גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

משתלם לתבוע? שני שליש מתביעות לשון הרע מתקבלות או מסתיימות בפשרה; הפיצוי הממוצע: עשרות אלפי שקלים

לפי הנהלת בתי המשפט, ברוב תביעות לשון הרע מקבל התובע פיצוי: 48% מהתביעות שהדיון בהן הסתיים בשנה החולפת התקבלו באופן מלא או חלקי, ו-18% הסתיימו בפשרה ● מומחי משפט: "בעידן של רשתות החברתיות, המגמה בבתי המשפט היא חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם"

בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי
בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי

הדיונים הסוערים והיצריים שמתנהלים ברשתות החברתיות בשנים האחרונות הביאו לגידול בכמות תביעות לשון הרע (תביעות דיבה) שמוגשות לבתי המשפט. זאת, על-ידי אנשים שנפגעו מפרסומים פוגעניים, לשיטתם. בין היתר, ולאחרונה ביתר שאת, מדובר בעיתונאים. בחודשים האחרונים הגישו כמה עיתונאים בולטים תביעות לשון הרע נגד צייצנים בטוויטר שהשמיצו אותם.

כך, למשל, הפרשן הפוליטי של חדשות ערוץ 12, עמית סגל, הגיש כבר ארבע תביעות לשון הרע נגד צייצנים, שלשיטתו הוציאו את דיבתו רעה. אחת מהתביעות הגיש סגל נגד עומר נחמני, דוברו של ח"כ יאיר גולן (מרצ). העיתונאית חן ליברמן מערוץ 13 הגישה לאחרונה תביעת דיבה נגד גולשים שהשמיצו אותה קשות לכאורה, וכך עשו גם גיא פלג מערוץ 12 וברוך קרא מערוץ 13. גילוי נאות - הח"מ הגיש תביעת לשון הרע נגד סגן עורך גלובס לשעבר, אלי ציפורי.

בנוסף, בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע. השופטים קבעו כי שיתוף תוכן פוגעני (עוולתי) בפייסבוק מהווה בסיס לתביעת לשון הרע, וזאת בשונה מלחיצה על "לייק" (חיבוב).

מנהל בתי המשפט יגאל מרזל. 18% מתביעות לשון הרע נדחו / צילום: כדיה לוי

נתונים שהגיעו לידי גלובס לגבי התוצאות של תביעות לשון הרע שהתנהלו בארץ בשנה החולפת הם מפתיעים למדי. על-פי נתוני הנהלת בתי המשפט, בהנהלת השופט יגאל מרזל, רוב תביעות לשון הרע - כשני שלישים - מתקבלות על-ידי בתי המשפט בשלמותן או בחלקן או שהן מסתיימות בפשרה. רק מעטות (כחמישית) מהן נדחות לחלוטין.

מנתוני הנהלת בתי המשפט עולה, כי בין החודשים ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 הסתיים הדיון ב-1,329 תיקי לשון הרע בבתי המשפט השונים ברחבי הארץ. 48% (641) מתוך תביעות אלו התקבלו או שהתקבלו חלקית; ו־18% (237) מהתביעות נסגרו בפשרה. המשמעות של השגת פשרה היא שברוב המקרים הנתבע משלם חלק מהסכום הנתבע לתובע, ובית המשפט מאשר את הפשרה, אך לא צריך לפסוק בעצמו מה יהיה גובה הפיצוי. פשרה מסוג אחר יכולה להיות סילוק התביעה או סיומה בהתנצלות, וכיוצא באלה.

עוד עולה מהנתונים שבתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 נדחו 18% (234) מתביעות לשון הרע; 15% (196) מתביעות לשון הרע נמחקו (המשמעות היא שניתן להגיש את התביעה מחדש); 0.4% (5) נסגרו מסיבות טכניות; וכאחוז (16) מהתביעות נמצאות בעיכוב הליכים.

עו"ד שלומי וינברג. בשלה העת לפסוק פיצויים גבוהים בישראל / צילום: כדיה לוי

יש לציין כי הנתונים של הנהלת בתי המשפט לא מגלים מה היה סכום התביעות הכולל או הממוצע, וכן מה היקף הסכומים שנפסקו בפועל לטובת התובעים. אולם לדברי המומחים, ההערכה היא שהפיצוי הממוצע של פסק דין שהתקבל בתביעת לשון הרע עומד על עשרות אלפי שקלים בלבד.

תביעות מבוססות

עו"ד ד"ר ישגב נקדימון, בעל משרד עורכי דין המתמחה בין היתר בלשון הרע והיועץ המשפטי של חדשות 12, אומר לגלובס כי "הנתונים מלמדים על כך שמרבית (כ-66%) תביעות לשון הרע שהוגשו בשנה שנבדקה התקבלו במלואן או בחלקן, או הסתיימו בפשרה. המשמעות היא שברוב המקרים התובע זכה לקבל דבר מה מהנתבע".

עו"ד נקדימון מדגיש את הנתון, שלפיו מספר תביעות לשון הרע שהתקבלו או הסתיימו בפשרה (878) הינו כפול ממספר התביעות שנדחו או נמחקו (435). לדבריו, "המשמעות של הנתונים היא שבעידן של פרסומים רבים ברשתות החברתיות אנחנו רואים שבתי המשפט נמצאים במגמה של חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם מפני פרסומים פוגעניים".

עו"ד נקדימון מציין כי "השיעור הגבוה יחסית של תביעות שהתקבלו עשוי להעיד כי אנשים אינם ממהרים להגיש לבתי המשפט תביעות שאינן מבוססות. מרבית התביעות שהוגשו בסופו של דבר אכן נבעו מלשון הרע בלתי מוצדקת שפורסמה על התובעים".

תביעות השתקה

דבריו של עו"ד נקדימון באים על רקע תופעה של פסקי דין המתייחסים לתביעות לשון הרע, הנחשבות ל"תביעות השתקה" - תביעות דיבה של בעלי כיס עמוק שאין להן בסיס, ונועדו רק כדי להרתיע ממתיחת ביקורת עליהם.

כך, לדוגמה, כתבה השנה השופטת רחל ערקובי כאשר דחתה את תביעת חברת "אורבן נדל"ן" נגד העיתונאית שרון שפורר מאתר האינטרנט "המקום הכי חם בגיהנום". השופטת ערקובי ציינה בהחלטתה כי "לא ניתן להתעלם מן הרושם שתביעתה של חברת 'אורבן נדל"ן' נעשתה משום רצונה להשתיק את העיתונאית שרון שפורר מלפרסם".

ד"ר נקדימון מעיר כי "כיועץ משפטי של כלי תקשורת היה מעניין אותי לדעת כמה מתוך התביעות שנבדקו הוגשו נגד כלי תקשורת ועיתונאים, אשר זוכים בצדק להגנות ספציפיות מכוח הדין, לנוכח תפקידם העיתונאי. כימות של מספר התביעות הללו שהתקבלו ומספרן של אלה שנדחו, היה יכול ללמד על מידת ההגנה של בתי המשפט על חופש הביטוי העיתונאי הלכה למעשה (גלובס מנסה להשיג את הנתונים הללו ויפרסם אותם בעתיד - א.ג.)".

ישגב נקדימון / צילום: תמר מצפי

עו"ד שלומי וינברג, יו"ר ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין ומחבר הספר "מורה דרך לתביעות לשון הרע", מתייחס לנתון שלפיו אחרי הכל 18% מתביעות לשון הרע נדחות. לדבריו, "מדובר בנתון שהוא עדיין משמעותי".

המסקנה מנתון זה, לטענתו, היא כי "במקרים המתאימים בהחלט יש מקום לנתבע לנהל את ההגנה שלו עד למתן פסק דין, ולהוביל לדחיית התביעה. לא בכל מקרה צריך להתפשר ולא כל פרסום שנטען שהוא דיבתי הוא דיבתי".

פיצויים נמוכים

מנתוני הנהלת בית המשפט לתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 ניתן ללמוד גם על חלוקת תביעות הדיבה בין הערכאות השונות. לפי הנתונים, בתקופה זו הוגשו 1,245 תביעות, לפי החלוקה הבאה: 1,233 (99%) - רוב מוחץ - הוגשו בבית משפט השלום, שרשאי לדון בתביעות בגובה של עד 2.5 מיליון שקל; ורק 12 תביעות לשון הרע הוגשו לבית משפט המחוזי, שדן בתביעות בגובה של יותר מ-2.5 מיליון שקל. עוד עולה כי מתוך תביעות דיבה שהוגשו בתקופה המדוברת - 1,004 הוגשו בהליך רגיל ו-241 בהליך מהיר.

עו"ד וינברג אומר כי המספר הזניח של תביעות הדיבה שמוגשות לבתי המשפט המחוזיים מלמד על כך כי סכומי הפיצויים בתביעות לשון הרע בישראל עודם נמוכים. זאת, לדבריו, למרות העלייה בסכומי הפיצויים הנפסקים בשנים האחרונות, ועל אף שניתן לראות יותר פסקי דין הקובעים פיצויים של מאות אלפי שקלים.

"סכומי הפיצוי בארץ עדיין נמוכים באופן משמעותי ביחס לסכומי הפיצוי שנפסקים במדינות, כגון אנגליה וארה"ב (ואף אוסטרליה), שם נפסקים בתיקי הענק עשרות מיליוני דולרים ואף יותר", אומר עו"ד וינברג. "בישראל הסכום הגבוה ביותר שנפסק בתביעת לשון הרע עומד על מיליון שקלים בלבד. נראה כי בשלה העת לפסוק גם בישראל סכומים גבוהים יותר בתיקי הענק".

עוד כתבות

המחלף החדש בכביש החוף / הדמיה: אדר' עירית רז לוינסקי, י.ע.ל אדריכלות

מחלף חדש בכביש החוף יוצא לדרך. מי ירוויח?

המחלף, המוכר גם בשם "הרב מכר", צפוי ליצור חיבור תחבורתי חדש בין הרצליה לרמת השרון ולהפחית את עומסי התנועה באזור מחלף הסירה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט חתמה יום שלישי רצוף של ירידות; הנפט טיפס מעל 100 דולר

הדאו ג'ונס ירד בכ-0.8% ● משרד האוצר האמריקאי הודיע כי ירכוש בחזרה אג"ח בהיקף של 6 מיליארד דולר - תשואות האג"ח טיפסו לגבהים חדשים ● מחיר נפט מסוג ברנט טיפס מעל 100 דולר לראשונה מאז יולי, וגולדמן זאקס מזהיר: הנפט עלול לזנק מעל 120 דולר לחבית ● טראמפ הצהיר: "מחירי הנפט והדלק יירדו רק אחרי בחירות האמצע" ● פאלו אלטו נכנסת למועדון 100 הגדולות בוול סטריט

טיל Anthem של חברת Covenant, צילום צד בעת טיסה / צילום: Covenant

עם 250 מיליון דולר וחוזה עם הפנטגון: חברת החימושים הסודית יוצאת לאור

חברת החימושים המעופפים קובננט, שהוקמה בארה"ב ע"י היזם מייקל קאופמן, חושפת לראשונה מערכת נשק לטווח ארוך בשם Anthem, הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, מפעל חדש בדאלאס וסך גיוסים של 250 מיליון דולר ממשקיעים כמו פלנטיר, אנודריל וקלע

צחי ארצי, ראש מערך הבנייה והנדל''ן, בנק לאומי / צילום: כדיה לוי

נאוי גרופ ממנה מנכ"ל מלאומי במקום בעל השליטה דורי נאוי

צחי ארצי, בכיר בלאומי, ימונה למנכ"ל החדש; דורי נאוי יעבור לתפקיד סגן יו"ר פעיל ● רו"ח אתי בננו תמונה לסמנכ"לית הכספים, לצד שינויים נוספים בדירקטוריון ● המהלך מגיע לאחר צמיחה משמעותית בפעילות

קומפלקס Sea One. בעיגול: מנחם אורן, יו''ר ומנכ''ל אורנים על הים / צילום: מתוך מצגת החברה

"ריזורט למבוגרים" מגיע לבורסה: יגייס חוב של עד 600 מיליון שקל

יזם הנדל"ן מנחם אורן פועל לגייס חוב בבורסה עבור מתחם הדיור המוגן Sea One שעל חוף ראשון לציון ● חברת הפרויקט מגיעה להנפקה עם גירעון של 525 מיליון שקל בהון החוזר ● דיירים במתחם ישלמו פיקדון של מיליוני שקלים לצד דמי אחזקה

אייפון 17 / צילום: יח''צ

לאחר השקת אייפון 18: האם מחיר הדגם הקודם צונח, ומה התזמון המשתלם לרכישה?

אפל השיקה אמש את סדרת האייפונים החדשה שלה ● מה באמת קורה בעת הגעתו של דור חדש למדפים - האם מחירו של הדור הקודם אכן צונח, באיזו מהירות נוהרים הרוכשים לדגם החדש, ומתי הכי משתלם לפתוח את הארנק? ● קבוצת זאפ ניתחה עבור גלובס את הנתונים משלושת אירועי ההשקה האחרונים

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי / צילום: ap, Evan Vucci

סעודיה הזהירה את איראן והופתעה מהתשובה: לא שולטים בהם

פקיסטן העבירה לאיראן אזהרה מסעודיה לרסן את תקיפות החות'ים בממלכה ● 8 מטוסי קרב אמריקניים נפגעו במטח טילים איראני על ירדן ● טראמפ מרבה לומר בשיחות כי הוא רוצה פתרון מהיר מול המלחמה עם איראן, אך גם תומך בהמשך המצור הכלכלי הימי ● ההגנה האזרחית הסעודית: התרעות חירום הופעלו באזורים ח'מיס מושייט ובאהבא במדינה ● עדכונים שוטפים

יצחק בונן / צילום: צילום עצמי

מגיל 13 עבד והכניס משכורת לכספת. היום מעל חצי מהתיק שלו ב-S&P 500

יצחק בונן עובד מגיל צעיר מאוד, ואת הכסף מניקיון צימרים החל אחרי הצבא להשקיע במניות ומדדים ● עם מה שלמד בשוק ההון, הוא כבר מזהה בעצמו הזדמנויות באירועים גיאופוליטיים ● התיק שלו ברווח של כ–80 אלף שקל, אבל הוא "מזיז סכומים כל הזמן"

תל אביב / צילום: Shutterstock

הבנייה של אחד המגדלים הגבוהים בישראל נתקעה. זו הסיבה

רשימת בקשות לטיהור הקרקע שעליה עמד מפעל תע"ש בכניסה לת"א נשלחה מהמשרד להגנת הסביבה ב–2017 - אבל העבודות טרם הושלמו ● העירייה אישרה את הקמת מגדל המשרדים שיהיה מהגבוהים בישראל, כמעט עשור לאחר שהמגרש נמכר ליזמים, אך הבנייה עוד רחוקה

עוז ברלוביץ, ליהי טולדנו ואבי נקש / צילום: גיא בר-און דוברות ארקיע

לראשונה בישראל: טיסות ישירות לפיליפינים. כמה זה יעלה?

ארקיע תשיק בינואר קו ישיר לפיליפינים ותהיה לחברת התעופה הישראלית הראשונה שתטוס ישירות למדינת האיים ● וגם: חברת קרוז תור משיקה הפלגות נהר קצרות עם הופעות של אמנים ישראלים, ומצפה להגדיל את פעילותה בכ-15% בשנה הקרובה ● אירועים ומינויים

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

האם אלטשולר שחם לקראת מכירה? התגובה הרשמית של החברה

על רקע דיונים על מכירת השליטה באלטשולר שחם, מניית בית ההשקעות זינקה בקרוב ל-15% ● המייסדים גילעד אלטשולר וקלמן שחם מחזיקים ב-55% מהחברה, לאחר שנים של יציאת כספים מאסיבית וצלילה של יותר מ-60% במניה מאז השיא ב-2021 ● מטעם החברה נמסר: "בוחנים מעת לעת הצעות והזדמנויות שמגיעות אליהם ביחס לאחזקותיהם"

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, וראש ממשלת פקיסטן שהבז שריף לאחר החתימה על הסכם ההגנה בספטמבר / צילום: ap

השפעות המצור החות'י: יצוא הנפט של סעודיה בשפל של עשור

ערב הסעודית קיוותה שברית הגנה חדשה עם טורקיה ופקיסטן תסייע לה להתמודד עם האיום החות'י ● בשטח, הלחץ בבאב אל־מנדב ממשיך, מסלול הסחר לאסיה מתארך, ומנהיגת העולם הסוני לא מצליחה לאושש את קצב ייצוא הנפט שלה

סניף קרפור סיטי בדיזנגוף, תל אביב / צילום: בר לביא

קרפור מתקרבת לבורסה: הגישה תשקיף לקראת הנפקה

אלקטרה מוצרי צריכה הגישה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף ראשונה לקראת הנפקה אפשרית של רשת קרפור בבורסה בת"א ● ככל שתצא לפועל, ההנפקה צפויה אחרי החגים, כנראה במהלך נובמבר ● לאחרונה נחשף בגלובס כי קרפור החליטה לא להמשיך לחצי שנה נוספת את מהלך "הסל של ישראל"

אייפון / צילום: Shutterstock

המוצר שאפל עשויה להשיק היום לראשונה אי פעם

לקראת האירוע השנתי של אפל שייערך הערב, כלי התקשורת הבינלאומיים והאנליסטים הבכירים מציפים את הרשת בהערכות, הדלפות ודיווחים ● איך ייראו השדרוגים של אייפון 18, שצפוי לכלול שלושה מכשירים? צללנו לדיווחים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יציבות בתל אביב; מניות הבנקים והביטוח מטפסות

מדד ת"א 35 ללא שינוי ● וול סטריט חתמה שלושה ימים רצופים של ירידות; מחיר הנפט טיפס מעל 100 דולר לחבית, תשואת האג"ח לעשור טיפסה לשיא חדש ● היום בגזרת המאקרו: הריבית באירופה צפויה לעלות, ובארה"ב יפורסם מדד המחירים ליצרן ● ענקית הענן אורקל תפרסם דוחות ● וגם: הסיכונים נערמים, אך בוול סטריט מעלים את ההימור על ה-S&P 500

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

הסטארט-אפ החדש של קשת טעמים: קופונים דיגיטליים לעסקים קטנים

הקמעונאית משיקה את Chipper, פלטפורמה לניהול קופונים דיגיטליים מבוססי דאטה ● המיזם יאפשר לעסקים לשלם רק על מימוש בפועל וירחיב את פעילות הרשת מעבר לקמעונאות המזון

יהודה אליהו / צילום: תמונה פרטית

אוברולינג לשר: נתניהו הודיע - מנכ״ל רמ״י לא יפוטר

היחסים בין שר הבינוי והשיכון חיים כץ לבין מ"מ מנהל רמ"י יהודה אליהו עכורים מזה תקופה, אולם השר הצדיק את הפיטורים בעיקר בתלונות שהגיעו אליו מצד ועד עובדי רמ"י - ובהן גם תלונה על ביטול אירוע עובדים עקב שירת נשים ● מטעם הליכוד נמסר: ראש הממשלה נתניהו אישר את מינויו של יהודה אליהו, והוא לא יפוטר ● כץ: מכלול הדברים ייבחן במסגרת השימוע, שייערך בלב פתוח ובנפש חפצה ובהתאם לכללי המינהל התקין

אייפון מתקפל

אפל חשפה אייפון מתקפל: מסך בגודל שמזכיר אייפד, במכשיר שנכנס לכיס

אפל קיימה הערב את אירוע ההשקה השנתי שלה, ובמוקד השיקה את ה-iPhone Duo, הסמארטפון המתקפל הראשון שלה, לצד דגמי הפרו החדשים • כמה עולים המכשירים החדשים ומה עוד השיקה אפל הערב?

נת''צ בת''א / צילום: טלי בוגדנובסקי

הסכום שהכניסה עיריית ת"א מחניה ונת"צ והנתון שמטיל ספק במודל הקנסות

לפי נתוני התנועה לחופש המידע, העירייה הכניסה כ־573 מיליון שקל מדוחות חניה ונת"צ בשנתיים וחצי האחרונות ● עם זאת, ההכנסות מדוחות בירידה וב־2024 היוו פחות מ־3% מכלל הכנסות העירייה ● מ־2020, כ־120 אלף נהגים קיבלו יותר מ־10 דוחות: "האכיפה לא אפקטיבית"

תמיר כהן וצחי אבו / צילום: סיון פרג', יונתן בלום

הקופון של תמיר כהן: יקבל 6 מיליון שקל על תיווך בעסקת הנדל"ן של צחי אבו

אבו בדרך לרכוש 25% ממניות חברת הנדל"ן ווי–בוקס יחד עם כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, לפי שווי של 300 מיליון שקל לחברה ● כהן יקבל מימון לרכישה ודמי ייעוץ בסכום כולל של 16 מיליון שקל ● בעתיד, צפוי אבו לפעול כדי לבסס את שליטתו בחברה