גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסין הולכים לרכוש דירה עם קסדה על הראש. וזו הסיבה

משרדי נדל"ן במדינה משתמשים במערכות זיהוי פנים כדי לקטלג לקוחות ויש מי שמנסה להתגונן ● אף שרוב הסינים תומכים מסורתית בזיהוי פנים, ההתנגדות לשימוש המופרז בטכנולוגיה הולכת ומתרחבת

גברים חובשים קסדות במשרדי שיווק של נדל"ן / צילום: מתוך סרטונים ברשת
גברים חובשים קסדות במשרדי שיווק של נדל"ן / צילום: מתוך סרטונים ברשת

סרטונים שנפוצו בשבועות האחרונים ברשתות החברתיות בסין הציגו מראה משונה: גברים חובשי קסדות אטומות מסתובבים במשרדי המכירות של פרויקטי דיור. הם בוחנים את פרויקט הבנייה המתוכנן, שומעים הסברים מאיש המכירות, אך אינם מסירים את הקסדה מהראש אפילו לרגע. במבט ראשון אפשר היה לחשוב שהגברים מגנים על עצמם מהידבקות בקורונה, אבל למעשה הסיבה לקסדה אחרת לגמרי.

תחקיר שפרסם העיתון הסיני "סאות'רן מטרופולין ניוז" בנובמבר מצא כי רבים ממשרדי המכירות של פרויקטי דיור ברחבי סין מרושתים במצלמות עם טכנולוגית זיהוי פנים מתקדמת, העוקבות אחרי כל הנכנסים. לפי התחקיר, מטרת המצלמות היא להכריע איך הגיע רוכש הדירה אל הפרויקט ולמי מגיעה עמלה על העסקאות.

יזמי נדל"ן סינים נוהגים לפרסם בעצמם את פרויקטי הבנייה כדי למשוך מתעניינים, אך הם גם משתמשים במתווכים חיצונים שיביאו אליהם לקוחות, בתמורה לעמלה גבוהה כמובן. הסטנדרט בתעשייה הוא שהמתווכים לא יקבלו עמלה על לקוח שכבר ביקר עצמאית במשרדי המכירות של הפרויקט קודם לכן. כדי לוודא שלא משולמות עמלות עודפות לסוכנים, במשרדי הפרויקט משתמשים במערכות זיהוי הפנים לבדוק מי ביקר אצלם בעבר.

למערכות זיהוי פנים יכולה להיות השפעה גם על המחיר שהלקוח ישלם. לעיתים מתווכי הנדל"ן יוכלו להציע הנחה משמעותית למי שמופנה דרכם למכירה, אך לקוחות שכבר ביקרו ישירות במשרדי הפרויקט לא יהיו זכאים לאותה הנחה. במקרים אחרים הפרויקט עצמו יציע הנחה מיוחדת על דירות, אך רק ללקוחות חדשים לגמרי. הפערים במחיר יכולים להגיע עד 300 אלף יואן (150 אלף שקל) לדירה. מכיוון שהמערכות הקיימות יכולות לזהות פנים גם כאשר עוטים מסכה, קסדות הן האמצעי היעיל ביותר לשמור על אנונימיות.

זיהוי פנים גם בשירותים

הסיפור הביזארי ממשרדי הנדל"ן הוא ביטוי לתופעה רחבה יותר של חדירת מערכות זיהוי פנים לכל היבט של החיים בסין בשנים האחרונות. הפופולריות של המערכות הללו החלה כמובן ברשויות הממשל הסיניות, שמשתמשות בפריסה מסיבית של מצלמות זיהוי פנים כדי לשלוט ולפקח על האוכלוסייה, למנוע הפגנות, מחאות או בעיות אחרות. לפי מחקר שהתפרסם באוקטובר של עמותת Asia Society, ההשקעה השנתית ברכש ואחזקה של ציוד מעקב כמו מערכות זיהוי פנים על ידי הממשל הסיני זינקה ב-1,900% בין 2010 ל-2019.

בעקבות הממשלה גם המגזר הפרטי בסין נתקף בבולמוס של שימוש באמצעי זיהוי פנים. זה התחיל בחברות פיננסים שפרסו מסופונים המאפשרים תשלום דרך זיהוי פנים בחנויות, מבלי להוציא את הטלפון או הארנק. משם התפשט הנוהג לפארקים, קניונים, בתי ספר ומתחמי מגורים, שמשתמשים בזיהוי פנים כדי לסנן ולפקח על הנכנסים. לפי הערכות, מספר מצלמות האבטחה בסין יעמוד עד סוף השנה על 626 מיליון.

מערכות זיהוי פנים הוצבו אפילו בשירותים ציבוריים בסין כדי לוודא שמשתמשים אינם לוקחים יותר מדי נייר טואלט. המערכת רושמת את פני האדם כאשר הוא מושך מהמתקן נייר טואלט ואחר כך אינה נותנת לו לחזור ולהוציא כמות נוספת. שימוש במערכות זיהוי פנים הפך פופולרי עוד יותר בתקופת הקורונה, כיוון שאלו אינן מערבות מגע ולכן נתפסות סטריליות ביחס לשיטות אחרות כמו העברת כרטיס או טביעת אצבע.

נהוג לטעון שהסינים, בהשוואה למערביים, מוכנים לספוג יותר פגיעה בפרטיותם בתמורה לביטחון ונוחות. אמירה זו נכונה במידה מסוימת גם ביחס לפריסה המסיבית של זיהוי פנים. סקר שפורסם בשנה שעברה בסין מצא כי רוב הנשאלים סברו כי טכנולוגיית זיהוי הפנים מובילה לנוחות, כשרק 44% חשבו שיש צורך להגביל את השימוש בה.

אך גם לסינים יש פחדים והסתייגויות מהטכנולוגיה ו-79% מהנשאלים בסקר אמרו שהם חוששים מדליפת מידע אודותם. 83% הצהירו שהיו רוצים יותר שליטה על המידע שלהם, כולל אופציה למחוק אותו. סין היא אלופת הפריסה של מערכות מעקב, אך גם אחת המדינות הגרועות ביותר בעולם בכל הנוגע לשמירת מידע ביומטרי, כאשר נתונים אישיים גנובים נמכרים במחיר זעום של יואנים בודדים אונליין.

להתחמק מ-90 מצלמות ברחוב

ההתנגדות לזיהוי פנים יכולה לבוא לידי ביטוי באופן פסיבי, כמו על ידי חבישת קסדה, אך יותר ויותר סינים בוחרים להתנגד לפרקטיקה הרווחת בצורה יותר אקטיבית. האמן הסיני דנג יופנג למד במשך חודשיים את 90 המצלמות הפרוסות ברחוב אחד בבייג'ינג. בחודש שעבר הוא הוביל מצעד של מבוגרים וילדים, כשהוא מנחה אותם היכן להתכופף ולהסתתר כדי להתחמק מהמצלמות באותו רחוב.

גוו בינג, פרופסור למשפטים באוניברסיטת ג'ג'יאנג למדע וטכנולוגיה, הגיש בשנה שעברה עתירה נגד פארק הספארי בעיר האנגג'ואו. גוו, בעל מנוי שנתי בספארי, גילה יום אחד לתדהמתו שבפארק החליפו את טביעת האצבע במערכת לזיהוי פנים כאמצעי לזיהוי בכניסה. גוו טען שהשימוש במערכת אינו סביר והאיסוף של מידע עליו נעשה ללא רשותו. בפסק דין תקדימי שנתן בית המשפט לפני שבועיים הוא קיבל חלקית את טענותיו, הורה לפארק למחוק את תמונותיהם של גוו ואשתו מהמאגר ולפצות אותם ב-1,038 יואן (כ-500 שקל), חלק מעלות המנוי. עם זאת, בית המשפט לא פסק נגד זכותו של הפארק להשתמש בזיהוי פנים.

מוקדם יותר השנה יצאה לאו דונגין, פרופסורית למשפטים באוניברסיטת צ'ינגחואה בבייג'ינג, למאבק נגד מתחם המגורים שלה שפרס גם הוא מערכת זיהוי פנים. בזכות המאבק היא הצליחה לחייב את המתחם לאפשר לדיירים כמוה, שאינם רוצים לעבור דרך זיהוי פנים, להמשיך להשתמש בכרטיס בכניסה.

הביקורת הגוברת על השימוש הלא מבוקר והמופרז בזיהוי פנים הובילה כבר להצלחות מסוימות. בחודש אוקטובר פרסמה הוועדה המתמדת של הקונגרס הלאומי העממי, גוף החקיקה הגבוה של סין, טיוטת חוק להגנת מידע אישי, שיסדיר באופן ברור יותר את התנאים בהם מותר להשתמש בזיהוי פנים. אם החוק יאושר, הוא יהווה את החקיקה הראשונה במדינה שתפקח על איסוף מידע ביומטרי. ברמה המקומית, בעקבות התביעה של פרופ' גוו נגד הספארי בעיר, האנגג'ואו פרסמה לאחרונה טיוטת חוק תקדימית האוסרת על שימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים במתחמי מגורים ואיסוף מידע ביומטרי על הדיירים.

אפילו בנוגע להצבת מצלמות במשרדי המכירות הושגה התקדמות מסוימת. לפחות בעיר אחת, נאנג'ינג, הורו הרשויות למשרדי מכירת הדירות להסיר את המצלמות, שהשימוש בהן אינו לגמרי חוקי. בשאר הערים בסין כנראה שעדיין רצוי ללכת לקנות דירה עם קסדה, ליתר ביטחון. 

עוד כתבות

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים