גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משתלם לתבוע? שני שליש מתביעות לשון הרע מתקבלות או מסתיימות בפשרה; הפיצוי הממוצע: עשרות אלפי שקלים

לפי הנהלת בתי המשפט, ברוב תביעות לשון הרע מקבל התובע פיצוי: 48% מהתביעות שהדיון בהן הסתיים בשנה החולפת התקבלו באופן מלא או חלקי, ו-18% הסתיימו בפשרה ● מומחי משפט: "בעידן של רשתות החברתיות, המגמה בבתי המשפט היא חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם"

בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי
בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי

הדיונים הסוערים והיצריים שמתנהלים ברשתות החברתיות בשנים האחרונות הביאו לגידול בכמות תביעות לשון הרע (תביעות דיבה) שמוגשות לבתי המשפט. זאת, על-ידי אנשים שנפגעו מפרסומים פוגעניים, לשיטתם. בין היתר, ולאחרונה ביתר שאת, מדובר בעיתונאים. בחודשים האחרונים הגישו כמה עיתונאים בולטים תביעות לשון הרע נגד צייצנים בטוויטר שהשמיצו אותם.

כך, למשל, הפרשן הפוליטי של חדשות ערוץ 12, עמית סגל, הגיש כבר ארבע תביעות לשון הרע נגד צייצנים, שלשיטתו הוציאו את דיבתו רעה. אחת מהתביעות הגיש סגל נגד עומר נחמני, דוברו של ח"כ יאיר גולן (מרצ). העיתונאית חן ליברמן מערוץ 13 הגישה לאחרונה תביעת דיבה נגד גולשים שהשמיצו אותה קשות לכאורה, וכך עשו גם גיא פלג מערוץ 12 וברוך קרא מערוץ 13. גילוי נאות - הח"מ הגיש תביעת לשון הרע נגד סגן עורך גלובס לשעבר, אלי ציפורי.

בנוסף, בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע. השופטים קבעו כי שיתוף תוכן פוגעני (עוולתי) בפייסבוק מהווה בסיס לתביעת לשון הרע, וזאת בשונה מלחיצה על "לייק" (חיבוב).

מנהל בתי המשפט יגאל מרזל. 18% מתביעות לשון הרע נדחו / צילום: כדיה לוי

נתונים שהגיעו לידי גלובס לגבי התוצאות של תביעות לשון הרע שהתנהלו בארץ בשנה החולפת הם מפתיעים למדי. על-פי נתוני הנהלת בתי המשפט, בהנהלת השופט יגאל מרזל, רוב תביעות לשון הרע - כשני שלישים - מתקבלות על-ידי בתי המשפט בשלמותן או בחלקן או שהן מסתיימות בפשרה. רק מעטות (כחמישית) מהן נדחות לחלוטין.

מנתוני הנהלת בתי המשפט עולה, כי בין החודשים ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 הסתיים הדיון ב-1,329 תיקי לשון הרע בבתי המשפט השונים ברחבי הארץ. 48% (641) מתוך תביעות אלו התקבלו או שהתקבלו חלקית; ו־18% (237) מהתביעות נסגרו בפשרה. המשמעות של השגת פשרה היא שברוב המקרים הנתבע משלם חלק מהסכום הנתבע לתובע, ובית המשפט מאשר את הפשרה, אך לא צריך לפסוק בעצמו מה יהיה גובה הפיצוי. פשרה מסוג אחר יכולה להיות סילוק התביעה או סיומה בהתנצלות, וכיוצא באלה.

עוד עולה מהנתונים שבתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 נדחו 18% (234) מתביעות לשון הרע; 15% (196) מתביעות לשון הרע נמחקו (המשמעות היא שניתן להגיש את התביעה מחדש); 0.4% (5) נסגרו מסיבות טכניות; וכאחוז (16) מהתביעות נמצאות בעיכוב הליכים.

עו"ד שלומי וינברג. בשלה העת לפסוק פיצויים גבוהים בישראל / צילום: כדיה לוי

יש לציין כי הנתונים של הנהלת בתי המשפט לא מגלים מה היה סכום התביעות הכולל או הממוצע, וכן מה היקף הסכומים שנפסקו בפועל לטובת התובעים. אולם לדברי המומחים, ההערכה היא שהפיצוי הממוצע של פסק דין שהתקבל בתביעת לשון הרע עומד על עשרות אלפי שקלים בלבד.

תביעות מבוססות

עו"ד ד"ר ישגב נקדימון, בעל משרד עורכי דין המתמחה בין היתר בלשון הרע והיועץ המשפטי של חדשות 12, אומר לגלובס כי "הנתונים מלמדים על כך שמרבית (כ-66%) תביעות לשון הרע שהוגשו בשנה שנבדקה התקבלו במלואן או בחלקן, או הסתיימו בפשרה. המשמעות היא שברוב המקרים התובע זכה לקבל דבר מה מהנתבע".

עו"ד נקדימון מדגיש את הנתון, שלפיו מספר תביעות לשון הרע שהתקבלו או הסתיימו בפשרה (878) הינו כפול ממספר התביעות שנדחו או נמחקו (435). לדבריו, "המשמעות של הנתונים היא שבעידן של פרסומים רבים ברשתות החברתיות אנחנו רואים שבתי המשפט נמצאים במגמה של חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם מפני פרסומים פוגעניים".

עו"ד נקדימון מציין כי "השיעור הגבוה יחסית של תביעות שהתקבלו עשוי להעיד כי אנשים אינם ממהרים להגיש לבתי המשפט תביעות שאינן מבוססות. מרבית התביעות שהוגשו בסופו של דבר אכן נבעו מלשון הרע בלתי מוצדקת שפורסמה על התובעים".

תביעות השתקה

דבריו של עו"ד נקדימון באים על רקע תופעה של פסקי דין המתייחסים לתביעות לשון הרע, הנחשבות ל"תביעות השתקה" - תביעות דיבה של בעלי כיס עמוק שאין להן בסיס, ונועדו רק כדי להרתיע ממתיחת ביקורת עליהם.

כך, לדוגמה, כתבה השנה השופטת רחל ערקובי כאשר דחתה את תביעת חברת "אורבן נדל"ן" נגד העיתונאית שרון שפורר מאתר האינטרנט "המקום הכי חם בגיהנום". השופטת ערקובי ציינה בהחלטתה כי "לא ניתן להתעלם מן הרושם שתביעתה של חברת 'אורבן נדל"ן' נעשתה משום רצונה להשתיק את העיתונאית שרון שפורר מלפרסם".

ד"ר נקדימון מעיר כי "כיועץ משפטי של כלי תקשורת היה מעניין אותי לדעת כמה מתוך התביעות שנבדקו הוגשו נגד כלי תקשורת ועיתונאים, אשר זוכים בצדק להגנות ספציפיות מכוח הדין, לנוכח תפקידם העיתונאי. כימות של מספר התביעות הללו שהתקבלו ומספרן של אלה שנדחו, היה יכול ללמד על מידת ההגנה של בתי המשפט על חופש הביטוי העיתונאי הלכה למעשה (גלובס מנסה להשיג את הנתונים הללו ויפרסם אותם בעתיד - א.ג.)".

ישגב נקדימון / צילום: תמר מצפי

עו"ד שלומי וינברג, יו"ר ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין ומחבר הספר "מורה דרך לתביעות לשון הרע", מתייחס לנתון שלפיו אחרי הכל 18% מתביעות לשון הרע נדחות. לדבריו, "מדובר בנתון שהוא עדיין משמעותי".

המסקנה מנתון זה, לטענתו, היא כי "במקרים המתאימים בהחלט יש מקום לנתבע לנהל את ההגנה שלו עד למתן פסק דין, ולהוביל לדחיית התביעה. לא בכל מקרה צריך להתפשר ולא כל פרסום שנטען שהוא דיבתי הוא דיבתי".

פיצויים נמוכים

מנתוני הנהלת בית המשפט לתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 ניתן ללמוד גם על חלוקת תביעות הדיבה בין הערכאות השונות. לפי הנתונים, בתקופה זו הוגשו 1,245 תביעות, לפי החלוקה הבאה: 1,233 (99%) - רוב מוחץ - הוגשו בבית משפט השלום, שרשאי לדון בתביעות בגובה של עד 2.5 מיליון שקל; ורק 12 תביעות לשון הרע הוגשו לבית משפט המחוזי, שדן בתביעות בגובה של יותר מ-2.5 מיליון שקל. עוד עולה כי מתוך תביעות דיבה שהוגשו בתקופה המדוברת - 1,004 הוגשו בהליך רגיל ו-241 בהליך מהיר.

עו"ד וינברג אומר כי המספר הזניח של תביעות הדיבה שמוגשות לבתי המשפט המחוזיים מלמד על כך כי סכומי הפיצויים בתביעות לשון הרע בישראל עודם נמוכים. זאת, לדבריו, למרות העלייה בסכומי הפיצויים הנפסקים בשנים האחרונות, ועל אף שניתן לראות יותר פסקי דין הקובעים פיצויים של מאות אלפי שקלים.

"סכומי הפיצוי בארץ עדיין נמוכים באופן משמעותי ביחס לסכומי הפיצוי שנפסקים במדינות, כגון אנגליה וארה"ב (ואף אוסטרליה), שם נפסקים בתיקי הענק עשרות מיליוני דולרים ואף יותר", אומר עו"ד וינברג. "בישראל הסכום הגבוה ביותר שנפסק בתביעת לשון הרע עומד על מיליון שקלים בלבד. נראה כי בשלה העת לפסוק גם בישראל סכומים גבוהים יותר בתיקי הענק".

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הגאות בשווקים והמעבר למסחר בשישי הכפילו את רווחי הבורסה

הזינוק המתמשך במדדים הביא את הבורסה להציג רבעון שיא נוסף, עם עליה של 40% וזינוק של פי 2.2 ברווח שהגיע ל-77 מיליון שקל ● ברקע, מחזורי המסחר טיפסו בשנה החולפת במעל 90% בין היתר הודות למעבר למסחר בימים שני-שישי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הריבית הריאלית בישראל היא הגבוהה במערב. מתי היא תרד?

בזמן שבמערב הריבית הריאלית אפסית או שלילית, בישראל היא עומדת על 1.7% ● החששות מאינפלציה והגירעון הממשלתי מאלצים את בנק ישראל לשמור על מדיניות שמרנית ● המומחים מנתחים: מתי תרד הריבית, ואיך היא משפיעה בינתיים על ענף הנדל"ן ועל השקל?

מנכ''ל OpenAI סם אלטמן מגיע לבית המשפט בקליפורניה היום (ג') / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

סם אלטמן בבית המשפט: מאסק ניסה להפוך את OpenAI לחלק מטסלה

סם אלטמן עלה היום (ג') לדוכן העדים במסגרת תביעת הענק של אילון מאסק, שבמרכזה הטענה כי OpenAI הפרה את הבטחתה לפעול כארגון ללא מטרות רווח ● בעדותו סיפר אלטמן כי מייסדי החברה חששו מהיקף השליטה שמאסק ביקש לעצמו, ואף טען כי ניסה למזג אותה לתוך טסלה ● עוד אמר כי פרישתו של מאסק הייתה בגדר "חיזוק למורל העובדים"

רכבים מיובאים בנמל. ירידה במכירות של המותגים הסיניים שאינם בצמרת / צילום: Shutterstock

עד עשרות אחוזים מתחת למחיר המחירון: קנו את הלהיט של הכביש ונתקעו במכירה

מנתוני המסירות של רכבים חדשים בשליש הראשון עולה כי 5 מבין 10 המותגים המובילים הם סינים ● למרות הדומיננטיות, המותגים הסינים שאינם בצמרת סובלים מירידה במכירות ומאי־ודאות לגבי שמירת הערך

דיון בבג''ץ בעתירות נגד מינוי האלוף רומן גופמן לראש המוסד, היום / צילום: דוברות הרשות השופטת

השופט שטיין: אם גופמן התרשל, למה אני צריך להתערב בהחלטת ראש הממשלה?

בשידור חי: בג"ץ דן בעתירות נגד מינויו של האלוף רומן גופמן לראש המוסד ● השאלה שבמוקד הדיון: האם נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בהפעלתו של הקטין אורי אלמקייס, והאם התנהלותו מצדיקה את פסילת מינויו לראש המוסד ● העתירות הוגשו ע"י התנועה לאיכות השלטון, התנועה לטוהר המידות ואורי אלמקייס עצמו ● החלטה תימסר במועד מאוחר יותר

פרופ' בן רייס / צילום: תמונה פרטית

החוקר שמנבא מחלות: "נראה שינויים טקטוניים ברפואה, בסרטן זה כבר קורה"

פרופ' בן רייס מאוניברסיטת הרווארד פיתח אלגוריתמים שיכולים לנבא סיכונים שונים לבריאות הגוף והנפש ● בראיון לגלובס הוא מדבר על מהפכת הרפואה המונעת שסוף־סוף מתחילה להתממש, מספר על שיתוף־הפעולה שלו בישראל ומסביר איך הגיע מתואר במוזיקולוגיה לרפואה

אילוסטרציה: Shutterstock

המשבר בענף הקפיץ את האשראי ליזמי נדל"ן למגורים ב-40%

לפי מחקר של בנק ישראל על המערכת הבנקאית, כושר הספיגה של הבנקים נפגע, אך עדיין לא הגיע לרמת מסוכנות ● להערכת הבנק, היקף המשכנתאות יעלה בהמשך עקב המבצעים הפיננסיים של יזמי הנדל"ן

הבורסה בפרנקפורט ביום ו' / צילום: Reuters, Staff

עליות בבורסות אירופה; עליות קלות בחוזים בניו יורק

וול סטריט נסוגה אתמול מהשיאים, הראלי במניות השבבים נעצר אתמול ● האינפלציה בארה"ב טיפסה ל-3.8%, שיא של שלוש שנים • והאזהרה של מנכ"ל ארמקו, מפיקת הנפט הגדולה בעולם, לגבי שוק האנרגיה

אדלרסברג שבתאי, נשיא ומנכ''ל אודיוקודס / צילום: תמר מצפי

"זה סיפור עצוב": חברת ההייטק הוותיקה שאיבדה מעל מיליארד דולר מהשווי בשיא

מניית אודיוקודס נפלה במעל 80% מאז ימי הקורונה, למרות שמדובר בחברה רווחית שמחלקת דיבידנדים ● אופנהיימר: "החברה מנסה להתקדם לכיוונים חדשים, אבל יש לה חיסרון לקוטן" ● גורם בשוק: "היא בין השקעת ערך לצמיחה, ומשקיע שמתלבט אומר לעצמו 'זה לא בשבילי'"

קניות בכרטיס אשראי / צילום: Shutterstock

יצאתם לבלות בל"ג בעומר? זה היה היום החזק בהוצאות בכרטיסי אשראי

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על זינוק בביצועי הקניונים בחג ועל עוד שבוע חזק במחשבים ובסלולר

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

איך הישראלים חשופים לבורסה הטובה בעולם?

הזינוק החד במדד הקוספי, בהובלת מניות השבבים והבינה המלאכותית, הפך את קוריאה הדרומית לאחד השווקים הלוהטים בעולם • אף שהמוסדיים בישראל כמעט ואינם מחזיקים ישירות במניות קוריאניות, החוסכים המקומיים כבר חשופים אליהן דרך קרנות הפנסיה וההשתלמות, ומי שמבקש חשיפה ממוקדת יותר יכול לעשות זאת באמצעות קרנות סל ייעודיות

רפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילום: רענן טל

קמטק עקפה את התחזיות וצופה האצה בצמיחה. אז למה המניה נופלת?

חברת הציוד לבדיקת שבבים עקפה את תחזיות השוק בשורה העליונה והתחתונה, אך נדמה כי המשקיעים ציפו לתחזית חזקה יותר, לנוכח העלייה המשמעותית שרשמה המניה בשנה האחרונה ● החברה ציינה כי היא צופה צמיחה בהכנסות של למעלה מ-25% במחצית השנייה של השנה לעומת המחצית הראשונה

אלדד תמיר / צילום: שריי עוז

אלדד תמיר: "המשבר בשוק הנדל"ן הישראלי עוד לא התחיל. הוא בחיתולים"

מייסד ומנכ"ל תמיר פישמן טוען כי מניות ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט זולות יחסית, בעוד ששוק המניות כאן יקר ● לדבריו, היחלשות הדולר גורמת לכך ש"עובד בסן פרנסיסקו נהיה זול יותר מעובד בת"א" ● וגם: מהו הסקטור שיוביל את השוק, וכיצד להיחשף להשקעה באורניום?

קמפייני AI שפורסמו על ידי פוליטיקאים בתקופה האחרונה / צילום: צילומי מסך מהרשתות החברתיות

נתניהו משחק מונופול, בנט מתעורר מסיוט: מתי שימוש ב־AI מהווה עילה לתביעה?

לקראת מערכת הבחירות של 2026, הבינה המלאכותית הופכת לנשק תעמולתי מרכזי בשני צדי המפה הפוליטית ● בזמן שהמפלגות מותחות את גבולות חופש הביטוי, מומחים מנתחים את הסיכון לתביעות לשון הרע ואת המבחנים שמציבה ועדת הבחירות נגד הטעיה ממשית

זיהום נפט בחוף

המהלך שעשוי לייקר ריביות לעסקים מזהמים - והענפים שעל הכוונת

הוראה חדשה של המפקח על הבנקים תגביל את האשראי לחברות מזהמות או כאלה שלא נערכו מספיק לאסונות, דוגמת שיטפונות ורעידות אדמה ● הראשונות על הכוונת של בנק ישראל: חברות אנרגיה, נדל"ן, תעשייה, תחבורה וחקלאות - וגם יצואנים לחו"ל

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Luis M. Alvarez

הערכות בישראל: טראמפ צפוי להחליט בסוף השבוע על עתיד המערכה באיראן

דיווח ברויטרס: סעודיה ביצעה תקיפות באיראן במהלך המלחמה ● רצף של אזעקות הופעלו בצפון מוקדם יותר הערב, חיזבאללה שיגר כמה רחפני נפץ לשטח הארץ; נגד וחייל מילואים נפצעו בינוני וקל ● טראמפ: "בטוח ב-100% שאיראן תפסיק להעשיר אורניום" ● לראשונה מאז הפסקת האש: כטב"ם ששוגר ממזרח יורט באילת ● מקור איראני לסוכנות פארס: דורשים פיצוי על הנזקים שנגרמו מהמלחמה ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות השבבים, אינטל ירדה ב-7%, קמטק ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.6% ● טראמפ: הפסקת האש בין הצדדים נמצאת "בהנשמה מלאכותית" ● האינפלציה בארה"ב זינקה באפריל לשיא של שלוש שנים ● eBay דחתה את הצעת הרכש של גיימסטופ - "לא אמינה" ● קמטק נפלה בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט עלו ● הסנאט אישר את מינויו של קווין ווארש לחבר במועצת הנגידים של הפד, מחר יאושר מינויו כיו"ר

דיון בבג''ץ, ארכיון

“להעביר רק למוסדות המלמדים ליבה”: בג”ץ דן בכספים שהועברו ללא אישור הכנסת ועוררו סערה

בג”ץ דן בעתירות נגד העברת כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שאינם עומדים בדרישות לימודי הליבה ● במהלך הדיון הציעו השופטים כי 98 מיליון השקלים שהוקפאו יועברו רק למוסדות חרדיים המלמדים ליבה, תחת פיקוח הייעוץ המשפטי לממשלה ● השופטים מתחו ביקורת על אופן אישור התקציבים בוועדת הכספים ועל כך שחברי הוועדה קיבלו מאות עמודי חומר זמן קצר לפני ההצבעה

שר התקשורת שלמה קרעי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בג"ץ נגד קרעי: פעל ללא סמכות כשהדיח את יו"ר ועדת האיתור של התאגיד

השופטים קבעו כי החלטת שר התקשורת להפסיק את כהונת השופטת בדימוס נחמה מוניץ הייתה בלתי חוקית, והורו לקדם בהקדם את מינוי מועצת התאגיד - שמשותקת מאז נובמבר 2024 ● טענותיו של קרעי ללחצים ופגמים בהליך האיתור נדחו ● קרעי תקף: "בג"ץ מוזמן למנות בעצמו את מי שהוא רוצה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בבורסת ת"א; מניית הבורסה מזנקת ב-6%, קמטק יורדת

מניות השבבים הדואליות מכבידות על פתיחת המסחר ● הבורסה לניירות ערך דיווחה על זינוק של מעל 100% ברווח הנקי המתואם ● בזק דיווחה על עלייה קטנה ברווח וזינוק בתזרים המזומנים ● האינפלציה בארה"ב טיפסה ל-3.8%, שיא של שלוש שנים ● מה צופים האנליסיטים למניית מאנדיי אחרי הדוחות הטובים