גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במשרדי עו"ד יש קיצוצים, אבל בתחום התאגידים ושוק ההון יש גידול בביקוש"

עו"ד שיראל גוטמן-עמירה, לשעבר בכירה ברשות ני"ע, מסבירה בראיון לגלובס כי "שלושה טרנדים" בשוק ההון גורמים לגידול משמעותי במספר התיקים בתחום, למרות הקורונה • "יש גל של מיזוגים ורכישות, 'הייפ' של הנפקות ועלייה בהשתתפות שחקנים מוסדיים זרים בשוק"

עו"ד שיראל גוטמן-עמירה / צילום: יורם רשף
עו"ד שיראל גוטמן-עמירה / צילום: יורם רשף

"הידיים מלאות בתחום של תאגידים ושוק ההון. לא רק בפירמה שלנו, אלא גם בפירמות עורכי דין נוספות, מחפשים עורכי דין כי אין מספיק ידיים לטפל, ויש גידול מאוד משמעותי במספר התיקים" - כך אומרת בראיון לגלובס עו"ד שיראל גוטמן-עמירה, שותפה במשרד עורכי הדין אגמון ומנהלת מחלקת תאגידים, ניירות ערך ושוק ההון. עו"ד גוטמן-עמירה ניהלה בעבר את מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך.

בתחילת משבר הקורונה דווקא שמענו על קיצוצים בשכר ובתקנים במספר משרדי עורכי הדין. למה בתחום הזה המגמה הפוכה?
"יש שלושה טרנדים משמעותיים בשוק ההון. יש גל עסקאות של מיזוגים ורכישות, ולצד זאת יש 'הייפ' של הנפקות ראשוניות לציבור. אני לא זוכרת 'הייפ' כזה מאז שאני עוסקת בתחום, וזה מזכיר רק את מה שהיה בשנות ה-2000.

"אנו היום מטפלים במספר הנפקות של חברות תשתיות, חברות בתחום ה ESG (השקעות סביבתיות וירוקות), ושותפויות מחקר ופיתוח ויש הנפקות לא מעטות בתחומים אלה. לצד הירידה בהנפקות בתחום הנדל"ן האמריקאיות, יש עלייה מאוד משמעותית בתחומים אלה. מעבר לכך, בניגוד ללוקליזיציה הפיזית שהביאה איתה תקופת הקורונה, היא דווקא הביאה להעמקה של הגלובליזיה בכל הנוגע לשחקנים המשתתפים בשוק ההון ולפתיחה גדולה מאוד של השתתפות שחקנים מוסדיים זרים בשוק ההון הישראלי".

שוק ההון המקומי דווקא מדשדש מאוד, אם את מסתכלת על מצב הבורסה בישראל ביחס לבורסות זרות, ובפרט בארה"ב.
"אתה מדבר על השוק הסחיר. אני מדברת על ענפים אחרים בשוק ההון. קח, לדוגמה, את חברת דלק קידוחים שגייסה 2.25 מיליארד דולר בפרק זמן מאוד מאוד קצר. מרבית המשקיעים הם משקיעים זרים מלונדון ומארה"ב. כך היה גם אחר כך בהנפקה של קבוצת דלק. הטרנד הזה התחיל עוד ב-2017, עם ההנפקה של תמר פטרוליום. היום כל חברה משמעותית מבינה שבסיס המשקיעים שלה הוא לא רק אלה שבישראל אלא גם משקיעים זרים".

איך זה בא לידי ביטוי?
"זה בא לידי ביטוי באופן שהיא מבצעת את ההנפקה, ביועצים שהיא שוכרת לצורך העניין, הליכים שהיא צריכה לעבור כדי שיהיה ניתן להשקיע בה בחו"ל. אלה תהליכים שהשנה קורים יותר ויותר, ואני מניחה שזה רק ילך ויתפתח".

עו"ד גוטמן-עמירה מתייחסת גם לשינוי בהתנהלות של דירקטורים בכל הנוגע לנאותות תהליך ביצוע עסקאות. לדבריה, אין שום קשר בין ההתנהלות של דירקטורים היום לבין ההתנהלות של דירקטורים לפני עשור בכל הנוגע לנאותות תהליך ביצוע עסקאות. "אני לא מדברת רק על עסקאות בעלי שליטה אלא גם על ביצוע השקעות משמעותיות מול צדדי ג'", היא מבהירה.

מה גרם לשינוי לטובה בהתנהלות הדירקטורים?
"הקמת בית המשפט הכלכלי לפני עשור פיתחה מיומנות ומקצועיות גדולה אצל השופטים במרוצת השנים. הפסיקות העמיקו את הצורך בנאותות התהליך ופיזרו את הערפל בנוגע לא מעט סוגיות בממשל התאגידי.

"מעבר לכך, סעיף 288 לחוק חדלות פירעון שנכנס לפני כשנה לתוקף, הטיל חבות אישית על הדירקטורים, ואף לכך הייתה השפעה משמעותית על התנהלות הדירקטורים. אני יכולה להעיד שהיום ההתייחסות, לדוגמה, לחלוקת דיבידנד היא הרבה יותר זהירה ושמרנית, בשל החשש מסעיף 288. בחברות שנמצאות בקשיים תזרימיים, הדירקטוריונים בוחנים את עצמם בצורה הרבה זהירה ורצינית בשל החשש מסעיף 288, ומשום כך הם מתייעצים עם מומחים כדי להיות מכוסים מצד חוק חדלות פירעון".

בית משפט ייחודי למס

שר המשפטים אבי ניסנקורן הודיע כי הוא מתכוון להרחיב בצו את סמכויות בתי המשפט הכלכליים בתל אביב ובחיפה, כך שידונו בנוסף לתיקי ניירות ערך, פליליים ואזרחיים, גם בתיקי הלבנת הון ועבירות מס. עו"ד גוטמן-עמירה, שכיהנה כמנהלת מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך כאשר הוקם בית המשפט הכלכלי בתל אביב, טוענת כי מדובר בצעד לא נכון שיפגע במומחיות של שופטי בתי המשפט הכלכליים בתחום ניירות ערך.

"לפני עשור הוקם בית המשפט הכלכלי לאחר מחלוקת נוקבת אם יש בכלל מקום להקמת בית משפט מקצועי-ייעודי שיעסוק בתחום אחד", היא מסבירה. "בסופו של דבר, הוחלט להקים אותו, ומאז שופטי בית המשפט הכלכלי פיתחו מקצועיות ומיומנות מאוד גבוהה בתחום. יש גישה פשטנית, כאילו תיקי ניירות ערך זה נושא כלכלי, ותיקי מסים זה נושא כלכלי - אז בואו נחבר ביניהם. אבל תיקי ניירות ערך הם עולם שלם שמתפתח במהירות, ואין באמת קשר בינו לבין תיקי מסים".

אז מה את מציעה?
"ייתכן שיש מקום להקים בית משפט מקצועי נוסף לתחום של עבירות מסים, אבל אם שופטי בית המשפט הכלכלי יצטרכו לעסוק בשני התחומים (תיקי ניירות ערך ותיקי הלבנת הון ועבירות מס - א.ג) המומחיות שלהם בהכרח תיפגע. אם אנחנו שמנו לנו למודל לחיקוי את בית המשפט של דלוור בארה"ב, אז כדאי לשמור על המודל.

"בית המשפט הכלכלי היום נותן החלטות מהירות ומעמיקות, והוא מועיל ליציבות והוודאות הכלכלית של שוק ההון. מדוע לפגוע במומחיות של בית המשפט הזה? אם רוצים שיותר חברות יהיו מושקעות בשוק ההון המקומי, צריך לאפשר לשוק ודאות משפטית גבוהה".

כניעה לתביעות סרק

עו"ד גוטמן-עמירה מתייחסת גם לעובדה שריבוי התובענות הייצוגיות והתובענות הנגזרות המוגשות נגד חברות מלמד כי עדיין יש לא מעט ערפל בתחום הממשל התאגידי. במקרים רבים מדובר בתביעות סרק, אך החברות בכל זאת מגיעות לפשרה עם התובעים.

לדברי עו"ד גוטמן-עמירה, "אין ספק שיש עוד מקום להעמיק בפסיקות, אך אנחנו נמצאים במקום הרבה יותר מוצלח ממה שהיינו לפני עשור. לגבי התביעות הייצוגיות והנגזרות, אני חושבת שהחברות פעמים רבות נכנעות לתביעות סרק ומגיעות לפשרה, ובכך מעודדות הגשה של המשך הגשות התביעות הללו, שבסופו של דבר בכלל לא מגיעות להכרעה שיפוטית".

אז מה צריך לעשות כדי שתופעת ייצוגיות ונגזרות הסרק תיפסק?
"למרות שאני מבינה מאוד את הרצון של החברות לקנות סיכון גם בהליכי סרק, ולקנות זמן ניהולי יקר, ולכן להתפשר גם כשאין עילה לתביעה, נדמה לי שהגיעה העת כי חברה שקיבלה ייעוץ משפטי שמדובר בתביעת סרק, תשקול ברצינות לנהל את ההליך עד הסוף ולקבל הכרעה שיפוטית.

"מדובר אמנם בתהליך שייתכן שיעלה יותר כסף בשלב הראשון, אך לאורך טווח הוא משתלם. אי אפשר להעביר את מלוא האחריות לריסון של הליכי סרק לפתחו של בית המשפט. לצד זאת, במקרים קיצוניים בית המשפט צריך לומר את דברו במסגרת ההחלטה בפשרה שהוגשה לו".

עו"ד שיראל גוטמן-עמירה

בת 46 ● ראשת (משותפת) מחלקת תאגידים, ניירות ערך ושוקי הון במשרד עורכי הדין אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות' ● כיהנה בעבר כמנהלת מחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך ● בעלת תואר ראשון במשפטים ומינהל עסקים (הצטיינות) ותואר שני במינהל עסקים (מימון) - שניהם מהאוניברסיטה העברית

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניית נייס עולה ב-5%, ארית ב-4%

המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?