גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

את תוכניות המגירה תשאירו בבית. 5 טעויות קלאסיות בכניסה לתפקיד

איך קורה שמנהל חדש, שהציפיות ממנו הרקיעו שחקים, מסומן תוך שלושה חודשים כבעיה? ● חמש טעויות קלאסיות שעושים מנהלים חדשים בלהט המוטיבציה להוביל, לעשות, להוכיח ולהצליח

ציפיות מרקיעות שחקים / איור: חן ליבמן
ציפיות מרקיעות שחקים / איור: חן ליבמן

בקרדיטקס (השמות בדויים, המקרה אמיתי), ארגון פיננסי גדול, התקיימה במשך שנים התכתשות בין היו"ר הדומיננטי לבין המנכ"ל השכיר. היה זה סוד גלוי שאין שם הערכה.
מקץ שלוש שנים התקבלה ההחלטה הבלתי נמנעת להחליף את המנכ"ל. טובי בנינו הגישו מועמדות לתפקיד הנחשק, ולבסוף נבחר הזוכה המאושר, נקרא לו עוז רבינוביץ’.

חלק משיקולי הבחירה היו ההנחה שרבינוביץ’, שהיה עד כה סמנכ"ל בארגון מתחרה, ידע לתת כבוד ומקום ליו"ר המנוסה והדומיננטי. הציפיות ממנו הרקיעו שחקים. כולם התגייסו לסייע בקליטה המאתגרת בימי קורונה. שלושה חודשי חסד עברו, עד שמקומת ההנהלה בקעה הקריאה: Huston; we have a problem.

קווים לדמותו של המנהל "המפציץ"

רבינוביץ’ התגלה כאדם אינטליגנטי, חרוץ, עם קיבולת עבודה מרשימה ודעות מוצקות על כל דבר. חריצות זו גרמה לו ללמוד את קרדיטקס לפני שהגיע אליה. הוא התגאה בעובדה זאת בפני כל מי שפגש. עוד לפני שעזב את תפקידו הקודם אסף מידע, חקר ולמד, והגיע לכיסא המנכ"ל כשהוא מבחינתו מוכן: עם אסטרטגיה חדשה, תוכנית פעולה, רשימת "חיסולים" ממוקדת ו"נאום מעלית" שכלל בעיקר מידע על עצמו, תוכניותיו ומשנה ניהולית סדורה.

בנוסף לאלה, היה לו חשוב מיד עם כניסתו לשדר לכולם אווירה של התלהבות ומוטיבציה. הוא עצמו עבד בכל שעות היממה ו"הפציץ" בכל ערוצי התקשורת מסרים למנהלים שלו. "24/7", "נראה אתכם עומדים בקצב שלי", "מצפה למסירות והתמסרות מוחלטת", וגם במילים מפורשות בישיבות הנהלה: "הארגון בדיכאון ותפקידינו להלהיב אותו".

רבינוביץ’ נטה לדבר הרבה. להעביר ביקורת על קודמו, על התנהלות הארגון בתקופת הקורונה, על חשיבות המשאב האנושי ועל תפיסת הניהול שלו ש"העובד במרכז". זו האחרונה דווקא יכלה להוות נקודת אור, שכן העובדים אכן עשו מאמץ ניכר בחודשים האחרונים, גילו נאמנות מופתית ובזכותם הגיע הארגון להישגים. אלא שהחושך הגיע עם תקציבי השנה הבאה. לנאומי "העובד במרכז" נלווה קיצוץ של 40% בתקציבי רווחה והדרכה עקב התקופה הקשה שבה "כולנו" צריכים להתגייס.

אבל הגרוע מכול היה כשבלהט המוטיבציה להוביל, לעשות, להוכיח ולהצליח, התחיל רבינוביץ’ לפנות לסמנכ"לים ללא ידיעתו של היו"ר הדומיננטי, להביע דעות עליו ועל תפקודו, לבקש מהם להכין תוכניות "לעיניו בלבד", ולחזור על התסריט שגרם לפיטוריו של קודמו בתפקיד.

וכך קרה שאדם מבריק, חרוץ, מלא מוטיבציה ושאיפה להשפיע, סומן כבעיה תוך פחות משלושה חודשים, בארגון שבו קיבלו את פניו עם הרבה נכונות ושמחה.

5 טעויות בכניסה לתפקיד

הדרך לגיהינום רצופה בכוונות טובות. בספרו המצוין של פרופסור מייקל ווטקינס "תשעים ימי חסד", משתף המחבר באסטרטגיות שיסייעו למנהל החדש. האסטרטגיות עוסקות בעיקר בהערכה עצמית אובייקטיבית, לימוד נכון וטוב של הסביבה החדשה על יתרונותיה וחסרונותיה ובנייה של בריתות וצוותים לצורך עשייה נוכחת. להלן כמה טיפים ברוחו של ווטקינס למנהלים חדשים באשר הם, ובהם מרוכזות הטעויות הנפוצות שמן הראוי להימנע מהן, בכל מחיר, וטיפ אחד מרכזי לאימוץ:

1. לבוא מהבית עם תוכניות מגירה - ארגונים הם חיות מורכבות, ולא ניתן ללמוד אותן "בשלט רחוק" וגם לא בשנייה. בניגוד לאמירה שהייתה מקובלת בעבר, "מה שלא תעשה בשלושת החודשים הראשונים, לא תעשה בכלל", מומלץ לשהות לכל הפחות שלושה חודשים (יש האומרים אף שנה) עד לתכנון והטמעה של טרנספורמציה ארגונית.

לאנשים קשה מאוד עם שינוי. לפני שעושים עדיף לדעת מה הכי נכון לעשות, כדי להיות מסוגלים להטמיע שינוי ולטפל בהתנגדויות. המוחרג מהמלצה זו הוא כמובן ארגון במשבר.

2. להביא את הצוות המצוין שלי מהבית - לפטר מנהלים ותיקים ומנוסים ולהביא את "האנשים שלך". הצלחה היא פונקציה של זמן, מקום, מצב והקשר של צוות. מנהלים רבים מדי נוטים לפטר אנשים ותיקים ולהביא חברי הנהלה שעמם עבדו בעבר. מומלץ מאוד ללמוד את המפה הניהולית-אנושית, כולל ניואנסים, פוליטיקה והקשרים לפני שמחליטים לרוקן את שולחן ההנהלה מההיסטוריה שלה ולמלא את הארגון באנשי שלומי.

בכל ארגון יש סיבות למינויים שכבר בוצעו ומומלץ להחליף בשכל, בסבלנות ובהדרגה (אם בכלל), ולזכור שלא כל מי שהצליח איתי בארגון X, בוודאות יצליח גם בארגון אחר. בנוסף, יש חשיבות גדולה גם לגיוון בקבוצת המנהלים בוותק, בגיל, במגדר ובאופי.

3. לדבר רק עם מי שחשוב ונחשב (ולא עם מי שיודע) - לכל מנכ"ל בכניסה לתפקיד יש רשימות על גבי רשימות עם מי הוא צריך להיפגש, לרוב עם ה"חשובים". מומלץ בחום להקדיש זמן רב ככל הניתן להקשבה ולנוכחות בשטח, לשיחות עם מי שרואה לקוח, מי שמפתח את הדור הבא של המוצרים ומי שמרכז ועדות של נושאי רוחב והוא מנהל בדרג ביניים. ולא לדבר. להקשיב.

4. לא לכבד את מורשת העבר והתרבות הקיימת - כל מנכ"ל מעוניין לייצר אימפקט. אחת המוטיבציות הטובות של התפקיד המכביד הזה היא להשפיע. אולם לרוב הארגונים, למעט חברות הזנק, יש היסטוריה. היו שם דורות של מנהלים ואנשים שבנו, עמלו, עשו וכנראה אף הצליחו ומן הראוי לתת להם כבוד. לפני שבאים עם סט ערכים, או חזון חדש, נכון להכיר ולהוקיר את הקיים, ולבנות עליו וממנו. אולי מובן מאליו אבל אוסיף בכל זאת כי אין זה חכם, או מכבד, לדבר סרה במנכ"ל הקודם.

5. להבטיח הבטחות שלא ניתן לקיים - מנכ"לים חדשים נוטים להבטיח הבטחות שלא נבדקו עד תומן בקונטקסט. יש להניח שזה בא ממקום טוב, אבל גם פה מומלץ לשהות. לפחות שלושה חודשים. הבטחה שניתנה ולא תמומש גרועה בהרבה מאשר היעדר הבטחה.

במהלך כתיבת המאמר פניתי לכמה מלקוחותיי, מנכ"לים וסמנכ"לים ואנשי משאבי אנוש, בבקשה להביע את דעתם ולעוץ לי עצה אחת, מרכזית וטובה, כטיפ למנכ"ל החדש. כולם דיברו על וריאציות למילים "ענווה" ו"הקשבה". אם אנסה לתכלל את החוכמה הרבה שקיבלתי בנדיבות ניתן לסכם אותה בהקשבה נכונה, לאנשים הנכונים, באופן הנכון.

ומה לגבי קרדיטקס ועוז רבינוביץ’? סמנכ"לית משאבי האנוש ביקשה ממני להיפגש עם רבינוביץ’ כחודשיים לאחר כניסתו לתפקיד בתור יועצת חיצונית ולנסות לשקף לו את הלך הרוח הדאוג שלה ושל חברי ההנהלה.

הוא נפגש איתי, פרס בפניי את משנתו הניהולית והקשיב, לפחות כך הרגשתי, למידע הפחות נעים שהעברתי לו בנחישות ובניסיון לרגישות. הוא לא רשם מילה ולא שאל שאלות. בתום הזמן שהוקצב הודה לי באדיבות על זמני היקר ומאז לא שמעתי ממנו.  

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה