במוח, עשויים לעזור ביצירת תרופות חדשות

יוסי אבו, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י / צילום: כדיה לוי

אכזבה בים השחור: מה הפיל את מניית ניו-מד במסחר?

ירידה חדה נרשמה ביחידת ההשתתפות של ניו מד, הנמצאת בשליטת קבוצת דלק ומקווה לתוצאות טובות יותר בקידוח הבא שמתוכנן בשטח הזיכיון

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

סניך של רשת המשחקיות פאנקי וורלד / צילום: דוד גולדשטיין

הסכם של יותר מ-50 מיליון שקל: השוכרת במתחם הענק בראשל"צ

קבוצת מבנה חתמה עם רשת המשחקיות פאנקי וורלד על הסכם להקמת סניף בשטח של כ-5,000 מ"ר בראשון לציון ● הוועדה המחוזית תל אביב אישרה תוכנית להקמת 990 דירות בצפון-מערב רמת השרון ● וגם: במקום האומן 17 - קניון לב תלפיות בירושלים יורחב, ומעליו ייבנו שני מגדלי מגורים ● חדשות השבוע בנדל"ן