גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורה של חברות ממשלתיות בדרך להפרטה, אך מנכ"ל הבורסה מתריע: "הנפקת תע"א גדולה על השוק המקומי"

מאז הנפקות הבנקים בעבר הרחוק, לא היו הנפקות ראשוניות גדולות של חברות ממשלתיות בבורסת תל אביב ● עכשיו זה עומד להשתנות: התעשייה האווירית, החברה לשירותי איכות סביבה ואולי גם מקורות ייזום, עשויות להגיע לבורסה ב-2021

מל"ט הרון של התעשייה האווירית / צילום: אתר החברה
מל"ט הרון של התעשייה האווירית / צילום: אתר החברה

שנת 2020 מסתמנת לא רק כשנת הקורונה, אלא גם כשנה של תחייה בשוק ההנפקות הראשוניות בבורסת תל אביב, עם הצטרפותן של חברות מסורתיות רבות לצד לא מעט חברות טכנולוגיה. ואולם, גל ההנפקות שמאפיין את התקופה האחרונה עדיין נמצא לפני אחד משיאיו - ההנפקה הצפויה של החברה הממשלתית הגדולה, התעשייה האווירית (תע"א). שווי החברה לפני ההנפקה הוא 12 מיליארד שקל, והיא מתכננת להנפיק בשיעור של 25% מכך - כלומר, כמיליארד דולר.

"הנפקת התעשייה האווירית לא תניב למדינה את מלוא הערך הגלום בה, אם לא תיפתח גם למשקיעים בחו"ל", אומר מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, בשיחה עם גלובס לקראת ההנפקה הקרובה של ענקית התעופה והביטחון. "אי אפשר לגייס מיליארד דולר רק מהמוסדיים הישראליים. זה גדול על השוק המקומי, ושווי החברה יהיה נמוך יותר, אם לא תהיה הנפקה גלובלית".

המודל שבן זאב מדבר עליו, דומה להנפקת חברת הבורסה עצמה, וחזר גם בהנפקת מקס סטוק, ומתבסס על הצעה לא-אחידה (בניית "ספר הזמנות") במקום מכרז והצעה אחידה. מעבר להנפקה עצמה, בן זאב מאמין כי התעשייה האווירית, והחברה לשירותי איכות סביבה שאמורה להיות מונפקת במקביל אליה, יהיו סנוניות המבשרות על תחילת אביב של הנפקות של חברות ממשלתיות בתל אביב - יעד שסימן כבר עם כניסתו לתפקיד.

מתווה הפרטת תע"א אושר החודש

אבל לא מדובר רק בתע"א: ב-1 באוקטובר נתנה ועדת השרים למכירת מניות המדינה אור ירוק לרשות החברות הממשלתיות להפריט את החברה לשירותי איכות סביבה (איכ"ס) ואת "מקורות ייזום", חברה בת של מונופול תשתיות המים הממשלתי מקורות. על פי המתווה, תוכל המדינה להנפיק עד 49% מהון המניות של החברה לשירותי איכות סביבה בבורסה, בגיוס שאמור להכניס לקופתה כ-200 מיליון שקל. מקורות ייזום אמורה להימכר למשקיע אסטרטגי, אבל גם לגביה לא נפסלת האפשרות של הנפקה, אם לא יימצא משקיע מתאים.

מתקן של מקורות / צילום: איל יצהר

אבל הבשורה הגדולה באמת הגיעה ב-19 בנובמבר, כשוועדת השרים אישרה את מתווה ההפרטה של התעשייה האווירית. מדובר לא רק בחברה הממשלתית הגדולה ביותר (עם כ-15 אלף עובדים), אלא גם במעסיקה הגדולה במדינה של כוח אדם טכנולוגי, ובאחת היצואניות החשובות של ישראל.

בשנים האחרונות נכנסו מרבית החברות הממשלתיות לבורסה, אבל רק לצורך גיוסי חוב ללא הנפקת מניות. ישראל היא מהאחרונות בין המדינות המפותחות בעולם שהחברות הממשלתיות שלה מוחזקות ב-100% על ידה. מאז גל ההפרטות של הבנקים לפני 30 שנה, למעשה נתקענו.

ההחלטות האחרונות של ועדת השרים להפרטה מהוות את תחילת יישום המתווה שאושר בממשלה ב-2014, ובמסגרתו הציעה רשות החברות לגייס כ-15 מיליארד שקל באמצעות הנפקת מניות מיעוט במרבית החברות הממשלתיות העיקריות.

לפי לוחות הזמנים שקבע מנהל רשות החברות, יעקב (ינקי) קוינט, ההנפקה של שתי החברות תתבצע בתוך חצי שנה מהיום. בשני המקרים ההנפקה תלויה בתנאים חיצוניים נוסף על קשיים הנובעים מהתהליך עצמו. במקרה של תע"א, ההנפקה מותנית בחתימה על הסכם קיבוצי חדש עם העובדים ובצו אינטרסים שיעגן את ההגנה על האינטרסים של המדינה בחברה. במקרה של החברה לשירותי איכות סביבה, נדרשת הרשות להציג פתרון לסוגיית התחרות.

סגן מנהל רשות החברות, אורי שיינין, אמר לגלובס כי בממשלה לא אדישים לצימאון הגדול בשוק ההון להנפקות. על-פי נתוני רשות ניירות ערך, הונפקו מתחיל השנה בבורסה 19 תאגידים, ועוד ארבעה נמצאים בשלבים מתקדמים לקראת הנפקה.

"אין סיבה שהנפקה כזו לא תהפוך להצלחה מסחררת", אומר בן זאב. "מעולם לא הייתה כמות כזו של כסף שמוחזק בהשקעות נושאות ריביות כל כך נמוכות. חברה כמו התעשייה האווירית, עם כל הסיפור של הנחיתה על הירח, כבר מעוררת עניין מצד גופי ההשקעה הכי גדולים בעולם, ולדעתי, תהיה אטרקטיבית גם ליהדות העולם. תעשייה אווירית ורפאל עם 'כיפת ברזל' הן נכסים שממשלת ישראל יכולה להציע לעולם".

ומה לגבי השיקולים הביטחוניים? בן זאב מאמין שניתן להגיע להבנות עם מערכת הביטחון, שלא יפגעו בהצלחת החברה. הדוגמה של אלביט מערכות מראה שחברות ביטחוניות יכולות לשלב בין הדברים בצורה מוצלחת.

עדיין לא התפרסמו המכרזים לחתמים

בינתיים כבר מסתמן עיכוב קל בלוחות הזמנים. המכרזים לבחירת חתמים ומפיצים ומעריכי שווי, שהיו אמורים להתפרסם בנובמבר, צפויים להתפרסם בשבועות הקרובים. עדיין לא התקבלה ההחלטה אם המכרז לחתמים יהיה בינלאומי, על רקע הסתייגות מצד משרד הביטחון להשתתפותם של חתמים זרים.

לדברי לירון זינגר, מנהלת יחידת ההנפקות ברשות החברות, לאחר בחירת החתמים תידרש המדינה לקבל החלטה אם ההנפקה תהיה בשיטת ההקצאה האחידה או בשיטת ההקצאה הלא אחידה - שיטה שתופסת יותר ויותר פופולריות בשנה האחרונה, אבל מחייבת הליך של גילוי נאות (DD).

זינגר סבורה כי לוחות הזמנים להנפקה עדיין ריאליים, למרות העיכוב הקל, התנאים שעדיין לא הושלמו והמורכבויות הכרוכות בהנפקת חברה כמו תע"א. "התעשייה האווירית היא חברה מדווחת (איגרות החוב שלה נסחרות בבורסה; ע"ב), והיא נדרשת לפרסם רק תשקיף מדף, בזמן שהחברה לשירותי איכות סביבה, שלא דיווחה עד היום, תצטרך לפרסם תשקיף ראשוני. זה נכון שיש סוגיות שצריכות עדיין להיפתר, אבל לפחות במקרה של תע"א, זו חברה שרמת המוכנות שלה גבוהה מאוד.

"צריך לזכור שעבודת המטה של הרשות יחד עם הגופים הממשלתיים הרלוונטיים, משרד המשפטים, משרד הביטחון, רשות ניירות ערך והנהלת החברה לקראת ההנפקה, התחילה כבר לפני שנתיים. אנחנו מאמינים שנוכל לעמוד בלוחות הזמנים ולהנפיק כבר בחודשים הקרובים". 

מעבר לתמורה כספית המדינה מצפה שההנפקה תביא לשיפור משמעותי בניהול של החברות הממשלתיות. "חברה שיש לה תשקיף וצריכה לתת דין וחשבון לציבור זו חברה שחושבת פעמיים לפני שהיא מדווחת ועושה צעדים" אומרת זינגר "אנחנו מאמינים שתהליך תשקיף למניות לא רק ימשמע (יכניס משמעת ע"ב) את החברה יכניס ממשל תאגידי ושקיפות אלא גם יעשה החברה מוכוונת רווח וביצועים".

בן-זאב מסכים כמובן. "חברה ממשלתית שהופכת לציבורית משפרת בהגדרה את הרווחיות שלה" הוא אומר "כי שוק ההון ימדוד את החברות הממשלתיות באותן פרמטרים שהוא מודד חברות עסקיות רגילות. יש לך מניה שהמחיר שלה נקבע מחדש בכל יום ויש לך אסיפה כללית. רפאל או חברת חשמל ונתג"ז (חברת נתיבי הגז) שכבר היום יש להן אגרות חוב - אין שום סיבה שגם הן לא יעשו תשקיף וימכרו את הון המניות שלהן לציבור הישראלי. לכן תעשייה אווירית זו ספינת דגל. הנפקה מאד גדולה של חברה מאד משמעותית ואחרי שהיא תצליח, ואין סיבה שהיא לא תצליח - אז לאחר מכן אפשר יהיה להריץ עוד 10-15 חברות ממשלתיות שבשקט יכולות להביא 15 מיליארד שקל בשנה שנתיים הקרובות".

לוח הזמנים להנפקת התעשייה האווירית

נובמבר 2020
■ פרסום מכרזים לחתמים ומפיצים
■ מכרז להערכת שווי
■ הכנת תשקיף מדף
■ קיום מו"מ עם ארגון העובדים

ינואר-פברואר 2021
■ בחירת החתמים ומעריכי השווי
■ פרסום תשקיף מדף פברואר-מאי 2021
■ בדיקת נאותות לחברה על ידי החתמים
■ הערכת שווי לחברה
■ סיומו של מו"מ עם ארגון העובדים

אפריל-מאי 2021
■ פרסום דוחות כספיים לרבעון הראשון בשנת 2021
■ תחילת ההליך לשיווק הני"ע (רוד שואו)
■ אישור דרך ההפרטה ע"י ועדת כספים של הכנסת תחילת יוני 2021
■ אישור רשות ניירות ערך והבורסה למהלך
■ סגירת הנפקה (קלוזינג)

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים