גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שורה של חברות ממשלתיות בדרך להפרטה, אך מנכ"ל הבורסה מתריע: "הנפקת תע"א גדולה על השוק המקומי"

מאז הנפקות הבנקים בעבר הרחוק, לא היו הנפקות ראשוניות גדולות של חברות ממשלתיות בבורסת תל אביב ● עכשיו זה עומד להשתנות: התעשייה האווירית, החברה לשירותי איכות סביבה ואולי גם מקורות ייזום, עשויות להגיע לבורסה ב-2021

מל"ט הרון של התעשייה האווירית / צילום: אתר החברה
מל"ט הרון של התעשייה האווירית / צילום: אתר החברה

שנת 2020 מסתמנת לא רק כשנת הקורונה, אלא גם כשנה של תחייה בשוק ההנפקות הראשוניות בבורסת תל אביב, עם הצטרפותן של חברות מסורתיות רבות לצד לא מעט חברות טכנולוגיה. ואולם, גל ההנפקות שמאפיין את התקופה האחרונה עדיין נמצא לפני אחד משיאיו - ההנפקה הצפויה של החברה הממשלתית הגדולה, התעשייה האווירית (תע"א). שווי החברה לפני ההנפקה הוא 12 מיליארד שקל, והיא מתכננת להנפיק בשיעור של 25% מכך - כלומר, כמיליארד דולר.

"הנפקת התעשייה האווירית לא תניב למדינה את מלוא הערך הגלום בה, אם לא תיפתח גם למשקיעים בחו"ל", אומר מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, בשיחה עם גלובס לקראת ההנפקה הקרובה של ענקית התעופה והביטחון. "אי אפשר לגייס מיליארד דולר רק מהמוסדיים הישראליים. זה גדול על השוק המקומי, ושווי החברה יהיה נמוך יותר, אם לא תהיה הנפקה גלובלית".

המודל שבן זאב מדבר עליו, דומה להנפקת חברת הבורסה עצמה, וחזר גם בהנפקת מקס סטוק, ומתבסס על הצעה לא-אחידה (בניית "ספר הזמנות") במקום מכרז והצעה אחידה. מעבר להנפקה עצמה, בן זאב מאמין כי התעשייה האווירית, והחברה לשירותי איכות סביבה שאמורה להיות מונפקת במקביל אליה, יהיו סנוניות המבשרות על תחילת אביב של הנפקות של חברות ממשלתיות בתל אביב - יעד שסימן כבר עם כניסתו לתפקיד.

מתווה הפרטת תע"א אושר החודש

אבל לא מדובר רק בתע"א: ב-1 באוקטובר נתנה ועדת השרים למכירת מניות המדינה אור ירוק לרשות החברות הממשלתיות להפריט את החברה לשירותי איכות סביבה (איכ"ס) ואת "מקורות ייזום", חברה בת של מונופול תשתיות המים הממשלתי מקורות. על פי המתווה, תוכל המדינה להנפיק עד 49% מהון המניות של החברה לשירותי איכות סביבה בבורסה, בגיוס שאמור להכניס לקופתה כ-200 מיליון שקל. מקורות ייזום אמורה להימכר למשקיע אסטרטגי, אבל גם לגביה לא נפסלת האפשרות של הנפקה, אם לא יימצא משקיע מתאים.

מתקן של מקורות / צילום: איל יצהר

אבל הבשורה הגדולה באמת הגיעה ב-19 בנובמבר, כשוועדת השרים אישרה את מתווה ההפרטה של התעשייה האווירית. מדובר לא רק בחברה הממשלתית הגדולה ביותר (עם כ-15 אלף עובדים), אלא גם במעסיקה הגדולה במדינה של כוח אדם טכנולוגי, ובאחת היצואניות החשובות של ישראל.

בשנים האחרונות נכנסו מרבית החברות הממשלתיות לבורסה, אבל רק לצורך גיוסי חוב ללא הנפקת מניות. ישראל היא מהאחרונות בין המדינות המפותחות בעולם שהחברות הממשלתיות שלה מוחזקות ב-100% על ידה. מאז גל ההפרטות של הבנקים לפני 30 שנה, למעשה נתקענו.

ההחלטות האחרונות של ועדת השרים להפרטה מהוות את תחילת יישום המתווה שאושר בממשלה ב-2014, ובמסגרתו הציעה רשות החברות לגייס כ-15 מיליארד שקל באמצעות הנפקת מניות מיעוט במרבית החברות הממשלתיות העיקריות.

לפי לוחות הזמנים שקבע מנהל רשות החברות, יעקב (ינקי) קוינט, ההנפקה של שתי החברות תתבצע בתוך חצי שנה מהיום. בשני המקרים ההנפקה תלויה בתנאים חיצוניים נוסף על קשיים הנובעים מהתהליך עצמו. במקרה של תע"א, ההנפקה מותנית בחתימה על הסכם קיבוצי חדש עם העובדים ובצו אינטרסים שיעגן את ההגנה על האינטרסים של המדינה בחברה. במקרה של החברה לשירותי איכות סביבה, נדרשת הרשות להציג פתרון לסוגיית התחרות.

סגן מנהל רשות החברות, אורי שיינין, אמר לגלובס כי בממשלה לא אדישים לצימאון הגדול בשוק ההון להנפקות. על-פי נתוני רשות ניירות ערך, הונפקו מתחיל השנה בבורסה 19 תאגידים, ועוד ארבעה נמצאים בשלבים מתקדמים לקראת הנפקה.

"אין סיבה שהנפקה כזו לא תהפוך להצלחה מסחררת", אומר בן זאב. "מעולם לא הייתה כמות כזו של כסף שמוחזק בהשקעות נושאות ריביות כל כך נמוכות. חברה כמו התעשייה האווירית, עם כל הסיפור של הנחיתה על הירח, כבר מעוררת עניין מצד גופי ההשקעה הכי גדולים בעולם, ולדעתי, תהיה אטרקטיבית גם ליהדות העולם. תעשייה אווירית ורפאל עם 'כיפת ברזל' הן נכסים שממשלת ישראל יכולה להציע לעולם".

ומה לגבי השיקולים הביטחוניים? בן זאב מאמין שניתן להגיע להבנות עם מערכת הביטחון, שלא יפגעו בהצלחת החברה. הדוגמה של אלביט מערכות מראה שחברות ביטחוניות יכולות לשלב בין הדברים בצורה מוצלחת.

עדיין לא התפרסמו המכרזים לחתמים

בינתיים כבר מסתמן עיכוב קל בלוחות הזמנים. המכרזים לבחירת חתמים ומפיצים ומעריכי שווי, שהיו אמורים להתפרסם בנובמבר, צפויים להתפרסם בשבועות הקרובים. עדיין לא התקבלה ההחלטה אם המכרז לחתמים יהיה בינלאומי, על רקע הסתייגות מצד משרד הביטחון להשתתפותם של חתמים זרים.

לדברי לירון זינגר, מנהלת יחידת ההנפקות ברשות החברות, לאחר בחירת החתמים תידרש המדינה לקבל החלטה אם ההנפקה תהיה בשיטת ההקצאה האחידה או בשיטת ההקצאה הלא אחידה - שיטה שתופסת יותר ויותר פופולריות בשנה האחרונה, אבל מחייבת הליך של גילוי נאות (DD).

זינגר סבורה כי לוחות הזמנים להנפקה עדיין ריאליים, למרות העיכוב הקל, התנאים שעדיין לא הושלמו והמורכבויות הכרוכות בהנפקת חברה כמו תע"א. "התעשייה האווירית היא חברה מדווחת (איגרות החוב שלה נסחרות בבורסה; ע"ב), והיא נדרשת לפרסם רק תשקיף מדף, בזמן שהחברה לשירותי איכות סביבה, שלא דיווחה עד היום, תצטרך לפרסם תשקיף ראשוני. זה נכון שיש סוגיות שצריכות עדיין להיפתר, אבל לפחות במקרה של תע"א, זו חברה שרמת המוכנות שלה גבוהה מאוד.

"צריך לזכור שעבודת המטה של הרשות יחד עם הגופים הממשלתיים הרלוונטיים, משרד המשפטים, משרד הביטחון, רשות ניירות ערך והנהלת החברה לקראת ההנפקה, התחילה כבר לפני שנתיים. אנחנו מאמינים שנוכל לעמוד בלוחות הזמנים ולהנפיק כבר בחודשים הקרובים". 

מעבר לתמורה כספית המדינה מצפה שההנפקה תביא לשיפור משמעותי בניהול של החברות הממשלתיות. "חברה שיש לה תשקיף וצריכה לתת דין וחשבון לציבור זו חברה שחושבת פעמיים לפני שהיא מדווחת ועושה צעדים" אומרת זינגר "אנחנו מאמינים שתהליך תשקיף למניות לא רק ימשמע (יכניס משמעת ע"ב) את החברה יכניס ממשל תאגידי ושקיפות אלא גם יעשה החברה מוכוונת רווח וביצועים".

בן-זאב מסכים כמובן. "חברה ממשלתית שהופכת לציבורית משפרת בהגדרה את הרווחיות שלה" הוא אומר "כי שוק ההון ימדוד את החברות הממשלתיות באותן פרמטרים שהוא מודד חברות עסקיות רגילות. יש לך מניה שהמחיר שלה נקבע מחדש בכל יום ויש לך אסיפה כללית. רפאל או חברת חשמל ונתג"ז (חברת נתיבי הגז) שכבר היום יש להן אגרות חוב - אין שום סיבה שגם הן לא יעשו תשקיף וימכרו את הון המניות שלהן לציבור הישראלי. לכן תעשייה אווירית זו ספינת דגל. הנפקה מאד גדולה של חברה מאד משמעותית ואחרי שהיא תצליח, ואין סיבה שהיא לא תצליח - אז לאחר מכן אפשר יהיה להריץ עוד 10-15 חברות ממשלתיות שבשקט יכולות להביא 15 מיליארד שקל בשנה שנתיים הקרובות".

לוח הזמנים להנפקת התעשייה האווירית

נובמבר 2020
■ פרסום מכרזים לחתמים ומפיצים
■ מכרז להערכת שווי
■ הכנת תשקיף מדף
■ קיום מו"מ עם ארגון העובדים

ינואר-פברואר 2021
■ בחירת החתמים ומעריכי השווי
■ פרסום תשקיף מדף פברואר-מאי 2021
■ בדיקת נאותות לחברה על ידי החתמים
■ הערכת שווי לחברה
■ סיומו של מו"מ עם ארגון העובדים

אפריל-מאי 2021
■ פרסום דוחות כספיים לרבעון הראשון בשנת 2021
■ תחילת ההליך לשיווק הני"ע (רוד שואו)
■ אישור דרך ההפרטה ע"י ועדת כספים של הכנסת תחילת יוני 2021
■ אישור רשות ניירות ערך והבורסה למהלך
■ סגירת הנפקה (קלוזינג)

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"