גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמן קנאביס: בין היבוא ליצוא – לאן הולך השוק הלוהט?

חברות הקנאביס הבורסאיות הישראליות מציגות בסיכום הרבעון השלישי גידול בהכנסותיהן, אך רושמות רווחיות מינורית בלבד, אם בכלל ● על ההזדמנות הגדולה של הענף שכנראה פוספסה, ומה עומד בפני השוק המונופוליסטי לשעבר שהופך ליותר משוכלל

חממה לגידול קנאביס / צילום: Shutterstock
חממה לגידול קנאביס / צילום: Shutterstock

הרבעון השלישי של שנת 2020 בתחום הקנאביס אופיין בהמשך ההתפתחות של השוק הישראלי והציפייה לקבלת היתרי היצוא, שהחלו להתקבל רק אחרי סיום הרבעון. לאחר שסוף שנת 2019 ותחילת 2020 אופיינו במחסור בקנאביס שעומד בתקנות הסדרה  החדשה של התחום, הרי שב-2020 החל יבוא קנאביס לתוך ישראל. יחד עם אישור לתחילת פעילות מסחרית של כמה חברות חדשות (טוגדר, קנאשור), וחזרתה לזירה של חברת תיקון עולם, והתקדמות בפתיחת אתרים ומתחמי גידול של החברות הקיימות, השוק כרגע כבר מתחיל לעבור למצב של עודף היצע.

ההכנסות הנוסקות של חברת אינטרקיור, ממובילות טרנד הקנאביס בבורסה המקומית, מראות על העדפה של הציבור למוצרים המיובאים, וספציפית למוצרים עתירי THC, החומר הפעיל הקנאביס. פרט לכך שמוצרים עתירי THC הם מורכבים ויקרים יותר לגידול, הרי שזנים אלה לאו דווקא יעילים יותר עבור כל המחלות שבהן נועד הקנאביס הרפואי לטפל, וישנם חולים שנמנעים ככל האפשר מההשפעות הפסיכואקטיביות ומחפשים דווקא את הזנים דלי ה-THC. ואולם, נראה כי בכל זאת רוב המשתמשים מעדיפים שאם כבר יש להם קנאביס, הוא "יעשה משהו". כל חברות הקנאביס הנסחרות בבורסה יכולות בעיקרון לשנות את התמהיל שלהן ולגדל (או לייבא) יותר זנים עתירי THC.

חווה, מפעל ושני בתי מרקחת: הכירו את ה"סופר-גרופ" של עולם הקנאביס

העדפה זו מכינה את הקרקע ללגליזציה שעשויה להגיע בהמשך. צוות בין משרדי של הממשלה כבר בחן והמליץ על לגליזציה חלקית והתווה תוכנית שעשויה להוביל לשם תוך תשעה חודשים. בהינתן מערכת בחירות נוספת בקרוב, הדבר עשוי להשפיע על לוחות הזמנים, ובכל מקרה התחום הזה כבר רגיל ללוחות זמנים מתמשכים ומאוד לא ברורים לשינויים בחוקים ובתקנות.

עוד לא לגמרי ברור האם לגליזציה, אם וכאשר תגיע, תועיל או תזיק לחברות המרכזיות הנסחרות כיום בבורסה. כל החברות השקיעו השקעה מרובה בהתאמת המוצרים שלהן לאסדרת הקנאביס החדשה, שבמסגרתה עליהן לייצר בתהליך מבוקר ומפוקח המתאים למוצר רפואי, ולשלוט בכמות החומרים הפעילים במוצר. נושא זה התגלה כאתגר גדול, שהיה אחד הגורמים למחסור שנוצר במוצרי הקאנביס בשנה שעברה. גידול של קנאביס ללא בקרה מסוג זה הוא משמעותית זול יותר. כך, הלגליזציה צפויה לפתוח לחברות הקנאביס הישראליות שוק גדול יותר, אך גם להציף אותו בתחרות זולה, שאולי מותאמת יותר לטעם של צרכן הפנאי. חברת אינטרקיור כבר החלה להיערך לכך על ידי יצירת שיתוף פעולה עם חברת הקנאביס לפנאי, כאן עולם.

את הקנאביס הרפואי שלהן, החברות הישראליות יכולות להפנות לשווקים שימשיכו לדרוש את התקנים והתיעוד של מוצר רפואי, אך כדי ליהנות מיתרון ביצוא, עליהן לעמוד לא רק בתקן הקנאביס הרפואי הישראלי, אלא גם בזה של מדינת היעד. חברת פנאקסיה היא המפעל הישראלי שקיבל תקן לקנאביס רפואי בגרמניה. היא תתחיל ברבעון הקרוב לשווק לגרמניה את המוצרים המשותפים שלה עם המגדלת שיח, ובהמשך גם עם מגדלות נוספות. סביר להניח כי בהמשך גם מפעלים ישראלים נוספים יקבלו אישורים כאלה.

כך הופך שוק הקנאביס הישראלי בהדרגה ממונופוליסטי סגור לשוק משוכלל פתוח, שבו קיימים יבוא, יייצור מקומי ויצוא בתחומי נישה. ההזדמנות לכבוש את העולם באמצעות הקנאביס הישראלי ככל הנראה פוספסה, בשל עיכוב האישור ליצוא ומפני שלקח לחברות זמן להתארגן ליצור מוצר שעומד בתקנים, אך יש בו עדיין הזדמנויות.

כדי ליצא על החברות לספק חלק מן המוצרים שלהן במחיר מסובסד, וגם החלטה זו עלולה ברבעונים הקרובים להשפיע על הרווחיות של החברות, אם כי המותגים שנמכרים במחיר המסובסד נחשבים לפחות מועדפים על הצרכנים, כך שהם לא צפויים להפוך לנמכרים ביותר בשוק.

המסחר במניות הקנאביס בחודשים האחרונים אופיין בתנודתיות לא דרמטית, עם עליות קלות בקרב החברות שדיווחו על פעילות מכוונת יצוא, וירידות קצת יותר ניכרות אצל אחרות.

חמש חברות שיש להן כבר הכנסות משמעותיות מתחום הקנאביס פרסמו החודש דוחות לרבעון השלישי. מספר חברות נוספות - טוגדר, קנביט-תיקון עולם וקנאשור - רשמו הכנסות ברבעון אך מפרסמות רק דוח חציוני. אם כך, מה ניתן ללמוד מדוחות החברות הבורסאיות:

חברות הקנאביס הציבוריות רושמות הכנסות נאות

אינטרקיור - מובילה בשווי שוק ועכשיו גם בהכנסות

אינטרקיור דיווחה על הכנסות של 22.5 מיליון שקל לחברה הבת בבעלות מלאה קנדוק, המרכזת את פעילות הקנאביס של החברה. מדובר בגידול של יותר מפי 8 לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ויותר מפי 2 בהשוואה לרבעון השני השנה. הצמיחה בהכנסות נובעת מיבוא של מוצרי קנאביס ממותגים בינלאומיים מובילים - טילריי, אורגניגרם ואפריה, וכן מתחילת ייצור בכמויות מסחריות של מוצרי קנדוק בהתאם לאסדרת הקנאביס החדשה. הכנסות החברה בתשעת החודשים הראשונים של 2020 עמדו על 37 מיליון שקל, גידול של 380% מהתקופה המקבילה.

לפני כמה שנים, קנדוק הייתה אחת החברות הפחות בולטות בשוק הקנאביס, שההצלחה בו נקבעה למעשה על ידי משרד הבריאות, ששייך חולים באופן חד ערכי לחברות. מאז שהפכה קנדוק לחברה מסחרית תחת בעלותה של אינטרקיור, כשהיא מנוהלת על ידי אלון גרנות, לשעבר סמנכ"ל בפרוטרום, יחד עם אלכס רבינוביץ' מנכ"ל אינטרקיור ורה"מ לשעבר אהוד ברק המשמש כיו"ר אינטקיור, היא הפכה לאחת החברות המובילות בתחום מבחינת שווי שוק, וכעת גם מבחינת הכנסות.

שיעור הרווח הגולמי של החברה ברבעון עמד על 50%, ולתקופת תשעת החודשים - 48%. הרווח התפעולי במגזר הקנאביס היה 6 מיליון שקל ברבעון, ו-6.3 מיליון שקל בתשעת החודשים. הרווח התפעולי של אינטרקיור כולה מושפע מהשקעת עבר בחברת ריג'נרה, שנמחקה השנה, אך אינה קשורה לתחום הקנאביס. להערכת החברה, תחילת הייצור באתר הדרומי החדש שלה, צפויה לשפר עוד יותר את הרווחיות התפעולית.

המחיקה של ריג'נרה משפיעה גם על השורה התחתונה של החברה בתשעה החודשים, ובגינה נרשם הפסד נקי של 45 מיליון שקל. ברבעון לא הייתה לאירועי ריג'נרה השפעה, והרווח הנקי של אינטרקיור עמד על 2 מיליון שקל. החברה מציינת כי ה-EBITDA עמד על 7 מיליון שקל ברבעון.

בקופת החברה יש בסוף הרבעון 47 מיליון שקל, גידול של 12 מיליון שקל לעומת התקופה המקבילה, בזכות גיוס שנערך במהלך השנה ובזכות הגידול בהכנסות.

עמיר שיווק (BOL) - ההכנסות הגבוהות ביותר, אך רווחיות נמוכה יחסית

חברת שאיפה לחיים - BOL, עברה דרמות רבות בשנה האחרונה. לאחר כישלון הנפקה  בבורסה בטורונטו, קנדה, בשנה שעברה, היא נקלעה למצוקת נזילות. חברת עמיר שיווק הבורסאית העוסקת בשיווק של תוצרת חקלאית המירה הלוואה שנתנה לחברה והפכה לבעלת השליטה בה (40%), וגם החליפה את ההנהלה. BOL הייתה החברה החזקה ביותר בשיווק דרך רשת סופר פארם, אך ברבעונים האחרונים נתקלה בתחרות גוברת בזירה זו.

BOL רשמה את ההכנסות הגבוהות ביותר מבין חברות הקנאביס ברבעון - 23 מיליון שקל, אולם הציגה רווחיות גולמית נמוכה יחסית, 2.9 מיליון שקל, שיעור של 12%. ואם לוקחים בחשבון שווי של נכסים ביולוגיים לא מוחשיים, היא אף עברה להפסד גולמי. בתשעה החודשים רשמה הכנסות של 59 מיליון שקל, עם שיעור רווחיות של 18%.

ברבעון רשמה BOL הפסד תפעולי של 17.7 מיליון שקל והפסד נקי של 18.4 מיליון שקל. ההפסד הנקי בתשעת החודשים הגיע ל-51 מיליון שקל.

שיח - רווחיות גבוהה על אף ירידה בהכנסות

הכנסות שיח, חלוצת אסדרת הקנאביס החדשה בישראל ומי ששמרה על היצע גבוה של סחורה איכותית גם בימי מחסור, ירדו במפתיע ברבעון השלישי לעומת התקופה המקבילה אשתקד - 6.5 מיליון שקל לעומת 9 מיליון בשנה שעברה. שיח הסבירה זאת בכך שההכנסות בתקופה המקבילה היו גבוהות באופן חריג, כי כללו עדיין פעילות מלאה מול משתמשי האסדרה הישנה, וגם בשל מיעוט תחרות בתחום האסדרה החדשה. בהסתכלות על תשעת החודשים הראשונים של 2020, ההכנסות עמדו על 25.8 מיליון שקל, גידול של כ-14% לעומת התקופה המקבילה.

הרווחיות הגולמית של שיח (לפני שקלול שווי נכסים ביולוגיים) הייתה גבוהה - 57% ברבעון וכ-59% בתשעה חודשים. הרווח התפעולי ברבעון עמד על 1.9 מיליון שקל, ועל 11.1 מיליון שקל בשלושה הרבעונים הראשונים, כאשר בשנה שעברה נרשם הפסד תפעולי, בעיקר בשל הוצאות המיזוג לתוך שלד בורסאי. הרווח הנקי עמד על 1.8 מיליון שקל ברבעון ועל 8.7 מיליון שקל בתשעת החודשים.

שיח השתתפה גם היא ב"משחק היבוא", עם מוצר מיובא ששווק תחת המותג שלה "ניצן אימפורט", אולם זו לא הייתה פעילותה העיקרית. שיח ציינה במצגת למשקיעים כי ההסכמים שלה עם בתי המרקחת בישראל אמורים להניב לה הכנסות של 228 מיליון שקל בשנים הקרובות.

שיח מדווחת כי השקיעה את מרצה בשנה האחרונה בביסוס התשתית ליציאה לחו"ל, בין היתר על ידי השגת אישור שיווק בגרמניה למוצרים המשותפים שלה עם פנאקסיה. לפני מספר שבועות יצא משלוח היצוא הראשון שלה לאוסטרליה. כמו כן היא השקיעה בחברה ביוון כדי להקים חוות גידול ומפעל מקומי, ולשווק משם לאירופה. נוסף לכך העניקה שיח רישיון לשימוש בידע ובזנים שלה לחברות בניו ג'רזי, ארה"ב ובקנדה, בתמורה לתמלוגים. בקופת החברה 28.5 מיליון שקל.

פארמוקן - מתרבה עצמאית ומציגה צמיחה

חברת פארמוקן, שהייתה חברה בגודל בינוני באסדרה הישנה, צלחה את המעבר לאסדרה החדשה ובנתה פעילות יציבה בשוק הישראלי. החברה מתגאה בפעילות הריבוי שלה, המייצרת זנים ייחודיים, ולא שיווקה השנה מוצרי יבוא. פארמוקן התקשרה בהסכם לייצור מוצרים דרמטולוגיים וקוסמטיים מבוססי קנאביס כאשר יצוא של מוצרים כאלה מישראל יהיה אפשרי.

הכנסות פארמוקן עמדו על 6.1 מיליון שקל לרבעון, גידול של 11% לעומת התקופה המקבילה. בתשעת החודשים הסתכמו ההכנסות בכ-20 מיליון שקל, גידול של 38%. הרווחיות הגולמית (לפני שקלול שווי הוגן של נכסים ביולוגיים) ברבעון עמדה על 39% ובתשעת החודשים - 56%. הרווח התפעולי הרבעוני היה 2.9 מיליון שקל, והסתכם ב-9.6 מיליון שקל בתשעה חודשים, ואילו הרווח הנקי עמד על 1.8 ברבעון ו-5.9 מיליון שקל בשלושה רבעונים ראשונים.

פנאקסיה - גדלה למרות התחרות הגוברת, ומוכנה ליצוא

לעומת החברות שהוזכרו לעיל שכולן מבססות את הפעילות שלהן על גידול קנאביס (חלקן לצד יבוא), פנאקסיה ממוקדת בעיבוד וייצור מוצרי קנאביס של מגדלות אחרות. ב-2019, היא הייתה אחת משתי אופציות בלבד עבור מגדלות שלא היה להן מפעל משלהן ורצו לפעול באסדרה החדשה. כעת התחרות גברה, וחלק מן החברות גם הקימו מפעלי עיבוד משלהן.

לכן מעניין לראות כי הפעילות של פאנקסיה רק גדלה בתקופה זו. כך ברבעון רשמה החברה הכנסות של 16.8 מיליון שקל, גידול של פי 4, ובתשעת החודשים הראשונים רשמה הכנסות של 43.8 מיליון שקל, גידול של כ-340%.

הרווחיות של החברה בינתיים נמוכה מעט משל רוב המגדלות. שיעור הרווח הגולמי ברבעון היה 10% ובתשעת החודשים - 8%. החברה רשמה הפסד תפעולי של 8.3 מיליון שקל ברבעון ושל 26.2 מיליון שקל בתשעת החודשים, והפסד נקי של 8.4 מיליון שקל ו-26.6 מיליון שקל בהתאמה.

פנאקסיה היא כאמור החברה היחידה שיש לה אישור הן ליצוא מישראל והן ליבוא של קנאביס רפואי לגרמניה, במותג משותף עם שיח. המפעל שלה מאושר על פי תקן ה-GMP של האיחוד האירופי, ויש לה שותפות הפצה עם חברת תרופות גרמנית. בחודשים הקרובים ניתן יהיה לראות כיצד מתקבלים המוצרים הישראלים בשוק שסימנו החברות הישראליות כשער הכניסה לאירופה. כמו כן, פנאקסיה מייצרת את המוצרים שחברת שיח החלה לייצא לאוסטרליה, אולם במדינה זו שיח ולא פנאקסיה היא שמובילה את המהלך. גם המוצרים שנערכת קנדוק לייצא לפורטוגל, נארזים במפעל פנאקסיה.

חברת יוניבו, אשר גם היא מפעילה בתקופה זו בעיקר מפעל עיבוד (ומקימה במקביל חוות גידול), הודיעה על הכנסות של 14 מיליון שקל ברבעון, אולם לא פרסמה עדיין דוח מלא. 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל