גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאלה האחרונה לשנת 2020: מי קודמים, עניי עירך, או עניי עולמך?

הארצות העשירות צוברות די חיסונים כדי להתחסן 4-5 פעמים, בעוד העניות יתקשו לחסן יותר מחמישית תושביהן ● בתוך כך, דוח חדש מראה, כי שני מיליארד בני אדם לא מקבלים כל סיוע מממשלותיהם וחצי מיליארד ייפלו מתחת לרמת ההכנסה הנוכחית שלהם, העומדת על 5.5 דולר ביום

מנהיגת הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, מתחסנת נגד קורונה, שישי / צילום: Associated Press, Ken Cedeno
מנהיגת הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים, ננסי פלוסי, מתחסנת נגד קורונה, שישי / צילום: Associated Press, Ken Cedeno

מי צריך להיות הראשון לקוביד? האם המחט צריכה להינעץ תחילה בזרועה של המלכה? או של הנשיא? סגן הנשיא? ראש הממשלה?

התשובה המסתמנת בארצות הדמוקרטיות היא: הראשונות יהיו האחות באגף הקוביד בבית החולים העירוני; או הישישה במוסד הסיעודי; או נהג האמבולנס; או הטבחית במקלט לחסרי בית.

זה עניין של סמלים ושל סדרי חשיבויות. אין שום דבר פגום בהבלטת זרועו הנדקרת של זה שחסידיו מכנים 'המלך'. אבל הוא או היא יכלו להשיג את האפקט הרצוי אילו פשוט נכחו במעמד ההזרקה אל זרוע מועדת לפורענות יותר מזרועם. זו שאלה של טעם ושל ריח, ואולי גם של מה שקוראים לפעמים "תבונה אמוציונלית". אבל חשוב מן הסמלים ומן הגימיקים הוא עצם העניין: מי צריכים לעמוד בראש התור.

מלכודת ההכנסה הבינונית

קשה להפיג את הרושם שהעשירים דואגים לעצמם קצת יותר מדיי: "העשירים" בתוך כל אחת מן הארצות העשירות - ו"העשירים" במשוואה הגלובלית, זאת אומרת הארצות העשירות לעומת העניות.

מידע, המיוסד בין השאר על נתונים של אוניברסיטת דיוק (צפון קרוליינה) ושל UNICEF (קרן הילד של האו"ם), מראה כי בשנה הבאה שום ארץ המסווגת כ"בעלת הכנסה בינונית" לא תצליח לחסן את כל תושביה. רוב הבינוניות לא יתקרבו כלל, והיקף המחוסנים בהן יגיע לסביבות 20%. ברשימה הזו כלולות, בין השאר, מצרים, ירדן ולבנון.

לעומת זאת הארצות העשירות אוגרות די חיסונים כדי לחסן את כל אוכלוסייתן פעם אחר פעם. לקנדה יש כבר די חיסונים מאושרים כדי לחסן את אוכלוסייתה לפחות ארבע פעמים, החמישית בדרך; בריטניה פעמיים, השלישית בדרך; אוסטרליה וצ'ילה - פעמיים ויותר; ארה"ב - כמעט פעמיים.

ארה"ב רכשה מאה מיליון מנות מפייזר, עם אופציה ל-500 מיליון נוספות; 200 מיליון מנות ממודרנה, עם אופציה ל-300 מיליון נוספות; יש לה 810 מיליון הזמנות תלויות ועומדות לאסטרהזנקה ואוניברסיטת אוקספורד, לג'ונסון אנד ג'ונסון, לנובאוואקס ולסאנופי. המספר הזה עשוי להגיע עד מיליארד וחצי על פי ה'ניו יורק טיימס'.

כמעט שני מיליארד מנות נמצאות בהישג ידו של האיחוד האירופי. הודו יוצאת נשכרת מן העובדה שיצרנית החיסונים הגדולה ביותר עלי אדמות, 'סיראם אינסטיטיוט', נמצאת על אדמתה. הבעלים מבטיחים את חצי תפוקתם לארץ האם.

הגנרל עמד נכלם

המספרים כשלעצמם אינם מבטיחים אספקה. יצרניות החיסונים עומדות לא לעמוד בכמה מהתחייבויותיהן. פייזר דיברה על מאה מיליון מנות עד סוף השנה. היא הפחיתה את המספר בחצי. לפחות שתיים נוספות הפריזו ב-20 עד 35 מיליון מנות ביכולת הייצור שלהן. ארה"ב הופתעה בשבוע שעבר לשמוע, שיהיה עליה לחכות עד חודש יוני כדי לממש אופציות לחיסוני פייזר, הכלולות בחוזה שחתמה.

איש הצבא הבכיר שהנשיא טראמפ העמיד בראש מאמץ הרכש וההפצה של החיסונים עמד בסוף השבוע נכלם בפני המצלמות. הוא הודה שמסר תחזיות מספריות שגויות לשורה של מדינות בארה"ב. הוא לא נקב במספרים, אבל התנצל בפני "מושלי המדינות ועוזריהם" על "שיבוש אפשרי" של תהליך החיסון. הוא אמר שבשבוע הראשון לאחר אישור החיסון של פייזר בידי מנהלת המזון והתרופות, 2.9 מיליון חיסונים נשלחו לכל אחת מ-50 המדינות. מספר לא גדול בהתחשב בצרכים ובחומרת המצב.

החרדה מפני הימים הבאים בארה"ב קשה לכימות. חג המולד וחופשת סוף השנה מתחילים בעוד ארבעה ימים. אמריקאים נקראים להישאר בבית, אבל רבים אינם נשארים. הם לא נשארו בבית בחג ההודיה, בסוף נובמבר, והתוצאות ניכרות עכשיו בהיעדר מיטות בחדרי טיפול נמרץ.

האלגוריתם - והגיל

ניכרת מאוד לעומת זאת החרדה בבתי החולים. במרכז הרפואי של אוניברסיטת סטנפורד, בלב עמק הסיליקון של קליפורניה, עשרות אנשי סגל עטויי מסכות הפגינו ביום שישי במסדרונות לאחר שהתברר להם כי ההנהלה שכחה לכלול אותם בסיבוב החיסונים הראשון. היא הועידה 5,000 איש להתחסן מייד, אבל רק שבעה מהם היו אנשי סגל העובדים בבית החולים.

רשימת המחוסנים נועדה לכלול את כל בעלי הסיכונים הגבוהים ביותר. היא הסתמכה על אלגוריתם, שהעניק בהילות לעובדים על סמך גילם, לא על סמך מיקומם. העובדים החשופים לנגיף הקוביד בתוך בית החולים נוטים להיות צעירים יותר. הם נדחקו אל סוף התור, והם לא ידעו את נפשם מתדהמה ומכעס.

את שאלת הגיל הציגו עוד בחודש אוקטובר יוזמיה של 'הצהרת גרייט ברינגטון'. היא נקראת על שם עיירה במדינת מסצ'וסטס שבה התפרסמה בחודש אוקטובר. היא מוסיפה להכות גלים. יוזמיה קראו בשבוע שעבר לשלטונות לשנות את גישתם לשאלת ההגבלות על פעילות כלכלית וחברתית. מאחר שכ-99.75% מן הנדבקים בנגיף מבני 70 ומטה מחלימים ממנו, לעומת 95% מבני 70 ומעלה, מוטב להסיר את ההגבלות על הקבוצה הראשונה, ולוותר על היעד של חיסון כל תושב בארה"ב.

הם אומרים, שבארה"ב יש בערך 50 מיליון בני 65 ומעלה. בחודשיים הבאים יהיו די חיסונים בארה"ב כדי לחסן כל אחד מהם. על זה צריך להוסיף קבוצות סיכון מיוחדות בין בני 65 ומטה וסגל רפואי החשוף לנגיף מטבע עבודתו. זה יספיק, אומרים יוזמי גרייט ברינגטון. התעקשות על חיסון מלא של האוכלוסייה לפי שיוסרו ההגבלות על פעילות חברתית וכלכלית תאריך בחודשים רבים את השיתוק הכלכלי, ותשלול חיסונים מארצות עניות. רבים ימותו שלא לצורך. היוזמים טוענים, ש"עשרות אלפי אפידמיולוגים, חוקרי בריאות ורופאים" חתמו על הקול הקורא שלהם.

אינטרס עצמי - או צדקה וחסד

פוטנציאל מעניין כרוך בטענה שחיסון מלא בארצות העשירות יקפח את עניי העולם. ארגון הבריאות העולמי, שהנשיא טראמפ יצא ממנו בקיץ שעבר בטריקת דלת, מדבר על לבם של העשירים לבוא בהקדם לעזרת העניים, עוד לפני השלמת החיסון מבית. זו בקשה שיש בה היגיון מעשי, מפני שהנגיף לא יודבר בארצות העשירות עד שלא יודבר חלקים ניכרים של שאר העולם. אבל יש בבקשה הזו גם צד של צדקה וחסד, שדעת קהל ופוליטיקאים אינם נענים לה אוטומטית.

הפצת החיסון בארה"ב נתקלת בשתי בעיות עיקריות: משבר האמון הכללי במוסדות הממשלה ובהנחיותיה, המביא אנשים לפקפק בצורך בחיסון או בבטיחותו; והקושי להפיץ את החיסון באזורים לא-עירוניים מרוחקים. לרוע המזל, פגיעת הנגיף קשה במיוחד בקהילות האלה. מספר ההידבקויות לגולגולת הוא הגבוה ביותר במחוזות של ארה"ב, שאוכלוסייתם מונה בין 10,000 ל-20,000.

פער החיסונים בין עשירים לעניים קיים אפוא לא רק בין אירופה לאפריקה ובין צפון אמריקה לדרום אמריקה, אלא גם בתוך הארץ העשירה ביותר עלי אדמות.

עשרה טריליון דולר

חיסונים לעניי העולם אינם רק עניין של בריאות הציבור. יש בהם צורך כלכלי דחוף. לפי דוח חדש של Oxfam, הארגון הבינלאומי הוותיק הלוחם בעוני, מאות מיליונים בארצות העניות איבדו את מקומות העבודה שלהם, שקעו בחובות או הפחיתו בחודשים האחרונים את צריכת המזון שלהם. שני מיליארד בני אדם אינם מקבלים כל סיוע מממשלותיהם. סיוע שניתן היה מוגבל בהיקף ובזמן. ב-41% מן המקרים הסיוע הכספי ניתן רק פעם אחת, וכמעט כולו פסק.

הדוח של אוקספאם מטיל את האחריות על שנים של הזנחה ושל התעלמות שהשאירו את רוב הארצות "בלתי מוכנות כמעט לחלוטין".

הדוח מצטט נתון של הבנק העולמי: 28 הארצות העשירות ביותר הוציאו בממוצע 695 דולר על כל אחד מאזרחיהן מאז פרוץ המשבר, כמעט עשרה טריליון (10,000 מיליארד) דולר. הממוצע בארצות "עם הכנסה בינונית" עמד על 28 דולר לכל היותר. בחלק מן המקרים הוא היה נמוך כדי ארבעה דולר בלבד.

בהתחשב בזה שחצי מתושבי העולם משתכרים 5.50 דולר ביום ועוד רבע משתכרים 3.20 דולר, כמעט קשה לבטא את הרעיון של שיעורי עוני גדולים יותר בעקבות קוביד. אבל לפי אוקספאם, הכנסתם של חצי מיליארד בני אדם ויותר עומדת לרדת אפילו מתחת לרמה הנמוכה הזו.

קשה להניב הרהורים קודרים יותר בימים האחרונים של חודש דצמבר, שבדרך כלל שורה עליהם חגיגיות אופטימית. אחת השנים האיומות ביותר בזיכרון האנושי מסתיימת בעצב כבד.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?