גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהו עיתונאי, מיהו מו"ל ומה תפקידה של מועצת העיתונות? מכתבה של מו"ל גלובס אלונה בר און

אלונה בר און, מו"ל גלובס, פירטה במכתב למועצת העיתונות את הציפיות שלה וקבלה על היעדר הגדרות ברורות לגבי השאלות מיהו עיתונאי ומהו מו"ל ● המכתב מובא כאן במלואו

אלונה בר און / צילום: תמר מצפי
אלונה בר און / צילום: תמר מצפי

"מקום שהמושגים אינם נכונים, הדיבורים אינם הולמים, וכשהדיבורים אינם הולמים, המעשים לא נעשים" (קונפוציוס).

לקראת הישיבה האסטרטגית של מועצת העיתונות, ובהמשך לבקשת נשיאת המועצה, כבוד השופטת בדימוס דליה דורנר, להעביר הערות טרם מועד הישיבה, אני מבקשת להביא את עמדת עיתון גלובס לגבי התפיסה האסטרטגית של מועצת העיתונות והשינוי הנדרש באופן ניהולה.

אנחנו נמצאים בעת קריטית לקיומה של העיתונות בישראל. מגזרים רחבים, שבאופן מצטבר מהווים את רוב המדינה, לא מאמינים לנו. לא לעיתונות, ולא לעיתונאים. אנחנו ממשיכים להתעלם מעומק האירוע ולהתבשם מאדי האמון המתפוגגים של עשורים קודמים, ומאשימים את כולם: את הפוליטיקאים, את הרשתות החברתיות, את הכלכלה ואת הקוראים, ולא עוצרים לרגע לבדוק את עצמנו ולשאול "אולי", רק "אולי", העיתונות והעיתונאים הם לפחות אחד הגורמים לחוסר האמון הזה?

אחרי שלוש שנים כמו"ל גלובס, העיתון הכלכלי הראשון בישראל, המפרנס עשרות עיתונאים, ואחרי שנה במועצת העיתונות - לנו אין ספק שמרכז הכובד של הבעיה נמצא פה אצלנו, בעיתונות, בעיתונאים ובמועצת העיתונות.

אני מצטערת לומר שהתרשמותנו היא שמועצת העיתונות לא רק שלא תורמת, אלא אף פוגעת בעיתונות בישראל. זאת שכן עצם קיומה של מועצת העיתונות במתכונתה הנוכחית מטעה את הציבור לחשוב שיש מבוגר אחראי מאחורי העיתונות. שיש מישהו שמפקח. שיש מישהו שמגדיר מיהו עיתונאי, מהי עיתונות, מהו מו"ל. שיש דרישות סף מקצועיות כלשהן לכל האמור. שיש מישהו שמגדיר ומפקח שהמזון שמוגש לתודעה הציבורית אינו רעיל ואפילו מזין, בדיוק כפי שנדרש מהמזון שמוגש לקיבה. אבל האמת היא שאין אף אחד בבית.

השאלה "מיהו עיתונאי" היא שאלה קריטית, שמועצת העיתונות לא רק שלא עוסקת בה, אלא אף הולכת ומקצינה את היעדר ההגדרה עד שפעילים חברתיים הופכים ל"עיתונאים" רק מעצם היותם. כלומר, לפי מועצת העיתונות, עיתונאי הוא מי שמכריז על עצמו כעיתונאי או נתפס כעיתונאי. הא ותו לא.

השאלה מיהו מו"ל היא גם שאלה קריטית, שמועצת העיתונות לא רק שלא עוסקת בה, אלא מכניסה לתוך שורותיה כל דיכפין, שמעסיק עיתונאי וחצי, אם בכלל. כלומר, לפי מועצת העיתונות, מו"ל הוא מי שמכריז על עצמו כמו"ל. הא ותו לא.

כך גם השאלות "מהי עיתונות", מהי "עצמאות עיתונאית", מהי "אתיקה עיתונאית" וכך הלאה.

א. מהן ציפיותינו ממועצת העיתונות?
להוות גוף מקצועי, הפועל למען המשך קיום עיתונות מקצועית בישראל. לשם כך המועצה נדרשת:

להקשיב לציבור שאומר את דברו, ולשאול את השאלות הבוערות לגבי היעדר גיוון, היעדר אחריות, תוכן שיווקי ותיפקוד העיתונאים בכלל, וברשתות החברתיות בפרט.
להביא לידיעת הציבור את הצורך בעיתונות, ואת הציפיות מהעוסקים במקצוע. להתוות תווי תקן מוסכמים לשאלה "מהי עיתונות", "מיהו עיתונאי" ו"מיהו מו"ל". להתוות ולגבש את הערכים, האתיקה, הקודים, הכללים והשקיפות הנדרשת לתיפקוד מיטבי של שוק העיתונות בישראל.

לקחת בחשבון לא רק את "עצמאות" העיתונאים אלא גם את "עצמאות" העיתונות ואת יכולתה להתקיים כלכלית ולפרנס עיתונאים בכבוד, מבלי לוותר על ערכיה. להגיש באופן עצמאי תלונות נגד עיתונאים, עיתונים וגופי תקשורת אחרים שמתרשלים בתפקודם, מבלי להמתין לציבור שיתלונן על כך (כפי שהמועצה עושה כיום).

ב. מהי עיתונות?
עקרונות העיתונות המעמיקים והרלוונטיים ביותר המוכרים לנו נוסחו בעבודה מרשימה בהיקפה של ה-Committee for Concerned (CCJ) Journalists, שהוקמה בארה"ב, על-ידי עיתונאים בכירים, לצורך בחינת מצב העיתונות. העקרונות שנוסחו מדגישים את האחריות לתיווך המציאות, החתירה לאמת והטלת הספק, וכן מזהירים מהיעדר גיוון אנושי במערכות העיתונאיות ומקיבעונות מחשבתיים, הנובעים מנאמנות שבטית של עיתונאים.

ג. מיהו עיתונאי?
גלובס אימץ את כללי ה-CCJ הלכה למעשה, כאשר העיתונאים שאנו שואפים להעסיק הם אלה שמפגינים ידע ומקצועיות לצד עצמאות מחשבתית, המתבטאת בהטלת ספק גם בעמדותיהם מבית.

עיתונאי שהאמת שלו מוחלטת - אלה ה"טובים" ואלה ה"רעים", זו ה"אמת" וזה ה"שקר", זה ה"חזק" וזה ה"חלש", זה ה"צודק" וזה ה"טועה" - אינו עיתונאי מקצועי, לא לפי ה-CCJ ולא לפי גלובס. אלה הם "פעילים פוליטיים" במסווה של עיתונאיים, "לוביסטים" במסווה של עיתונאים, "פעילים חברתיים" במסווה של עיתונאים, "דוברים" במסווה של עיתונאים או "רכילאים" במסווה של עיתונאים. עיתונאים מקצועיים - הם לא.

מה ההבדל בין דובר של תזה חברתית ספציפית כלשהי, לבין דובר של חברה עסקית? מדוע האחד מקבל הגדרת עיתונאי, והשני לא? אין הבדל. שניהם אינם עיתונאים מקצועיים.

אנו מצפים ממועצת העיתונות לקיים דיון בהקדם לגבי הגדרות העיתונות והעיתונאים על בסיס ה-CCJ.

ד. מיהו מו"ל?
בדרך כלל מו"ל עומד בראש ארגון שפועל מצד אחד כתאגיד עסקי למטרות רווח, ומצד שני מחויב לעשות זאת תוך אחריות חברתית ואתית לתפקידו העיתונאי-ציבורי. המו"לים הם בדרך כלל ארגונים בינוניים-גדולים המעסיקים עשרות עיתונאים ומפרנסים מאות משפחות.

על דרך השלילה, לא כל התארגנות זעירה המפרסמת מידע כלשהו היא מו"ל, ובוודאי לא אמורה לקבל משקל זהה למו"ל שמעסיק עשרות עיתונאים.
אנו מצפים ממועצת העיתונות לקיים דיון בהקדם לגבי מיהו מו"ל .

ה. הרכב החברים במועצת העיתונות אינו רלוונטי ואף מונע כל אפשרות לשינוי.
מבנה המועצה הוא:
40% (!) ארגונים חברתיים.
30% מו"לים - שחלקם הם למעשה ארגונים חברתיים זעירים, שמקבלים ייצוג זהה (!) למו"לים הגדולים.
30% עיתונאים.

התוצאה האריתמטית המתקבלת הופכת את מועצת העיתונות ללא רלוונטית בהגדרה, כאשר ממילא אין בה כמעט ייצוג למי שמפרנס את אותה עיתונות ואת אותם עיתונאים שהיא כביכול מייצגת.

אנו מצפים ממועצת העיתונות לקיים דיון בהקדם לגבי תמהיל, הגדרות ואופן בחירת החברים במועצה.

רכשנו את עיתון גלובס מידי כונסי הנכסים של אליעזר פישמן, כדי (1) למנוע השפעות זרות ומטרידות, כתוצאה מניסיון רכישתו על-ידי איש עסקים רוסי עלום שנציגו היה ניר חפץ, ו-(2) לשקם ולבנות, על יסודותיו, עיתון כלכלי ישר, מקצועי, אחראי ומהימן, מבוסס מודל עסקי בר קיימא. עיתון שמכבד את התודעה של קוראיו ואת פרנסתם של עובדיו.

כיום, לאחר שלוש שנים, אנו מאמינים במשנה תוקף שאת אמון הציבור בעיתונות ניתן להשיב, וכי יש לכך פוטנציאל להשפעה מהותית על מדינת ישראל. למועצת העיתונות יכול להיות תפקיד מכריע בכך, אולם ללא שינוי אסטרטגי עמוק כאמור לעיל, וללא שינוי ניהולי-מקצועי כפי שביקשנו במכתבים הקודמים, אנו נעדיף להמשיך למקד את מאמצנו בגלובס, חלף חוסר התוחלת שבהשתתפותנו במועצה. 

עוד כתבות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות