גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרגישים שאתם לא מפסיקים לעבוד ובכל זאת לא מספיקים כלום? יש מה לעשות עם זה

איך ייתכן שאנחנו לא מפסיקים לעבוד אבל מרגישים שלא הספקנו כלום? הקורונה שיבשה את השגרה, שברה מחיצות בין בית לקריירה וכפתה על כולנו מולטיטסקינג מתיש ולא יעיל ● אבל יש מה לעשות: כל העצות, הטיפים והפתרונות שיאפשרו לכם להשתלט מחדש על הזמן שלכם

בעקבות הזמן האבוד / איור: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
בעקבות הזמן האבוד / איור: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בינואר האחרון, רגע או שניים לפני התפרצות המגפה בישראל, עשה יבגני דיברוב אקזיט כשמכר את חברת הסייבר שלו, ארמיס, לקרן אינסייט ולגוגל ב-1.1 מיליארד דולר. כמי שהקים את החברה, ניהל אותה בחמש השנים האחרונות ועדיין משמש כמנכ"ל שלה, את החודשים שלפני ואחרי המכירה בילה דיברוב בפגישות אינסופיות עם המשקיעים החדשים - על הקו שבין ישראל לקליפורניה - במקביל ללו"ז העמוס שלו גם ככה. ואז הגיעה הקורונה.

"הכול השתנה לי בבום", מספר דיברוב. "לפני הקורונה הייתה לי שנה עם חצי מיליון מייל במטוסים ו-148 לילות במלונות. עכשיו אני רוב הזמן בבית. הפעילות שלנו בעיקר בקליפורניה, אבל נשארתי כאן כדי להיות קרוב למשפחה. השהייה בישראל מאפשרת לי לכסות יותר אזורי זמן".

את הזמן שלו מחלק דיברוב בין המשקיעים, הלקוחות והעובדים - כולם מפוזרים במקומות שונים בעולם. "אני מתחיל את היום ב-11:00, השעות הראשונות מוקדשות בעיקר לעבודה מול הצוותים והלקוחות שלנו באירופה ואסיה או מול החבר'ה של המוצר בישראל. בסביבות 15:00 אצלנו זה כבר בוקר בחוף המזרחי; בחוף המערבי מתעוררים לקראת 18:00 ומשם אני כבר מושך עד 3:00 לפנות בוקר, סוף יום העבודה באזור הזמן הפסיפי. אני נמצא בזום כמעט כל הזמן, גם בשעות המאוחרות. ניסית פעם לקיים פגישת זום ב-2:00 לפנות בוקר אחרי יום עבודה עמוס? זו משימה די קשוחה".

"בקורונה נפתחו לרבים מאיתנו 24 שעות של ואקום", אומרת פרופ' שרון טוקר, חוקרת לחץ ושחיקה בעבודה בפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב. "לפני המגפה היה ברור לכולם שאם הבת שלי לא תצא עד 17 דקות לפני השעה 8:00 לבית הספר היא לא תגיע בזמן. כלומר, בית הספר ניהל את הבקרים שלי. הקורסים שהעברתי באוניברסיטה והפגישות שהיו לי במשרד ניהלו את סדר היום שלי. הארוחות המשפחתיות ניהלו לי את יום שישי בערב".

אבל פתאום, אומרת פרופ' טוקר, הזמן הפך להיות נזיל, "וזה אילץ אותנו להתחיל לנהל אותו. פתאום שאלנו את עצמנו מה אנחנו אמורים לעשות קודם -  כעת כשכל האפשרויות פתוחות?

"בקורונה נפגעו כל חמשת היסודות לניהול אפקטיבי - תכנון, ארגון, פיקוד, תיאום ובקרה. פתאום אנחנו צריכים גם לתכנן וגם לארגן במסגרת של 24 שעות, וכשאין מישהו חיצוני שיגדיר זאת עבורנו, זה מעורר הרבה מאוד שאלות וגם הרבה חרדה. השורה התחתונה היא שהקושי לנהל יומן ולדבוק בו היה כאן גם לפני, והקורונה הפכה את המשימה הזאת לכמעט בלתי אפשרית".

נדמה שעד שהכאוס הזה יחלוף לא נוכל לגבש עקרונות מנחים מדויקים לניהול זמן בימי קורונה. אבל יש מי שמצאו שיטות וכלים כדי לייעל את סדר היום שלהם באופן אופטימלי, שיכולים להיות רלוונטיים לכל אחד ואחת מאיתנו, בטח בתקופה הקרובה. הנה כמה מהם.

 

"מנסים למצוא נקודות שליטה"

אז למה ניהול הזמן כל כך מאתגר גם בימים כתיקונם? "הזמן הוא משאב מוגבל, וגם אם נתאמץ לא נצליח לייצר יותר מ-24 שעות ביממה", אומרת פרופ' טוקר. "אנחנו מורגלים לחשוב על משאבים כחסרי גבולות באופן פוטנציאלי: כביכול, אם נתנהל נכון, נוכל לרכוש עוד חפצים, תארים, חברים. אבל הזמן הוא חריג בהקשר הזה, וההבנה שאין לנו יכולת לשלוט בו מאתגרת עבורנו.

"אז בתוך הגבולות האלה אנו מנסים למצוא נקודות שליטה. אם לא נוכל לנהל את הזמן, ננסה לפחות לנהל את המשימות שלנו בתוכו, את ההתנהלות שלנו. אבל גם כאן האתגר גדול. אני יכולה לתכנן מה אעשה בכל דקה, בכל יום, בכל חודש ובכל שנה. ברמת העיקרון אני יכולה להחליט שלא אעשה דבר מלבד עבודה או מטלות לאוניברסיטה, אבל ברור לגמרי שלחיים יש קצב משלהם. כל התכנונים המדוקדקים שלי נתקלים בקיר המציאות. אחד המנהלים שעמם שוחחתי סיפר ש-80% מהתוכניות שלו משתנות בגלל אילוצים סביבתיים.

"כדי לשמר תכנון זמן נדרשים לא מעט פרמטרים: שליטה עצמית גבוהה, הבנה של חשיבות ומהות המשימה במסגרת הזמן שהקצינו לה, אומדן ריאלי של המורכבות שלה, יכולת לדחות סיפוקים וגירויים, יכולת להתעלם מהפרעות ועוד. זה נשמע נחמד על הנייר, אבל קשה מאוד לביצוע. אילוצים סביבתיים מבקשים ללא הפסק שנפנה להם את משאבי הזמן שלנו".

מהם גנבי הזמן הגדולים?
"השימוש במונח ‘גנבי זמן' מניח שכוח חיצוני לקח לי אותו. אם אני חושבת כך, אני מתייחסת לסביבה כזו ששאבה לי שעות ומסירה מעצמי אחריות. לדעתי, לא ניתן להגדיר בבירור מהם גנבי הזמן, אבל כן ניתן לומר שיש ארגונים, כמו מדיה חברתית, שיש להם אינטרס כלכלי למשוך אותנו להשתמש בשירותיהם ולהקדיש להם חלק מהזמן שלנו. גם משפחה וקולגות יכולים לגנוב לנו זמן.

"בסופו של דבר הרבה מזה נמצא בראש שלנו וטמון באופן שבו אנו תופסים את הסביבה. בסקר שנערך בהרווארד ביקשו מאנשים למנות גורמי לחץ בחייהם, ‘גנבי זמן' שכאלה. אנשים התייחסו לתור לרופא, מטלות בית וטסט לרכב כאל אילוצים שכביכול ניחתו עליהם. אבל בפועל אלה החיים. אם לא נקבל את המטלות האלה כחלק אינהרנטי נרגיש תמיד כאילו מישהו אחר מנהל אותנו".

ובכל זאת, יש אנשים שזה קל להם יותר.
"אני לא בטוחה שיש אנשים שקל להם יותר. אולי זה מיתוס. כרגע, בקורונה, לכולם קשה. השאלה היא כמה אנו מתייסרים על הפרת מסגרת הזמן הזאת, עד כמה העובדה שהתכנונים שלנו ירדו לטמיון מייסרת אותנו. עבור אנשים בעלי צורך גדול בשליטה הפרה של מסגרת הזמן היא מקור למצוקה, וקשורה מאוד לחוויית לחץ. אם נתייחס לניהול זמן כמנגנון התמודדות עם אתגרי החיים, הרי שהפרה שלו מבליטה את חוסר היכולת שלנו להתנהל אל מול האתגרים האלה".

"המפתח טמון ביכולת להסתגל"

ד"ר שושי חן, מרצה בפקולטה לניהול על שם קולר באוניברסיטת תל אביב, דווקא סבורה שיש אנשים "חסינים" יותר, שיש להם יתרון בניהול זמן בימי משבר. לדבריה, המפתח טמון ביכולת שלהם להתאים את עצמם למצב חדש ולא להישען על הרגלים ישנים.

מה מייצר את אותו החוסן? ד"ר חן מדברת על תיאוריית שימור המשאבים שפיתח פרופ' סטיבן הובפול. "לכל אחד מאיתנו יש ארבעה סוגים של משאבים: חפצים; משאבים אישיים כמו חוסן, תחושת מסוגלות, תחושת שליטה; משאבים שהוא מכנה ‘אנרגיות', כמו זמן וכסף; והסטטוס שלנו, כלומר זוגיות, משפחה, עבודה. לפי הובפול, מי שיש לו יותר משאבים יתמודד טוב יותר עם משברים. הורים שהילדים שלהם בבית יבזבזו זמן ומחשבה בעבודה בשאלה מה קורה איתם כרגע, אבל מי שיש להם משאבים שמאפשרים להם לשכור בייביסיטר יתעסקו בזה פחות ולכן גם יהיו חסינים יותר".

שושי חן / צילום: ישראל הררי

ד"ר חן ממפה שלושה אתגרים עיקריים בניהול זמן - אקוטי, כרוני ומטרדים: "משימה אקוטית היא כזו שאנחנו יודעים שיש לה התחלה, אמצע וסוף. הלחץ הכרוני מאפיין ארגונים שיש להם דרישות גבוהות - ואלה צריכים להעסיק עובדים שטובים בהתמודדות כזו או לטפל במחירים שלחץ כזה גובה. מטרדים הם מטלות קטנות ולא צפויות, למשל אם חסמו לי את האוטו או שהמחשב בעבודה לא עולה. כל אחד מהם בפני עצמו אולי לא בעייתי מבחינת ניהול הלו"ז, אבל יחד הם גזלני זמן.

"הקורונה החלה כאירוע אקוטי, הפכה למשהו שמצריך טיפול כרוני ובהמשך נוספו לה הרבה מטרדים חדשים, בעיקר על קו העבודה-בית. השיבוש בניהול הזמן בקורונה נובע בעיקר מהמטרדים, אבל גם מהמעבר מהאקוטי לכרוני".

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם