גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלונטר של ביתן הולך ומסתבך: "הלוואות סודיות" מ-2017 חושפות את עומק הבור

לגלובס נודע כי הלוואות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים מאנשי עסקים פרטיים מוכיחות כי ההסתבכות התזרימית ביינות ביתן החלה כבר לפני שלוש שנים ● שלמה רודב, היו"ר שמינו הבנקים, מתייחס לכספים כהלוואת בעלים, שכן נחום ביתן הזרים חלק מהם לחברה באמצעות חברה בבעלותו

סניף יינות ביתן. בעיגול: נחום ביתן / צילום: שוקה כהן, רמי זרנגר
סניף יינות ביתן. בעיגול: נחום ביתן / צילום: שוקה כהן, רמי זרנגר

נחום ביתן ניסה לשמור על חברת יינות ביתן שבבעלותו בכל מחיר. כעת הניסיון של היו"ר שלמה רודב לעשות סדר בחברה חושף כי ביתן הזרים אליה באופן אישי כספים באמצעות שורה של הלוואות, כדי להוכיח לשוק את יציבותו הפיננסית שהייתה רעועה כבר ב-2017. תביעה בין הצדדים מעלה טענות על כך שביתן מסר תשובות סותרות לצדדים השונים, והיא גם מבהירה עד כמה עמוק הסכסוך הפנימי בינו לבין השותפים שנכפו עליו.

לגלובס נודע כי ב-2017 נטל נחום ביתן הלוואות ממספר אנשי עסקים פרטיים מדרום הארץ המקורבים, בהיקף של לפחות 70 מיליון שקל. אחת מהן היא זו שעלתה במסגרת תביעה שהגיש אחד המלווים - חברת לב ברון קומודיטיס - לבית המשפט המחוזי בתל אביב בגין הלוואה של 35 מיליון שקל. אבל היא אינה היחידה. עתה מתברר כי ביתן קיבל הלוואות לחברות פרטיות שבבעלותו מאנשי עסקים פרטיים נוספים בהיקף של עוד עשרות מיליון שקלים.

עוד מתברר כי חלק מההלוואות הללו לא הועברו ישירות לקבוצת יינות ביתן, אלא לידי ביתן עצמו באמצעות חברות נוספות, ורק אז הוזרמו לחברה. ההעברות הללו איפשרו לביתן להרגיע את הגופים הפיננסיים ואת השוק, כשהוא מוכיח כי יש לו הון עצמי שאיפשר העברה של עשרות מיליון שקלים לחברה. ואולם עתה מסתמן כי האיתנות שביקש להציג ביתן לפני כשלוש שנים עשויה לסבך אותו כעת.

בסביבת ביתן מאשרים את ההלוואה שהוכחשה

שמועות בנוגע להלוואות הללו החלו להסתובב בשוק כבר לפני שלוש שנים, אלא שביתן הכחיש אותן. ב-24 בדצמבר 2017 פנה גלובס לחברה בבקשה לתגובה בשאלה הבאה: האם נחום או יוסי ביתן או אחת החברות שהוא מחזיק בהן באופן מלא או חלקי, לקחו הלוואה בסכום של כ-35 מיליון שקל מאנשים עסקים פרטיים באשקלון? התגובה הרשמית הייתה: לא היה ולא נברא, אין הלוואה כזו.

עתה מתברר, כי ההלוואה הנוספת שלקח ביתן ב-2017 באותה תקופה בדיוק בהיקף של 35 מיליון שקל הוחזרה בשנה שלאחר מכן, 2018, לאותו איש עסקים מאשקלון. בסביבת ביתן אישרו עתה את המידע הזה.

בעקבות הפרסום מסר נחום ביתן כי הדברים המובאים בכתבה מוכחשים על-ידנו. לא נלקחו שתי הלוואות בסך 35 מיליון שקל. נלקחה הלוואה אחת אל מול בני ברון".

סוגיית ההלוואות הללו צפה כעת מחדש כאמור בעקבות תביעה שהגישה חברת לב ברון, על-ידי עורכי הדין גלעד ברגמן תומר שני ואלעד דנוך, נגד יינות ביתן ונחום ביתן. מדובר בהלוואה לתקופה של שלוש שנים, בריבית שנתית של 4% אשר על יינות ביתן לשלם בד בבד עם פירעון קרן ההלוואה. עוד נטען, כי הסכומים הועברו מלב ברון לחשבונה של יינות ביתן בשלוש פעימות במהלך אוקטובר 2017. לפיכך, המועד האחרון לפירעון מלוא סכומי ההלוואה חלף ב-11 באוקטובר 2020.

אלא שמה שהיה נכון מבחינת ביתן ב-2017 ואיפשר לו להראות לבנקים כי הוא מזרים כספים מטעמו לחברה, עשוי להתהפך עליו כעת. לב ברון, המלווה, היא חברה פרטית העוסקת ביבוא מלט וחומרי גלם לבנייה ונמצאת בבעלות בנימין ברון. בין ביתן לבין ברון שררו עד לאחרונה יחסי אמון וחברות. הם החזיקו בעבר בעסקים משותפים, והם בעלים משותפים של נכס נדל"ן באשקלון גם היום.

מכתב התביעה עולה כי לצורך הבטחת החזר ההלוואה, במועדה, העמידה יינות ביתן, אשר באותה העת נשלטה באופן בלעדי על-ידי ביתן, שטר חוב, אשר ביתן ערב לו בערבות אוואל באופן אישי. ערבות אוואל היא ערבות שטרית, שניתנת למימוש ישירות בהוצאה לפועל, ללא צורך בהליך משפטי קודם.

בתביעה נטען כי הנתבעים הפרו את התחייבותם כלפי לב ברון, ולא פרעו את חובם במועד. כעת מסתבר שלאחרונה, כך לפי התביעה, הודיעה יינות ביתן ללב ברון כי היא לא מכירה בחובתה לפרוע את ההלוואה ללב ברון, וזאת בטענת לפיה לא מדובר בהלוואה שהעמידה לה לב ברון, כביכול, אלא ב"בהלוואת בעלים" נחותה שהעמיד ליינות ביתן נחום ביתן, ללא מועד פירעון, ושנדחית מפני כל חוב אחר, שכן "כך היא נרשמה בספריה של יינות ביתן".

בתביעה נטען כי גם ביתן עצמו מאשר כי חתם על ההסכמים ונטל את ההלוואה בשם ועבור יינות ביתן. "גם אם מטעמים שונים השמורים עמו, ביתן לא דאג לרשום בספרי החברה את ההלוואה כראוי, הרי שמדובר ברישום ובעניין פנימי שעל יינות ביתן לברר מול ביתן עצמו", נטען בתביעה. "העובדות הן, שיינות ביתן ומר ביתן הפרו ומפרים את הסכמי ההלוואה ושטר החוב עליהם חתמו, ואין להם שום טענת הגנה שיכולה להצדיק את דחיית התביעה, או למנוע את פירעון החוב לאלתר", טוענת עתה לב ברון.

שלמה רודב / צלם: תמר מצפי

התביעה מאששת את החששות שהיו בשוק 

העובדה שביתן הזרים את ההלוואה לחברה באמצעות חברה בבעלותו אליה הועבר הכסף, ככל הנראה מאפשרת עתה לשלמה רודב, היו"ר שמינו הבנקים למורת רוחו של ביתן, להתייחס לכספים הללו כהלוואה אישית של ביתן, וזאת על אף שמדובר בכספים אשר הוזרמו לתוך החברה.

לצד זאת, התביעה מאששת את הסכסוך העסקי שהסעיר בזמנו את ענף המזון, במסגרתו חברת המזון נטו, שבשליטת דודי עזרא, הפסיקה לספק סחורה לקבוצת יינות ביתן בשל חשש לאיתנותה הפיננסית. הדרמה הזו פרצה בזמן שנחום ביתן שהה בחופשה בספינה במיאמי, ולאורך השנים בכל התבטאות פומבית שלו טען ביתן כי מדובר במאבקי אגו. אלא שהתביעה הזו שופכת אור חדש על ההתנהלות ההיא: בתביעה נטען כי ב-2017 נקלעה יינות ביתן למצוקה תזרימית קשה. על הרקע הזה, ועל רקע יחסי החברות הקרובים בין השניים, פנה ביתן לברון בערב חג הסוכות וביקש ממנו כי ילווה ליינות ביתן מיליוני שקלים על-מנת שישמשו לתשלום משכורות לעובדים לפני החג, ולתשלום לספקים.

ביתן ביקש, כך לפי התביעה, כי מתן ההלוואה ומקור הכספים יישמרו בסוד, "על-מנת שלא להחמיר את השמועות שנפוצו אודות מצבה התזרימי של יינות ביתן", והתחייב כי יעשה כל מאמץ להשיב את ההלוואה תוך שבועות ספורים.

החשאיות שעלולה להתנקם בביתן 

כדי לשמור בסוד את הדברים, ההעברה לא בוצעה מהחשבון של לב ברון לזה של יינות ביתן, אלא במסלול עוקף: לב ברון העבירה את הכסף מחשבונה לחברה בבעלות אחיו של ברון, ומשם לחברה פרטית שבבעלות ביתן - "ביתן נכסים", אשר העבירה באותו יום את הכספים לחשבונה של יינות ביתן.

בפעימה הזו העביר ברון סכום של 15 מיליון שקל. אלא שזה ככל הנראה לא הספיק עבור המשבר אליו נקלעה יינות ביתן, ושבוע לאחר מכן ביתן ביקש הלוואה נוספת. מהתביעה עולה כי הפעם העבירה לב ברון ישירות לחשבונה של יינות ביתן סך של 15 מיליון שקל, ולמחרת העבירה סך של 5 מיליון שקל נוספים. עוד נטען בתביעה, כי באותו יום גם נחתמו הסכמי ההלוואה בין לב ברון לבין יינות ביתן ביחס למלוא סכום ההלוואה.

שבועות ספורים לפני מועד פירעון ההלוואה, יידע ביתן את ברון, כי הנהלתה הנוכחית של יינות ביתן אינה מכירה בהלוואה שהעמידה לה לב ברון כחוב שיש לפרוע אותו, ולשיטתה יש לראות בהלוואה כ"הלוואת בעלים" שהועמדה לחברה בידי ביתן עצמו. "ביתן לא סיפר לברון את האמת, בלשון המעטה", נטען בתביעה. וכך, מאחר שביתן נדחק הצידה מיכולת השפעה על קבלת ההחלטות בנעשה בחברה, טוענת לב ברון כי לא נותרה לה ברירה אלא לפנות להליך משפטי.

במכתב תשובה שכתבה יינות ביתן לתובעת היא טענה כי החל ממועד קבלת הכספים נרשמו ההלוואות בספרי החברה כהלוואות בעלים של נחום ביתן, כי כך הוצגו הדברים הוצגו בפני משקיעים פוטנציאליים, וכי "רק בחודשיים האחרונים טען ביתן בפני הנהלת החברה אחרת".

כעת דורשת לב ברון כי יינות ביתן ונחום ביתן ישלמו לה סכום של כ-45 מיליון שקל, כשברקע המלחמה בין ביתן לרודב הולכת ומסלימה. 

עוד כתבות

מנכ''ל בזק, ניר דוד, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל בזק: "ביטול ההפרדה המבנית יעשה שינוי משמעותי וישפיע על יוקר המחיה"

ניר דוד, מנכ"ל בזק, אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי "ישראל יכולה להפוך לצומת תקשורת עולמי, וזו הזדמנות גדולה" ● הוא הוסיף כי המשקיעים הזרים חוזרים לישראל: "הפוטנציאל עומד להתפוצץ"

גיא פרופר, מנכ''ל סוגת / איור: גיל ג'יבלי

המנכ"ל שגדל בבית שבו הומצאה הבמבה ומוביל עכשיו הנפקה חדשה בשוק המזון

שורה של רכישות אסטרטגיות הפכו את סוגת לאחת מחברות המזון המובילות במשק ● כעת פועלת קרן פורטיסימו להנפיק את החברה, שמנהל גיא פרופר, לפי שווי של 900 מיליון שקל ● סוגת, שהפכה למרכזית במכירת מוצרי מזון בסיסיים, מציגה יציבות בהכנסות לצד קפיצה ברווח

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

אקרו מוכרת הרבה פחות דירות, אך המחיר קפץ וגם הרווח

חברת דירות היוקרה מדווחת על צניחה של 84% במספר הדירות שמכרה ברבעון השלישי, לצד סימני התאוששות מאז הסכם הפסקת האש ● הרווח זינק, גם בזכות מכירת שטחי משרדים בת"א

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

איך נראים חייו של שופט בהאג שהחליט להוציא צו מעצר לנתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט ברעננה. 355 יחידות דיור במקום 138 / הדמיה: קידר מבנים

סרבנית תמ"א שעיכבה פרויקט תשלם פיצוי של כ־60 אלף שקל

דיירת שרכשה דירה ברעננה סירבה לחתום על הסכם ליווי לפרויקט תמ"א 38 שקודם עוד לפני הרכישה ● היא עיכבה את תחילת העבודות ונתבעה

אביטל פרדו בוועידת ישראל לעסקים

אביטל פרדו, שותף מייסד בפאגאיה: "בתוך עשור נוכל להפוך לאחת מחברות האשראי הצרכני הגדולות בעולם"

אביטל פרדו סיפר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על השוק התנודתי, מעבר החברה ממודל יוניקורן למוסד פיננסי – והאתגר של השנים הבאות ● בנוסף, הכריז כי "היתרון התחרותי האמיתי של ה-AI עוד לא נחשף"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האם שוק המניות האמריקאי יחזור לעלות, או שהריבאונד עדיין רחוק?

אחרי הירידות החדות שנרשמו בוול סטריט ביום חמישי האחרון, והעליות ביום שלמחרת, אנליסטים ששוחחו עם מרקטווץ' הסבירו כי התנודתיות כנראה כאן כדי להישאר ● לדברי אחד מהם: "המשקיעים רודפים אחרי רצפים של עליות, כיסי אוויר. זה שם את השוק על מסלול מאוד בלתי־יציב"

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"

דרור בין בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "נדרשת עליית מדרגה בהשקעות דיפטק, הן גל הצמיחה הבא של ההייטק בישראל ובעולם"

בהרצאה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר דרור בין מנכ"ל רשות החדשנות, כי 2025 רושמת כבר עתה את שיא האקזיטים בישראל בהיקף של 71 מיליארד דולר ● לצד זאת, בין הזהיר מפני הירידה במספר הסטארט-אפים החדשים וקרא לגוון את ההשקעות בהייטק כך שלא יתמקדו רק בסייבר ובתוכנה

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

יבגני דיברוב בוועידת ישראל / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ארמיס: "יש לנו יש עוד עבודה קשה כדי להגיע להנפקה"

דיברוב הציב בועידת ישראל לעסקים של גלובס את היעד של החברה להנפקה: "600 או 700 מיליון דולר בהכנסות" ● לשאלה אם מהפכת ה־AI תוביל לצמצום מקומות העבודה בחברה, השיב: "היא תהפוך את הארגון ליותר יעיל"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית אחרי קרוב לשנתיים. לאן הולכים מכאן?

בשוק צופים בהסתברות כמעט מוחלטת שבנק ישראל יפחית בהחלטה הקרובה את הריבית בשיעור סולידי של 25 נקודות בסיס - לרמה של 4.25% ● הפעם האחרונה שבה הריבית ירדה בשיעור זהה הייתה בינואר 2024 ● עם זאת, מי שמצפה לרצף הפחתות ריבית עשוי להתבדות

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

אתר בנייה, ההשפעה של הרפורמות עדיין חלקית / צילום: Shutterstock

ארבע רפורמות נכנסו לתוקף, אולם צווארי הבקבוק בתכנון וברישוי נשארו

ארבע רפורמות גדולות שהיו אמורות להוביל לשינוי משמעותי בעולם התכנון והבנייה יצאו לדרך בסוף 2024 ● הן מחייבות הסתגלות מקצועית בענף ושינוי פרדיגמות מצד גורמים רבים, וההשפעה שלהן עדיין איטית

ולדימיר פוטין - נשיא רוסיה, דונלד טראמפ - נשיא ארה''ב, וולודימיר זלנסקי - נשיא אוקראינה / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Alex Brandon, Jacquelyn Martin

מניות ביטחוניות ירדו, אירופה במצוקה: ארה"ב דוחפת להסכם שלום כפוי באוקראינה

הבית הלבן הפתיע את אירופה כשדרש מקייב בסוף השבוע לקבל תוכנית שלום ובה הגבלות צבאיות וכן ויתור על שטחים ● האירופאים קוראים לתוכנית "בסיס לדיון" ושוב נאלצים לבקש מקום ליד שולחן הדיונים ● לצד ירידות במניות ביטחוניות, באיחוד מנסים לקנות זמן להקמת כוח צבאי

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרוכשת מצאה טעות של 20 מיליון שקל, והמוכר טוען: ״לא ביצעה בדיקת נאותות"

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

חזי חאלאויה בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

יו"ר נמלי ישראל: "ישראל צריכה להיות שער לאירופה. אסור לפספס את ההזדמנות"

חזי חאלאויה דיבר בועידת ישראל לעסקים של גלובס על ההזדמנות הטמונה במסדרון הכלכלי IMEC בין הודו לאירופה, שישראל טרם הצטרפה אליו ● "מדובר במצפן גיאו־אסטרטגי. אם נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה זכייה לדורות. ואם לא נקבל את ההחלטות הנכונות, זו תהיה בכייה לדורות"