גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר נדבקים, פחות בדיקות: כך מזנקת התחלואה בחברה הערבית

שרשראות הדבקה שלא נקטעות, קנסות לא אפקטיביים ותחלואה שמתפשטת לערים הסמוכות ● כמעט כל היישובים האדומים והכתומים בישראל מצויים בחברה הערבית ● פרופ' ינון אשכנזי: "צריך לסגור מסחר, להדק פיקוח, לבצע הרבה בדיקות. סגרו יישובים ובפנים הייתה מסיבה אחת גדולה"

שלטי הסברה בנצרת הנתונה בסגר. "הישארו בבית למען בריאותנו ובטיחותנו" / צילום: איל יצהר
שלטי הסברה בנצרת הנתונה בסגר. "הישארו בבית למען בריאותנו ובטיחותנו" / צילום: איל יצהר

נצרת הפכה השבוע כתומה. עד יום שלישי, היא עדיין תוגדר כאזור מוגבל, בהתאם להחלטת ועדת השרים. עלי סלאם, ראש עיריית נצרת, מסביר שתהליך הטיפול בקורונה הוא מורכב, ודורש לא רק משאבים אלא גם גיוס של האזרחים. "זו תקופה קשה מאוד בכל העולם. אנשים לא רגילים לזה, וצריך להכניס לראש של התושבים שזו מחלה קשה ושאנחנו נלחמים עם אויב בלתי נראה. עכשיו, זה נכנס להם יותר לראש. אנחנו עושים הרבה מאמצים בעירייה. קיבלנו תקציב של 650 אלף שקלים להסברה, ויש לנו מכוניות שמסתובבות בשכונות ומזהירות את התושבים. אנחנו נפגשים עם פיקוד העורף והמשטרה מדי יום, ועושים בדיקות בכמה מוקדים".

עונת החתונות כאמור הובילה להדבקה רחבה בחברה הערבית, ומשלא הצליחה המדינה לבלום אותן, כעת מסתמנת תקופת הפוגה עד מרץ, וסלאם מקווה שהתחלואה אף תרד בהתאם, וגם התיירים יחזרו. "הקורונה גמרה על העיר שלי. ב-8 במרץ סגרתי את בתי המלון, את המסחר, את הכול. אנחנו בבעיה רצינית. נצרת, עיר הבשורה, עיר שחיי ב-60% מהתיירות, אין לה כלום. האבטלה שלנו היא מעל ל-50%, ולפני הקורונה היא הייתה רק 5%.

"גביתי 100 מיליון שקל ארנונה בשנה, ועכשיו לא נגיע אפילו ל-30 מיליון שקל. קיבלנו מכה רצינית. אין לאנשים איך לשלם ארנונה. גם אנחנו חיים במדינת ישראל ושייכים למדינת ישראל, אנחנו צריכים לפתוח את התיירות כפי שעשו בים המלח ובאילת. אנחנו היינו עיר ירוקה במשך תקופה ארוכה".

פרויקטור החברה הערבית שוקל להתפטר

כחודש וחצי לאחר תחילת הקלות הסגר השני, לאורך השבוע האחרון, ניכרת עלייה עקבית במספר המאומתים החדשים עם קורונה ביממה. התחלואה מתפשטת בעיקר בחברה הערבית, שם ישנם כמעט פי ארבעה מאומתים לנפש לעומת המגזר הכללי. אף שלאורך החודשים האחרונים הוטלו סגרים מקומיים במספר ערים דוגמת נצרת, כסייפה, חורה, מג'דל שמס ועוד, כמעט כל היישובים האדומים והכתומים בישראל מצויים בחברה הערבית.

פרויקטור הקורונה בחברה הערבית, איימן סייף, שוקל להתפטר בשל ההחלטה להטיל סגרים מקומיים שיעילותם מוטלת בספק. אך בזמן שהתחלואה בחברה הערבית בעלייה והנדבקים בקרבה מהווים 49% מהמאומתים החדשים בשבוע האחרון (פי שניים וחצי מחלקם היחסי באוכלוסייה הכללית), דווקא שיעור הבדיקות ביישובים הערבים מצוי בחסר; לפי בדיקה שביצע פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, בשבוע שעבר בוצעו 50% יותר בדיקות לנפש במגזר הכללי לעומת החברה הערבית, אף שאחוז הבדיקות החיוביות בחברה הערבית עומד על 6.5% לעומת אחוז בלבד במגזר הכללי.

איימן סייף - פרויקטור קורונה מגזר ערבי / צילום: איל יצהר

הסגרים נועדו לספק טיפול דיפרנציאלי, תוך בידוד מוקד התחלואה ואספקת משאבים להתמודדות הרשויות עם התחלואה בטווח זמן קצר. אך לפי נתוני החוקרים המנטרים את תחלואת הקורונה באוניברסיטה העברית, התחלואה במגזר זולגת לחיפה, באר שבע, רמלה ולוד, וישנה סכנה שללא צעדים משמעותיים, מגמת ההאצה תתבטא גם באוכלוסייה הכללית.

"התחלואה בבאר שבע הייתה נמוכה", מסביר פרופ' ינון אשכנזי מצוות האוניברסיטה העברית, "אבל לא זיהו בזמן את העלייה בתחלואה ברהט ולא המליצו על סגר מקומי, והתחלואה רצה כלפי מעלה גם בבאר שבע. את שרשרת ההדבקה ברהט זיהתה דווקא מערכת החינוך, ולא מפקדת אלון. גילו תלמיד חולה, בודדו את השכבה שלו, גילו עוד אחד, בודדו את כל בית הספר, וגילו שהילדים החולים אמנם פזורים בכיתות שונות, אבל כולם היו במסיבת אירוסים ברהט. מערכת החינוך עשתה את התחקור כמו שצריך ברמה המקומית, אי אפשר לשקר לה בתחקור, וכך זוהתה שרשרת ההדבקה".

עלייה דומה בתחלואה התרחשה גם בגבול הדק שבין שפרעם לחיפה. גם בירושלים מזהים החוקרים זליגה של התחלואה משכונות מזרח העיר לכיוון טלביה ורמת רחל. ההתפרצויות המקומיות לא מתגלות בזמן ולא מצליחות לסגור מעגל, וכך התחלואה מתפשטת. פתיחת הקניונים, אגב כך, עלולה להוות אתגר משמעותי, שכן מדובר בנקודת מפגש המנקזת אליה אוכלוסיות מערים סמוכות שונות.

העלייה בתחלואה בחברה הערבית מיוחסת לשלוש סיבות עיקריות; ריבוי אירועים לא חוקיים ובראשם חתונות, מעבר תושבים בין שטחי הרשות הפלסטינית שבהם עולה התחלואה, ושובם של תושבים רבים מחופשות בטורקיה. מחולל ההדבקה המשמעותי ביותר מבין אלו הוא האירועים הבלתי חוקיים. אף שמדובר בתופעה המתרחשת כבר זמן רב, הפיקוח והאכיפה מצויים בחסר. הניסיון להגדיל את הקנסות המוטלים על קיום אירועים נתקל במשוכה פוליטית, בעוד שהקנס הנמוך - 5,000 שקל הפך לחלק מתקציב האירוע עבור משפחות רבות.

צ'ופרים קטנים לילדים כדי שישכנעו את הוריהם ללכת להיבדק

לצד הסגרים המקומיים, מפקדת אלון, שהוקמה בפיקוד העורף, הופקדה על קטיעת שרשראות ההדבקה בתוך 24 שעות. בשלב זה, המפקדה מצליחה לבודד רק שבעה מגעים פר נדבק. רק בשבועיים האחרונים חוברה המפקדה לנתוני משרד הפנים; עד כה לא הייתה לחוקרים גישה לבני הבית במקרי הדבקה, והם נסמכו רק על המתוחקר עצמו.

אשכנזי מצביע גם על איכות התחקירים; בעוד שבמדינות אחרות בעולם מערכים לקטיעת שרשראות הדבקה מצליחים לזהות את צברי ההדבקה ומפרסמים את המידע על כך, בארץ מפרסם משרד הבריאות נתון גולמי של מספר החולים היומי, בעוד שלציבור אין לרוב אפשרות לדעת כמה חולים משויכים למוקד הדבקה מרכזי אחד, וגם לא ללמוד מכך. פרסום, למשל, של צברי הדבקה משמעותיים בחתונות ובאירועים לא חוקיים המתקיימים בחברה הערבית, יכול היה לאותת לציבור על מסוכנותם, ולסייע בהפחתתם.

כדי לנסות להפחית את התחלואה, בפיקוד העורף מנסים לעבוד יחד עם הרשויות המקומיות. בחורה, למשל, כדי להעלות את מספר הבדיקות ראש המועצה הגיע להיבדק יחד עם כל משפחתו, ואילו ברהט קנתה הרשות צ'ופרים קטנים לילדים כדי שישכנעו את הוריהם ללכת להיבדק. בכסייפה, לאחר שיח עם הרשות המקומית, נסגרה מערכת החינוך בשל העלייה בתחלואה, אף שרק שכונות בודדות הושמו בסגר.

מד"א מתפעלים ניידת מדלגת העוברת בין שכונות, אך מספר הבדיקות הכללי נותר נמוך. פיקוד העורף מעביר למשטרה את רשימת האירועים העתידיים להתקיים, וזו מצידה מבררת אפריורי שלא יהיו הפרות, אך איננה נמצאת בשטח בכל אירוע ואירוע, ובמקרים אחרים - הקנסות כאמור אינם מרתיעים את החוגגים. 

עוד כתבות

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל כך

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

באר שבע. דבקה במודל הפרברי / צילום: Shutterstock

71% צמודי קרקע: המתכון הבטוח לעיר בלי ביטחון, בלי תחבורה ובלי עתיד

בזמן שיתר הערים מצטופפות, בירת הנגב דבקה במודל פרברי שהולך נגד הזרם ● עם כישלון המכרזים בשכונת רקפות, מתברר שהמרדף אחרי בית עם גינה רק מייצר פקקים, פוגע בביטחון וחונק את פריון העבודה ● כך, הלקח שנלמד בתל אביב - נשכח בדרך לבאר שבע

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

7 דברים שכדאי לוודא - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הבנקים מסתערים על העולם: מזרחי-טפחות גייס 4.6 מיליארד שקל באג"ח בחו"ל

אתמול גייס הבנק 2.2 מיליארד שקל אג"ח, כאשר לפני שבועיים גייס אג"ח קוקו בסך של 2.4 מיליארד שקל ממשקיעים בינלאומיים ● המהלך של מזרחי-טפחות הוא חלק ממגמה מעניינת שמתרחשת מתחילת החודש: שלושה מהבנקים הגדולים במשק מגייסים אג"ח בעולם, תוך שימוש בחברות חיתום בינלאומיות, והשתתפות ערה של משקיעים מכל העולם

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מתוך הקו הצהוב: כך ישראל פוגעת בחמאס בלי להשתמש בחיילים

בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● חמאס בהצהרה רשמית: משלחת של הנהגת חמאס נפגשה עם ראש המודיעין הטורקי ע"מ לדון בתחילת הפעילות של הוועדה לניהול רצועת עזה לפתיחת מעבר רפיח ● עדכונים שוטפים

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

בית המעצר בברוקלין בתחילת ינואר, בסמוך להגעת מדורו / צילום: Shutterstock

"גיהנום עלי אדמות": הצצה לכלא הידוע לשמצה שבו כלוא הרודן מוונצואלה

עברייני מין מפורסמים, נאשמים ברצח, ברוני סמים ונשיאים לשעבר: בית המעצר המטרופוליטני בברוקלין מאכלס שורת דמויות קצה, אך נודע בעיקר בשל תנאי כליאה קשים והזנחה מתמשכת ● "לא אנושי": כך נראה המקום שאפילו שופטים מהססים לשלוח אליו נאשמים