גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספוילר: שופטי בג"ץ לא ימהרו להתערב בחוק הלאום

חוק הלאום הוא טוב ביסודו, אך הוא כולל שתי הוראות רעות ששמות את הרוב היהודי כעליון מעל המיעוט הערבי • גם אם שופטי בג"ץ יביעו שאט-נפש מחלק מסעיפיו, סביר שהם יימנעו מפסילת חוק יסוד בגלל שהוא מנוגד לעקרונות חוקתיים

אולם בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו
אולם בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו

1. בג"ץ לא יתערב, למרות מה שיש ואין בחוק הלאום

11 שופטים של בג"ץ ידונו בשבוע הבא בשאלה הנפיצה, האם חוק הלאום הוא חוקתי ותואם את ערכי היסוד של ישראל או שיש לפסול אותו בשל העובדה שחלק מהסעיפים בו עומדים בניגוד לעקרונות היסוד של המדינה. ספוילר - השופטים אולי יביעו שאט-נפש, אפילו שאט-נפש רבה, משניים מסעיפי החוק ומהיעדרו של עיקרון השוויון ממנו, אבל הם לא יפסלו את החוק. פסילת חוק יסוד מטעמים שהוא מנוגד לעקרונות החוקתיים של המדינה היא צעד שבג"ץ יימנע מלעשות אותו.

חשוב להבין - חוק הלאום, או בשמו המלא: חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, הוא בבסיסו ובמהותו חוק טוב ומתבקש ומובן מאליו שיהיה חלק מהחוקה של מדינת ישראל. על כך ש"מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, שבה אנחנו מממשים את זכותנו הטבעית, התרבותית, הדתית, וההיסטורית, להגדרה עצמית", כלשון החוק, אין עוררין. בזכות החזון הזה הגענו לכאן כמעט כולנו. זהו סלע קיומנו. גם את רוב הסעיפים הנוספים בחוק, שחלקם דנים בסמלי המדינה ובטקסיה ראוי לעגן בחקיקת יסוד כזו.

ואולם, החוק כולל גם שתי הוראות רעות שמעמידות את הרוב היהודי בישראל כעליון מעל המיעוט הערבי ובכך עומדות בסתירה לערכי היסוד שלנו ולפסיקת בג"ץ בעבר. סעיף 4 לחוק הלאום למשל קובע כי השפה העברית היא השפה הרשמית בארץ ואילו את השפה של המיעוט הערבי מוריד דרגה לשפה "בעלת מעמד מיוחד" בלבד.

סעיף 7 לחוק הלאום בעייתי ונפיץ אפילו. הסעיף עוסק ב"התיישבות היהודית" וקובע כי "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי, ותפעל על מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה". כפי שטוענת האגודה לזכויות האזרח בעתירה שהגישה נגד חוק יסוד הלאום, מעמד מיוחד זה, המבוסס על תפיסת עליונות יהודית, בעלות יהודית על הקרקע ועל המדינה והפליה על בסיס לאום בין האזרחים היהודים לערבים במדינה, "עלול להביא להחמרה ולהחרפה בהפליה הממסדית בחלוקת הקרקע והמשאבים במדינה בין היהודים לערבים, ולהפוך את ההפליה לערך מערכי השיטה המשפטית והנורמטיבית בישראל". הוא עלול לפגוע בזכויות הבסיסיות של המיעוט הערבי בישראל לשוויון, לדיור, לקרקע, לבריאות, לחינוך, והחשוב מכל: לכבוד ולחיים בכבוד.

את הסכנה להגברת ההפליה בין יהודים לערבים, שטומן בחובו חוק הלאום, ראינו בתחילת החודש אז מחק רשם בית משפט השלום בקריות, יניב לוזון, תביעה שהגישו שני ילדים ערבים מכרמיאל נגד העירייה שסירבה לממן להם את הוצאות הנסיעה לבית ספר מחוץ לעיר (שבו הלימודים הם בערבית). הרשם לוזון כתב בהחלטתו על מחיקת העתירה כי "כרמיאל, עיר יהודית, נועדה לבסס את ההתיישבות היהודית בגליל. מימון הסעות לתלמידים ערבים עלול לשנות את המאזן הדמוגרפי ולפגוע בצביונה של העיר". לוזון הסתמך בהחלטתו בין היתר על חוק הלאום וציטט את הסעיף הקובע כי "המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי".

הבעיה הנוספת בחוק הלאום, אינה במה שיש בו אלא במה שאין בו. הכנסת נמנעה מלהכניס את עיקרון השוויון לחוק למרות האמור במגילת העצמאות ולמרות שבג"ץ קבע כבר בתחילת שנות ה-90 שמדובר בעיקרון יסוד בשיטת המשפט שלנו שנגזר מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

ב-1948 קבעו מייסדי מדינת ישראל בהכרזת העצמאות כי ישראל תהיה מושתתת על קיום שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת גזע ומין.

בשנת 2000, קיבל בג"ץ עתירה של זוג ערבים ישראלים (הזוג קעדאן) שביקשו לגור בישוב הקהילתי קציר וקבע כי דווקא מפני שמדינת ישראל יהודית עליה לקדש את ערך השוויון, ומכאן שהתרת התיישבות ליהודים בלבד היא בגדר הפרה של החוק. בפסק הדין כתב הנשיא לשעבר, אהרן ברק: "שוויון הזכויות בין כל בני האדם בישראל, תהא דתם אשר תהא - נגזר מערכיה של המדינה, כיהודית ודמוקרטית".

וברק הוסיף: "המדינה חייבת לכבד זכותו הבסיסית של כל פרט במדינה לשוויון ולהגן עליה. השוויון מונח בבסיס הקיום החברתי; הוא "תחילת התחילות... הוא מעמודי התווך של המשטר הדמוקרטי". הוא "חיוני להסכמה החברתית המונחת ביסוד המבנה החברתי... הוא מהווה עיקרון יסוד חוקתי, השלוב ושזור בתפיסות היסוד המשפטיות שלנו ומהווה חלק בלתי נפרד מהן..."

72 שנים חלפו מאז הקמת המדינה. 20 שנה מאז בג"ץ נתן את פס"ד קעדאן. 2021 בפתח והפכנו למדינה אחרת.

2. שלילת אפוטרופוסות: התקדמות לא מספיקה

לא מעט פעמים המחוקק הישראלי מפגר אחרי תמורות ושינויים שכבר ניכרים בחברה ובדעת הקהל הציבורית. כך קרה שרק השבוע שללה הכנסת מהורה שרצח או ינסה לרצוח או אנס את ילדו את האפוטרופוסות על הילד. כן, קשה לעקל את זה, אבל לפחות תיאורטית עד היום במדינת ישראל אב שאנס את בתו הקטינה יכול היה להמשיך להיות האפוטרופוס שלה ולקבל החלטות על חייה. השינוי הזה בחוק הוא מאוחר, אבל מוטב מאוחר מעולם לא.

עם זאת, מה שהכנסת נמנעה בינתיים מלעשות זה לתקן עיוות נוסף בדין הישראלי שמתיר להורה שפגע מינית בילדו או בילדתו להמשיך להיות האפוטרופוס שלו או שלה ולהמשיך לקבל החלטות חינוכיות לגביהם. וכך, בישראל של סוף 2020, גבר שלמשל ביצע מין אורלי בילדתו הקטנה או ביצע בה מעשה מגונה אחר, יוכל להמשיך להיות האפוטרופוס שלה.

ההסבר של מתנגדי הכנסת הסעיף הזה לחוק, בהובלת משרד המשפטים, טוענים כי חקיקה כזו עלולה להביא להרתיע ילדים מלהתלונן על תקיפות מיניות של הוריהם, מחשש שהם יביאו לפירוק התא המשפחתי.

הטיעון הזה נגד חקיקת הסעיף הוא מופרך. הרי עם או בלי קשר לחקיקתו, כל ילד שמעז להתלונן שאחד מהוריו תקף אותו מינית עושה זאת תוך חשש שהוא פוגע במרקם המשפחתי ונמצא במצוקה אדירה. ומעבר לכך, יש דברים שהשכל הישר, וגם הלב, פשוט לא יכולים לסבול. זה אחד מהם. 

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת