גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרשנות היצירתית והרפיסות הממשלתית שסידרו למקס סטוק את הרבעון

הדוחות הרבעוניים שמפרסמת מקס סטוק מוכיחים כי משבר הקורונה הוא גם הזדמנות עסקית ומצדיקים את המחיר ששילמה עליה אייפקס ● מתחת לרדאר החברה המשיכה לפעול תחת הגדרה מעורפלת של מפעל חיוני והרחיבה את סל המוצרים שלה

חנות מקס סטוק בבני ברק / צילום: שני מוזס
חנות מקס סטוק בבני ברק / צילום: שני מוזס

מקס סטוק, שבשליטת קרן אייפקס, עשתה את הבלתי ייאמן. יממות ספורות אחרי שהונפקה בשווי מפולפל של 1.7 מיליארד שקל, המשק נכנס לסגר - ומקס סטוק הפכה לאלטרנטיבה היחידה.

בעוד שרשתות קמעונאות ההלבשה, ההנעלה, הצעצועים ועיצוב הבית נותרו סגורות מאחורי סורג ובריח, גם במסגרת הסגר הראשון שהוטל בישראל וגם במסגרת הסגר השני, מקס סטוק המציאה את עצמה מחדש בין הסגרים. הסגר השני, שהחל יומיים אחרי שהנפיקה את עצמה תמורת שווי שגבוה ב-700 מיליון שקל מהתכנון המקורי, מקס סטוק החליטה להמשיך לפעול בכל מחיר.

וכך, מתחת לרדאר, בלי הצהרות פומפוזיות (כפי שניסתה איקאה ונכוותה) ובלי איומים מתוקשרים (כמו ביג, מליסרון והתאגדות רשתות האופנה) שאומרים "תחזיקו אותי", מקס סטוק פשוט המשיכה להפעיל את החנויות שלה בתקופת הסגר, מתוך תפיסה כי היא עונה על הגדרת משרד הבריאות ל"מקום שעיקר עיסוקו מכירת מוצרים חיוניים לתחזוקת הבית".

פעילות של "עסק חיוני"? 

ומי התיר לה לפעול? מקס סטוק חושפת בדוחות כי בחודש מרץ 2020 הגישה החברה למשרד הכלכלה בקשה להכרזת הרשת כמפעל חיוני לשעת חירום, "היות ונמכרים בחנויותיה מוצרי חיטוי, ניקיון והיגיינה אישית בדומה לרשתות הסופרמרקטים". בקשה זו, מגלה מקס סטוק, הועברה לידי ועדה ממשלתית ייעודית, אשר טרם התכנסה, ובהתאם טרם התקבלה החלטה בבקשה.

אז כיצד התאפשר לחנויות שלה להמשיך לפעול? זהו הנוסח העמום שמוסרת מקס סטוק למשקיעים בדוחות שלה: "על אף המגבלות, פעילות חנויות החברה המשיכה בתקופת הסגר הנוסף, בהתאם להוראות התקנות אשר אפשרו את המשך פעילותם של עסקים חיוניים ועסקים נוספים שהוגדרו בתקנות".

וכך, על אף שבקשתה להפוך לעסק חיוני לא נדונה, ועל אף שמעולם לא קיבלה הכרה ככזו, סיווגה את עצמה מקס סטוק כעסק חיוני, כשהגדילה באופן ניכר את ההיצע שהיא מוכרת למה שהיא מכנה כ"ציוד מיגון".

מבחינתה היא הצליחה לשכנע את הרשויות לא להפעיל נגדה צעדי אכיפה, וגם נמנעה מאיומים מתוקשרים, כפי שספגה איקאה שניסתה לפתוח את החנויות שלה תחת אותם נימוקים, וספגה מכה כשמשרד הבריאות הצהיר כי איקאה "אינה מקום שעיקר עיסוקו מכירות מוצרים חיוניים לתחזוקת הבית".

השינוי בהרגלי הלקוחות שיחק לטובתה

הרווח למקס סטוק כפול. לא רק שהיא נהנית מהגידול במכירותיה ברבעון, היא גם נהנית מהשינוי בהרגלי הלקוחות, כשהיא הפכה את עצמה לאלטרנטיבה יחידה במציאות שבה כל החנויות למעט מזון ופארם סגורות.

בדומה לרשתות המזון והפארם, מקס סטוק לא הסתפקה במגוון הקיים והחלה להמציא את עצמה מחדש והתאימה את התמהיל שלה לכל מה שהצרכנים חיפשו לקנות. בן לילה הרשת הפכה למשתלה, לפארם, לחנות צעצועים, ובעצם לכזו שמוכרת את כל מה שלמתחרות שלה אסור.

עד כמה הייתה לכך משמעות בתוצאות הפעילות שלה? בעוד שחנויות הצעצועים והמוצרים לילדים נסגרו ב-18 בספטמבר, מקס סטוק נותרה פתוחה. וכך, מקס סטוק מציגה זינוק של 25% במכירות צעצועים ומוצרי פעוטות ברבעון השלישי לסך של כ-30 מיליון שקל, גידול של 22% במכירות מוצרי הבית לסך של כ-67 מיליון שקל, ובקטגוריית "אחרים" רשמה קפיצה של 42% לסך של כ-79 מיליון שקל. קצב מכירה גבוה שנראה בתקופת הסגר בעיקר ברשתות המזון.

הצמיחה של מקס סטוק נובעת מגידול בחנויות הזהות שלה, שמבהירות עד כמה היא נהנתה מהיכולת לפעול לבד במציאות שבה כל המשק נמצא תחת סגר כמעט ללא תחרות.

מקס סטוק מציינת כי ברבעון השלישי של 2020 המכירות של הרשת בחנויות זהות, המדד שמציג צמיחה אורגנית בנטרול חנויות חדשות, גדלו ב-17% אל מול הרבעון המקביל אשתקד. זאת, בעיקר כתוצאה מגידול בביקוש למוצרי פארם, ניקיון וכביסה, מטבח, כלי עבודה וחשמל. לשם השוואה בכל שנת 2019 המכירות בחנויות הזהות במקס סטוק גדלו ב-6% בלבד. כלומר, הפער שפתחה מקס סטוק בתקופה שבה כל המשק היה סגור הוא אדיר.

הפער הזה מקבל ביטוי גם ברכישה הממוצעת בחנויות של מקס סטוק. ברבעון השלישי ההוצאה הממוצעת של לקוח ברכישה בחנות גדולה זינקה ב-34% לעומת שנת 2019, ובחנויות קטנות הוא זינק ב-30%.

לא בטוח שהיתרון יישמר בעתיד

אך האם מקס סטוק תוכל להמשיך וליהנות מהיתרון הזה גם בעתיד? לא בטוח. מעבר לשינויים שמתרחשים בהנחיות הממשלה, התוצאות הפנומנליות של מקס סטוק כבר עוררו את זעמם של לא מעט קמעונאים בשוק, ואף הביאו לעתירה לבג"ץ בנושא.  העתירה עוסקת בשאלה האם חנויות שנותרו פתוחות בתקופת הסגר, על-מנת למכור מוצרים חיוניים לציבור, רשאיות למכור גם מוצרים שאינם מוגדרים כחיוניים, כגון צעצועים ומוצרי פנאי.

לפני כשלושה שבועות קבעו שופטי בג"ץ צו על תנאי שמורה לממשלת ישראל לנמק מדוע היא לא אוסרת על עסקים חיוניים כמו רשתות מזון, למכור מוצרים שאינם חיוניים, בעת שנאסרת הפעילות של עסקים שאינם מוגדרים חיוניים.

כך או כך, נראה כי כל עוד זהבית כהן ואורי מקס מאחורי ההגה, מקס סטוק תמשיך ליפול תמיד על הרגליים. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון