גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה נגד אנרג'יקס: גרמה נזק של עשרות מיליונים לשותפות שהקימה

חברת האנרגיה הירוקה הציבורית הקימה בשותפות עם החברה לפיתוח דרום הר חברון מתקן לייצור אנרגיה ירוקה באזור • בתביעה בסך 15 מיליון שקל טוענת השותפה כי אנרג'יקס הונתה אותה, הפרה הסכמים והותירה את קופת השותפות מרוששת • אנרג'יקס: "טענות מצחיקות"

אסא (אסי) לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס אנרגיות מתחדשות / צילום: שלומי יוסף
אסא (אסי) לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס אנרגיות מתחדשות / צילום: שלומי יוסף

אנרג'יקס, חברת האנרגיה הירוקה הציבורית שבשליטת חברת אלוני חץ, התנהלה ב"בריונות", בחוסר תום-לב ותוך הטעיה של החברה לפיתוח דרום הר חברון (חל"פ), שעימה הקימה שותפות ב-2011. זאת, תוך גרימת נזק של עשרות מיליוני שקלים לשותפות והותרת קופתה מרוששת - כך נטען בתביעה בגובה של 15 מיליון שקל שהגישה החברה לפיתוח דרום הר חברון לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

במרכז התביעה - שהוגשה על-ידי חל"פ באמצעות עורכי הדין נדב העצני ואורית יפת - עומד מתקן לייצור אנרגיה ירוקה באזור התעשייה מיתרים בדרום הר חברון, שהוקם על-ידי השותפות ופועל מזה כחמש שנים.

עו"ד העצני. מייצג את חל"פ / צילום: אלישע קאהן

התביעה הוגשה נגד אנרג'יקס; נגד נתן חץ, יו"ר הדירקטריון של אנרג'יקס, מנכ"ל חברת אלוני חץ ודירקטור בשותפותבין אנרג'יקס לחברה לפיתוח דרום הר חברון; ונגד אסי (אסא) לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס ויו"ר הדירקטוריון בשותפות. מעבר לפיצוי כספי מבקשת חל"פ לחייב את אנרג'יקס להעביר לידיה שורת מסמכים ומידע הנוגעים לשותפות ולדוחות הכספיים.

חץ נתן / צילום: איל יצהר

חברת אנרג'יקס הנסחרת בבורסה בתל אביב מאז 2011, פועלת בתחום האנרגיה הסולארית ואנרגיית הרוח. החברה עוסקת בהקמה, תפעול, תחזוקה ומכירת חשמל ממקורות אנרגיה מתחדש. היא פועלת בישראל, בארה"ב ובפולין.

שווי החברה הוא 6.6 מיליארד שקל, והיא חברת האנרגיה בעלת השווי הגבוה ביותר בבורסה. מניית החברה התחזקה מתחילת השנה ב-35%. מאז שנחתם הסכם השותפות עם החברה לפיתוח דרום הר חברון לפני תשע שנים זינקה המניה של אנרג'יקס בכ-1290%.

התובעת, החברה לפיתוח דרום הר חברון, היא חברה פרטית בבעלות המועצה האזורית דרום הר חברון ואגודות שיתופיות. היא עוסקת בפיתוח הזדמנויות עסקיות למען תושבי דרום הר חברון.

הטעיה, הונאה וחוסר הגינות


החברה לפיתוח דרום הר חברון טוענת בתביעתה כי בהיותה חסרת כל ידע והיכרות עם התחום הסולארי, היא נתנה באנרג'יקס, אמון מלא. לחל"פ טענות קשות רבות בנוגע להתנהלותם של אנרג'יקס ונציגיה, חץ ולוינגר, במסגרת השותפות.

בין טענותיה של החברה לפיתוח דרום הר חברון: תמחור הקמת המתקן שלא לפי מחירי השוק, גביית ריבית בלתי סבירה על הלוואה שניתנה מאנרג'יקס לשותפות לצורך הקמת המתקן, מידור מידע מחל"פ, ונטילת זכויות חתימה מחל"פ בניגוד להסכם.

חל"פ טוענת כי אנרג'יקס ונציגיה הונו את השותפות, ניצלו את חוסר ניסיונה, גרמו לשותפות נזק של 29 מיליון שקל והותירה אותה מרוששת. סכום התביעה הועמד על 15 מיליון שקל - כמחצית מחלקה של חל"פ בשותפות.

בפתח התביעה של החברה לפיתוח דרום הר חברון נכתב כי "תביעה זו עוסקת בהתנהלות בריונית וחסרת קווים אדומים של חברה ציבורית גדולה ורבת-כוח - אנרג'יקס - שבמסגרתה לא היססו ראשי אנרג'יקס, להטעות לתעתע ולהונות את חל"פ ונציגיה.

"חמור מכך הם ראשי אנרג'יקס לא היססו ולא מהססים להפר את חובות הנאמנות וההגינות שלהם כלפי השותפות שהוקמה על-ידי הצדדים, פועלים בניגוד עניינים קיצוני ומרוששים את השותפות שלא כדין, כדי להעשיר את כיסי כל אחד מהנתבעים (אנרג'יקס, חץ ולוינגר, נ' ש')".

על-פי התביעה, בשנת 2011 חתמו החברה לפיתוח דרום הר חברון ואנרג'יקס על הסכם לשיתוף-פעולה להקמת מתקן לאנרגיה סולארית והקימו חברה משותפת. לפי ההסכם בין הצדדין, אנרג'יקס תחזיק ב־50.05% מהזכויות בשותפות, וחל"פ תחזיק ב־49.85% מהזכויות בשותפות. זאת, לצד שותף כללי (0.1%) שיופקד על ניהול השותפות. הצדדים הסכימו כי יהיה שוויון בכל הנוגע לניהול המשותף.

בשנים שלאחר החתימה על הסכם השותפות פעלו הצדדים על-מנת להוציא את המיזם אל הפועל ולקבל את האישורים הנדרשים. בנובמבר 2015 החל המתקן לייצר חשמל.
בתביעה טוענת החברה לפיתוח דרום הר חברון, כי בדיעבד הסתבר לה שהסכום שהציגו נציגי אנרג'יקס הדרוש לה להקמת המתקן ולעבודות האזרחיות להקמתו היה גבוה פי שניים מהסכום שהוציאה בפועל (21 מיליון שקל). לטענתה, "אנרג'יקס גבתה מחיר מופרז באופן חריג, הגבוה בהרבה ממחירי השוק באותה עת על הקמת מתקן דומה, ועוד הרבה יותר גבוה מהעלות האמיתית של אנרג'יקס".

לדברי חל"פ, מדובר ב"גזל של השותפות" שהעניק לאנרג'יקס רווח של 100% רק מההקמה.

הלוואה בתנאי עושק בלתי סבירים


לטענת חל"פ, בשל הסכום המוגזם שדרשו נציגי אנרג'יקס בתחילת הדרך להקמת המתקן, הסכימה חל"פ בשנת 2014 להלוואה לשותפות, הגבוהה מהצורך האמיתי שלה. אנרג'יקס הסכימה לתת לשותפות הלוואה בסכום של 37 מיליון בריבית בגובה 8%, ודרשה עמלת העמדת אשראי בסכום של 3 מיליון שקל.

החברה לפיתוח דרום הר חברון טוענת כי נאלצה להסכים לתנאי ההלוואה, למרות שמדובר בתנאי עושק. וזאת, מחשש שללא מתן ההלוואה עלול הפרויקט לרדת לטמיון.
לדברי החברה לפיתוח דרום הר חברון, תנאי ההלוואה היו "בלתי סבירים, בלתי הוגנים וניצלו את מצוקת וחוסר ההבנה של נציגי חל"פ".

עוד נטען כי "אנרג'יקס פעלה ופועלת באופן שיטתי, לסחיטה וריקון של קופת השותפות על חשבון חלקה של שותפתה חל"פ". זאת, למרות שהיא מחויבת בשגשוגה ובטובתה של השותפות.

בינואר 2016 הסכים בנק מזרחי טפחות לתת לשותפות הלוואה בסכום של 35 מיליון שקל בריבית 4.25%, קרוב למחצית מהריבית שאנרג'יקס דרשה. לאור זאת אנרג'יקס הסכימה להוריד את הריבית מ- 8% ל- 4.25% על יתרת ההלוואה.

חותמת גומי לדוחות הכספיים


טענה נוספת העולה בתביעתה של חל"פ היא כי לוינגר המשמש כיו"ר הדירקטוריון בשותפות, הפקיע מחל"פ את זכויות החתימה וקבע בדירקטוריון כי לא נדרשת חתימה של נציגי חל"פ. "מדובר בצעד כוחני שננקט על-ידי לוינגר ואנרג'יקס ללא סמכות וללא הצדקה", נטען בתביעה. לטענת חל"פ, היא התבקשה לשמש כחותמת גומי לדוחות הכספיים, ונציגי אנרג'יקס אף לא הסכימו למסור את המידע שעליו התבססו הדוחות הכספיים. 

כמו כן, בתביעה נטען כי "אנרג'יקס מתנערת באופן שיטתי מאחריותה לתחזוקה אופטימלית של המתקן על חשבונה" בניגוד להסכם, וכי היא התקשרה עם קבלני משנה לעבודות התחזוקה בניגוד להסכם וחייבה את השותפות ללא הסכמת חל"פ".

"חוסר הבנה משפטית וכלכלית"


בא-כוחה של אנרג'יקס, עו"ד דוד פורר, מסר בתגובה לתביעה שהגישה החברה לפיתוח דרום הר חברון: "הטענות מצחיקות. התובעת (החברה לפיתוח דרום הר חברון, נ' ש') פועלת בהתאם לשיטה שאם הטענה שלך חלשה, אז הגבר את הקול. המדובר על אירועים מלפני שש שנים, ועקב חילופי הנהלה אצל התובעת, ההנהלה הנוכחית כנראה אינה מודעת לעובדות האמיתיות".

עוד הוסיף בא-כוחה של חברת אנרג'יקס, עו"ד פורר, בתגובתו לתביעה כי "צר לנו על הדרך הלא-עניינית בה פועלת התובעת מתוך חוסר הבנה משפטית וכלכלית".

עו"ד פורר. מייצג את אנרג'יקס / צילום: אסנת רום

התביעה של חל"פ מצטרפת לסכסוך משפטי בין חברת אנרג'יקס לחברת סולאיר שהקימה עימה שותפות. אנרגי'קס הגישה בפברואר אשתקד תביעה בגובה של 10 מיליון שקל נגד סולאיר. זאת, בטענה להפרת ההסכם עימה.

לאחר הגשת תביעה זו, הגישה סולאיר תביעה נגד אנרג'יקס. סולאיר טענה בתביעתה כי אנרג'יקס התנהלה בצורה פסולה ובריונית, בחוסר תום-לב קיצוני ותוך הפרת הסכמים. 

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי