גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה: לבטל את מדיניות "אי ההרחקה" ולהחזיק מסתננים מסוכנים במעצר עד להרחקתם

המרכז למדיניות הגירה ישראלית, יחד עם תושבי דרום ת"א, עתר נגד החלטות ביה"ד למשמורת לשחרר מסתננים שהורשעו שוב ושוב בעבירות חמורות ● בצעד תקדימי, העתירה תוקפת גם את חוקיות מדיניות "אי ההרחקה" לאריתראה ולסודאן של משרד הפנים

מעצר מסתננים / צילום: רויטרס
מעצר מסתננים / צילום: רויטרס

המרכז למדיניות הגירה ישראלית הגיש עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים, יחד עם תושבי דרום תל אביב, נגד החלטות בית הדין למשמורת לשחרר מסתננים שהורשעו שוב ושוב בעבירות חמורות.

בצעד תקדימי ולראשונה מאז החלה תופעת ההסתננות לישראל, העתירה תוקפת גם את חוקיות מדיניות "אי ההרחקה" לאריתראה ולסודאן של משרד הפנים. שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אלכסנדר רון, קבע כי יתקיים דיון מקדמי על אודות העתירה.

העתירה מכוונת נגד מספר החלטות של דיין בית הדין למשמורת, רג'א מרזוק, לשחרר מסתננים מסוכנים במיוחד ממשמורת בתנאים מקלים. העותרים דורשים כי ייקבע שהדיין שגה במספר החלטות שנויות במחלוקת שנתן.

על-פי הנטען בעתירה, חוק הכניסה לישראל קובע כי אסור לשחרר ממשמורת מסתננים המהווים "סכנה לשלום הציבור". למרות זאת, בדפוס קבוע, שוב ושוב הדיין משחרר לרחובות מסתננים שהורשעו מספר רב פעמים, תוך הפרת תנאי שחרור בערובה קודמים שנקבעו להם, לא פעם בתנאים מקלים עוד יותר.

בין ההחלטות המותקפות במסגרת העתירה נמצאת ההחלטה לשחרר מסתנן מאריתראה שתקף מינית שתי ילדות בשני אירועים שונים, שוחרר ממשמורת תחת "צו פיקוח" לעברייני מין, אך תוך מספר חודשים ביצע מעשה מגונה בילדה שלישית. למרות זאת, הדיין שחרר אותו ממשמורת פעם נוספת בתנאים מקלים עוד יותר.

מקרה נוסף הוא של מסתנן אריתראי שהורשע בתקיפה וחבלה חמורה, שוחרר ממשמורת על-ידי הדיין בתנאים מקלים, ברח ממתקן "חולות" ונעצר שוב בגין שוד אלים. תוך כדי שהוא אמור היה לשהות במעצר-בית בגלל התקיפה הראשונה, הוא ריסק גולגולת של אדם אחר בקטטה אלימה. למרות זאת, גם הוא שוחרר ממשמורת פעם נוספת על-ידי הדיין.

כך גם במקרה של מסתנן מסודאן שבמשך השנים הספיק, בין היתר, לשבת במאסר בגלל תקיפה ואיום בסכין, להיעצר על שוד אלים, לשבת במאסר בגלל שתקף את בת זוגו הישראלית וכלא אותה בבית, לשבת במאסר נוסף בגלל תקיפה אלימה נוספת בפאב, ולאחר תקופה לשבת במאסר פעם רביעית על עבירות סמים. למרות עברו הפלילי עשיר, הדיין שחרר אותו בהפקדת ערובה של 1,000 שקל בלבד.

בנוסף לטענת חוסר סבירות של ההחלטות, המרכז למדיניות הגירה ישראלית תוקף במסגרת העתירה גם את מדיניות משרד הפנים שלא להרחיק מסתננים מאריתראה וסודאן, לראשונה מאז הוכרז על מדיניות זו לפני למעלה מעשור. לטענת המרכז, המדיניות הגורפת של משרד הפנים מנוגדת לחוק, אינה סבירה, ואין לה הצדקה עובדתית, כיוון שמעל ל-8,000 מסתננים מאריתראה וסודאן כבר חזרו לאותם ארצות למרות המדיניות הרשמית.

בנוסף, כך על-פי הנטען, אפילו ההנחיות המחמירות במיוחד של נציבות האו"ם לפליטים, עליהן מתבסס משרד הפנים, לא קובעות כי אסור להחזיר לאריתראה באופן גורף גברים ונשים מעל גיל גיוס צבאי, נשים נשואות, נשים עם ילדים ואלפי תומכי המשטר האריתראי ששוהים בישראל.

בעתירה מוזכרות גם דוגמאות, שלטענת העותרים הינן אבסורדיות במיוחד, של מסתננים ששוחררו ממשמורת במשך השנים, למרות שברור כי אין להם בעיה לחזור לארצם. כך למשל במקרה של אזרח סודאן שחזר מרצון לסודאן בשנת 2012 בסיוע של משרד הפנים, אך הסתנן חזרה לישראל בשנת 2015, לטענתו "מסיבות כלכליות" בלבד.

דוגמה נוספת היא של מסתנן שהשתתף בקטטה אלימה בין מתנגדי המשטר האריתראי לתומכי המשטר, ומי שהפקיד את הערבות לשחררו הייתה שגרירות אריתראה בכבודה ובעצמה. בשני המקרים האלה המסתננים שוחררו, על אף שחוק הכניסה לישראל קובע כי אין לשחרר ממשמורת שוהים שלא כדין המהווים סכנה לשלום הציבור.

לכן, כך על-פי העתירה, למרות שבית המשפט העליון קבע כי לא ניתן להחזיק מסתננים במעצר לנצח אם אין להם אפשרות לצאת מישראל, לדיין לא הייתה כל הצדקה עובדתית או חוקית להתבסס על מדיניות "אי ההרחקה" של משרד הפנים לצורך קבלת ההחלטה. בנוסף, נטען, הדיין טעה כאשר קבע באופן גורף ואוטומטי כי אותם מסתננים מסוכנים אינם יכולים לחזור לארצם, בלי שבדק זאת באופן פרטני, ובלי שהם טרחו אפילו להגיש בקשת מקלט במרבית המקרים.

לבסוף, מעבר לדרישה ל"עיון חוזר" באותן החלטות פרטניות שקיבל הדיין לשחרר את המסתננים, העתירה דורשת כי משרד הפנים יקבע נוהל שיבטיח כי מקרים דומים לא יחזרו על עצמם, ויבהיר כי מכאן להבא אין משקל עובדתי או תוקף משפטי מחייב לאותה "מדיניות אי הרחקה".

יש לציין כי מדובר בעתירה מרחיקת לכת מבחינת הסעדים המבוקשים, אולם חרף זאת כאמור בית המשפט המחוזי בירושלים קבע כי יתקיים דיון מקדמי על עתירה זו. 

"להשיב את ההיגיון למדיניות ההגירה של ישראל"

עו"ד יונתן יעקובוביץ', מנהל המרכז למדיניות הגירה ישראלית, מסר: "נתוני המשטרה שפרסמנו בעבר מוכיחים מעבר לכל ספק כי שיעורי הפשיעה בקרב המסתננים גבוהים מאוד, תוך פגיעה בשלום הציבור ותושבי דרום תל אביב במיוחד. לכן, החובה החוקית הבסיסית של רשויות המדינה היא להרחיק מסתננים מסוכנים מהרחובות שלנו.

"לצערנו, דיין בית הדין למשמורת מגלה קלות-דעת בחובה קדושה זו, אפילו לאחר שאותם מסתננים הפרו תנאי שחרור בערובה בעבר וצפצפו על האמון שניתן בהם למרות שהם אורחים לא רצויים במדינה.

"חשוב עוד יותר - הגיע הזמן לפוצץ את הבועה של 'מדיניות אי ההחזרה' לאריתראה ולסודאן, שמנוגדת לחוק, ואין בה כל היגיון לאור נתוני העזיבה הגבוהים לאותן מדינות. מדיניות זו מאפשרת למסתננים מסוכנים להסתובב באופן חופשי ולפגוע באזרחים חפים מפשע, כולל ילדות קטנות.

"אנו מקווים כי בית המשפט ייעתר לבקשות הבסיסיות ביותר שהעלנו בעתירה, למען ביטחונם של אזרחי ישראל והשבת ההיגיון למדיניות ההגירה של ישראל".

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית על רק ההתקדמות במו"מ עסקת החטופים ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביה"ד קבע: רכיב לא מוצדק יכול להפוך תלוש שכר לפיקטיבי

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"