גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלימות בחברה הערבית מגיעה לבנקים: שורת תקריות ירי לסניפים בצפון

לפי הערכות, מדובר בפעולות של ארגוני פשע במטרה לסחוט "דמי חסות" ● בשבת נפצעה מירי אישה במע'אר שעמדה ליד כספומט ● ח"כ ג'אבר עסאקלה: "המשטרה פועלת להגן על הבנקים אבל לא על סתם אזרחים ערבים"

כספומט שנפגע מהירי בצפון / צילום: מרכז מוסאוא
כספומט שנפגע מהירי בצפון / צילום: מרכז מוסאוא

אם חיפשנו עוד עדות להחרפה ברמת האלימות של ארגוני הפשע בחברה הערבית ובתעוזה שלהם, שורת תקריות הירי אל סניפי בנקים וחנויות בכמה ערים ויישובים בצפון, סיפקו אותה. ארגון פשע אחד או שניים הפרוסים בכמה מהיישובים ביצעו התקפות בנשק חם על הבנקים והחנויות במסגרת גביית דמי חסות באצטלה של "חברת שמירה", אחת מדרכי הגבייה המקובלות בעיקר באזור הצפון. מי שלא נענה לשכירת ה"שומרים" זוכה למתקפות כמו שריפת העסק, השלכת רימוני הלם ומטענים, ירי אל העסק ובסופו של דבר גם ירי ישיר כדי לפצוע ולהרוג.

הדבר המדאיג המשתמע הוא היעדר החשש של ארגוני הפשע הללו, שמוביל לפנייה לא רק לעסקים וחנויות קטנים, או לקבלני בנייה, אלא גם למוסדות פיננסיים גדולים ומבוססים. לפי המידע שהגיע לגלובס הלחץ של ארגוני הפשע מופעל לא כלפי ההנהלות המרכזיות אלא על עובדים ומנהלים מקומיים מהחברה הערבית, כדי לקבל דמי חסות עבור ה"שמירה" על הסניפים ביישובים הערביים. הלחץ והתקיפות עוברות גם ליישובים מעורבים. בשל חיסיון החקירה המשטרה הורתה לבנקים להימנע ממסירת מידע כלשהו, והבנקים מעבירים אליה את הצילומים ממצלמות האבטחה, ואת פרטי המידע האחרים הנחוצים.

במחוז צפון של המשטרה ריכזו מידע על כמעט 20 תקיפות מסוג זה בשבועות האחרונים שהתמקדו בחנויות ובבנקים. הירי לא נשאר ביישובים הערביים בלבד, ולרשימה הזו הצטרפה העיר כרמיאל בגליל, שם נרשמו אירועי ירי לעבר מספר חנויות במתחם "ביג". בנוסף, ביישובים ראמה, נחף, דיר חנא מג'ד אל כרום ג'דיידה מכר ועראבה בוצע ירי לעבר סניפים של הבנקים מרכנתיל ולאומי. ברוב המקרים לא היו נפגעים בנפש. כן הוצת סניף בנק מרכנתיל בעכו.

המשטרה הציבה מארבים במקומות שונים וביום שבת המאמץ נשא פרי. מארב הבחין ברכב שהתקרב אל סניף בנק הפועלים במע'אר, ומהרכב נפתחה אש מנשק אוטומטי אל מבנה הבנק ומרפאה סמוכה. אישה שעמדה סמוך לכספומט נפצעה מהירי. השוטרים ניסו לעצור את היורים, שירו לעברם, ובחילופי האש נפצע אחד מהיורים ומת אחר כך מפצעיו. בהודעת המשטרה נאמר: "משטרת ישראל נלחמת מלחמת חורמה באלימות במגזר הערבי בדגש על שימוש בלתי חוקי בנשק. שוטרי משטרת ישראל נדרשים לעתים להתמודד עם מצבים מורכבים ומסוכנים בהתמודדות עם עבריינים חמושים. אירוע זה מצטרף לשורת מעצרים שבוצעו לאחרונה של עבריינים חמושים בנשקים, חלקם אוטומטיים, במחוז צפון".

השר לביטחון פנים אמיר אוחנה הוסיף בתגובה: "‏בסמוך לכניסתי לתפקיד הכרזתי על המאבק בתופעת סחיטת דמי החסות (פרוטקשן) כיעד מרכזי. למיטב ידיעתי זו הפעם הראשונה ששר לביטחון הפנים מציב את הנושא כך. המשמעות איננה הצהרתית גרידא, אלא מחוללת שורה של שינויים בתוך משטרת ישראל. זה לא יהיה זבנג וגמרנו אלא מאבק שתוצאותיו ייראו בעוד חודשים ושנים".

המשטרה מעריכה: ארגון "אבו לטיף" מאחורי רוב המקרים 

לגלובס נודע כי המשטרה מעריכה שלרוב מקרי הירי אחראי ארגון פשע גדול בשם "אבו לטיף" ושלוחות שלו בערים והישובים הערביים. במסגרת החקירה של היחידה המרכזית במחוז צפון נעצרו ביום שישי, עוד בטרם האירוע במר'אר, כמה מחברי ארגון הפשע, תושבי ראמה, דיר חנה, עראבה וכרמיאל. בדיון להארכת מעצרם בבית משפט השלום בנצרת אמר נציג המשטרה כי העצורים, חברי ארגון הפשע, אחראים לשורה ארוכה של מקרי ירי, "שבוצעו בתעוזה, סמוך לאזורי מגורים, זה מראה על ארגון שעובד באופן אכזרי ביותר ובנס לא היו נפגעים".. המעצרים הוארכו אבל כאמור הירי נמשך, וייתכן שהאירוע במר'אר היה ניסיון תגובה של ארגון הפשיעה למעצרים.

חבר הכנסת מנסור עבאס, יו"ר ועדת הכנסת למאבק בפשע בחברה הערבית, אומר כי האירועים נגד הבנקים מהווים עליית מדרגה, הגולשת גם להפעלת אלימות חמורה כלפי מוסדות ציבור פיננסיים. זה מצטרף לדבריו להטלת האימה על ראשי הרשויות והפקידות הבכירה ברשויות המקומיות כדי לזכות במכרזים ובתפקידים. הוא אמר כי הם מנסים לכפות את עצמם ואת ה"שמירה" שלהם על מוסדות ציבור כמו בנקים, ומי יודע לאן העניין יתפתח. עבאס אומר כי התוכנית שמגובשת בינו לנציגי משרד ראש הממשלה למאבק באלימות בחברה הערבית כבר מוכנה למעשה והיקפה כחצי מיליארד שקלים בכל שנה למשך חמש שנים ו בסך הכול 2.5 מיליארד שקל.

לדבריו, כעת ממתינים להסכמה בעניין התקציב בין משרד ראש הממשלה לאוצר. על רקע המשבר הפוליטי ואי העברת התקציב הוא אומר כי הנושא הוא בגדר פיקוח נפש וחייבים לקדמו ללא קשר למצב הפוליטי.

ח"כ ג׳אבר עסאקלה, גם הוא מהמשותפת, היה פחות אופטימי. הוא האשים את המשטרה כי היא ממהרת לפעול כי מדובר בהגנה על הבנקים, ולא עושה כן כשמדובר בסתם אזרחים ערבים, ולדבריו זה נעשה בלי צורך בתוכנית שמכילה עוד תחנות משטרה ביישובים הערביים: "אתמול והיום עמלה המשטרה במרץ רב ותפסה את הפושעים המעורבים בירי על בנקים בכמה מיישובי הצפון. הם עשו זאת בלי לגייס עוד ערבים למשטרה ומבלי לפתוח עוד תחנות משטרה ביישובים הערביים, כך זה כשמדובר בבנקים ולא באזרחים ערבים. האיש שרצח את גרושתו וופאא עבאהרה מאותו אזור עדיין מסתובב חופשי".

ג'עפר פראח ממרכז מוסאוא מוסיף כיוון אחר. לדבריו, אחת מהאפשרויות היא כי הירי בוצע בשל מדיניות מפלה של הבנקים ביחס לאזרחים הערבים. לדבריו, מהדיווחים שהתקבלו במרכז מוסאוא עולה כי הבנקים מקשים על מתן הלוואות בערבות המדינה ביישובים הערביים. בנק לאומי סגר סניפים עסקיים בערים טייבה וטירה והעביר אותם ליישוב כוכב יאיר. תושבים מחו גם עך העברת סניפי כפר קרע ואום אל פחם. עוד הוא אומר כי הבנקים דוחים יותר בקשות להלוואות ביישובים הערביים יחסית ליישובים היהודיים. טענה זו מסתמכת על דיווחים של בנק ישראל ולפיהם שיעור הסירוב של הבנקים למתן אשראי בחברה הערבית גדול בהרבה מבקרב יהודים.

אלא שגורמים העוסקים בנושא אומרים כי הקישור של סוגיית האשראי לירי אינו במקומו, וכי כל העדויות מראות שמדובר בניסיונות סחיטה.

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה