גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמית איסמן רוצה לחזק את האמון בפרקליטות. האם הוא האיש למשימה?

חברי ועדת האיתור שממליצים למנות את עמית איסמן לפרקליט המדינה הכירו את ההתבטאויות הבעייתיות שלו כלפי נשים, אך לא לקחו מספיק בחשבון את הנזק הכבד שעשוי להיגרם לאמון הציבור במערכת ● וגם: תוכנית העבודה שבנה איסמן נחשפת

עו"ד עמית איסמן / צילום: לשכת עורכי הדין
עו"ד עמית איסמן / צילום: לשכת עורכי הדין

חמשת חברי ועדת האיתור שהמליצו השבוע לממשלה למנות את עו"ד עמית איסמן לפרקליט המדינה, קיבלו את ההחלטה למרות שהכירו היטב את ההתבטאויות הבעייתיות של איסמן כלפי עובדות בפרקליטות, שנאמרו לפני 6 ו-12 שנים.

החמישה, היועמ"ש אביחי מנדלבליט, פרופ' אורן גזל-אייל, עו"ד רחל תורן, נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ ומ"מ מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, הכירו את השאלה המוזרה שאיסמן שאל מתמחה בפרקליטות ביחס לחוטיני המנומרים שיש או אין לה בארון הבגדים.

עו"ד סיגל יעקבי, מ"מ מנכ"ל משרד המשפטים, בועידת שוק ההון של גלובס / צילום: איל יצהר, גלובס

הם הכירו גם את האמירה החריגה שאיסמן אמר לפרקליטה שהתייעצה איתו בנוגע לתיק שהסנגוריה לחצה עליה לסיים בעסקה: "את לא גבר, אין לך ביצים, נכון? כי כשאת גבר ומועכים לך את הביצים אז יש תחושה של כאב אבל יש גם תחושה של עונג, וזה מה שהסנגורית עשתה לנו".

ההחלטה של חברי ועדת האיתור לבחור בכל זאת באיסמן יכולה להעיד על אחד משני דברים: על ניתוק מהמציאות, או על אומץ לב. ניתוק, כי גם אם ברור היה לחברי הוועדה שבחירה באיסמן תביא עליהם ביקורת ציבורית רבה בשל האמירות הללו, הם כנראה לא חזו באופן מספק את עוצמת הביקורת ואת העובדה שעצם הבחירה בפרקליט בכיר שהתבטא בצורה הזאת, עלול להביא לפגיעה באמון הציבור בפרקליטות.

אביחי מנדלבליט, בכנס לשכת עורכי הדין / צילום: ליאב פלד

אומץ לב, כי לבחור באיסמן למרות הביקורת הציבורית הצפויה מראש, ובמחשבה שלמרות הרבב שדבק בעברו הוא האדם המתאים והמוכשר ביותר לתפקיד, דורש אומץ. ההחלטה דורשת גם מידה של חמלה והבנה שכמעט על כל פרקליט, מנהל, או אדם בעל קריירה ארוכת שנים, ניתן למצוא גם כתמים, כשלים ובעיות. הכול עניין של מידה ופרופורציה.

האם הוועדה הייתה יותר מנותקת או יותר אמיצה? התשובה לכך תינתן לפי השורה התחתונה. אם המינוי יצא לפועל או לא יצא לפועל. נכון לכתיבת שורות אלה, קיים ספק אם המינוי יצא לפועל ויאושר בממשלה. קיים גם ספק אם בג"ץ יגן עליו.

אל הריאיון בוועדת האיתור לפרקליט המדינה שנערך לו בשבוע שעבר בלשכת היועמ"ש אביחי מנדלבליט ברחוב צלאח א-דין בירושלים, הגיע איסמן מוכן היטב. מבחינתו של איסמן, הקפיצה לראשות פירמידת הפרקליטות היא מהלך טבעי לחלוטין, שהוא יועד לו.

הביטחון העצמי הגבוה שעמו הגיע איסמן לראיון נבע גם מהעובדה שהוא הרגיש בבית. רוב הנוכחים בלשכה היו מוכרים לו היטב וחלקם מיודדים איתו. חבר ועדת האיתור, פרופ' גזל-אייל, הוא דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה והוא מכר ותיק של איסמן, פרקליט מחוז חיפה שמתגורר בעיר. פרופ' דניאל הרשקוביץ, נציב שירות המדינה וחבר ועדת האיתור, הוא רב שכונת אחוזה בחיפה שאיסמן מתגורר בסמוך אליה.

וכמובן מנדלבליט, יו"ר ועדת האיתור, הבוס הגדול, שבינו לבין איסמן שוררת הערכה הדדית רבה. במשך חודשים סומן דווקא שלמה (מומי) למברגר, המשנה לפרקליט המדינה (פלילי), כפייבוריט של מנדלבליט לתפקיד פרקליט המדינה לעתים גם על ידי היועמ"ש עצמו. אבל את האותות והמופתים לבחירה של מנדלבליט באיסמן ניתן היה לזהות מזמן.

הביטוי הבולט ביותר ליכולת ההשפעה של איסמן על מנדלבליט ולהערכה המקצועית הרבה שהיועמ"ש רוכש לאיסמן היה בתהליך קבלת ההחלטות בתיקי רה"מ נתניהו. כפי שנחשף בזמנו בגלובס ואח"כ פורסם באופן רשמי ע"י מנדלבליט, בישורת הסופית של תהליך קבלת ההחלטות בתיקי נתניהו שררו בצמרת הפרקליטות ומשרד המשפטים חילוקי דעות משמעותיים.

בשבוע שקדם לפרסום החלטת היועמ"ש בתיקי נתניהו התנהל מאבק של כיפוף ידיים בין המחנות בפרקליטות. מצד אחד, מחנה פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, והמשנה לפרקליט המדינה, עו"ד ליאת בן-ארי, שרצו להגיש כתב אישום על קבלת שוחד נגד נתניהו בשלושת התיקים (1000,2000 ו-4000); מהצד השני מחנה היועמ"ש, המשנה שלו, רז נזרי, ואיסמן, שהתנגדו לעמדת הראשונים.

המחלוקת המורכבת ביותר הייתה בנוגע לעבירה שבה יש להאשים את נתניהו בתיק 2000. בתום הדיונים בתיק 2000 נחלקו הדעות ביחס לאפשרות העמדתם לדין של נתניהו ושל מו"ל "ידיעות אחרונות", ארנון (נוני) מוזס.

ניצן ובן-ארי סברו שיש תשתית ראייתית מספקת להעמדתו לדין של נתניהו בגין עבירה של בקשת שוחד והתניית שוחד, ולהעמדתו של מוזס לדין בגין עבירה של הצעת שוחד. המשנה ליועמ"ש, עו"ד עמית מררי, והפרקליטים הבכירים עוה"ד שלמה למברגר, נורית ליטמן וג'ואי אש צידדו בעמדה של ניצן ובן-ארי. מנגד, נזרי סבר כי אין כלל תשתית ראייתית ברמה הנדרשת בפלילים להעמדת נתניהו ומוזס לדין.

עמדה מקלה כלפי נתניהו בתיק 2000

מבין שלל הפרקליטים הבכירים שדנו בגורל תיק 2000, רק איסמן הגיע למסקנה כי אין תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין של נתניהו בעבירה של בקשה או התניית שוחד, אך כן קיימת תשתית מספקת להאשימו בעבירה של מרמה והפרת אמונים, לצד העמדתו לדין של מוזס בעבירה של הצעת שוחד לנתניהו.

העמדה הזו גובשה, בין היתר, לאור טענתו של נתניהו כי הוא בכלל הונה את מוזס ולא הייתה לו כל כוונה להוציא את מה שנאמר בפגישות ביניהם לפועל. איסמן הגיע למסקנה כי אף אם נתניהו מדבר בחקירה אמת על כך שהוא שיקר למוזס, עדיין הוא ביצע עבירה של הפרת אמונים. שכן ראש ממשלה לא יכול להמשיך לשבת בחדר שבו מוצע לו שוחד, ולא לצאת והתלונן על כך. עמדת האמצע הזאת של איסמן היא זו שאימץ בסופו של דבר היועמ"ש, נגד עמדתם החולקת של רוב הפרקליטים הבכירים.

עד היום יש רבים בפרקליטות בהווה ובעבר שחושבים שאיסמן ומנדלבליט טעו. שההחלטה בתיק 2000 היא מקלה מדי. אחרים חושבים שמנדלבליט ואיסמן עשו בחוכמה בהחלטתם היצירתית בנוגע לסעיף האישום נגד נתניהו בתיק 2000. לשיטתם, בכך השניים שמו מגבלות למשפט הפלילי וקיבלו החלטה חכמה. על כל פנים, האירוע הזה מלמד כאלף עדים על האמון וההערכה של היועמ"ש באיסמן. אמון וההערכה שכאמור הביאו את מנדלבליט לדחוף למינויו של איסמן לפרקליט המדינה.

סקר לבחינת האמון ויותר שקיפות

בחזרה לראיון של איסמן בוועדת האיתור. ממסמכים שהגיעו לידי הח"מ עולה כי איסמן הציג בפני הוועדה מצגת אודות תוכניות העבודה לפרקליטות עד שנת 2027. כותרת המצגת שהציג איסמן לוועדה הייתה: "פרקליטות המדינה - מצב קיים, אתגרים מרכזיים ודרכי פעולה". לפי המסמכים שבידינו, האתגר הראשון שבו עסק איסמן במצגת ושהוא דיבר עליו בראיון היה הגברת אמון הציבור בפרקליטות.

לפי התוכנית שכתב איסמן ושאותה הוא הציג בראיון, אם הוא ימונה לפרקליט מדינה, דבר ראשון הוא יעסוק ב"זיהוי הגומים לחוסר האמון ומיקוד מאמצים לשיפור (אמון הציבור בפרקליטות. ח',מ')". זאת, בין היתר באמצעות סקר עומק שייבחן את אמון הציבור בפרקליטות.

לפי תוכנית איסמן, בשלב השני, הוא יקדם תהליך של הפקת לקחים ובקרה וינסה ליצור מנגנוני ביקורת, בקרה והפקת לקחים ארגוניים אקטיביים להגברת אמון הציבור בפרקליטות. לפי המידע שבידינו, יעדים נוספים שהציג איסמן בוועדת האיתור כחלק מהמאמץ להגביר את אמון הציבור בפרקליטות הם "להגביר את השקיפות החוץ ופנים ארגונית בפרקליטות, הגברת נגישות הפרקליטות לכלל הציבור, שירותיות - טיוב ושדרוג השירותיות ותודעת השירות בפרקליטות, מיסוד וחיזוק הקשר עם גופים משיקים לפרקליטות, פעולות להפחתת הסיכון לטעויות והרשעות שווא, והגברת האפקטיביות".

איסמן הגיע אל הריאיון לתפקיד פרקליט המדינה לא רק עם תוכנית עבודה סדורה לפרקליטות למשך שנים אלא גם עם המלצות של טובי השופטים והמשפטנים בארץ. שופט ביהמ"ש העליון בדימוס, יורם דנציגר, כתב עליו: "מדובר במשפטן מבריק, שקול ואחראי, בעל יכולות אנליטיות מרשימות, היודע להתמודד עם סוגיות משפטיות סבוכות מורכבות בצורה מעוררת התפעלות".

שופטת העליון בדימוס, עדנה ארבל, שאיסמן היה חבר הוועדה המייעצת לסדר דין פלילי וראיות שארבל ישבה בראשה, כתבה על איסמן במכתב ההמלצה כי: "הופעותיו בפני הוועדה היו תמיד מרשימות ומשכנעות, ענייני, שולט בעובדות ובסוגיות המשפטיות שעמדו לפתחנו. טיעונו תמיד היה מכבד ומאופק גם כאשר הנושא הנדון מעורר ויכוח או אי הסכמה בין החברים". 

***חזקת החפות: יודגש כי בנימין נתניהו וארנון (נוני) מוזס הם בגדר נאשמים בלבד, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות. 

צעד אחר צעד: התוכנית שהציג איסמן בפני הוועדה

● ביצוע סקר עומק לזיהוי הגורמים לחוסר אמון בציבור
● תהליך מהיר של הפקת לקחים ובקרה מהסקר
● להגביר את השקיפות, גם כלפי פנים וגם כלפי חוץ
● שיפור הקשר עם גופים שמשיקים לפרקליטות

עוד כתבות

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: "הפעולה ברפיח לא תיעצר עד לחיסול חמאס או חזרת החטוף הראשון"

סמוטריץ' תקף: "נפילה למלכודת המניפולטיבית שטומן חמאס יחד עם מצרים וקטאר" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • הפעולה ברצועה נמשכת, לאחר שצה"ל השתלט הלילה על הצד הפלסטיני במעבר רפיח • עדכונים שוטפים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

עימותים אלימים גם באירופה: המחאה נגד ישראל מתרחבת לקמפוסים ביבשת

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-10% לאחר הדוחות

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%