גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנוכה בלי אור: נזק של 600 מיליון שקל לענף התרבות רק בדצמבר

דצמבר נחשב לחודש שיא בענף התרבות על רקע חג החנוכה ● השנה צפוי הענף לרשום ירידה של 600 מיליון שקל בהכנסות ביחס ל-2019, כך לפי בדיקה שערכה פירמת הייעוץ BDO עבור גלובס ● למרות שלל יוזמות ואישור מתווים בקבינט, עולם התרבות נותר סגור

עולם התרבות סגור מאז מרץ. "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי, חברתי ונפשי" / צילום: כדיה לוי
עולם התרבות סגור מאז מרץ. "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי, חברתי ונפשי" / צילום: כדיה לוי

בזמן שקבינט הקורונה נמנע לפי שעה מהטלת סגר נוסף ואף פתח את הקניונים, ישנו ענף שעבורו הסגר הארוך נמשך כמעט ברצף מאז חודש מרץ. ענף התרבות מושבת, ובחג החנוכה הפסדיו מאמירים.

מבדיקה שערכה פירמת הייעוץ BDO עבור גלובס עולה כי הענף צפוי לרשום הפסד של לפחות 600 מיליון שקל רק בדצמבר, עקב מגפת הקורונה. הירידה בהכנסות כוללת את כלל הענפים בעולם התרבות, ובהם גם טלוויזיה ורדיו. אומנם הפגיעה בערוצי השידור ניכרת בשל הקיצוץ בתקציבי הפרסום, אך הפגיעה באומנויות הבמה ובמופעים חמורה בהרבה.

חנוכה הוא באופן מסורתי חודש שיא בהכנסות ענף התרבות. אלא שהשנה, במקום ליהנות מ"הנשמה" כלכלית, הענף סובל מפגיעה נוספת. בשנה שעברה היקף הפדיון בענף בדצמבר היה גבוה בכ-23% ביחס לחודש ממוצע בעונת החורף והסתכם ב-1.6 מיליארד שקל בגין שירותי תרבות. אך בדצמבר השנה, עקב השבתת אירועי התרבות, צפוי הפדיון לרדת בכ-600 מיליון שקל לעומת שנה שעברה ולהסתכם בכמיליארד שקל בלבד. לפי BDO, אם יוטלו מגבלות על פעילות בשעות הערב, תיתכן פגיעה נוספת. שכן גם האירועים המועטים שמתקיימים, בקהל מצומצם ותחת מגבלות הקורונה, לא יוכלו להתקיים.

חן הרצוג, כלכלן שותף ב-BDO, מסביר כי "הפגיעה של משבר הקורונה בענפי התרבות אינה אחידה. מטבע הדברים, התרבות הדיגיטלית ותכני האינטרנט אף רשמו גידול. מנגד, הפגיעה באומנות הבמה, ובהם מופעי התרבות והבידור, הייתה הגבוהה ביותר ולהערכתנו מגיעה ל-80% ויותר".

הירידה בפדיון מתווספת לירידה חדה בתעסוקה בענף, ואובדן של כ-26 אלף משרות. ממעצב התלבושות, התאורנית, עובדי הבמה, והשחקניות, ועד ספקי שירות שונים ואפילו מוכרי המזון באירועי התרבות - היקפי הפגיעה בתעשייה הם גדולי ממדים, ונכון לשעה זו בענף התרבות לא רואים את הסוף.

לדברי הרצוג, "הפגיעה הכלכלית של משבר הקורונה מחייבת גיבוש תוכניות סיוע ייחודיות לענפים שנפגעו בצורה הקשה ביותר, וביניהם ענף התרבות, ש-26 אלף מעובדיו איבדו את תעסוקתם ופרנסתם של רבים אחרים נפגעה. תוכנית הסיוע לענף התרבות צריכה להיות כפולה - מצד אחד, לייצר תמיכה כלכלית בקיום אירועי תרבות בתקופת המשבר תחת מגבלות הקורונה, ומצד שני - לייצר תשתיות לחיזוק ענף התרבות ביום שאחרי המשבר כדי למנוע התנוונות".

עד כה, יחד עם הקניונים, נפתחו המוזיאונים, אך מרבית תחומי התרבות נותרו מחוץ למתווים ולדיונים. השבוע סיכמו שרי התרבות והבריאות כי לאחר תחילת מבצע החיסון יוכלו בעלי "דרכון ירוק" להיכנס לאולמות התרבות ובכך תחזור הפעילות בענף בהדרגה. איך נכון לעכשיו אין תאריך יעד, ולפי המשרדים הענף ישוב לפעול "בהתאם למצב התחלואה ולאור קצב התקדמות החיסונים". ספק אם מדובר בהודעה משמחת עבור עובדי הענף, או בהחלטה הדוחקת עוד יותר את מועד פתיחתו. זאת, כאשר על הפרק עומדים למשל מתווים שונים להפעלה מיידית - מהופעות מצומצמות באוויר הפתוח, לכניסה למחתמי תרבות לאחר ביצוע בדיקת קורונה.

הקהל מעוניין ויש פתרונות אפשריים

לפי הרצוג, יש לגבש בטווח המיידי תוכנית סיוע שתאפשר מימון ציבורי לקיום אירועי תרבות בקהל מצומצם, תחת המגבלות באוויר הפתוח. לדבריו, במקום לשלם דמי חל"ת לאנשי התרבות, עדיף להשקיע את הסכומים בסבסוד אירועי תרבות מרובים וקטנים. זאת במקביל לפיתוח תשתיות ליום שאחרי המשבר - עבודה על תכנים, הפקות וחזרות והשקעה בשיפור התשתיות הפיזיות.

פרופ’ דורון גזית, מצוות חוקרי האוניברסיטה העברית המנטר את תחלואת הקורונה בחודשים האחרונים, גורס כי ניתן לקיים אירועים באוויר הפתוח, תוך עטיית מסכות ובדיקות מדי ארבעה ימים לשחקנים. פתרון נוסף הוא החלפת אוויר או אוורור מספק באולמות עצמם.

"עשרה חודשים למגפה בישראל, וכשהמשבר יימשך למרות החיסונים עמוק לתוך 2021, יש הבנה על מנגנוני ההדבקה המאפשרת הסתגלות טובה ופתיחת ענפים שהיו סגורים עד כה", אומר גזית. "ענף התרבות הוא חיוני לבריאות הנפש לטווח הארוך, ולכן יש לחפש דרכים לפתוח אותו".

לדבריו, "השלב הראשון הוא אירועים באוויר הפתוח, גם בשל הסיכון בבידודים בגלל נשא בודד של הנגיף באולם גדול, במיוחד בעת תחלואה גבוהה. בנוסף, כדי לוודא מגעים ולבודד במקרה של חולה מאומת, צריך וניתן לייצר רישום של האנשים. אנשים מעוניינים להגיע להופעות תרבות, ולכן זה יכול להיות פשוט יותר לשכנע אנשים ברישום אלקטרוני (אפליקציה) מאשר למשל במקרה של קונים בקניון גדול".

בעולם הבינו: התרבות איננה בגדר מותרות

ישראל לא מתמודדת לבדה עם שאלות הנוגעות לקריסת עולם התרבות בצל המגפה. בדוח האיחוד האירופי בנוגע לפנדמיה נכתב כי "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי וגם חברתי ונפשי, אשר חשוב במיוחד בתקופת הצעדים נגד המגפה. לתרבות מקום חשוב בחברה, והיא יכולה להוות גורם ללכידות חברתית. עם זאת, תרבות היא גם פעילות כלכלית שאמנים ועובדי תרבות תלויים בה לצורך קיומם". ואכן, מדינות רבות הבינו שצריך להקל באופן פרטני על עולם התרבות ולהפוך אותו "חסין קורונה", או לפחות לצמצם את ההשפעות על התחום.

באיטליה, לאחר הסגר הראשון, נעשה מאמץ כביר לפתוח את אולמות התרבות - עוד לפני פתיחת הכנסיות. במקומות בהם לא ניתן לקיים פעילות תרבות - דאגו המדינות לשיפוי הענף. ממשלת בריטניה הקימה קרן סיוע בהיקף של מיליארד ליש"ט, ובגרמניה הכירו בכך שעיקר התעסוקה בענף נסמכת על עובדים עצמאים (פרילנסרים), והקימו בין היתר קרן ייעודית בגובה 50 מיליארד אירו לתמיכה באמנים עצמאיים. לפי הרצוג, על ישראל להסתכל על הנעשה בעולם וליישם באופן דחוף מתווה שיצליח להנשים את הענף, ולהשאיר את היוצרים פעילים גם ביום שאחרי המגפה.

בישראל נבנתה תוכנית ייעודית לעולם התרבות בהיקף של כ-200 מיליון שקל, אלא שזו מופנית ברובה למעסיקים - גופי התרבות הנתמכים. מי שמועסקים באופן ישיר על-ידי מוסדות התרבות זכאים לדמי אבטלה. אלא שכאמור, אמנים רבים הם פרילנסרים שנסמכים כעת על מענקי המדינה המועטים. בשני המקרים, מדובר באוכלוסיות אשר לרוב שכרן אינו גבוה.

חולדאי הציע מתווה, אף אחד לא התייחס

בעולם התרבות מרגישים היטב את נזקי שיטת האקורדיון שהנהיגה הממשלה, שבה פותחים וסוגרים את המשק לפי רמות התחלואה. לאחר המתנה ארוכה לחזרת הענף לחיים, פעמיים כבר נהגה מתווה, נעשו הכנות, והענף נסגר שוב בשל עלייה בתחלואה. מאז, הבמות דוממות, והאמנים יושבים בבית וממתינים לתורם. על הדרך, הם מתבוננים בענפים בסיכון גבוה יותר נפתחים, בזמן שמתווים על מתווים ותחינות על תחינות, לא הועילו להם.

כך למשל, הניסיון האקטיבי של עיריית תל אביב לדחוף שוב ושוב לפתיחת הענף תחת הגבלות משמעותיות ופיקוח צמוד. ראש העירייה, רון חולדאי, הציע מתווה זהיר במיוחד לקיום מופעים. לפי המתווה שהגישה העירייה למדינה, מופעים יתקיימו באצטדיונים פתוחים, והמבקשים לצפות בהם יידרשו לערוך בדיקת קורונה. הצופים יחולקו לקפסולות, כאשר בכל קפסולה ישבו 20 איש ובין הקפסולות יישמר מרחק של שני מטרים. הכניסה לאצטדיון תעשה באופן מדורג ובזמנים שונים, והצופים יעטו מסכות לאורך כל המופע.

אלא שעד כה, לא הצליחה העירייה לקדם את המתווה מול המדינה, ואין אופק לפתיחת האולמות. חולדאי פנה לקבינט ולמשרד הבריאות עם הצעותיו אך בעיריית תל אביב אומרים כי עד היום, למרות התהודה שקיבלו דבריו, לא קיבלו על המכתבים מענה כלשהו.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הירידות בוול סטריט נמחקו; ארבע הישראליות שמזנקות בחדות

צים מזנקת לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו מזנקת בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, במטרה לתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור