גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיקוח על הבנקים מודיע על גיבוש מתווה נוסף לדחיית תשלומי משכנתאות והלוואות

חלון הזמנים לדחיית ההחזרים מוארך בשלושה חודשים, עד סוף הרבעון הראשון ב-2021 ● מדובר במהלך שיש לו עלויות, לא זניחות, שמגבירות את נטל ההלוואה על כתפי הלווה ● בנק ישראל: "דחיית תשלומים כמוה כאשראי חדש"

המפקח על הבנקים, יאיר אבידן / צילום: רמי זרניגר
המפקח על הבנקים, יאיר אבידן / צילום: רמי זרניגר

כחודש לפני תום תקופת ה"גרייס" שבמסגרתה מותר לדחות החזרי הלוואות מהבנקים מבלי שהדבר ייחשב כהפרה של תנאי ההלוואה, בנק ישראל מאריך, שוב, את חלון הזמנים לדחיית ההחזרים בשלושה חודשים, עד סוף הרבעון הראשון ב-2021. זאת על רקע החשש כי ישראלים רבים שנקלעו למשבר תזרימי אישי בעקבות משבר הקורונה עדיין לא מצאו פתרונות שיאפשרו להם לשוב ולשלם את ההלוואות כסידרן, כשהמתווה לדחיית ההחזרים גם מאפשר לבנקים להימנע לפי שעה מהצורך להכיר בחובות רבים כבעייתיים.

הבוקר הודיע הפיקוח על הבנקים "על גיבוש מתווה נוסף לדחיית תשלומי משכנתאות והלוואות צרכניות, שאומץ על ידי המערכת הבנקאית", וזאת "במטרה לסייע ללקוחות בהתמודדות עם השלכות המשבר". המתווה המקורי נקבע בתחילת מאי השנה והוארך מאז פעמיים, כשעד היום המועד האחרון לבקשת דחייה עמד על סוף 2020, כשעל פי הערכות הרוב המכריע של ההלוואות שההחזרים בהן נדחו, ישובו למצבן הרגיל - כלומר שהלקוחות יידרשו לשלם את ההחזרים מחדש - יהיה במהלך הרבעון הראשון של 2021.

בבנק ישראל מסבירים כי "השלכות משבר הקורונה צפויות להשפיע על הקשיים התזרימיים של חלק מהלקוחות גם במהלך שנת 2021" כאשר הפעם מכריזים בבנק המרכי על מבנה שונה למתווה, כך ש"בשונה מהמתווים הקודמים, במתווה הנוסף ניתן דגש על חזרת הלווים לתשלום הלוואותיהם, וזאת באמצעות לוח תשלומים מקל".

במה מדובר? המתווה החדש מיועד ל"אוכלוסיית יעד" של "לקוחות שיכולים לפנות לבנק שלהם בבקשה לפעול על פי המתווה הנוסף, באופן שיביא להפחתה משמעותית בהחזרים החודשיים, לתקופות זמן ממושכות", כשכמו במתווים הקודמים של דחיות ההחזרים גם עתה "הדחייה תבוצע ללא עמלות ובהתאם לשיעור הריבית המקורי של ההלוואה".

אז מיהם אותם לקוחות יעד שיוכלו לבקש דחיית תשלומים ארוכה? מי שיורשו לבקש מהבנק את הסיוע האמור הם בעלי משכנתאות והלוואות צרכניות "שנמצאות בסטטוס של דחיית תשלומים", וש"הכנסת משק הבית שלהם (נטו) אינה עולה על 20,000 שקך נכון לסוף פברואר 2020 (טרום משבר הקורונה, וזאת במטרה לסייע רק לאלה שנקלעו לקשיים בשל משבר הקורונה ולא מסיבה אחרת, ר"ש)" ושחוו "פגיעה בהכנסת משק הבית בשיעור של 40% ומעלה".

ומהן ההקלות שיינתנו לבעלי המשכנתאות וההלוואות הצרכניות "הרגילות"? המתווה החדש קובע כי ללקוחות יעד יתאפשר להפחית את החזרי המשכנתא לתקופה של לפחות שנתיים (24 חודשים) בשיעור של 25%, 50% ואף 75% מההחזר החודשי (כשהלקוח יבחר את שיעור ההפחתה של ההחזר החודשי). לצד זאת לקוחות המשכנתאות של הבנקים יורשו לבחור באופציה של דחיית תשלומי הקרן (ולא תשלומי הריבית), וזאת באופן שיקטין בפועל את ההחזר החודשי ב-40% עד 75%.

בעלי המשכנתאות שיידחו ויקטינו החזרים כאמור יוכלו להחזיר את ההחזרים שנדחו או הוקטנו לתקופה של לפחות שנתיים כאמור, דרך הגדלת ההחזר החודשי "הרגיל" שלהם או דרך הארכת תקופת המשכנתא.

בהלוואות הצרכניות הרגילות מדובר על "פריסה מחדש של כל יתרת החוב באופן שמפחית לפחות ב-50% את סכום ההחזר החודשי", כאשר תקופת ההלוואה הכוללת תוארך בעד 3 שנים נוספות, כנגזרת של מידת ההפחתה של ההחזר החודשי.

נציין כי מדובר בקהל יעד גדול למדי. בנק ישראל מגלה היום כי "בין מרץ למחצית נובמבר 2020 המערכת הבנקאית אישרה כ- 859 אלף בקשות שהוגשו לדחיית תשלומי הלוואות בסכום כולל של כ-10.8 מיליארד שקל". מדובר בכך ש-16.4% מתיק האשראי הכולל של הבנקים נדרש לדחיית החזרי הלוואות בשל נזקי משבר הקורונה. עיקר הבקשות לדחייה הגיע בתחום ההלוואות הצרכניות ה"רגילות" (שלא לדיור), שם 12% מהתיק הכולל נדרש בתקופה זו או אחרת לדחיית החזרים, בתחום המשכנתאות שם הייתה דחייה ברבע מהתיק, ובעסקים הקטנים, שאצלם היו דחיות החזרים בכ-22% מהתיק.

כיום ישנם 144,390 לקוחות בעלי הלוואות צרכניות "רגילות" שמסתייעים באפשרות לדחות החזרי הלוואות ללא שזה יהיה הפרה של תנאי ההלוואה, כשהם מהווים 6.1% מתיק האשראי הרלבנטי בבנקים. בתיק המשכנתאות התמונה בעייתית אף יותר, הגם שבבנקים דווקא משדרים רוגע בהקשר זה בגלל הבטוחה הטובה שיש להם (השעבוד על הדירה, שגבוה מיתרת ההלוואה שלכאורה בבעיה). כך, בבנקים 11.2% מתיק המשכנתאות הכולל נמצא כיום בדחייה של החזרים, וזאת אצל 100,694 לקוחות. שתי קבוצות אלה הן קהל היעד של המתווה החדש של בנק ישראל, שהפעם אינו כולל הסכמות לגבי המשך התקופה שבה ניתן לבקש לדחות החזרי הלוואות גם מצד חברות ובתי עסק.

"דחיית תשלומים כמוה כאשראי חדש"

בבנק ישראל שבים ומדגישים כי "דחיית תשלומים כמוה כאשראי חדש". כלומר, מדובר במהלך שיש לו עלויות, לא זניחות, שמגבירות את נטל ההלוואה על כתפי הלווה, בין אם באמצעות הגדלת ההחזר החודשי לאחר תום תקופת הדחייה או בראמצעות הוספת חודשי החזר, כולל ריבית על התקופה שההלוואה לא שולמה כסידרה. לכן כדאי למי שיכול לעמוד בהחזרי ההלוואה לשקול האם הדחייה של ההחזרים מועילה מספיק כדי להצדיק את התשלום הנוסף שיהיה. בנוסף, בבנק ישראל מדגישים כי "על הלקוחות הדוחים את תשלומי המשכנתא לבחון היטב את השפעת השלכות הדחייה על הכיסוי הביטוחי (ביטוח חיים) הקיים במסגרת המשכנתא".

לדברי נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, "הפעם שולבו גם מבחני הכנסה" וזאת "על מנת למקד את הטיפול בלקוחות שנפגעו מהמשבר וטרם התאוששו". לדברי הנגיד "פריסה זו תאפשר ללווים אלו המשך גישור עד לחזרתם לאיתנות פיננסית ויכולת החזר תשלומים מוגבר בשוך המשבר".

המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, הוסיף כי המתווה החדשה נעשה מתוך "מטרה לסייע לקבוצה ממוקדת של לקוחות שנפגעו באופן משמעותי מהמשבר ועדיין מתמודדים עם השלכותיו. במתווה זה ניתן דגש על המשך מתן הקלה ללקוחות לצד הסדרת לוח תשלומים מקל לפירעון החוב, זאת בשונה מהקפאה או דחיית החוב".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים / אילוסטרציה: Shutterstock

העליות בבורסה דחפו לשיא בכספים המנוהלים של הישראלים: 4 טריליון שקל

בכך הוכפלו כספי החוסכים בפנסיה ובגמל בתוך פחות מ-7 שנים ● החזרה הביתה: היקף החשיפה של המוסדיים לחו"ל ירד ל-22.6%, לאחר שכבר עמד על כמעט 27%

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב-1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בר-אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם ● אירועים ומינויים

איור: Shutterstock

הפטור של סמוטריץ' עובד: הישראלים הגדילו את הרכישות מהאתרים הבינ"ל

מספר ההזמנות באתרים כמו iHerb, אמזון ונקסט עלה בדצמבר בעקבות הגדלת הפטור ממע"מ, אך סך ההזמנות ירד ב-18% לעומת החודש הקודם ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

אחרי זינוק של 6,630%: בעל השליטה בארית מוכר מניות בכ-400 מיליון שקל. מי הרוכשים?

צבי לוי מנצל את הזינוק העצום במניית החברה ומוכר 7% ממניות החברה • המכירה מתבצעת בהנחה של 8% על מחיר המניה ● לגלובס נודע כי הרוכשים הם משקיעים זרים גדולים, חברות הביטוח מנורה מבטחים והפניקס ובית ההשקעות מור

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

השלדים בבורסה בת''א מסמנים את להיטי התקופה / צילום: Shutterstock

הביקוש לשלדים בורסאיים בת"א עולה ומסמן את הסקטורים החמים

שורה של עסקאות נחתמו בתקופה האחרונה למיזוג פעילות עסקית חדשה לחברות שפעילותן נסגרה או מדשדשת ● רבות מחברות השלד הגיעו לבורסה בת"א בגל הנפקות הטכנולוגיה של שנת 2021 ● בצד הנכנס - פעילויות עסקיות בתחומים הקורצים לטעם הנוכחי של המשקיעים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בפתיחה בוול סטריט; מניות השבבים מזנקות בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עולה בכ-0.9% ● בורסת טוקיו ירדה ב-1% ● אתמול נרשם בוול סטריט רצף הירידות הראשון של שנת 2026, יומיים ברצף; הבוקר ירידות קטנות בחוזים העתידיים ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט יורדים במעל 4%

אפי כץ, מנכ''ל ענב ייזום / צילום: יח''צ

ביהמ"ש המחוזי מחק תביעה של חברת נדל"ן נגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב ייזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו נגדה קמפיין אנונימי מכפיש ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

תקיפה ירדה מהפרק? כל האפשרויות של טראמפ במזרח התיכון

הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● הבריטים עדכנו את אזהרת המסע לישראל ● דיווחים: הפנטגון הורה להעביר את נושאת המטוסים אברהם לינקולן מאזור ים סין הדרומי למזרח התיכון ● הרמטכ"ל הנחה על חיזוק המוכנות בהגנה ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

בהיקף כולל של כ-95 מיליון שקל: אבו פמילי מגורים השלימה שתי עסקאות

חברת ההשכרה לטווח ארוך הודיעה על השלמת שתי עסקאות ברחובות ובקריית אתא ●  תוכנית ההתחדשות העירונית בגבעתיים מגיעה לישורת מכרעת ● בחיפה ידונו בשבוע הבא בהתנגדויות הרבות להרחבת שכונת סביוני דניה ● וחברת כמאי הישראלית, שעוזרת לחברות בנייה באמצעות סוכן AI, גייסה מיליון דולר ● חדשות השבוע בנדל"ן

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

פאנליים סולריים על שטחים חקלאיים / צילום: תמר מצפי

קריטריון יוצא דופן: כך יקבע באילו קיבוצים ניתן להקים שדה סולארי

בדיון בערר על הקמת שדות סולאריים בקיבוצי עוטף עזה, הוצג קריטריון חריג לצמצום היישובים הזכאים: האם הייתה חדירת מחבלים בפועל ב־7 באוקטובר או "רק" לחימה על הגדר ● מסמך צה"לי שסיווג את היישובים לפי עצימות הלחימה הונח בפני הוועדה, שטרם הכריעה

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו - לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

מתלבטים לאיזה ספק חשמל לעבור? הכלי החדש שיעזור לכם להחליט

המחשבון החדש, שזמין ללא תשלום ופותח על ידי אדם פרטי, יוכל מעתה לסייע לכל מי שמתלבט בין המסלולים השונים של ספקי החשמל הפרטיים וכך לחסוך בעלויות

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

ההצעה של אב־גד / צילום: יח''צ

הטרייד־אין של אב-גד חוסך עשרות אלפי שקלים ובעיקר כאב ראש

החברה מציעה לרוכשים למכור עבורם את הדירה הישנה בהפחתה של 6% מהמחיר שיקבע שמאי, ב־14 פרויקטים שהיא משווקת כיום בארץ • למשפרי דיור ההצעה יכולה לחסוך בעיות בתקופה קשה בשוק היד השנייה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש