גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלונטר של ביתן הולך ומסתבך: "הלוואות סודיות" מ-2017 חושפות את עומק הבור

לגלובס נודע כי הלוואות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים מאנשי עסקים פרטיים מוכיחות כי ההסתבכות התזרימית ביינות ביתן החלה כבר לפני שלוש שנים ● שלמה רודב, היו"ר שמינו הבנקים, מתייחס לכספים כהלוואת בעלים, שכן נחום ביתן הזרים חלק מהם לחברה באמצעות חברה בבעלותו

סניף יינות ביתן. בעיגול: נחום ביתן / צילום: שוקה כהן, רמי זרנגר
סניף יינות ביתן. בעיגול: נחום ביתן / צילום: שוקה כהן, רמי זרנגר

נחום ביתן ניסה לשמור על חברת יינות ביתן שבבעלותו בכל מחיר. כעת הניסיון של היו"ר שלמה רודב לעשות סדר בחברה חושף כי ביתן הזרים אליה באופן אישי כספים באמצעות שורה של הלוואות, כדי להוכיח לשוק את יציבותו הפיננסית שהייתה רעועה כבר ב-2017. תביעה בין הצדדים מעלה טענות על כך שביתן מסר תשובות סותרות לצדדים השונים, והיא גם מבהירה עד כמה עמוק הסכסוך הפנימי בינו לבין השותפים שנכפו עליו.

לגלובס נודע כי ב-2017 נטל נחום ביתן הלוואות ממספר אנשי עסקים פרטיים מדרום הארץ המקורבים, בהיקף של לפחות 70 מיליון שקל. אחת מהן היא זו שעלתה במסגרת תביעה שהגיש אחד המלווים - חברת לב ברון קומודיטיס - לבית המשפט המחוזי בתל אביב בגין הלוואה של 35 מיליון שקל. אבל היא אינה היחידה. עתה מתברר כי ביתן קיבל הלוואות לחברות פרטיות שבבעלותו מאנשי עסקים פרטיים נוספים בהיקף של עוד עשרות מיליון שקלים.

עוד מתברר כי חלק מההלוואות הללו לא הועברו ישירות לקבוצת יינות ביתן, אלא לידי ביתן עצמו באמצעות חברות נוספות, ורק אז הוזרמו לחברה. ההעברות הללו איפשרו לביתן להרגיע את הגופים הפיננסיים ואת השוק, כשהוא מוכיח כי יש לו הון עצמי שאיפשר העברה של עשרות מיליון שקלים לחברה. ואולם עתה מסתמן כי האיתנות שביקש להציג ביתן לפני כשלוש שנים עשויה לסבך אותו כעת.

בסביבת ביתן מאשרים את ההלוואה שהוכחשה

שמועות בנוגע להלוואות הללו החלו להסתובב בשוק כבר לפני שלוש שנים, אלא שביתן הכחיש אותן. ב-24 בדצמבר 2017 פנה גלובס לחברה בבקשה לתגובה בשאלה הבאה: האם נחום או יוסי ביתן או אחת החברות שהוא מחזיק בהן באופן מלא או חלקי, לקחו הלוואה בסכום של כ-35 מיליון שקל מאנשים עסקים פרטיים באשקלון? התגובה הרשמית הייתה: לא היה ולא נברא, אין הלוואה כזו.

עתה מתברר, כי ההלוואה הנוספת שלקח ביתן ב-2017 באותה תקופה בדיוק בהיקף של 35 מיליון שקל הוחזרה בשנה שלאחר מכן, 2018, לאותו איש עסקים מאשקלון. בסביבת ביתן אישרו עתה את המידע הזה.

בעקבות הפרסום מסר נחום ביתן כי הדברים המובאים בכתבה מוכחשים על-ידנו. לא נלקחו שתי הלוואות בסך 35 מיליון שקל. נלקחה הלוואה אחת אל מול בני ברון".

סוגיית ההלוואות הללו צפה כעת מחדש כאמור בעקבות תביעה שהגישה חברת לב ברון, על-ידי עורכי הדין גלעד ברגמן תומר שני ואלעד דנוך, נגד יינות ביתן ונחום ביתן. מדובר בהלוואה לתקופה של שלוש שנים, בריבית שנתית של 4% אשר על יינות ביתן לשלם בד בבד עם פירעון קרן ההלוואה. עוד נטען, כי הסכומים הועברו מלב ברון לחשבונה של יינות ביתן בשלוש פעימות במהלך אוקטובר 2017. לפיכך, המועד האחרון לפירעון מלוא סכומי ההלוואה חלף ב-11 באוקטובר 2020.

אלא שמה שהיה נכון מבחינת ביתן ב-2017 ואיפשר לו להראות לבנקים כי הוא מזרים כספים מטעמו לחברה, עשוי להתהפך עליו כעת. לב ברון, המלווה, היא חברה פרטית העוסקת ביבוא מלט וחומרי גלם לבנייה ונמצאת בבעלות בנימין ברון. בין ביתן לבין ברון שררו עד לאחרונה יחסי אמון וחברות. הם החזיקו בעבר בעסקים משותפים, והם בעלים משותפים של נכס נדל"ן באשקלון גם היום.

מכתב התביעה עולה כי לצורך הבטחת החזר ההלוואה, במועדה, העמידה יינות ביתן, אשר באותה העת נשלטה באופן בלעדי על-ידי ביתן, שטר חוב, אשר ביתן ערב לו בערבות אוואל באופן אישי. ערבות אוואל היא ערבות שטרית, שניתנת למימוש ישירות בהוצאה לפועל, ללא צורך בהליך משפטי קודם.

בתביעה נטען כי הנתבעים הפרו את התחייבותם כלפי לב ברון, ולא פרעו את חובם במועד. כעת מסתבר שלאחרונה, כך לפי התביעה, הודיעה יינות ביתן ללב ברון כי היא לא מכירה בחובתה לפרוע את ההלוואה ללב ברון, וזאת בטענת לפיה לא מדובר בהלוואה שהעמידה לה לב ברון, כביכול, אלא ב"בהלוואת בעלים" נחותה שהעמיד ליינות ביתן נחום ביתן, ללא מועד פירעון, ושנדחית מפני כל חוב אחר, שכן "כך היא נרשמה בספריה של יינות ביתן".

בתביעה נטען כי גם ביתן עצמו מאשר כי חתם על ההסכמים ונטל את ההלוואה בשם ועבור יינות ביתן. "גם אם מטעמים שונים השמורים עמו, ביתן לא דאג לרשום בספרי החברה את ההלוואה כראוי, הרי שמדובר ברישום ובעניין פנימי שעל יינות ביתן לברר מול ביתן עצמו", נטען בתביעה. "העובדות הן, שיינות ביתן ומר ביתן הפרו ומפרים את הסכמי ההלוואה ושטר החוב עליהם חתמו, ואין להם שום טענת הגנה שיכולה להצדיק את דחיית התביעה, או למנוע את פירעון החוב לאלתר", טוענת עתה לב ברון.

שלמה רודב / צלם: תמר מצפי

התביעה מאששת את החששות שהיו בשוק 

העובדה שביתן הזרים את ההלוואה לחברה באמצעות חברה בבעלותו אליה הועבר הכסף, ככל הנראה מאפשרת עתה לשלמה רודב, היו"ר שמינו הבנקים למורת רוחו של ביתן, להתייחס לכספים הללו כהלוואה אישית של ביתן, וזאת על אף שמדובר בכספים אשר הוזרמו לתוך החברה.

לצד זאת, התביעה מאששת את הסכסוך העסקי שהסעיר בזמנו את ענף המזון, במסגרתו חברת המזון נטו, שבשליטת דודי עזרא, הפסיקה לספק סחורה לקבוצת יינות ביתן בשל חשש לאיתנותה הפיננסית. הדרמה הזו פרצה בזמן שנחום ביתן שהה בחופשה בספינה במיאמי, ולאורך השנים בכל התבטאות פומבית שלו טען ביתן כי מדובר במאבקי אגו. אלא שהתביעה הזו שופכת אור חדש על ההתנהלות ההיא: בתביעה נטען כי ב-2017 נקלעה יינות ביתן למצוקה תזרימית קשה. על הרקע הזה, ועל רקע יחסי החברות הקרובים בין השניים, פנה ביתן לברון בערב חג הסוכות וביקש ממנו כי ילווה ליינות ביתן מיליוני שקלים על-מנת שישמשו לתשלום משכורות לעובדים לפני החג, ולתשלום לספקים.

ביתן ביקש, כך לפי התביעה, כי מתן ההלוואה ומקור הכספים יישמרו בסוד, "על-מנת שלא להחמיר את השמועות שנפוצו אודות מצבה התזרימי של יינות ביתן", והתחייב כי יעשה כל מאמץ להשיב את ההלוואה תוך שבועות ספורים.

החשאיות שעלולה להתנקם בביתן 

כדי לשמור בסוד את הדברים, ההעברה לא בוצעה מהחשבון של לב ברון לזה של יינות ביתן, אלא במסלול עוקף: לב ברון העבירה את הכסף מחשבונה לחברה בבעלות אחיו של ברון, ומשם לחברה פרטית שבבעלות ביתן - "ביתן נכסים", אשר העבירה באותו יום את הכספים לחשבונה של יינות ביתן.

בפעימה הזו העביר ברון סכום של 15 מיליון שקל. אלא שזה ככל הנראה לא הספיק עבור המשבר אליו נקלעה יינות ביתן, ושבוע לאחר מכן ביתן ביקש הלוואה נוספת. מהתביעה עולה כי הפעם העבירה לב ברון ישירות לחשבונה של יינות ביתן סך של 15 מיליון שקל, ולמחרת העבירה סך של 5 מיליון שקל נוספים. עוד נטען בתביעה, כי באותו יום גם נחתמו הסכמי ההלוואה בין לב ברון לבין יינות ביתן ביחס למלוא סכום ההלוואה.

שבועות ספורים לפני מועד פירעון ההלוואה, יידע ביתן את ברון, כי הנהלתה הנוכחית של יינות ביתן אינה מכירה בהלוואה שהעמידה לה לב ברון כחוב שיש לפרוע אותו, ולשיטתה יש לראות בהלוואה כ"הלוואת בעלים" שהועמדה לחברה בידי ביתן עצמו. "ביתן לא סיפר לברון את האמת, בלשון המעטה", נטען בתביעה. וכך, מאחר שביתן נדחק הצידה מיכולת השפעה על קבלת ההחלטות בנעשה בחברה, טוענת לב ברון כי לא נותרה לה ברירה אלא לפנות להליך משפטי.

במכתב תשובה שכתבה יינות ביתן לתובעת היא טענה כי החל ממועד קבלת הכספים נרשמו ההלוואות בספרי החברה כהלוואות בעלים של נחום ביתן, כי כך הוצגו הדברים הוצגו בפני משקיעים פוטנציאליים, וכי "רק בחודשיים האחרונים טען ביתן בפני הנהלת החברה אחרת".

כעת דורשת לב ברון כי יינות ביתן ונחום ביתן ישלמו לה סכום של כ-45 מיליון שקל, כשברקע המלחמה בין ביתן לרודב הולכת ומסלימה. 

עוד כתבות

ד''ר שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי במשרד האוצר / צילום: עופר עמרם

"לצמצם משמעותית": האוצר מכין את הקרקע לפגיעה בהטבת המס של קרנות ההשתלמות

ניתוח חדש של האוצר קורא לקיצוץ בהטבות המס בקרנות ההשתלמות ● לפי הכלכלן הראשי, ההטבה רגרסיבית ומיטיבה בעיקר עם בעלי הכנסות גבוהות ● וזהו לא הצעד היחיד שבוחן האוצר

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

המוסדיים לחצו, והראל ויזל מכר מניות פוקס ב-13 מיליון שקל

זהותם של הרוכשים אינה ידועה, משום שהם נעזרו בגופי תיווך, אך לפי הערכות מדובר בגופים גדולים כמו קופות גמל, קרנות גידור או גופים מוסדיים אחרים, ולא במשקיעים קמעונאיים

פרבואו סוביאנטו, נשיא אינדונזיה / צילום: ap, Ajeng Dinar Ulfiana

סכומים נמוכים, פוטנציאל גבוה: העסקאות שנרקמות בין ישראל לאינדונזיה

תחנות אנרגיה, סייבר התקפי וסחר עקיף הולך וגדל: מאחורי הקלעים ישראל הפכה לשחקן כלכלי פעיל באינדונזיה ● בעוד המדינה המוסלמית מתמודדת עם משבר בתעשיות המסורתיות שלה ועם אבטלה נוסקת, ההזדמנות לשיתופי פעולה עם ישראל מתחדדת

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החלב המיובא יגיע לישראל בשבוע הבא, אבל זה יהיה מאוחר מדי

בעקבות מחסור חמור במדפים בחודש האחרון, ניתנה לראשונה מזה שנים אפשרות לייבא חלב ניגר – אך בפועל רק ויליגר הצליחה לייבא, וגם החלב שלה נתקע בדרך: עיכובים בבלגיה ובנמלי ישראל דחו את הגעתו לשבוע הבא • בינתיים, הצרכנים נשארו בלי חלב, והפתרון הזמני רק ממחיש את עומק הבעיה במשק החלב המפוקח

ענבר הימן ורס''ם מחמד אלאטרש ז''ל

זוהו שני החללים החטופים - ענבר הימן ורס"ם מחמד אלאטרש

גשש צה״ל שנפל בקרב ומי שהייתה האישה החטופה האחרונה בעזה יובאו למנוחות ● בכיר אמריקאי: מקיימים שיחות עם ישראל בכדי לאפשר לפלשתינים שמרגישים מאוימים מפני חמאס להיכנס לשטחים בשליטת צה"ל בכדי להיות מוגנים ● שורד השבי מתן אנגרסט: "אני מוכן להיכנס עכשיו לעזה להחזיר את החללים" ● מקסים הרקין הצליח להסתיר במשך שנתיים משוביו את היותו קצין בשירות סדיר ●

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; פיטורי ענק בנסטלה, 16 אלף משרות יקוצצו

הקוספי מזנק בכ-2% לשיא חדש של כל הזמנים ● חברת השבבים TSMC מכה את התחזיות ומדווחת על עלייה של כמעט 40% ברווחי הרבעון השלישי ● הזהב נסחר ברמות שיא כל הזמנים ● מחירי הנפט עולים לאחר שראש ממשלת הודו הבטיח לנשיא טראמפ להפסיק לייבא נפט רוסי

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

הדרכון הישראלי והאמריקאי נחלשו. מי נמצא בראש הרשימה?

ישראל ירדה למקום ה-18 לאחר שחמש מדינות ביטלו את הפטור מוויזה, וארה"ב לראשונה מחוץ לעשירייה הראשונה ● סינגפור, דרום קוריאה ויפן בראש הדירוג לשנת 2025 של Henley & Partners

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בבורסה בתל אביב; מדד הבנקים נופל במעל 2%

מדד ת"א 35 יורד בכ-1% ● סיום המלחמה הצית מגמה חדשה בת"א, והמניות שנצצו בימי "חרבות ברזל" מתחילות לאבד גובה ● וול סטריט סיכמה אתמול יום מסחר תנודתי במיוחד, דוחות חזקים של הבנקים הגדולים בארה"ב תמכו בעליות ● וגם: האם התנודתיות בוול סטריט משקפת בעיות עמוקות יותר ממלחמת הסחר?

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

מפעל השבבים הטייוואני של אנבידיה מנפץ את התחזיות, על רקע הביקוש הגואה לשבבי AI

רשת מפעלי השבבים הגדולה בעולם, הראשונה בסקטור השבבים שמפרסמת את תוצאותיה הכספיות ברבעון הנוכחי, מדווחת על זינוק של קרוב ל-40% ברווח הנקי ● הזינוק בביקושים איננו מפתיע, בהתחשב בפרויקטי הענק הצפויים לקום בחסות ממשלת ארה"ב בהשקעה של טריליון דולר, שתלויים במידה רבה בשבבים של TSMC

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בישראל ממשיכה להתקרר - קצב שנתי של 2.5% בספטמבר; מחירי הדירות ירדו חודש שישי ברציפות

המחירים ירדו בספטמבר ב-0.6%, יותר מהצפי ● מחירי הדירות ירדו ב-0.6% ● מזרחי טפחות: התיקון במחירי הטיסות הוא משמעותי מאוד, וימשך כנראה ● למרות ההתקררות, בנק ישראל הדגיש היום כי לא יקבל החלטה בנוגע לריבית במשק עד למועד הקבוע ● לידר שוקי הון: "סביר להניח שהריבית בינואר 2026 תעמוד על 4% ואלו חדשות מאד חיוביות עבור האפיקים הארוכים"

דיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ: על הממשלה לעדכן תוך 30 יום לגבי הקמת ועדת חקירה ממלכתית

השופטים קבעו כי "אין מחלוקת אמיתית באשר לעצם הצורך בהקמת ועדה ממלכתית בעלת סמכויות חקירה נרחבות" ● במאי האחרון החליטה הממשלה כי לא תקום ועדה ממלכתית כל עוד המלחמה נמשכת, וכי במקומה תקודם ועדה בעלת צביון פוליטי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ בטוח: זה הצעד שיסיים את "המלחמה המגוחכת" ברוסיה

לאחר לחצים בלתי פוסקים והטלת מכסים על ניו דלהי, טראמפ סיפר הלילה כי מודי הבטיח לו שהודו תפסיק לקנות נפט מרוסיה ● תאריך עדיין אין, אבל הנשיא האמריקאי משוכנע שזה ישמש מנוף לחץ על פוטין לעצירת הלחימה ברוסיה ● היעד הבא: "צריך לגרום לסין לעשות אותו דבר"

זרע בתא הקפאה / צילום: Shutterstock, Anamaria Mejia

בית הדין הרבני מנסח את התנאים לנישואים עבור ילדים שנולדו מתרומת זרע

מאחר שהאפשרות היחידה להינשא כחוק בישראל עוברת דרך ביה"ד הרבני, אימהות רבות שהרו באמצעות תרומת זרע מודאגות מהאפשרות שבעתיד, כאשר ילדיהן ירצו להינשא כדת משה וישראל, הם ייתקלו בקשיים בשל אי-ידיעת זהות האב ● כתוצאה מכך התפתחה פרקטיקה יוצאת דופן

צדיק בינו, שלמה אליהו, יגאל דמרי / איור: גיל ג'יבלי

היום בבורסה: המניה שתעשה קאמבק למדד המוביל אחרי עשור

ראלי מניות הנדל"ן בת"א טרף את הקלפים לקראת עדכון המדדים, ויותיר כנראה את מניית דמרי בת"א 35, אליה יצטרפו נקסט ויז'ן ומגדל ● "המפסידות": אנרג'יאן והחברה לישראל, שיוצאות ממדד הדגל, לצד פיבי ושיכון ובינוי ● ומי נכנס לת"א 90 על חשבון תדיראן ומימון ישיר?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מה הוביל להפתעה באינפלציה, והאזהרה של הכלכלנים: מוקדם מדי לחגוג

המחירים ירדו בספטמבר ב-0.6%, הרבה מעל הצפי, אך בנק ישראל מדגיש כי לא יקבל החלטה בנוגע לריבית עד סוף נובמבר ● מזרחי טפחות: רואים פוטנציאל משמעותי לעלייה במדד באוקטובר, לפני החלטת הריבית • לידר שוקי הון: סביר להניח שהריבית בינואר 2026 תעמוד על 4% ואלו חדשות טובות עבור האפיקים הארוכים

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

בהשקה שקטה: אפל חושפת מוצרים חדשים עם מעבד M5 החדש

במהלך שנוי במחלוקת, ענקית הטכנולוגיה הכריזה ללא אירוע רשמי על הדור הבא של המעבדים העצמאיים שלה, שצפוי להביא לקפיצה משמעותית בביצועי הבינה המלאכותית ● לצדו הוצגו MacBook Pro ו־iPad Pro חדשים, ושדרוג לקסדת המציאות הרבודה Vision Pro

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

בזכות המכסים: שני חשבונות הקריפטו שהרוויחו 160 מיליון דולר ברגע

שני חשבונות הימרו נגד השוק דקות ספורות לפני ההכרזה של טראמפ, שהובילה למחיקה של 19 מיליארד דולר בשוק הקריפטו ● ההימור בתזמון המדויק עורר ספקולציות ברשתות החברתיות

נדל''ן בתל אביב / צילום: Shutterstock

רוכשי הדירות מתרחקים מתל אביב, והמחיר ירד בכ-200 אלף שקל

הלמ”ס מדווחת על ירידה של כ־4% בקצב שנתי במחירי הדירות, כשבתל אביב נרשמת צניחה של כ-200 אלף שקל ● ובכל זאת, בשוק השכירות, השוכרים החדשים משלמים יותר

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

חברות התעופה הזרות חוזרות לישראל ומציעות טיסות קונקשן בזול

סיום הלחימה מאותת על שינוי כיוון בענף התעופה: החברות הזרות צפויות להרחיב את היקף הטיסות לנתב"ג וממנו ולהחזיר את התחרות מול החברות המקומיות לענף ● מי כבר הודיעו על העלאת התדירות, ואילו חברות עדיין יושבות על הגדר?

צה''ל נסוג מעזה. יום שישי / צילום: ap, Emilio Morenatti

האם פרמיית הסיכון של ישראל תרד לשפל חדש, ומי ירוויח מכך?

חוזי ה־CDS על אג"ח ממשלת ישראל, המשקפים את הסיכון שהמדינה לא תשלם את חובותיה, צללו בשיעור דו־ספרתי מאז ההכרזה על הסכם 20 הצעדים ● האם ביום שאחרי המלחמה רמות הסיכון של המשק ירדו דרמטית? הכלכלנים חלוקים