גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירביט: המשבר שיכול לשנות את כל תפיסת התחרות בענף הביטוח

פריצת הסייבר לחברת הביטוח הדגימה את פגיעותם של ארגונים קטנים בהתמודדות עם איומים גדולים ● הרגולטור, שהעדיף עד היום יותר מתחרים, כולל קטנים, שיסעירו את השוק, עלול לשנות את דעתו כפי שקרה בעבר בפיקוח על הבנקים

משה ברקת / צילום: רפי קוץ
משה ברקת / צילום: רפי קוץ

אירוע הסייבר החריג והחמור בחברת הביטוח שירביט עדיין לא הגיע לסופו, כשאתר החברה עדיין לא שב לעבודה "רגילה", אבל כבר עכשיו ברור שצפויות להיות לו כמה השלכות משמעותיות לא רק על שירביט עצמה - אלא על ענף הביטוח כולו. ייתכן שההשלכות אפילו ישנו את תפיסת התחרות בכל השוק המוסדי, שמנהל נכסי ציבור בהיקף כולל של כ-2 טריליון שקל ושמהווה כרית ביטחון סוציאלי חשובה.

■ הכירו את המייסד והבעלים של חברת הביטוח שעומדת בלב הסערה | הדס מגן ורון שטיין

המשבר בשירביט עוד עשוי להתברר ברבות השנים כקו פרשת המים בתפיסת התחרות בענף הביטוח. ייתכן שזה יהיה המועד, שעד אליו הרגולטור האחראי מרשות שוק ההון ורגולטורים אחרים רצו להגדיל את מספר השחקנים בשוק, אבל אחריו שיקולי שיפור התחרות איבדו מחשיבותם לטובת שיקולי יציבות ויכולת לעמוד בשלל ההוראות ("הכבדות"), שהרגולציה המקומית והבינלאומית מובילות אליהן.

בבנקים התפיסה התחרותית כבר השתנתה

זה שנים שיש מגמה ברורה של העדפת צירוף שחקנים חדשים לשוקי הביטוח וניהול החיסכון לטווח ארוך. הרגולציה נותנת להם ולשחקנים קיימים קטנים יחסית הקלות ייחודיות - העיקר ש"יזיזו את הגבינה" של הגופים הגדולים והמבוססים, או לפחות שרק יאיימו להזיזה.

זה קורה בשלל תחומים, החל מחברות הביטוח הדיגיטליות החדשות שהצטרפו לשוק בעידוד הרגולציה ושכבר מורגשות בשוק, עבור בשוק הפנסיה החדשה עם קרנות הפנסיה ברירת מחדל שנבחרו על ידי האוצר ושכולן, במוצהר, הקרנות של בתי ההשקעות שזוכות להעדפה ברורה על פני אלה של קבוצות הביטוח, ועד למאמצים ניכרים - וחשובים - לפיתוח נותני אשראי חוץ-בנקאיים ונותני שירותים פיננסיים מתקדמים.

החשיבות בעידוד המתחרים החדשים ברורה ומבוססת. אבל, היא לא חד-משמעית כמו שרבים נוטים לחשוב. בטח לא בתחומי פיננסים כה חשובים לניהול הסיכונים והאתגרים של כל משקי הבית בישראל, היום ובעוד יובל שנים.

המורכבות הזו נראית היטב במה שקורה וקרה בענף הבנקאות, שמפוקח ומוסדר ברמה מעמיקה לא פחות ואולי אף יותר מאשר השוק המוסדי, והרבה מעבר לשאר הענפים במשק.

בשנים עברו היו בישראל שלל בנקים קטנים ועצמאיים. לאורך השנים מספרם הצטמק כשהם נרכשו בזה אחר זה על ידי בנקים גדולים בהרבה מהם (או קרסו). והיום יש חמש קבוצות בנקאיות גדולות. הפועלים ולאומי, שעדיין נתפסים כגדולים ביותר ו"זוכים" לעתים לרגולציה מחמירה ייחודית כדי לחזק התחרות בהם, וכן מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי (ששניים מהם צמחו בשנים האחרונות באמצעות מיזוגים רבים עם בנקים קטנים מהם). ישנו עוד בנק אחד עצמאי קטן - בנק ירושלים.

הוצאות אסטרונומיות על מחשוב ומומחים

אין להבין מזה שאין מקום לשחקנים קטנים גם בבנקאות. בימים אלה מוקם בנק חדש, הבנק הדיגיטלי שבבעלות פרופ' אמנון שעשוע, שנמצא כבר בעיצומה של היערכות לכניסה לפעילות, לאחר שכבר קיבל אישור מבנק ישראל. אך זה עדיין היוצא מן הכלל. בשנים האחרונות ראינו כיצד בנק ישראל דחף לביצוע מיזוג של בנק אגוד לתוך בנק מזרחי טפחות, למרות התנגדות רשות התחרות, בין היתר בגלל סקפטיות לגבי מיצובו התחרותי של אגוד כבנק עצמאי.

לא מדובר רק בנוחות רגולטורית, אלא באמת בשאלה של יכולת אובייקטיבית. למה הכוונה? חברה קטנה לא יכולה לעמוד בנטל הרגולציה והתחרות העסקית יחדיו. כך למשל, בחינת הדוחות של שירביט ל-2019 מלמדת כי החברה רשמה הוצאות והשקעות בגין מחשוב וציוד היקפי (כולל תוכנה) בהיקף של כ-16.3 מיליון שקל (כולל פחת). לעומתה, הראל רשמה בשנה זו הוצאות מקבילות בהיקף של 628 מיליון שקל והפניקס הוציאה 512 מיליון שקל (גם כן כולל פחת). וזאת, בעולם שבו יש הוצאה קבועה כדי לשמור על רמה מינימלית של יכולות ומערכות מחשוב, ללא קשר למגוון הפעילויות השונות בכל אחת מאותן חברות, ולהיקפן.

לאחרונה אמר לנו גורם בכיר במערכת הבנקאית, כי אנשי מחשוב הם מקבלי השכר הכי גבוה בבנק שלו, להוציא חברי הנהלה. מבחינתו הוא מתחרה על העובדים הללו לא מול בנקים אחרים, אלא מול חברות הייטק מבוססות וסטארט-אפים. זה אומר שעלות כל איש מחשוב טוב - ובתחום הסייבר למשל יש חובה לשכור כאלה - היא מאות רבות של אלפי שקלים לשנה. בסופו של יום, הנתונים מרמזים שגוף קטן, גם אם הוא רווחי, יכול לגייס כמות מוגבלת של מהנדסי תוכנה ומומחים לשירותו, כשהאיומים לכשל מכני או אירוע סייבר דומים אצלו לאלה שיש לגופים הגדולים והערוכים יותר.

עסקת הלמן אלדובי-הפניקס מסבכת את התמונה

אך לא רק זאת, האירוע בשירביט מצטרף להתפתחות נוספת השבוע: ההסכם שנחתם למכירת הלמן אלדובי, שמחזיק בקרן פנסיה ברירת מחדל, לקבוצת הביטוח הפניקס. הלמן אלדובי פועל באגרסיביות בשוק הפנסיה החדשה במטרה להשיג עוד ועוד חוסכים ומעסיקים. את זה הוא עשה ברמת תמחור אגרסיבית.

האגרסיביות של הלמן אלדובי הובילה אותו להיות יעד מבוקש להשתלטות על ידי אלטשולר שחם גמל והפניקס, אבל היא גם כנראה עוררה אי-נוחות ברשות שוק ההון, שרוצה שהגופים המפוקחים על ידה יפעלו כל הזמן תחת מודל עסקי בר-קיימא.

אז אמנם השנה הלמן אלדובי עבר לרווחיות קלה, אבל יש להניח שהמעבר שלו תחת כנפי הפניקס מרגיע את הרגולטור בהקשרי הקיימות לעוד 5, 10 ו-30 שנה.

המקרה של שירביט אף מחדד זאת. ברשות שוק ההון מנסים לא להיות במרכז תשומת הלב של פרשת שירביט ולא מדברים על היום שאחרי - האם היה כשל, האם יהיה קנס, ובאיזה היקף? עוד יבוא היום לבחון זאת, אך בינתיים הם ושירביט מקווים לצמצם את הנזק.

בכל אופן, החלק הרגולטורי הקשה עוד נמצא לפני שירביט. גם שלב ההשקעות הגדולות בהרבה במחשוב, ובין היתר בסייבר, שישנה את מודל הרווחיות שלה - ככל ששירביט תישאר חברה עצמאית, דבר שכלל אינו ברור מאליו כיום, בין אם מיוזמתה או מיוזמת הפיקוח.

בכל אופן, ברור שהמשבר לא רק מעלה סימני שאלה פוטנציאליים ביחס לשירביט ועתידה, הוא גם מעלה תהיות על תפיסות פיקוחיות בענף הביטוח והחיסכון הפנסיוני. על כן, לא נופתע אם בעתיד נסתכל לאחור ונראה שבעקבות אירוע שירביט ענף הביטוח החל בתהליך אשר עבר כבר על הבנקים - מתמיכה מובהקת בתחרות לתמיכה ביציבות וגודל.

עוד כתבות

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בת"א; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● איי.בי.איי: אפסייד של 56% למניית הכשרת היישוב ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

הממונה על התחרות הודיעה לאל על כי תטיל עליה עיצום בסך כ-110 מיליון שקל, בכפוף לשימוע, בנוסף לעיצומים אישיים במאות אלפי שקלים על שני נושאי משרה ● הסיבה: סירוב אל על לאפשר לארקיע גישה להאנגרים עבור תחזוקת מטוסים בתקופת המלחמה ● מדובר בקנס שני לאל על בתקופה קצרה: הקנס הקודם על "מחירים מופרזים" במלחמה עומד על 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע ● אל על: לא נפל כל דופי במעשי החברה

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל