גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

משתלם לתבוע? שני שליש מתביעות לשון הרע מתקבלות או מסתיימות בפשרה; הפיצוי הממוצע: עשרות אלפי שקלים

לפי הנהלת בתי המשפט, ברוב תביעות לשון הרע מקבל התובע פיצוי: 48% מהתביעות שהדיון בהן הסתיים בשנה החולפת התקבלו באופן מלא או חלקי, ו-18% הסתיימו בפשרה ● מומחי משפט: "בעידן של רשתות החברתיות, המגמה בבתי המשפט היא חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם"

בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי
בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע / צילום: תמר מצפי

הדיונים הסוערים והיצריים שמתנהלים ברשתות החברתיות בשנים האחרונות הביאו לגידול בכמות תביעות לשון הרע (תביעות דיבה) שמוגשות לבתי המשפט. זאת, על-ידי אנשים שנפגעו מפרסומים פוגעניים, לשיטתם. בין היתר, ולאחרונה ביתר שאת, מדובר בעיתונאים. בחודשים האחרונים הגישו כמה עיתונאים בולטים תביעות לשון הרע נגד צייצנים בטוויטר שהשמיצו אותם.

כך, למשל, הפרשן הפוליטי של חדשות ערוץ 12, עמית סגל, הגיש כבר ארבע תביעות לשון הרע נגד צייצנים, שלשיטתו הוציאו את דיבתו רעה. אחת מהתביעות הגיש סגל נגד עומר נחמני, דוברו של ח"כ יאיר גולן (מרצ). העיתונאית חן ליברמן מערוץ 13 הגישה לאחרונה תביעת דיבה נגד גולשים שהשמיצו אותה קשות לכאורה, וכך עשו גם גיא פלג מערוץ 12 וברוך קרא מערוץ 13. גילוי נאות - הח"מ הגיש תביעת לשון הרע נגד סגן עורך גלובס לשעבר, אלי ציפורי.

בנוסף, בשנה החולפת הרחיב בית המשפט העליון את החבות בגין הפצת לשון הרע. השופטים קבעו כי שיתוף תוכן פוגעני (עוולתי) בפייסבוק מהווה בסיס לתביעת לשון הרע, וזאת בשונה מלחיצה על "לייק" (חיבוב).

מנהל בתי המשפט יגאל מרזל. 18% מתביעות לשון הרע נדחו / צילום: כדיה לוי

נתונים שהגיעו לידי גלובס לגבי התוצאות של תביעות לשון הרע שהתנהלו בארץ בשנה החולפת הם מפתיעים למדי. על-פי נתוני הנהלת בתי המשפט, בהנהלת השופט יגאל מרזל, רוב תביעות לשון הרע - כשני שלישים - מתקבלות על-ידי בתי המשפט בשלמותן או בחלקן או שהן מסתיימות בפשרה. רק מעטות (כחמישית) מהן נדחות לחלוטין.

מנתוני הנהלת בתי המשפט עולה, כי בין החודשים ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 הסתיים הדיון ב-1,329 תיקי לשון הרע בבתי המשפט השונים ברחבי הארץ. 48% (641) מתוך תביעות אלו התקבלו או שהתקבלו חלקית; ו־18% (237) מהתביעות נסגרו בפשרה. המשמעות של השגת פשרה היא שברוב המקרים הנתבע משלם חלק מהסכום הנתבע לתובע, ובית המשפט מאשר את הפשרה, אך לא צריך לפסוק בעצמו מה יהיה גובה הפיצוי. פשרה מסוג אחר יכולה להיות סילוק התביעה או סיומה בהתנצלות, וכיוצא באלה.

עוד עולה מהנתונים שבתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 נדחו 18% (234) מתביעות לשון הרע; 15% (196) מתביעות לשון הרע נמחקו (המשמעות היא שניתן להגיש את התביעה מחדש); 0.4% (5) נסגרו מסיבות טכניות; וכאחוז (16) מהתביעות נמצאות בעיכוב הליכים.

עו"ד שלומי וינברג. בשלה העת לפסוק פיצויים גבוהים בישראל / צילום: כדיה לוי

יש לציין כי הנתונים של הנהלת בתי המשפט לא מגלים מה היה סכום התביעות הכולל או הממוצע, וכן מה היקף הסכומים שנפסקו בפועל לטובת התובעים. אולם לדברי המומחים, ההערכה היא שהפיצוי הממוצע של פסק דין שהתקבל בתביעת לשון הרע עומד על עשרות אלפי שקלים בלבד.

תביעות מבוססות

עו"ד ד"ר ישגב נקדימון, בעל משרד עורכי דין המתמחה בין היתר בלשון הרע והיועץ המשפטי של חדשות 12, אומר לגלובס כי "הנתונים מלמדים על כך שמרבית (כ-66%) תביעות לשון הרע שהוגשו בשנה שנבדקה התקבלו במלואן או בחלקן, או הסתיימו בפשרה. המשמעות היא שברוב המקרים התובע זכה לקבל דבר מה מהנתבע".

עו"ד נקדימון מדגיש את הנתון, שלפיו מספר תביעות לשון הרע שהתקבלו או הסתיימו בפשרה (878) הינו כפול ממספר התביעות שנדחו או נמחקו (435). לדבריו, "המשמעות של הנתונים היא שבעידן של פרסומים רבים ברשתות החברתיות אנחנו רואים שבתי המשפט נמצאים במגמה של חיזוק ההגנה על שמו הטוב של אדם מפני פרסומים פוגעניים".

עו"ד נקדימון מציין כי "השיעור הגבוה יחסית של תביעות שהתקבלו עשוי להעיד כי אנשים אינם ממהרים להגיש לבתי המשפט תביעות שאינן מבוססות. מרבית התביעות שהוגשו בסופו של דבר אכן נבעו מלשון הרע בלתי מוצדקת שפורסמה על התובעים".

תביעות השתקה

דבריו של עו"ד נקדימון באים על רקע תופעה של פסקי דין המתייחסים לתביעות לשון הרע, הנחשבות ל"תביעות השתקה" - תביעות דיבה של בעלי כיס עמוק שאין להן בסיס, ונועדו רק כדי להרתיע ממתיחת ביקורת עליהם.

כך, לדוגמה, כתבה השנה השופטת רחל ערקובי כאשר דחתה את תביעת חברת "אורבן נדל"ן" נגד העיתונאית שרון שפורר מאתר האינטרנט "המקום הכי חם בגיהנום". השופטת ערקובי ציינה בהחלטתה כי "לא ניתן להתעלם מן הרושם שתביעתה של חברת 'אורבן נדל"ן' נעשתה משום רצונה להשתיק את העיתונאית שרון שפורר מלפרסם".

ד"ר נקדימון מעיר כי "כיועץ משפטי של כלי תקשורת היה מעניין אותי לדעת כמה מתוך התביעות שנבדקו הוגשו נגד כלי תקשורת ועיתונאים, אשר זוכים בצדק להגנות ספציפיות מכוח הדין, לנוכח תפקידם העיתונאי. כימות של מספר התביעות הללו שהתקבלו ומספרן של אלה שנדחו, היה יכול ללמד על מידת ההגנה של בתי המשפט על חופש הביטוי העיתונאי הלכה למעשה (גלובס מנסה להשיג את הנתונים הללו ויפרסם אותם בעתיד - א.ג.)".

ישגב נקדימון / צילום: תמר מצפי

עו"ד שלומי וינברג, יו"ר ועדת לשון הרע בלשכת עורכי הדין ומחבר הספר "מורה דרך לתביעות לשון הרע", מתייחס לנתון שלפיו אחרי הכל 18% מתביעות לשון הרע נדחות. לדבריו, "מדובר בנתון שהוא עדיין משמעותי".

המסקנה מנתון זה, לטענתו, היא כי "במקרים המתאימים בהחלט יש מקום לנתבע לנהל את ההגנה שלו עד למתן פסק דין, ולהוביל לדחיית התביעה. לא בכל מקרה צריך להתפשר ולא כל פרסום שנטען שהוא דיבתי הוא דיבתי".

פיצויים נמוכים

מנתוני הנהלת בית המשפט לתקופה שבין ספטמבר 2019 לספטמבר 2020 ניתן ללמוד גם על חלוקת תביעות הדיבה בין הערכאות השונות. לפי הנתונים, בתקופה זו הוגשו 1,245 תביעות, לפי החלוקה הבאה: 1,233 (99%) - רוב מוחץ - הוגשו בבית משפט השלום, שרשאי לדון בתביעות בגובה של עד 2.5 מיליון שקל; ורק 12 תביעות לשון הרע הוגשו לבית משפט המחוזי, שדן בתביעות בגובה של יותר מ-2.5 מיליון שקל. עוד עולה כי מתוך תביעות דיבה שהוגשו בתקופה המדוברת - 1,004 הוגשו בהליך רגיל ו-241 בהליך מהיר.

עו"ד וינברג אומר כי המספר הזניח של תביעות הדיבה שמוגשות לבתי המשפט המחוזיים מלמד על כך כי סכומי הפיצויים בתביעות לשון הרע בישראל עודם נמוכים. זאת, לדבריו, למרות העלייה בסכומי הפיצויים הנפסקים בשנים האחרונות, ועל אף שניתן לראות יותר פסקי דין הקובעים פיצויים של מאות אלפי שקלים.

"סכומי הפיצוי בארץ עדיין נמוכים באופן משמעותי ביחס לסכומי הפיצוי שנפסקים במדינות, כגון אנגליה וארה"ב (ואף אוסטרליה), שם נפסקים בתיקי הענק עשרות מיליוני דולרים ואף יותר", אומר עו"ד וינברג. "בישראל הסכום הגבוה ביותר שנפסק בתביעת לשון הרע עומד על מיליון שקלים בלבד. נראה כי בשלה העת לפסוק גם בישראל סכומים גבוהים יותר בתיקי הענק".

עוד כתבות

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

פשרה בייצוגית: שליחי וולט לא יוכרו כעובדי החברה - אך יפוצו ב-34 מיליון שקל

בתום למעלה מ-26 ישיבות גישור, לביה"ד הארצי לעבודה הוגש הסכם פשרה בין וולט לבין השליחים שלה במסגרת תביעה ייצוגית, במסגרתה דרשו השליחים להכיר בהם כעובדי החברה ● במסגרת הסכם הפשרה הצדדים אינם מודים בטענות, אולם הוסכם כי וולט תעניק לכל אחד מחברי הקבוצה תשלום חד-פעמי בסך כולל של כ-34 מיליון שקל

כיפת ברזל בפעולה מבצעית / צילום: משרד הביטחון

דיווח: עסקת הענק לייצור כיפת ברזל במפעל פולקסווגן בגרמניה תצא לדרך

בחודשים האחרונים התנהל משא ומתן חשאי שבו חברת רפאל הגישה הצעה כתובה, לפי הדיווחים, לרכש של פעילות מפעל פולקסווגן באוסנבריק, למטרות ייצור רכיבים למערכת "כיפת ברזל" ● אם ימומש, מדובר יהיה בצעד תקדימי שבו תעשיית הביטחון הישראלית נכנסת ללב התעשייה הגרמנית, וצפויה להציל אלפי עובדים מפיטורים קרבים

הבניין ברחוב בן יהודה 220 בתל אביב

3.3 מיליון שקל בת"א: רשות המסים בוחנת עסקאות כאלה

מדובר בדירת שני חדרים, בשטח 52 מ"ר, בקומה השישית של בניין ברחוב בן יהודה 220 בתל אביב, ללא מרפסת וללא חניה ● הדירה מיועדת להשכרה לתקופות קצרות ולתיירים: "פוטנציאל תשואה של 5.5%"

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מי מקשיב לכם? 350 אלף מכוניות בישראל משדרות לשרתים מעבר לים

מספר כלי הרכב החכמים ומקושרי הרשת מתוצרת סין שנעים כיום בישראל עשוי להגיע בשנה הבאה לחצי מיליון ● אבל למרות הפוטנציאל לסיכון הביטחון הלאומי, הנובע מהעברת מידע לשרתים בחו"ל, התקנות שפרסם משרד התחבורה נמנעות מלתת הנחיות מחייבות

הנתון הגורלי בארה"ב, ומה צפוי היום במניות הדואליות

נתוני האינפלציה בארה"ב יכריעו את הכיוון בהחלטת הריבית של הפד בשבוע הבא ● מחירי הנפט מטפסים, תשואות האג"ח מוסיפות להיות גבוהות - והעימות בין ארה"ב לאיראן מסלים ● טראמפ מאיים על הפד לראשונה מאז מינויו של קווין וורש ● הריבית באירופה צפויה לעלות, בשווקים מתמחרים העלאה גם ביפן בשבוע הבא ● וגם: הבורסה שקיבלה שדרוג ומסתמנת כהזדמנות ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

מימין: אמיר נרדימון, שלומי בן חיים ואורן הולצמן / צילום: לינקדאין, באדיבות ג'יי פרוג, באדיבות איל מקיאז'

למרות הנסיגה מהשיא: האנליסטים בוול סטריט שוריים על ג'יי פרוג בזכות מהפכת ה-AI

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • ג'יי פרוג נחלשה מעט לאחר שכבשה שיא כל הזמנים, אך זוכה להמלצות "קנייה" והעלאות מחיר יעד ● אודיטי טק תפרסם השבוע דוחות הרבעון השני, כשברקע תחזיות לירידה בהכנסות והמתנה זהירה מצד האנליסטים ● טבילת אש תנודתית לגיקס אינטרנט בנאסד"ק: המניה זינקה ב-40% וצנחה תוך ימים

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

קבלת פנים חמה לאקסטנד: "יש לנו את הניסיון הכי עשיר ומגוון במבצעים וקרב אמיתי"

מניית חברת הרובוטיקה הישראלית זינקה ביום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק ב־25%, לאחר שהגיעה אליה בשווי של 1.5 מיליארד דולר ● אביב שפירא, המנכ"ל: "שואפים להיות האנדרואיד של עולם הרובוטיקה. אנחנו לא מתמקדים ברובוט או ברחפן, אלא בתוכנה ובמערכת ההפעלה"

ICAUR V27 / צילום: יח''צ

צ'רי מעמיקה את אחיזתה בשוק הישראלי - זה המותג החדש שייכנס לארץ

קבוצת סמלת בבעלות משפחת לוי תשווק בישראל את המותג הרביעי של הקבוצה הסינית, ICAUR, שמתמחה ברכבי פרימיום לשטח ● קבוצת צ'רי היא כיום יצרנית הרכב הסינית המובילה בישראל

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון מהמר על עצמו ב-200 מיליון שקל. האם הוא ישלוף שפן מהכובע?

שנים לא פשוטות עוברות על בעלי יבואנית הרכב, שבעבר מכרה כרבע מהמכוניות בכבישי ישראל ולאחרונה הידרדרה לנתח של 3% מהשוק, לצד הפסדים כבדים במיזמי טכנולוגיה ● לאחרונה רכש אגמון 10% ממניות דלק רכב מידי משקיעים מוסדיים, ובשוק מנסים להבין מי ביניהם טועה בהערכת שווי החברה

יואב חשין בכנס החברות המשפחתיות / צילום: שלומי יוסף

“לא הייתה ברירה אלא לסיים בהצטיינות יתרה”: יואל חשין על המורשת המשפחתית והשם המחייב

בכנס החברות המשפחתיות של גלובס שוחח יואל חשין, יו”ר ומייסד קרן ההון סיכון 2B.VC, עם מו”ל גלובס אלונה בר און על משקלו של שם המשפחה, הבחירה שלא לעסוק במשפטים למרות השושלת המשפחתית, האובדן ששינה את מסלול חייו והחיפוש אחר המקום שבו עסקים, פילנתרופיה ומשמעות מתחברים

עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווחים ערביים: פצועים פלסטינים בתקיפות צה"ל במרכז רצועת עזה ובצפונה

משרד הבריאות הפלסטיני: עמר טובאסי, בן 20, נהרג מירי של מתנחלים בכפר חג'ה שבאזור ליליה ● בלבנון טוענים: צה"ל תקף רכב בנבטייה, אדם אחד נהרג ושניים נוספים נפצעו ● מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן: איראן תכריז בימים הקרובים על אזור ימי מוגבל במפרץ ● עדכונים שוטפים

עומס בנתב''ג באוגוסט האחרון / צילום: פולי טובמן

יותר מבאוגוסט 2023: כ-1.4 מיליון ישראלים יצאו החודש מהארץ

מספר הישראלים שיצאו מהארץ באוגוסט 2026 עקף את הנתון שנרשם באוגוסט שלפני המלחמה, ומתחילת השנה נרשמו יותר מ-6 מיליון יציאות מהארץ ● מנגד, התיירות הנכנסת עדיין רחוקה מהתאוששות, ומספר המבקרים בישראל נמוך משמעותית לעומת התקופה שלפני המלחמה

ד''ר ענת כהן דייג, מנכ''לית הקרן וסמואל מועד, יו''ר הקרן / צילום: יוסי צבקר, יח''צ

מיזם חדש יגייס חצי מיליארד דולר לפיתוח תרופות ומכשור רפואי בישראל

סמואל מועד, לשעבר בכיר ב־BMS, וד"ר ענת כהן דייג מקומפיוג'ן יובילו את INBI ● המיזם יגייס 500 מיליון דולר כדי לחבר בין האקדמיה לתעשייה ולמסחר פיתוחים מכל האוניברסיטאות בישראל

אמיר ברעם, ערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

מתי יהיה הסבב הבא מול איראן? זה מה שחושב מנכ"ל משרד הביטחון

מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם חשף בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל"ן מה הוביל אותו לקבוע קוד אתי לתעשיות הביטחוניות מול לקוחות מחו"ל ● לדבריו, לצד התחרות, היצוא הביטחוני מאפשר לישראל להעמיק שיתופי פעולה אסטרטגיים, כפי שממחישה עסקת הענק עם יוון, ואפילו להתמודד עם מגבלות התקציב של צה"ל • על המערכה מול איראן: "ישראל מנצחת. היא אולי עוד לא ניצחה, אבל היא מנצחת"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

אפקט ימי שישי בבורסה: זינוק בסחר הזרים ושיפור בנזילות

מחקר חדש של רשות ניירות ערך מציג את הצלחת רפורמת ימי המסחר בבורסה בתל אביב (שני-שישי): מחזור המסחר ביום שישי הוכפל בהשוואה לימי ראשון בעבר, וחלקם של המשקיעים הזרים זינק פי 2.5 ל-38.2% מהמחזור ● למרות שעות המסחר המקוצרות בשישי, הנזילות השתפרה ומרווחי הציטוט הצטמצמו

נופשים בכנרת / צילום: טלי בר-איגוד ערים כינרת

קטלנית ב-97% מהמקרים: כל מה שכדאי לדעת על האמבה בכנרת

ילד בן 9 אושפז במצב קשה ברמב"ם לאחר שנדבק ככל הנראה באמבה הנדירה אוכלת המוח בעקבות רחצה בכנרת ● הסיכון מוגדר כנדיר מאוד, ואין המלצה להימנע מרחצה בכנרת, אך יש כמה פעולות שמומלץ לנקוט ● גלובס עושה סדר

מארק אנדריסן, מבעלי קרן ההון סיכון אנדריסן-הורוביץ, ומאחוריו: מייסד גרנולייט אסף עזרא ומייסד Walnut יואב וילנר / צילום: רויטרס-Beck Diefenbach,  יח''צ, איל יצהר

הקרן הבינלאומית שגייסה כוכבים ישראלים כדי למצוא סטארט־אפים מבטיחים

אנדריסן הורוביץ, מקרנות ההון סיכון הגדולות בארה"ב שמאחורי אינסטגרם וספייס X, הרחיבה את פעילותה בישראל וגייסה דמויות בולטות בתחום ● מייסד גרנוליט אסף עזרא גויס כשותף ● בנוסף, רשת הסקאטורים המקומית הוכפלה ולשורותיה הצטרף גם מייסד Walnut יואב וילנר

מגמות, השקעות והזדמנויות: ועידת ישראל לנדל"ן יוצאת לדרך

מקבלי החלטות, יזמים ומשקיעים יפגשו על במה אחת באירוע השנתי של גלובס ובנק לאומי ● הוועידה תעניק מבט עומק לצד העסקי של הענף, ויוצגו בה ניתוחים שגובשו במיוחד עבורה ● וגם: סדנאות מיוחדת על השקעות נדל"ן לצעירים ואיך נכון לבצע בדיקת נאותות

פרויקט duo של אפריקה מגורים בתל אביב / הדמיה: 3d Vision

הבנקים אופטימיים לגבי הענף. האם זה הזמן להשקיע במדדי הנדל"ן?

מדד ת"א־בנייה איבד 15% מתחילת השנה, בעוד ת"א־35 זינק ב־22% ● שלוש הורדות ריבית כבר מאחורינו, ושתיים נוספות צפויות בשנה הקרובה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות מסביר למה התמחור הנוכחי נוח, ומה ההבדל המהותי בין שלושת מדדי הנדל"ן בבורסה

גיל גירון, מנכ''ל קבוצת אשטרום, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת אשטרום גיל גירון: "את המטרו חייבות להוביל חברות ישראליות"

"המטרו חייב להיות מעל לפוליטיקה": בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל"ן, מנכ"ל אשטרום קרא להבטיח את הובלת הפרויקט בידי חברות ישראליות ולהימנע מתלות בגורמים זרים ● עוד הוא דיבר על החשיבות של עידוד תחום המגורים להשכרה וההיערכות לזינוק הצפוי בביקוש למגורים