גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר בלקרוק: השקעות בתחום הקיימות יוכפלו בתוך חמש שנים

הדאגה העיקרית של המשקיעים בנכסי ESG נוגעת לסיכוני אקלים ● רובם מאמינים שקיימות הכרחית לתהליכי השקעה ולתוצאותיהם

ענת לוין, מנכ"לית בלקרוק ישראל. "הקורונה האיצה השקעות ESG" / צילום: ענבל מרמרי
ענת לוין, מנכ"לית בלקרוק ישראל. "הקורונה האיצה השקעות ESG" / צילום: ענבל מרמרי

משקיעים המייצגים 25 טריליון דולר בנכסים מנוהלים מעידים: "אנו מתכננים להכפיל את כמות נכסי ה-ESG (סביבה, חברה וממשל) שלנו בתוך חמש שנים". כך עולה מסקר שביצע תאגיד ניהול ההשקעות בלקרוק (BlackRock). הדאגה העיקרית של המשקיעים (88%) היא לגבי סיכונים הקשורים באקלים - חששות בנוגע לאיכות נתוני הקיימות הם המחסום הגדול ביותר בדרך להשקעה בנכסי ESG.

האתגרים הבריאותיים והכלכליים העולמיים שעלו השנה לא האטו את דרישת המשקיעים והרצון שלהם בהשקעות בעלות מאפייני קיימות, זאת לפי הסקר הגלובלי להשקעות ב-ESG של לקוחות בלקרוק. למעשה, המשקיעים מתכננים להכפיל את ההשקעות במוצרים בעלי מאפייני קיימות במהלך חמש השנים הבאות, ו-20% אמרו כי המגפה אף תאיץ את הקצאותיהם להשקעות בנות-קיימא.

"המעבר הטקטוני שזיהינו מוקדם יותר השנה, בהחלט תפס. לחצים פוליטיים ורגולטוריים, פיתוחים טכנולוגיים והעדפות הלקוחות תרמו לכניסת תחום הקיימות לזרם המרכזי של ההשקעות", אומר מארק מקומבי, מנהל הלקוחות הראשי של בלקרוק. "תוצאות הסקר שלנו מראות כי המעבר להשקעות ESG מתרחש בכל רחבי העולם". בעוד שהצמיחה בנכסים בני קיימא באה לידי ביטוי בעיקר באירופה, הבולטות שלה צומחת גם במדינות יבשת אמריקה, באסיה ובפסיפיק.

הסקר מאגד תובנות מ-425 משקיעים ב-27 מדינות, וכולל מנהלים של תוכניות פנסיה תאגידיות וציבוריות, חברות לניהול נכסים פיננסים, קרנות, מוסדות והון גלובלי. רוב המשיבים לסקר מאמינים כי קיימות היא הכרחית לתהליכי ההשקעה ולתוצאותיהם, ו-75% נוקטים כבר כעת או ישקלו לנקוט בעתיד בגישה משולבת, וייקחו בחשבון סיכונים הקשורים ל-ESG בתיקי ההשקעות שלהם. הגישה המשולבת בוחנת את הקריטריונים של ESG בכל האחזקות בתיקים, ואת החלטות ההשקעה העתידיות מנקודת מבט הוליסטית בת קיימא.

עליית הערך החברתי

דוח חסר תקדים של הממשל האמריקאי קבע בספטמבר האחרון כי משבר האקלים מסכן את יציבות המערכת הפיננסית כולה, ועשוי להשפיע דרמטית על מחירי הנדל"ן ועל שוקי ההון. בישראל, המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, קרא החודש לראשי הבנקים לשים דגש על ניהול סיכונים סביבתיים ולהשתתף במאמץ להפניית הון למימון 'ירוק'.

אך סקר בלקרוק מעיד אולי דווקא על כוחה של התהודה הציבורית. הסיבה המרכזית שסיפקו המשיבים (51%) לאימוץ אסטרטגיות קיימות היא ש"זה הדבר הנכון לעשות", בעוד ש-37% בלבד מהמשיבים אמרו כי "הקטנת סיכון ההשקעה" הייתה שיקול מרכזי.

בארה"ב ובמדינות יבשת אמריקה, הקטנת סיכון ההשקעה הוא המניע השני הגבוה ביותר לאימוץ אסטרטגיית קיימות (49%), ואחריו "ביצועים טובים יותר המותאמים לסיכונים" ו"הנחיה מהדירקטוריון או ההנהלה" (שניהם עמדו על 45%). באסיה והפסיפיק, דרישת הלקוחות לאימוץ אסטרטגיית קיימות היא הנמוכה ביותר מקרב שלושת האזורים, 19% בלבד.

תחום אחד שלקוחות מכל העולם מסכימים עליו הוא שבעת בחינת סיכוני השקעות, יש להסתכל קודם כל על סיכונים הקשורים לאקלים. בהסתכלות קדימה, בעוד שהאקלים צפוי להישאר הדאגה המרכזית, 58% מהמשיבים לסקר אמרו כי הם צופים שהדאגות בנושאים חברתיים דוגמת גיוון וקבלת האחר, וכן תנאי העסקה הוגנים, יעלו באופן המשמעותי ביותר ב-3-5 השנים הקרובות.

עלייה של 288%

בלקרוק היא תאגיד ניהול הנכסים הפיננסיים הגדול בעולם, המנהל נכסים בשווי של כ-8 טריליון דולר. לפני כשנה הודיע המנכ"ל לארי פינק כי שינויי האקלים הפכו לגורם המגדיר תוכניות ארוכות-טווח עבור חברות, וכי הסיכון עד עתה לא משתקף בשווקים - אך הגיע הזמן לשנות זאת. על כן, החליטו בבלקרוק לצאת מהשקעות המבוססות פחם בתיקים הישירים אותם הם מנהלים, ובתיקים לצאת מהשקעות בחברות ש-25% מהרווחים שלהן הם מפחם תרמי, ולהציב תחת 'סיכום הצבעה' ב-2021 חברות שלא יציגו התקדמות משמעותית בתחום האקלים.

הצהרתו של פינק הגיעה לאחר ביקורת נוקבת ומחאה אקטיבית של פעילי סביבה נגד החברה, שהאשימו אותה באחריות לאסונות סביבתיים, מפני שהיא מפנה נתח גדול מהסכום שהיא מנהלת לקרנות המשקיעות בחברות הדלקים המאובנים. כעת מעידים בבלקרוק כי נרשמה עלייה של 288% במספר המדווחים בנושא בפרוטפוליו החברות של הקרן.

לדברי ענת לוין, מנכ"לית בלקרוק ישראל, "כשמסתכלים על עולם ההשקעות, אנו רואים שההבנה ששיקולי ESG מהווים חלק חשוב בהתנהלות שלנו הולכת ומחלחלת. הקורונה היוותה קריאת השכמה נוספת לעולם, ואנו צופים שההאצה שהיא יצרה להשקעות מתואמות ESG וכן לשינוייים אינטגרליים שחברות יעשו, תמשיך איתנו גם לאחר שהווירוס ייעלם".

לוין אף מציינת כי המנגנונים שהכניסה הקרן בשנה שעברה יכולים למנוע 'מניפולציות' של חברות, וימנעו מצב של דיווח לא מהימן בנוגע לעשייה אקלימית. לדבריה, "האופן שבו אנו מממשים את הזכות להצביע כנציגי המשקיעים הוא  מרכיב חיוני באחריות שלנו ומניעת green wash. אנו מנהלים דיאלוג עם חברות, על מנת להבין האם הן מבצעות גילוי נאות וניהול סיכונים הולם הנוגע לקיימות. יש לנו אחריות לחייב אותן במידה והן אינן עושות זאת, באמצעות הצבעה כבאי-כוח.

"השנה זיהינו 244 חברות שלא מתקדמות באופן מספק מבחינתנו בשילוב סיכוני האקלים במודלים העסקיים שלהן או בגילויי המידע שלהן, והדבר ישפיע על אופן ההצבעה שלנו ב-2021". 

ד"ר שירי צמח שמיר, כלכלנית סביבה מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, אומרת כי השקעות אחראיות בהחלט מאיצות את ההפנמה של הנזקים הסביבתיים והחשיבות של אלמנטים בקיימות שיש לקחת בחשבון.

לדבריה, "מצער לראות שרק משבר אחר (הקורונה) גורם למשקיעים להתייחס למשבר האקלים. המשבר נמצא איתנו כבר שנים, וההשפעה שלו היא משמעותית יותר וארוכת-טווח יותר מהקורונה. בכלל, נושאים חברתיים כמו אי-שוויון, קבלת האחר, תנאי העסקה, כולם חלק מה-SDG, כמו גם שינוי האקלים. לכן, יש להתייחס לכל הדברים כמיקשה אחת, שכן ההשפעה של משבר האקלים היא מקומית, לאומית ועולמית. השקעות חברתיות מצריכות ראייה הוליסטית ומכילה חייבות לדחוף לשינוי בהקדם".

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו