גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“עסקים קטנים רוצים עזרה בתזרים מזומנים. אנחנו עוזרים להם להשיג את זה"

לפני שסטארט-אפ התשלומים Melio יצא לדרך, המייסדים שלו הקימו חברה להנהלת חשבונות - רק כדי להבין למה נושא התשלום בין עסקים תקוע מאחור ● הסטארט-אפים המבטיחים 2020  

מייסדי מיילו:
זיו פז, מתן בר ואילן אטיאס
צילום: איל יצהר
מייסדי מיילו: זיו פז, מתן בר ואילן אטיאס צילום: איל יצהר

לפני כשנתיים וחצי החליטו היזמים מאחורי הסטארט-אפ Melio - מתן בר, זיו פז ואילן אטיאס - להקים חברה להנהלת חשבונות בארה"ב. במשך כמה שבועות הם ניסו להשיג "משוגעים" כדבריהם, שיסכימו שחבר'ה לא מוכרים מישראל ינהלו בעבורם את החשבונות. הם שלחו מיילים, חיפשו בקבוצות בפייסבוק ואף עברו מדלת לדלת, עד שמצאו עשרה עסקים, בהם דוכן מיצים בניו ג'רזי, שתי מסעדות במנהטן, חברה למתקני השקייה בחקלאות בהוואי ועוד כמה עסקים קטנים.

אולם המטרה לא הייתה הקמה של חברה להנהלת חשבונות, אלא אמצעי להבנת עולם התשלומים בין עסקים, וספציפית נתון אחד חשוב - היקף התשלומים שהם מעבירים ביניהם בצ'קים בארה"ב, שמגיע ל-18 טריליון דולר בשנה. היזמים רצו להבין איך בעולם של ביט, פפר ושופיפיי, התשלומים בין עסקים (B2B) נשאר כל כך מאחור.

הם החליטו לראיין 100 עסקים קטנים כדי להבין את האתגרים והקשיים שהם מתמודדים איתם בתשלומים לספקים, אבל הגיעו למסקנה כי לא יוכלו להבין כך את הנושא לעומקו, מכיוון שהם אפילו לא יודעים לשאול את השאלות הנכונות.

באותה נקודת זמן החליטו להקים את החברה להנהלת החשבונות, ולהפקיד על המשימה את דפנה ברקת, שבאה בכלל מהעולם הפוליטי, ולמדה לנהל חשבונות תוך כדי תנועה. במשך ארבעה חודשים ניהלה ברקת את החשבונות ללקוחות בחינם, באמצעות הווטסאפ, והיום היא אחראית על כל התמיכה בלקוחות החברה ועל Customer Success.

"רצינו להבין את הניואנסים בתוך ה-workflow. זה עזר לנו לייצר מוצר מדויק הרבה יותר מהר, וחסך לנו הרבה זמן", מספרים שלושת היזמים, אשר פיתחו מערכת לתשלומים B2B, שתופסת תאוצה - לחברה יש עשרות אלפי לקוחות, ובתוך שנה קפץ היקף התשלומים דרכה מאפס למיליארדי דולרים (קצב שנתי). "לפי המשקיעים שלנו, אנחנו כנראה חברת התשלומים שגדלה הכי מהר בארה"ב", הם אומרים. דוכן המיצים, המסעדות ושאר העסקים משתמשים היום במערכת של החברה.

רוב העברות הכספים דרך מערכות החברה מתבצעות בחינם, והחברה מכניסה כסף מכך שהיא מסייעת לחלק מלקוחותיה להקדים או לדחות תשלומים (פירוט בהמשך). בחברה לא רצו לפרט לגבי היקף ההכנסות, אך ציינו כי הם הגיעו להכנסות דו-ספרתיות, במיליוני דולרים. "הצמיחה המהירה דרשה מאיתנו 100% מהמשאבים - כל מתכנת או מנהל מוצר פנויים התעסקו בתמיכה בצמיחה הזאת ובתשתיות שלנו. עכשיו אנחנו מוסיפים כל מיני פיצ'רים, שיאפשרו לנו להשיג יותר הכנסות", מספר בר.

שני סבבים, 4 חודשים

שלושת היזמים הקימו את מליו בתחילת 2018. המבוגר ביניהם, אטיאס (41), הוא בעל ניסיון עשיר בפיתוח טכנולוגיות ומשמש כסמנכ"ל הטכנולוגיות. הוא התחיל תואר במדעי המחשב ובפיזיקה במהלך התיכון, ובצבא שירת ביחידה טכנולוגית במשך שש שנים, שם עסק בלמידת מכונה ובראייה ממוחשבת.

הוא עבד בפריימסנס, שפיתחה חיישנים לזיהוי תנועות גוף ונמכרה לאפל ("הכול היה נראה שם מדע בדיוני"), משם עבר לחברת אאוטבריין שמתעסקת בפרסום דיגיטלי, ואז ל-Windward, שפיתחה מערכת לזיהוי סיכונים בים. את בר (36) הכיר דרך חבר משותף.

פז (36), המייסד היחיד שאינו בעל רקע טכנולוגי, למד תואר ראשון במשפטים וראיית חשבון, לאחר שירות צבאי ממושך בשייטת. במשך שנתיים וחצי הוא עבד כ-VP בקרן פימי, שמתמחה ברכישת חברות, בעיקר תעשייתיות, והשבחתן. פז היה אמור לעבור לאחת החברות שבהן משקיעה הקרן, לעשות בה תפקיד ניהולי ולחזור לקרן כשותף, אך החליט לעזוב כדי להקים חברה עם בר, חבר ילדות מבית הספר בחיפה.

בר, שמשמש כמנכ"ל החברה, הגיע מתחום הפינטק. הסטארט-אפ הראשון שהקים, The Gifts Project, נמכר לאיביי תמורת 20 מיליון דולר (לפי דיווחים), לאחר שגייס כמיליון דולר. הסטארט-אפ, שאותו הקים עם ארז דיקמן, ורון ומאיה גורה, איפשר רכישת מתנות קבוצתיות. לאחר שלוש שנים וחצי באיביי, עבר בר לפייפאל (שהייתה בבעלות איביי), וניהל קבוצה גלובלית שמנתה 100 איש והייתה אחראית על תשלומי P2P.

האפליקציה שפיתח הצוות שלו הניבה לפייפאל הכנסות של 100 מיליון דולר בשנה. "זה היה ממש כיף, כי הכול גדל והתפוצץ. זאת פעם ראשונה שחוויתי מה זה לרכב על הגל. זה אולי הדבר הכי חשוב אחרי צוות", אומר בר. "באותן שנים צרכנים פרטיים עברו מתשלום במזומן לתשלומים במובייל. עד היום זה היה הפוקוס, לא B2B. בפייפאל בכלל לא דיברנו על תשלומים בין עסקים".

מאז שהוקמה החברה היא גייסה 144 מיליון דולר, מתוכם 128 מיליון דולר בשני סבב גיוס השנה, בסוף אפריל ובאוגוסט. המשקיעים הראשונים בחברה היו הקרנות Aleph ובסמר, ואת סבב הגיוס האחרון הוביל קרן Coatue, והשתתפה בו גם ג'נרל קטליסט.

"במרץ לא ידענו אם הקורונה טובה לנו או לא. מכיוון שאנחנו משרתים עסקים קטנים, חשבנו שזה יהיה יותר שלילי. לא שיערנו שיהיו גם הרבה חברות שעוברות לאונליין. כמו בכל סטארט-אפ - יש תוכנית אגרסיבית, ויש תוכנית שמרנית. כשראינו שיש הזדמנות מאוד מיוחדת לגדול והמעבר לאונליין מואץ, ידענו איך לבצע השקעות יותר גדולות. היינו יודעים מה לעשות גם עם עוד 30 מהנדסים או 100 אנשי מכירות", אומר בר. החברה גם גדלה בקצב מהיר, ובפחות משנה מספר העובדים שלה עלה מ-35 ל-150. בינואר, למשל, היו בחברה שמונה עובדי פיתוח בלבד.

מי מתעניין באוטומציה

בתעשייה מספרים שבחודשים האחרונים נהנה תחום הפינטק מגאות. השילוב של המעבר לתשלומים בדיגיטל, שבמידה רבה נכפה על ידי הקורונה, לצד גידול בפעילות האונליין, המעבר לעבודה מרחוק ושינוי תפיסה כולל - כל אלו הובילו לפתיחות גדולה יותר מצד לקוחות וצרכנים. אולם לדברי שלושת היזמים, גם הפתרונות הקיימים בשוק לתשלומים בין עסקים רלוונטיים יותר לעסקים גדולים יחסית.

"יותר קל לפתח פתרון לחברה כמו נייק, ואז יש לך 100 אלף תשלומים בחודש. עסקים קטנים זה כמו צרכן פרטי, אתה לא יכול לעבור אחד אחד", מסביר בר. "זה נכון בכל תחום - עסקים קטנים מקבלים פחות כלים, הם under serve. הכלים מורכבים מדי לבעל חנות יין או לרופא שיניים. לעסקים כאלה לא אכפת למשל מאוטומציה, זה לא נותן להם ערך כי הם מבצעים 60-70 תשלומים בחודש. עם זאת, מה שמעניין אותם זה תזרים".

במילים אחרות - עסק רוצה לקבל את התשלומים שמגיעים לו בהקדם, ואת התשלומים שהוא משלם - לדחות כמה שיותר. Melio עוזרת לו בכך, מבלי לספק אשראי בעצמה. אחת הדרכים לעשות זאת היא להיות גורם מתווך: לאפשר לצד המשלם להשתמש בקרדיט שהוא מקבל באשראי (כלומר הכסף עובר מיידית, אבל מחשבון הבנק הסכום יורד רק עם החיוב של האשראי), ואילו Melio עצמה משלמת לספק בצ'ק - האמצעי המועדף על רבים מהם, כי כך אין צורך לשלם עמלה.

דוגמה נוספת רלוונטית לצד שמקבל את הכסף. Melio מציעה להעביר לו את הכסף באופן מיידי לחשבון הבנק, וכך לחסוך לו כמה ימים עד שהצ'ק נפדה.

בחברה מספרים כי הם שולחים מאות אלפי מיילים לספקים, וכי יש היענות גדולה. "בשוק האמריקאי יש עיוותים, כי יש בארה"ב מעל 8,000 בנקים שונים. בשוודיה יש שלושה בנקים ואין שם צ'קים, כי הבנקים דיברו ביניהם והחליטו שזה רע. בשוודיה אדם בן 16 לא יודע מה זה צ'ק.

"בארה"ב כל שינוי צריך לבוא מלמטה. גם העברה בנקאית לוקחת בארה"ב שלושה ימים, וברוב אירופה היא מתבצעת באופן מיידי. לחסוך יומיים-שלושה זה הרבה בשביל עסקים קטנים, וזה גם מייצר חוסר יעילות בתזוזה של הכסף". כך או כך, Melio אינו משתמש בסכומים שגייס לעצמו כדי לשפר את התזרים של בעלי העסקים והספקים, ולכן הסיכון על החברה יחסית מצומצם.

בחברה מציינים כי הם מעודדים עסקים להשתמש בקרדיט רק כשיש בכך היגיון, למשל בתקופת החגים, שבה קונים סחורה ומוכרים אותה רק לאחר כמה שבועות. "הם משלמים לנו 2.9%, אבל מכיוון שהם קונים יותר סחורה הם מקבלים הנחה של 2% מהספק, אם הוא מקבל את הכסף תוך זמן מסוים. אנחנו מרגישים בנוח שאנחנו עוזרים לחברות, ולא מעודדים אותן להיכנס לחוב. אנחנו חברת תשלומים ולא חברת תזרים".

ויתרו על אפקט הרשת

בתחילת הדרך קיבלה החברה החלטה מעניינת - לא לכפות על שני הצדדים, המשלם ומקבל התשלום, להשתמש באותה מערכת. זאת בניגוד למשל לאפליקציות תשלומים B2C כמו פפר וביט. הסיבה לכך היא רצון לקצב אימוץ יותר מהיר של הפתרונות שלה, אך הדבר מונע מהחברה יצירה של אפקט רשת.

"משיחות עם מאות לקוחות למדנו שזה לא יעבוד לנו לדרוש משני הצדדים להשתמש במוצר שלנו. כשמישהו נחשף למוצר והוא יודע שגם הצד השני משתמש בו, זה מגדיל את השימוש. אנחנו כן רואים שזה מייצר ויראליות - אדם אחד מוביל לכך שיותר ויותר אנשים משתמשים בנו.

"התמקדנו בשוק היין, שהתשלומים לספקים בו מתבצעים בצורה מאוד מיושנת, ושיש בו הרבה שחקנים. יש תעשיות שבהן האפקט של הוויראליות פחות מובהק, כמו למשל סוכנויות פרסום, שבהן התשלומים מגיעים מתעשיות שונות".

דרך נוספת להגיע ללקוחות היא באמצעות שיתופי פעולה, למשל כמו זה שנעשה עם אינטואיט, שמספקת את תוכנת ניהול החשבונאות Quickbooks. "יהיה ניתן להוסיף אפשרות לשלם דרך Melio. פונים אלינו לא מעט שותפים, וזה ממש מרגש כי אפשר לעשות לזה API שאחרים יוכלו להשתמש בזה", הם מספרים.

Melio

פיתח מערכת לתשלומים B2B ● המייסדים הם מתן בר, זיו פז ואילן אטיאס, ובסטארט-אפ מועסקים 150 עובדים ● עד היום גויסו 144 מיליון דולר ● המשקיעים הראשונים בחברה היו הקרנות Aleph ובסמר. את סבב הגיוס האחרון הובילה קרן Coatue, והשתתפה בו גם ג'נרל קטליסט

עוד כתבות

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"