גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים רואים את סוף המגפה? מה המשמעות של היחלשות הדולר, התחזקות השקל והזינוק הגדול של הביטקוין

המטבע האמריקאי הגיע לרמה של 3.28 שקלים - שפל שלא נראה מאז 2008 • צירוף של גורמים, כמו הדפסת כסף מסיבית, שיאים בבורסות ותוצאת הבחירות בארה"ב, החלישו את הדולר • עם זאת, החשש מהחובות המצטברים בעולם וחזרתה של התאווה לסיכון - העלו את הביטקוין לרמות של 19 אלף דולר

פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

שוק המט"ח סוער בתקופה האחרונה, כשמשקיעים כבר מתחילים לראות את סופה של מגפת הקורונה, ומתחילים לחפש סיכונים, שבין היתר מחלישים את הדולר האמריקאי מחד, ומאידך מקפיצים את שער הביטקויון לרמות שיא שלא נראו בשלוש השנים האחרונות.

בישראל הדולר המשיך להיחלש השבוע וביום ד' ירד מתחת למחסום הפסיכולוגי של 3.3 שקלים לדולר - לרמה של 3.28 שקל. הדולר לא נסחר מתחת לקו ה-3.3 שקלים מאז שנת 1997, למעט פרק זמן קצר ב-2008 ערב פרוץ משבר האשראי העולמי ובעיצומו של משבר הסאב-פריים בארה"ב.

מגמת התחזקותו של השקל צפויה להימשך בטווח הקצר, כל עוד נמשכים הכוחות התומכים בה. מנגד נראה כי התערבותו של בנק ישראל במסחר אינה משיגה לפי שעה את מטרתה המוצהרת. בנק ישראל רכש ביום ה' האחרון מט"ח בהיקפים משמעותיים המוערכים במאות מליוני דולרים. ואולם, הבנק המרכזי נמנע לפי שעה מלהצהיר כי שער השקל גבוה מדי - שתיקה שמתפרשת בשווקים כמתן אור ירוק להשקעות ספקולטיוויות.

הדולר-בשפל-של-12-שנה-מול-השקל

היחלשותו של הדולר מול המטבעות הזרים בעולם, נובעת מההערכה שמשבר הקורונה מתקרב לסיומו. הערכה שמביאה לחידוש את התאווה לסיכון מצד משקיעים בעולם (אסטרטגיית Risk on). משקיעים אלה, שהעבירו את כספם לנכסים דולריים בתחילת המשבר (הנחשבים למקלט בטוח), מחזירים כעת חלק מהונם להשקעות ספקולטיוויות במטבעות אחרים, בין היתר בנכסים במניות ובאיגרות חוב של ממשלות בשווקים מתעוררים.

גורמים מקומיים, התומכים בהתחזקות השקל, הם העודף המסחרי הגדול של ישראל מתחילת השנה. עודף זה נובע מהעוצמה שמפגין הייצוא הישראלי, ששומר על יציבות ואף רושם צמיחה בענפי הייטק, לעומת ירידה חדה בהיקף היבוא לישראל. הגורם השני הוא המשך מגמת הגידול בהשקעות הזרות הישירות בכלכלה הישראלית (FDI), שהגיעו במחצית הראשונה של השנה לכ-15 מיליארד דולר, לעומת כ-19 מיליארד דולר בשנת 2019 כולה.

בחו"ל מחפשים לגדר מטבעות

בין הגורמים שהביאו את השקל עד הלום, מלבד הדפסות הכסף המאסיביות מצד הבנק המרכזי האמריקאי, ניתן למנות את העליות בשוקי המניות בוול סטריט. השבוע רשמו המדדים נאסד"ק ו-S&P 500 שיא של כל הזמנים, מה שמאלץ את הגופים המוסדיים לגדר את השקעותיהם הדולריות, ובכך לתרום למגמת התחזקות השקל מול הדולר.

לדברי עירית מוצרפי-מג'ר, כלכלנית בחטיבה הפיננסית של בנק הפועלים: "קורים פה שני דברים במקביל. ראשית, הדולר נחלש מאוד בעולם. אם התחלנו את השנה ב-1.12 דולר לאירו, היום אנחנו כבר ב-1.21 דולר לאירו. היחלשות הדולר בעולם היא בין השאר תוצאה של המדיניות המאוד מרחיבה, הן פיסקלית והן מוניטרית, שמנהלים משרד האוצר והבנק המרכזי האמריקאים. בהיבט הזה תוצאות הבחירות בארה"ב אפילו האיצו את היחלשות הדולר בעולם, תחת ההנחה שהדמוקרטים ינקטו מדיניות יותר מרחיבה.

"שנית, ישנו הסיפור המקומי של השקל שמתחזק מול רוב המטבעות. כאן נכנסים לתמונה גורמי השפעה קצרי טווח, כמו שבירת השיאים בוול-סטריט, שמביאה להגדלה מהירה בשווי תיק הנכסים בחו"ל שמנהלים המוסדיים, והם בתגובה מגדילים גידורי מטבע. כמו כן, הסיטואציה שבה היצוא דווקא עולה בקצב מהיר - למרות המיתון בעולם, והשמים הסגורים שכמעט ואיפסו את נסיעות הישראלים לחו"ל, פועלים גם הם לחיזוק השקל. כשמדובר בשערי החליפין, בדרך כלל גם יש גם השפעות למומנטום, כלומר בטווח הקצר המשקיעים מושפעים מהסנטימנט השלילי שנוצר לדולר".

מה יכול לשנות את התמונה?
"שינוי מגמה בשוקי המניות יכול לעצור את התחזקות השקל, כמו גם התחלת החיסונים ופתיחת המשק לנסיעות לחו"ל שיקטינו את לחצי הייסוף. אנו רואים שהשוק לא מתרגש מהאפשרות של סבב נוסף של בחירות, אבל הפחתת דירוג חוב יכולה למשל לשנות את המומנטום שעליו דיברנו".

לחצי הייסוף בטווח הקצר משקפים בעיקר את עליות השערים במדדי המניות בארה"ב, שמגדילים את צרכי הגידור של המשקיעים המוסדיים. כלכלני בנק פועלים כותבים, כי "ניתן לראות שהמשקיעים המוסדיים הגדילו חשיפה למט"ח בחודשים האחרונים מרמה של 14.1% בחודש מרץ לרמה של 17.7% בספטמבר, וזאת דווקא בתקופה שמחירי הגידור ירדו באופן ניכר. כלומר, הרגישות שלהם לפערי הריבית ומחירי הגידור הנגזרים מהם היא נמוכה.

"החלטתם להגדיל חשיפה נבעה אולי מההערכה שהשקל כבר התחזק מספיק. בד בבד יצוא הסחורות והשירותים עולה בתקופת הקורונה, והעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים גדל. לחצי הייסוף יקטנו כשהמשק יפתח לחלוטין ונראה יציאה של ישראלים לחו"ל וכן עלייה ביבוא. בנק ישראל צפוי להערכתנו להגביר את קצב רכישות המט"ח על מנת למתן את מגמת הייסוף, עד שישתנו כאמור תנאי הרקע האלו".

הצמיחה בהייטק תומכת בשקל

אלכס ז'בזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מעריך כי התחזקות השקל צפויה להימשך בשנה הקרובה. "בנק ישראל ינסה "להחליק" את המגמה, אך לא לשנותה שכן יש היום פחות סיבות למנוע התחזקות השקל: להבדיל משנת 2019, השקל כבר רחוק מלהיות המטבע החזק בעולם. מטבעות רבים התחזקו יותר ממנו מול הדולר, ובפרט האירו. להבדיל משנה שעברה, התחזקות השקל מתרחשת במקביל להיחלשות הדולר בעולם, כך שלא מדובר במגמה מקומית וסעיף היצוא דווקא בלט לטובה בנתוני הצמיחה בתקופת המגפה, כאשר הצריכה הפרטית נפגעה יותר משמעותית. עובדה זו פחות תומכת בהתערבויות של בנק ישראל".

הצמיחה ביצוא שירותי ההייטק מישראל ממשיכה לתמוך בחוזקו של השקל, אך יותר מאשר השקל המתחזק, אפשר לומר כי הדולר ממשיך במגמת ההיחלשות בעולם נוכח הדפסות הכסף של הבנק המרכזי הפדרלי בארה"ב בכל חודש והעליות בשווקים שגוררות אילוצי גידור של ההשקעה, שכן, כשהבורסה עולה המוסדיים מוכרים דולרים בעסקאות הגנה.

היועץ הכלכלי שמואל ברגר מציע בשיחה עם גלובס משוואה, לפיה "שכשהבורסות עולות אז הדולר יורד". לדבריו, בטווח הקצר המגמה הזו תימשך, כאשר השווקים ימשיכו לעלות והדולר ימשיך לרדת. "אני לא שולל מחיר של 3 שקלים לדולר ו-3.8 שקלים לאירו. ביום שיתברר שהחיסונים חיסלו את המגפה כעובדה, ירדו השווקים ויעשו את התיקון המתבקש. ואז נראה שוב את הדולר ברמה של 3.5 שקלים ואולי יותר, אך עוד חזון למועד".

לדברי ברגר, "שוקי ההון רואים במגפה אפיזודה חולפת, שהגבירה את הצורך בשימוש בטכנולוגיה, באונליין וכו'. עבור השווקים, טווח של שנה לסיום הסאגה שהביאה הקורונה מהווה אפילו תמריץ לריצה מעלה. לגופים המוסדיים בעולם אין אלטרנטיבות להשקעה וכמויות הכסף ממשיכות לזרום מדי חודש ומהווים דלק מחודש לרכישת מניות, איגרות חוב, וכל השקעה אחרת בשוקי ההון במכשירים הפיננסיים השונים".

בנקים מרכזיים תומכים במשקיעים

מה שמוסיף לעליות בשווקים טמון בנכונות הבנקים המרכזיים בעולם לספק תמיכה ללא גבולות. "הבנקים המרכזיים והממשלות משדרים בכל דרך כי לעולם המשקיעים לא יצעדו לבד ומזרימים כספים לבנקים, לפירמות ואף ישירות לכיסי האזרח", אמר ברגר.

לדברי לוק לויט, אסטרטג המט"ח הראשי של בנק פיקטה: "הבחירות בארה"ב וההתפתחויות האחרונות בחזית חיסוני הקורונה נוטות להצדיק את עמדתנו השלילית כלפי הדולר. ואכן, התייצבות במתיחות סביב נושא הסחר בממשל החדש של ביידן והסיכוי הגובר לחיסונים יעילים במיוחד, צריכים להפחית את הביקוש למקלט בטוח לדולר האמריקאי בטווח הבינוני.

"יתר על כן, עם קונגרס מפולג, שמגביל את גודלה של כל חבילה פיסקלית, אנו לא מצפים שתחזיות הצמיחה בארה"ב יהיו חזקות מספיק ביחס לכלכלות הגדולות האחרות כדי להעלות את הדולר, המוערך יתר על המידה".

הריצה חזרה למטבעות דיגיטליים

לצד היחלשות הדולר בעולם נוכח הדפסות הכספים על ידי הבנקים המרכזיים, בולטת העלייה של המטבע הדיגיטלי הביטקוין שנשק ביום ג' לשיא כל הזמנים. המטבע הדיגיטלי סיכם את נובמבר בעלייה של יותר מ-40%. סמוך לשעה 13:00 בצהריים ביום ג' טיפס מחירו לרמה של כ-19,800 דולר - נמוך ב-1.5% בלבד משיא כל הזמנים שלו, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.

מתחילת השנה זינק מחירו הדולרי של ביטקוין בכ-160%. מאז נסוג הביטקוין מתחת לרמה של 19,000 דולרים, ובשוק עוקבים בכדי לראות האם יחצה המטבע הדיגיטלי את רף ה-20 אלף דולר, לראשונה מאז דצמבר 2017 - ואף ישבור את שיא כל הזמנים, ברמה של 20,089 דולר, שאותו קבע ב-17 בדצמבר 2017. מי שנכנס להשקעה בחודש מרץ האחרון כאשר הביטקוין הגיע לרמה של 3,800 דולר, יכול בהחלט לחכך ידיו בהנאה בשלב זה.

לדברי יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "על רקע החשש בשווקים מאפקט החלפת השלטון בארה"ב, החוב הממשלתי הגבוה שעלה בשנה האחרונה גלובלית בכ-11 טריליון דולר, הביטקוין נהנה מעודפי ביקוש. בין הסיבות היא הדפסת הכספים על ידי המדינות, לצד התרחבות השימוש במזומן, כחלק מהצורך שלא לדווח פעילות כלכלית, ובכך ליהנות מהטבות הניתנות, במדינות השונות, לאוכלוסייה הנפגעת מהקורונה, כל אלה הזניקו את העניין בשימוש במטבעות הקריפטו.

מנכ"ל פריקו, יוסי פריימן.  "חשש מהחוב הממשלתי" / צילום: פוטו הצפון

"בשבועות האחרונים החשש מהטלת רגולציה בסין ובמדינות נוספות גררו לתנודות חריגות בשערי המטבעות ולירידות בערכם. מנגד, הכניסה של מטבעות הקריפטו למערכות תשלומים כמו PAYPAL ונוספות, יצרה ביקוש מצד מערכות הסליקה למטבע. הערכה בשווקים כי כיום PAYPAL רוכשת כ-70% מהמטבעות החדשים המופקים בשווקים".

עוד כתבות

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

פרויקט של קטה גרופ ברחוב משה סנה 29 בפתח תקווה / הדמיה: סטודיו הקוביה

מה עומד מאחורי המחיר החריג של דופלקס בשכונה בפתח תקווה?

דופלקס בשכונת אם המושבות בפתח תקווה נמכר ב־7.45 מיליון שקל ● הדופלקס בן חמישה חדרים בשטח 179 מ"ר, וזוהי העסקה השנייה בגובהה בשכונה בפתח תקווה

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

צומת השלום, איילון / צילום: Shutterstock

איילון צפון ייחסם הלילה לצורך עבודות הקמת גשר יצחק נבון

במסגרת העבודות ייחסמו כלל נתיבי הנסיעה באיילון צפון במקטע שבין מחלפי השלום וההלכה, מהשעה 23:00 עד ל-05:00 בבוקר למחרת ● הגשר המוקם צפוי לחבר בין שכונת נחלת יצחק לבין אזור התעסוקה ממערב לנתיבים, בסביבת מידטאון 

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

כמה מדינות חולקות גבול יבשתי עם איראן? / צילום: Shutterstock

לקסי זהרה ג'ונס היא בתו של זמר ידוע. מיהו?

על שם מי קרויה פרדס חנה, מהו פירושה העברי של הקללה הקבלית פולסא דנורא, ואיזה נחלים עוברים בתוך העיר מודיעין? ● הטריוויה השבועית

במשלחי היד האקדמיים נפער פער בין מספר מחפשי העבודה למשרות הפנויות / צילום: Shutterstock

דווקא בעלי המיומנויות הנמוכות נדרשים יותר: הדוח המפתיע של שירות התעסוקה

שוק העבודה הדוק על הנייר, אבל ההתאמה בין סוג כוח האדם, המיומנויות והמשרות הפנויות נשחקת ● דוח שירות התעסוקה מציג תמונה של עודף אקדמאים מול מחסור חמור בעובדים בענפי התעשייה והבנייה, השכלת-יתר שלא מתורגמת למיומנויות – וטכנולוגיה ודמוגרפיה שמאיצות פערים

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

OnePlus / צילום: יח''צ

שיאומי רוצה תחרות עם כולם, אבל יש לה דרך ארוכה לפניה

שיאומי שחררה את סדרת Redmi Note 15 שלה, והדגם Pro+ 5G מנסה לטשטש את הגבול בין מכשיר ביניים לפרימיום ● הוא מציע חבילה מרשימה על הנייר, אלא שתחרות עזה, לצד מחיר של מעל 2,000 שקל, מעלים את השאלה האם התמורה מצדיקה את ההשקעה

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ ובחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

אחת ולתמיד: מאיפה הכי כדאי לקחת הלוואה

בעידן של פריים גבוה, הפער בין מקורות האשראי עשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה ● האם כדאי לנצל את החיסכון הפנסיוני, למה הלוואה בקליק עלולה לחנוק את המסגרת, ומתי המסלול החוץ־בנקאי הוא הכרח ● הנה מה שאתם צריכים לדעת

מרכז הקונגרסים בדאבוס לקראת הכינוס השנתי של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פחות אקלים, יותר חשש ממלחמות: הכינוס הכלכלי בדאבוס מסתגל לסדר העולמי החדש

מספר שיא של מנהיגים יגיע לכינוס הפורום הכלכלי העולמי שייפתח בדאבוס בשבוע הבא, אך כל העיניים יהיו נשואות לנשיא ארה"ב ● המארגנים הסכימו לדחוק מהאג'נדה סוגיות סביבה וצדק חלוקתי כדי להבטיח את השתתפותו ● במרכז: הסדר העולמי החדש ומלחמות הסחר

הילה ויסבג ודין שמואל אלמס בשיחה עם שירי פיין–גרוסמן / צילום: פרטי

החוקרת שמסבירה: אלה הסיכונים שבהכרה של ישראל בסומלילנד

שיחה עם שירי פיין-גרוסמן, מנכ"לית המכון ליחסי ישראל-אפריקה ● על הכיבוש הכלכלי של טורקיה באפריקה שעלול להעמיד את ישראל במבחן, ההתקרבות של איראן למצרים וגם המלכודות שטומנים הסינים כדי להשתלט על היבשת

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

"פשרות משמעותיות": איך עשוי להיראות שלטון חמינאי באיראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בטורקיה את צירוף המדינה לוועד המנהל בעזה, הסעודים מקימים ברית צבאית נגד ההשפעה של איחוד האמירויות במרחב, והמשטר האיראני כבר לא יחזור להיות מה שהיה • כותרות העיתונים בעולם

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

"עשו לנו מחטף": בענף התעופה הישראלי מודאגים מהפרויקט שיכניס למדינה מיליארדים

בעוד כשנה יחל פינוי שדה התעופה בהרצליה לטובת הקמת שכונה שתכניס לקופת המדינה מיליארדי שקלים ● אלא שתפקידו כיום קריטי: הוא מכשיר בשטחו את מרבית הטייסים לחברות הגדולות, משמש לניסויים לתעשיות הביטחוניות ומאפשר סיוע בחירום ● פתרונות בינתיים אין, ובענף מודאגים: "ייקח עשור לבנות חלופה ראויה"

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / אילוסטרציה: גל פליבה

פרויקט הדגל של אאורה בנתניה: בית המשפט קבע שהמתנגדים "סרבנים" ויפונו בתוך חודש

המחוזי דחה את טענות הדיירים שלפיהן סירובם לפנות את הדירות נובע מאי־מסירת ערבות בנקאית, וקבע כי מדובר בטענות הלוקות בחוסר תום־לב ● ההחלטה מאפשרת את המשך קידומו של אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים והמורכבים בישראל, שנעצר בשל התנגדות של מיעוט דיירים