גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יותר פוליטיקה מתכנון, יותר נזק מתועלת": מחאת ראשי הערים נגד המטרו

ראשי הערים שבתחומן יעבור המטרו מותחים ביקורת חריפה גם על הליכי התכנון הלא משתפים, וגם על התוואי המתוכנן, שלדבריהם מפספס מקומות חשובים • נת"ע: היו מאות פגישות עם נציגי הרשויות

מטרו / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
מטרו / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

שרת התחבורה מירי רגב אמנם אמרה לאחרונה בוועידת גלובס כי לא תקדם את תוכנית המטרו, אולם בינתיים תכנון הפרויקט ממשיך להתקדם - ואף לספוג ביקורת חריפה מכיוונים שונים. בשתי ישיבות שנערכו בשבועות האחרונים בכנסת, האחת בוועדת הכלכלה והשנייה בוועדה לביקורת המדינה, נמתחה ביקורת על היעדר שיתוף ציבור והיעדר שיתוף של ראשי הערים בתהליך התכנון. עכשיו, כשהתוואי של שלושת קווי המטרו המתוכננים, M1, M2 ו-M3 כבר פורסם והופקד להתנגדויות, מתבהרות גם הטענות באשר לתוואי עצמו.

התכנון הבעייתי של קווי המטרו

ראשי הערים שדיברו בשבוע שעבר עם גלובס הבהירו את הקונצנזוס: יש צורך אדיר במטרו ומדובר בפוטנציאל לפיתוח אורבני, אך אנשי חברת נת"ע מנותקים ואינם מחוברים לשטח. ראשי הערים חשים שלא מקשיבים להם, ולא מעוניינים בדעתם ובהיכרות שלהם עם הדברים מקרוב. חשוב היה להם להדגיש שנקודת המוצא היא לא "נימביסטית" ושהתלונות ענייניות, מהותיות, וקשורות לתכנון מיטבי של עריהם.

ראשון לציון, רז קינסטליך: "אין תחנה במערב ל-100 אלף תושבים"

רז קינסטליך, ראש העיר ראשון לציון, מתוסכל ממיקום הדיפו באתר תחנת הרכבת ראשונים, שלידו ממוקם גם מרכז עזריאלי, שאותו הוא מגדיר כ"מרכז העיר": "הדיפו זה שם מאוד יפה למוסך גדול. הם שמו אותו בפריים לוקיישן, באזור מעולה, בסמיכות למגורים.

רז קינסטליך, ראש עיריית ראשל"צ   / צילום: איל יצהר, גלובס

"ביקשנו להעביר את זה לדופן העיר. אנחנו מתנגדים לזה כרשות ואני אישית נלחם בזה. אין אחד שיגיד שיש היגיון לשים את הדיפו מול מתחם ראשונים".

עניין נוסף שמטריד את קינסלטיך הוא היעדר תחנה במערב העיר: "יש לנו למעלה מ-100 אלף תושבים במערב העיר ואין היגיון שהם לא ייהנו מהמטרו. כאילו לא חשבו על כלום כשעשו תכנון לעיר כזאת גדולה. מהכוח שנתנו לנת"ע הם מרגישים שהם בעלי עוצמה והם לא צריכים לספור אף אחד".

הוד השרון, אמיר כוכבי: "קיבלנו תחנה בשכונת וילות, שזה מיותר"

אמיר כוכבי, ראש עיריית הוד השרון, מאשים את מתכנני נת"ע בתכנון שלא יוכל למנף את יתרונות העיר: "כשנכנסתי לתפקידי כראש עיר קו המטרו עבר ברחוב הבנים, שהוא אמנם מרכזי יחסית, אבל מאופיין בבנייה נמוכה, בלי צפי לפיתוח עתידי. הייתה גם תחנה בכפר מל"ל, שזה מושב של 80 משפחות. הבנתי שנת"ע משתמשים בנתונים שהם במקרה הטוב שגויים - גם לגבי מה קורה כעת בשטח, ובטח לגבי העתיד. הצלחנו לבטל את התחנה בכפר מל"ל, ובמקומה קיבלנו תחנה בשכונת הווילות רמת הדר, שזה לא פחות מיותר.

 אמיר כוכבי / צילום: כדיה לוי, גלובס

"עמדתי היא שקו המטרו, כדי שהוא יוכל לשרת את העיר, חייב לעבור באזור התעשייה הדרומי, שם יש צפי למיליון מ"ר בנויים ו-6,000 מ"ר בנייה למגורים, עוד לפני שאני מגדיל את זכויות הבנייה בגלל המטרו. המטרו לא רק שלא רואה את העיר, אלא גם לא רואה את הצרכים של המדינה. בסופו של דבר, אחת הסיבות שהמדינה מתכננת את המטרו היא כדי לפתח אזורים ולהגדיל הכנסות".

למה בנת"ע לא מוכנים להעביר את התחנה לאזור התעשייה הדרומי?
"התחושה העיקרית היא שנת"ע פשוט לא אוהבים שמתעסקים להם בתכנון ולא חושבים שראשי עיריות צריכים להיות מעורבים. כשאני רואה שההתעקשות של נת"ע לא להעביר את הקו עוד קילומטר וחצי דרומה נובעת מזה שהם קיבלו משימה ממחוז ת"א להעביר את המטרו באזור עיר התע"ש, אז זה חוסר הבנה מוחלט של המציאות. העיר הזאת לא תקום. להוד השרון יש שלושה אזורי תעסוקה והמטרו לא עובר באף אחד מהם. מבחינת הוד השרון, המטרו כרגע מיותר".

רמת גן, כרמל שאמה הכהן: "תחנה אחת בלבד לעיר? זה גודל הניתוק"

כרמל שאמה הכהן, ראש העיר רמת גן, לא מקמץ במילים נגד נת"ע: "מי שחי עם נת"ע, וזה כמעט כל ראשי הערים, יודע שזה הגוף העסקי שמתנהל עם הכי הרבה שחצנות, יהירות, דורסנות וכוחנות. אולי צריך חלק מהדברים בשביל לנהל הקמה של תשתיות על כאלה, אבל לא במינון שלהם".

כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: איל יצהר, גלובס

איפה הבעיה עם המטרו ברמת גן?
"העיר היא לב ליבו של גוש דן. עיר עם 200 אלף תושבים, עם עשרות אלפי מועסקים, שני בסיסי צבא ובית החולים הגדול במזרח התיכון ועוד מיליון תוכניות למיליוני מ"ר של תעסוקה, ועדיין, התוכנית המקורית הייתה למקם תחנת מטרו אחת בלבד ברמת גן. זה מראה את גודל הניתוק. אחרי שהפעלנו לחץ והצפנו את הנושא לפני שר התחבורה ובכירים אחרים, שדרת מקבלי ההחלטות הבטיחו לנו שישנו. יש פה יותר פוליטיקה מתכנון ויותר נזק מתועלת".

טייבה, שועאע מסארווה מנסור: "אנחנו תמיד מחוץ לכל תכנון אורבני"

שועאע מסארווה מנסור, ראש עיריית טייבה, מצר על כך שהמטרו מדלג על עירו: "אתה יודע שלטייבה המטרו לא מגיע? זה פרויקט שמראה על חשיבה נכונה וקידמה. אבל יש להצטער על כך שהתכנון לא כלל את כל גוש דן, ולא יגיע לטייבה, שהיא בירת המשולש, העיר הכי גדולה של המגזר הערבי כאן. אנחנו נשארים תמיד מחוץ לכל תכנון אורבני. הייתי שמח שמישהו יתעשת ויקשיב לקול של תושבי טייבה. אנחנו מבקשים שתהיה אצלנו תחנה שתשרת יותר מ-200 אלף תושבים".

גני תקווה, ליזי דלריצ'ה: "שכחו אותנו. רק מבקשים עוד דירות"

ליזי דלריצ’ה, ראשת מועצת גני תקווה, זועמת על כך שבעירה אין תחנה למטרו: "התחנה הקרובה אלינו היא בתוך קריית אונו. לו הייתה זזה 200 מטר הייתה נותנת מענה לשני היישובים והייתה עוזרת לפתח את כל האזור הצפוני שלנו. בכנס שבו הוצג פרויקט המטרו לראשונה, גיליתי ששכחו את גני תקווה. אני לא מבינה איך יכול זה שמבקשים מגני תקווה לבנות עוד יחידות דיור בשכונות הצפוניות והמזרחיות ולא שמים לנו תחנה של המטרו. מתכננים יישובים מנותקים מהעם? אנחנו יודעים איפה אנחנו שמים מרכזי מסחר, בנייה רוויה, אנחנו מכירים את צרכני המטרו. הגשתי ערעור וזה היה נראה כמו צ’ק ליסט. שמעו אבל לא הקשיבו".

ליזי דלריצ'ה / צילום: שלומי יוסף

כפר סבא, רפי סער: "הם סימנו את המטרה, ואנחנו נלחמים"

רפי סער, ראש עיריית כפר סבא: "המטרו מגיע לכפר סבא לכמה תחנות, אבל המפגש הפחות נעים שלנו הוא עם ההחלטה הבלתי נתפסת על הצבת דיפו בשטח של 400 דונם במערב העיר, מרחק של 250 מבתי התושבים של השכונה הירוקה. זה דורס את כל השטחים החקלאיים של גן חיים ושדה ורבורג, כשיש לפחות שתי אלטרנטיבות מצוינות למיקום שלו. גם מוסדות התכנון אמרו שהאופציה הכי טובה היא בפאתי טירה ואז זה ישרת גם את היישוב. האופציה השנייה היא באזור התעסוקה של בנימין.

רפי סער / צילום: שלומי יוסף

"הבעיה העיקרית היא חוסר השיתוף. הולכים להקים מטרו שיגיע לכפר סבא בעוד 20 שנה, ולכן הליכי התכנון צריכים להיות נכונים, צריך שיהיה שיתוף של העיריות ושל התושבים. לבוא ולהחליט מלמעלה, זה עובד הפוך. הם סימנו את המטרה, קבעו שהמטרו יהיה במערב כפר סבא, ומאותו רגע אנחנו צריכים להילחם בהם".

רעננה, חיים ברוידא: "עמימות וחוסר שקיפות משווע"

לחיים ברוידא, ראש עיריית רעננה, יש ביקורת בעיקר על אופן קידום התכנון: "האופן שבו קודם המטרו זה כמו שאדריכל ייכנס אליי הביתה ואני אומר לו אחת, שתיים, שלוש, ארבע, והוא עושה מה שבא לו. לכל אורך התהליך הייתה עמימות וחוסר שקיפות משווע. הנתיב המקורי, שאני ידעתי עליו, הגיע מכיוון הרצליה והייתה לו פנייה לכיוון רחוב אחוזה ומשם עד לרחוב עקיבא, עד לאזור התעשייה של רעננה, והכול מתחת לכבישים. לפתע, באישון לילה, הנתיב שונה והוא חותך עכשיו מתחת לשכונת 2005 ואז לאחוזה בנקודה הרבה יותר מזרחית, ואז הוא שוב פולש לשטח של בתים.

"הניסיון במדינת ישראל במטרו הוא אפס. אסור שזה יקרה. אי אפשר ליפול יום אחד על אלפי תושבים ולהגיד שזה עובר מתחת לבית שלהם".

זהר ינון, מנכ"ל אונ' בר אילן: "נזק שיגרום לסגירת האוניברסיטה"

זהר ינון, מנכ"ל אוניברסיטת בר אילן, מציג לתוואי המטרו התנגדות מסוג שונה: "התוואי הצפוני של M2 אמור לחצות את קמפוס אוניברסיטת בר אילן מדרום לצפון, עם תחנה בין שני מגדלי המעונות בצפון הקמפוס. בניגוד לכל האמירות על שיתוף ציבור, לא נעשתה פה שום עבודה רצינית מקדימה".

  ואיפה הפגיעה בכם?

"כשאתה מתכנן תוואי של מטרו בסמיכות למבנים רגישים, למשל, בנייני מעבדות שבהם מתקיימת פעילות מחקרית מדעית, יש צורך לעשות בדיקות רעידות וויבראציות רבות. ברגע שהרכבת תעבור מתחת ל-150 בנייני המעבדות שלנו תהיה פגיעה אנושה ביכולת לבצע מחקר. מדובר בנזק של מאות מיליוני שקלים בשנה. זה יגרום לסגירת האוניברסיטה". 

תגובת נת"ע: "הטענות לא תואמות את המציאות"

מנת"ע נמסר: "הטענות של כמה מראשי הערים אינן תואמות את המציאות. במהלך תכנון הקווים נפגשו נציגי נת"ע עם ראשי הרשויות וצוותיהם מאות פעמים. תכנון קווי המטרו מבוסס על תוכנית אסטרטגית של משרד התחבורה והאוצר, המבוססת על ביקושים, תחזיות אוכלוסייה ותעסוקה, ודרישת הרשויות אל מול האילוצים ההנדסיים. המטרו עתיד לשרת עשרות מיליוני נוסעים מדי שנה, וצר לנו כי יש המבקשים לפגוע בקידומו עקב התעקשות הנובעת מהסתכלות מקומית עירונית או nimby במקרים אחרים".

לפי מידע שמסרה בכנסת קרן כץ גנני, מ"מ סמנכ"ל לענייני תכנון בנת"ע, עד כה התקיימו 270 פגישות עם נציגים של רשויות מקומיות. ואולם, הצגת הפרויקט לציבור נעשתה רק אחרי שהתוכניות הופקדו, ובאופן מצומצם ומוגבל. לפי המצגת של נת"ע, במהלך חודש יולי 2020 נערכו 10 מפגשים וירטואליים עם תושבים מרשויות שהמטרו עבור בתחומם, נערכו פרסומים בעיתונות ונתלו שלטים לאורך תוואי המטרו.   

עוד כתבות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

לשכת רה"מ: "השינויים שמבקש חמאס - לא מקובלים על ישראל"

למרות חילוקי הדעות, צוות המו"מ ימריא מחר לקטאר ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות