גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חנוכה בלי אור: נזק של 600 מיליון שקל לענף התרבות רק בדצמבר

דצמבר נחשב לחודש שיא בענף התרבות על רקע חג החנוכה ● השנה צפוי הענף לרשום ירידה של 600 מיליון שקל בהכנסות ביחס ל-2019, כך לפי בדיקה שערכה פירמת הייעוץ BDO עבור גלובס ● למרות שלל יוזמות ואישור מתווים בקבינט, עולם התרבות נותר סגור

עולם התרבות סגור מאז מרץ. "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי, חברתי ונפשי" / צילום: כדיה לוי
עולם התרבות סגור מאז מרץ. "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי, חברתי ונפשי" / צילום: כדיה לוי

בזמן שקבינט הקורונה נמנע לפי שעה מהטלת סגר נוסף ואף פתח את הקניונים, ישנו ענף שעבורו הסגר הארוך נמשך כמעט ברצף מאז חודש מרץ. ענף התרבות מושבת, ובחג החנוכה הפסדיו מאמירים.

מבדיקה שערכה פירמת הייעוץ BDO עבור גלובס עולה כי הענף צפוי לרשום הפסד של לפחות 600 מיליון שקל רק בדצמבר, עקב מגפת הקורונה. הירידה בהכנסות כוללת את כלל הענפים בעולם התרבות, ובהם גם טלוויזיה ורדיו. אומנם הפגיעה בערוצי השידור ניכרת בשל הקיצוץ בתקציבי הפרסום, אך הפגיעה באומנויות הבמה ובמופעים חמורה בהרבה.

חנוכה הוא באופן מסורתי חודש שיא בהכנסות ענף התרבות. אלא שהשנה, במקום ליהנות מ"הנשמה" כלכלית, הענף סובל מפגיעה נוספת. בשנה שעברה היקף הפדיון בענף בדצמבר היה גבוה בכ-23% ביחס לחודש ממוצע בעונת החורף והסתכם ב-1.6 מיליארד שקל בגין שירותי תרבות. אך בדצמבר השנה, עקב השבתת אירועי התרבות, צפוי הפדיון לרדת בכ-600 מיליון שקל לעומת שנה שעברה ולהסתכם בכמיליארד שקל בלבד. לפי BDO, אם יוטלו מגבלות על פעילות בשעות הערב, תיתכן פגיעה נוספת. שכן גם האירועים המועטים שמתקיימים, בקהל מצומצם ותחת מגבלות הקורונה, לא יוכלו להתקיים.

חן הרצוג, כלכלן שותף ב-BDO, מסביר כי "הפגיעה של משבר הקורונה בענפי התרבות אינה אחידה. מטבע הדברים, התרבות הדיגיטלית ותכני האינטרנט אף רשמו גידול. מנגד, הפגיעה באומנות הבמה, ובהם מופעי התרבות והבידור, הייתה הגבוהה ביותר ולהערכתנו מגיעה ל-80% ויותר".

הירידה בפדיון מתווספת לירידה חדה בתעסוקה בענף, ואובדן של כ-26 אלף משרות. ממעצב התלבושות, התאורנית, עובדי הבמה, והשחקניות, ועד ספקי שירות שונים ואפילו מוכרי המזון באירועי התרבות - היקפי הפגיעה בתעשייה הם גדולי ממדים, ונכון לשעה זו בענף התרבות לא רואים את הסוף.

לדברי הרצוג, "הפגיעה הכלכלית של משבר הקורונה מחייבת גיבוש תוכניות סיוע ייחודיות לענפים שנפגעו בצורה הקשה ביותר, וביניהם ענף התרבות, ש-26 אלף מעובדיו איבדו את תעסוקתם ופרנסתם של רבים אחרים נפגעה. תוכנית הסיוע לענף התרבות צריכה להיות כפולה - מצד אחד, לייצר תמיכה כלכלית בקיום אירועי תרבות בתקופת המשבר תחת מגבלות הקורונה, ומצד שני - לייצר תשתיות לחיזוק ענף התרבות ביום שאחרי המשבר כדי למנוע התנוונות".

עד כה, יחד עם הקניונים, נפתחו המוזיאונים, אך מרבית תחומי התרבות נותרו מחוץ למתווים ולדיונים. השבוע סיכמו שרי התרבות והבריאות כי לאחר תחילת מבצע החיסון יוכלו בעלי "דרכון ירוק" להיכנס לאולמות התרבות ובכך תחזור הפעילות בענף בהדרגה. איך נכון לעכשיו אין תאריך יעד, ולפי המשרדים הענף ישוב לפעול "בהתאם למצב התחלואה ולאור קצב התקדמות החיסונים". ספק אם מדובר בהודעה משמחת עבור עובדי הענף, או בהחלטה הדוחקת עוד יותר את מועד פתיחתו. זאת, כאשר על הפרק עומדים למשל מתווים שונים להפעלה מיידית - מהופעות מצומצמות באוויר הפתוח, לכניסה למחתמי תרבות לאחר ביצוע בדיקת קורונה.

הקהל מעוניין ויש פתרונות אפשריים

לפי הרצוג, יש לגבש בטווח המיידי תוכנית סיוע שתאפשר מימון ציבורי לקיום אירועי תרבות בקהל מצומצם, תחת המגבלות באוויר הפתוח. לדבריו, במקום לשלם דמי חל"ת לאנשי התרבות, עדיף להשקיע את הסכומים בסבסוד אירועי תרבות מרובים וקטנים. זאת במקביל לפיתוח תשתיות ליום שאחרי המשבר - עבודה על תכנים, הפקות וחזרות והשקעה בשיפור התשתיות הפיזיות.

פרופ’ דורון גזית, מצוות חוקרי האוניברסיטה העברית המנטר את תחלואת הקורונה בחודשים האחרונים, גורס כי ניתן לקיים אירועים באוויר הפתוח, תוך עטיית מסכות ובדיקות מדי ארבעה ימים לשחקנים. פתרון נוסף הוא החלפת אוויר או אוורור מספק באולמות עצמם.

"עשרה חודשים למגפה בישראל, וכשהמשבר יימשך למרות החיסונים עמוק לתוך 2021, יש הבנה על מנגנוני ההדבקה המאפשרת הסתגלות טובה ופתיחת ענפים שהיו סגורים עד כה", אומר גזית. "ענף התרבות הוא חיוני לבריאות הנפש לטווח הארוך, ולכן יש לחפש דרכים לפתוח אותו".

לדבריו, "השלב הראשון הוא אירועים באוויר הפתוח, גם בשל הסיכון בבידודים בגלל נשא בודד של הנגיף באולם גדול, במיוחד בעת תחלואה גבוהה. בנוסף, כדי לוודא מגעים ולבודד במקרה של חולה מאומת, צריך וניתן לייצר רישום של האנשים. אנשים מעוניינים להגיע להופעות תרבות, ולכן זה יכול להיות פשוט יותר לשכנע אנשים ברישום אלקטרוני (אפליקציה) מאשר למשל במקרה של קונים בקניון גדול".

בעולם הבינו: התרבות איננה בגדר מותרות

ישראל לא מתמודדת לבדה עם שאלות הנוגעות לקריסת עולם התרבות בצל המגפה. בדוח האיחוד האירופי בנוגע לפנדמיה נכתב כי "לפעילות תרבותית יש ממד כלכלי וגם חברתי ונפשי, אשר חשוב במיוחד בתקופת הצעדים נגד המגפה. לתרבות מקום חשוב בחברה, והיא יכולה להוות גורם ללכידות חברתית. עם זאת, תרבות היא גם פעילות כלכלית שאמנים ועובדי תרבות תלויים בה לצורך קיומם". ואכן, מדינות רבות הבינו שצריך להקל באופן פרטני על עולם התרבות ולהפוך אותו "חסין קורונה", או לפחות לצמצם את ההשפעות על התחום.

באיטליה, לאחר הסגר הראשון, נעשה מאמץ כביר לפתוח את אולמות התרבות - עוד לפני פתיחת הכנסיות. במקומות בהם לא ניתן לקיים פעילות תרבות - דאגו המדינות לשיפוי הענף. ממשלת בריטניה הקימה קרן סיוע בהיקף של מיליארד ליש"ט, ובגרמניה הכירו בכך שעיקר התעסוקה בענף נסמכת על עובדים עצמאים (פרילנסרים), והקימו בין היתר קרן ייעודית בגובה 50 מיליארד אירו לתמיכה באמנים עצמאיים. לפי הרצוג, על ישראל להסתכל על הנעשה בעולם וליישם באופן דחוף מתווה שיצליח להנשים את הענף, ולהשאיר את היוצרים פעילים גם ביום שאחרי המגפה.

בישראל נבנתה תוכנית ייעודית לעולם התרבות בהיקף של כ-200 מיליון שקל, אלא שזו מופנית ברובה למעסיקים - גופי התרבות הנתמכים. מי שמועסקים באופן ישיר על-ידי מוסדות התרבות זכאים לדמי אבטלה. אלא שכאמור, אמנים רבים הם פרילנסרים שנסמכים כעת על מענקי המדינה המועטים. בשני המקרים, מדובר באוכלוסיות אשר לרוב שכרן אינו גבוה.

חולדאי הציע מתווה, אף אחד לא התייחס

בעולם התרבות מרגישים היטב את נזקי שיטת האקורדיון שהנהיגה הממשלה, שבה פותחים וסוגרים את המשק לפי רמות התחלואה. לאחר המתנה ארוכה לחזרת הענף לחיים, פעמיים כבר נהגה מתווה, נעשו הכנות, והענף נסגר שוב בשל עלייה בתחלואה. מאז, הבמות דוממות, והאמנים יושבים בבית וממתינים לתורם. על הדרך, הם מתבוננים בענפים בסיכון גבוה יותר נפתחים, בזמן שמתווים על מתווים ותחינות על תחינות, לא הועילו להם.

כך למשל, הניסיון האקטיבי של עיריית תל אביב לדחוף שוב ושוב לפתיחת הענף תחת הגבלות משמעותיות ופיקוח צמוד. ראש העירייה, רון חולדאי, הציע מתווה זהיר במיוחד לקיום מופעים. לפי המתווה שהגישה העירייה למדינה, מופעים יתקיימו באצטדיונים פתוחים, והמבקשים לצפות בהם יידרשו לערוך בדיקת קורונה. הצופים יחולקו לקפסולות, כאשר בכל קפסולה ישבו 20 איש ובין הקפסולות יישמר מרחק של שני מטרים. הכניסה לאצטדיון תעשה באופן מדורג ובזמנים שונים, והצופים יעטו מסכות לאורך כל המופע.

אלא שעד כה, לא הצליחה העירייה לקדם את המתווה מול המדינה, ואין אופק לפתיחת האולמות. חולדאי פנה לקבינט ולמשרד הבריאות עם הצעותיו אך בעיריית תל אביב אומרים כי עד היום, למרות התהודה שקיבלו דבריו, לא קיבלו על המכתבים מענה כלשהו.  

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך