גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סלאק לא רכבה על הגל של זום בתקופת המגפה, כעת היא פגיעה יותר

מגפת הקורונה העבירה עובדים רבים לעבוד מהבית, אך סלאק, חלוצה בתחום הצ'ט המשרדי, לא הצליחה ליהנות מכך בגלל היעדר יכולות וידאו חזקות ● האם סיילספורס, שמנהלת מגעים לרכישת סלאק, מתכננת לשפר את היכולות הללו וכך גם את מעמדה מול זום ומיקרוסופט?

מנהלי חברת סלאק, בתחילת המסחר במניית החברה, יוני 2019 / צילום: Reuters, Brendan McDermid
מנהלי חברת סלאק, בתחילת המסחר במניית החברה, יוני 2019 / צילום: Reuters, Brendan McDermid

חברת סלאק (Slack Technologies) הייתה אחת החלוצות בפיתוח כלים העוזרים לעובדי משרדים לתקשר ביניהם באינטרנט. כאשר מגפת הקורונה שלחה מיליוני אנשים לבתיהם לעבוד מרחוק, חברות אחרות קפצו על ההזדמנות, והשאירו את סלאק מאחור, כחברה פוטנציאלית לרכישה.

בעוד סלאק זזה לאט בנושא הווידאו, חברת זום (Zoom Video Communications) וחברת מיקרוסופט היו בין הראשונות שקצרו פירות מהמעבר מפגישות פנים אל פנים לשיחות וועידה בווידאו בחברות רבות.

כעת, חברת התוכנות לעסקים "סיילספורס" (Salesforce.com) נמצאת במגעים לרכוש את סלאק, כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל". מניותיה של סיילספורס עלו ביותר מ־50% זאת, מאז שהקורונה דחפה חברות להעסקה מרחוק ומאז שלקוחות סיילספורס החלו לאמץ יותר ויותר תוכנות לניהול העסק, מה שנותן לה את הכוח הכלכלי לבצע רכישות.

זום מזנקת, סלאק עומדת במקום

המניה עלתה ב-37%

במהלך הקיץ אמר מנכ"ל סיילספורס מארק בניוף כי הערכות השווי הגבוהות של כמה חברות טכנולוגיה הופכות אותן ללא-אטרקטיביות לרכישה. סלאק לא הייתה בין החברות האלה. מאז פברואר עלו מניותיה של סלאק בכ־10%, לפני שעלו ביותר מ־37% ביום רביעי בעקבות הדיווח של ה"ג'ורנל". לעומת זאת, מניותיה של מיקרוסופט עלו ב־30% והמניות של זום עלו בערכן פי ארבעה בתקופה המקבילה.

זום צמחה ליותר מ־300 מיליון משתתפים בשיחות ביום - נתון גדול יותר ממספר המשתמשים הרשומים לתוכנה - לעומת כ־10 מיליון משתתפים ביום לפני המגפה. תוכנת Teams של מיקרוסופט, המציעה חווית תוכנה דומה של סלאק ושל זום ומגיעה בחינם כחלק מסוויטת התוכנות "אופיס 365", עלתה מ־32 מיליון משתמשים יומיים בתחילת המגפה במרץ ליותר מ־115 מיליון משתמשים בסוף החודש שעבר. סלאק הפסיקה לדווח על מספר המשתמשים היומי שלה בסוף שנה שעברה כשהגיעה ל־12 מיליון ביום.

מיקרוסופט הפכה לאיום על סלאק גדול ממה שהיה ניתן לצפות, כך אמר רישי ג'לוריה, אנליסט בחברת מחקר ההשקעות D.A. Davidson & Co. "סלאק", אמר, "עשויה להיות יותר פגיעה ממה שחשבנו מאז תחילת המגפה".

הוספת מאפייני וידאו

זה לא חייב היה להיות כך. סלאק עבדה להוסיף מאפייני וידאו לכלי הצ'טינג המשרדי שלה במשך שנים, ורכשה ב-2015 "את Screenhero", חברת סטארט-אפ המפתחת תוכנה לשיתוף מסכים.

הוספת רכיבי וידאו לתוכנה של סלאק התגלתה כמורכבת, אמר ג'האנזב שרוואני, המנכ"ל לשעבר של "Screenhero", שעזב את סלאק ב-2018. לצוות הקטן לקח יותר משנה להריץ את מאפייני ההקלטה הקולית והווידאו, הרבה יותר זמן ממה שהעריכו בתחילה, אמר.

סלאק החלה לכלול שיחות וידאו לקראת סוף 2016, ושיתוף מסכים הפך למאפיין של התוכנה באמצע 2017, שני מאפיינים שהרכיבו "שיחות סלאק". שיחות ווידאו בסלאק הן עדיין פשוטות יותר ממה שמציעה המתחרה זום, ומוגבלות לשיחות בתוך הארגון. זאת, לעומת האפשרות (הקיימת בזום) לאפשר למגוון משתמשים להיכנס בזמן אמת לשיחה מקוונת.

"זה לא שנוי במחלוקת לומר ש'שיחות סלאק' לא היו בעדיפות עליונה", אמר שרוואני, שכיום מנהל סטארטאפ חדש הקשור לשיתוף פעולה משרדי, "Screen".

כמו סטוריז באינסטגרם

השוק העניק בחזרה לחברות שהיו זריזות להגיב להפרעה בשגרה היומיומית שגרמה המגפה. חברת שיתוף הנסיעות הענקית אובר (Uber) הסתמכה על שירות משלוחי המזון שלה; אמזון נכנסה לסבב גיוסי עובדים על מנת לעמוד בעומס הזמנות אוכל מצרכנים הספונים בבתיהם; ומיקרוסופט מיהרה לשלב יכולות וידאו בתוכנת הצ'ט המשרדית שלה Teams.

סלאק הוסיפה מאפיינים חדשים על מנת להרחיב את האטרקטיביות שלה, כגון "Slack Connect". המאפיין, שנחשף לראשונה ביוני, מאפשר לשלוח הודעות וידאו וטקסט בין חברות שונות. מנכ"ל סלאק סטיוארט באטרפילד אמר כי המאפיין החדש הביא לצמיחה במספר המנויים המשלמים על התוכנה וצפוי למשוך מנויים חדשים נוספים.

גם נושא הווידאו זוכה להרחבה. ביוני, החברה אמרה שתשנה את פונקציית השיחות שלה כך שתישען על הטכנולוגיה של אמזון. ייתכן שהכוונה הייתה למנף עבודה שכבר עושים באמזון בכיוון זה. בחודש שעבר סלאק הציגה תוכניות לאפשר למשתמשים להדביק סרטוני ווידאו בתוך הצ'ט של סלאק, מאפיין שבאטרפילד השווה לסטוריז באינסטגרם. ניתן יהיה לראות סרטונים כאלה שלא בזמן אמת, והם יוכלו לשמש חלופה לפגישות זום ארוכות, אמר באטרפילד.

אף אחד מהצעדים הללו לא הביא משקיעים להתלהבות שהפגינו לגבי זום ומיקרוסופט. חברות טכנולוגיה. אלה "זכו בחלק לא פרופורציונלי מבהלת ההוצאות שהביאה הקורונה", אמר קית' וייס, אנליסט בבנק מורגן סטנלי בחודש שעבר. הוא חתך את הדירוג של סלאק ל"משקל חסר" - מה שמהווה בפועל המלצה למחזיקי המניות של החברה למכור אותן.

היום שאחרי המגפה

למרות שבסלאק עובדים על טכנולוגיית וידאו, החברה אומרת שזה מעולם לא היה מטרה אסטרטגית שלה. "איני חושב שמישהו הולך לשלם לנו יותר על מנוי על מנת לכלול שיחות וידאו", אמר באטרפילד בריאיון מהעת האחרונה, לפני שדווח על שיחות בנושא רכישת החברה.

באטרפילד אומר כי בחברה ישנה חשיבה לטווח ארוך ליום שאחרי המגפה, ואין לו כוונות להפוך את התוכנה שלו לזום. "אם היינו מחליטים פשוט שכל החברה הזו עוסקת בווידאו ב-2015, אני חושב שהיינו רואים עלייה גדולה יותר בשימוש במהלך תקופה זו", אמר, והוסיף: "אני לא חושב שזה מייצג את מה שאנחנו הולכים לראות בעתיד, וזום לא הולכת להמשיך לגדול ב־300% שנה אחרי שנה במשך שנים רבות. זאת, מפני שפשוט אין מספיק אנשים בעולם".

זום לא פרסמה תחזיות על גידול במספר המשתמשים, אך צופה שמשתמשים רבים שרשומים לשירות החינמי שלה יהפכו למנויים משלמים. ג'לוריה, האנליסט מחברת דיווידסון, אמר שסביר להניח שחברת סיילספורס תשקיע יותר בפונקציונליות הווידאו של סלאק.

הפופולריות של שיחות וועידה בווידאו בטווח הארוך, יחד עם הפופולריות של זום, תלויים במספר העובדים הצפויים להמשיך להישאר מחוץ למשרדים. המניה של זום ירדה ב־14% אחרי שחברת התרופות פייזר הכריזה שהייתה לה פריצת דרך בפיתוח חיסון לקורונה, ובמקביל לפרסום על כך שזום ומועצת המסחר הפדרלית הגיעו להסדר לגבי הצגה לא מהימנה מצד זום של נוהלי הפרטיות והאבטחה שלה.

למרות שאין לדעת בשלב זה מה יהיה עתיד מקומות העבודה וכמה זמן תימשך המגפה, מנהלים בזום, במיקרוסופט ובסלאק אומרים שהם צופים שהשינויים שהחלו בעקבות המשבר הבריאותי יעלו את התחזיות של החברות גם בטווח הארוך.

באטרפילד מוכן להמר על כך שלאורך תקופה, הרווחים של סלאק יהיו טובים. "אני לא חושב שמישהו שהחל להשתמש בסלאק במהלך המגפה יפסיק להשתמש בתוכנה כשהמגפה כבר לא תהיה כאן", אמר. 

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

תיקון והתנצלות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה