גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה במשפט האזרחי: "עורכי הדין יעבדו יותר קשה, וההוצאות יתגלגלו ללקוחות"

ב–1 בינואר 2021 ייכנסו לתוקף תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, לאחר שנים של דחיות • לדברי מומחי משפט, השינויים המהפכניים וסדי הזמנים יובילו לפחות תקנות וניירת, יכריחו את עורכי הדין להגיע מוכנים יותר למשפטים ואולי גם יעלו את הרף המקצועי

מסמכים בבית משפט. להקל בעומס הכבד על השופטים / צילום: שלומי יוסף
מסמכים בבית משפט. להקל בעומס הכבד על השופטים / צילום: שלומי יוסף

תקנות סדר הדין האזרחי החדשות ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר 2021, לאחר שנים ארוכות של דחיות ומחלוקות בין משרד המשפטים לבין לשכת עורכי הדין. רק בשבוע שעבר עתרה הלשכה לבג"ץ בבקשה לעגן את הרפורמה בחקיקה ראשית. שלושה שרי משפטים ניסו לקדם את הרפורמה - ציפי לבני הקימה צוות בראשות מנהל בתי המשפט לשעבר, השופט (בדימוס) משה גל; איילת שקד חתמה על התקנות, אך כניסתן לתוקף נדחתה; ועתה אבי ניסנקורן עומד להוציאן לפועל.

הרפורמה בתקנות פותחת עידן חדש בניהול תיקים אזרחיים, שמטרתו לייעל ולקצר את ההליך המשפטי. אחת מהרעות החולות של מערכת המשפט בישראל היא התמשכות ההליכים בבית המשפט על פני שנים רבות, באופן הפוגע בתחושת הצדק ובאמונה של הציבור כי צדק אכן נעשה. הרפורמה נועדה לייצר משפט יעיל ומהיר יותר ולהפוך את ההליכים לדינמיים.

התמצות הוא מעלה או מגבלה?

אחת התלונות הבולטות בקרב עורכי הדין נגד התקנות היא שהן מגבילות את אורך כתבי הטענות בהליך המשפטי. לדוגמה, כתב תביעה לבית משפט השלום, שהיום יכול להגיע לעשרות ומאות עמודים, יוגבל ל-11 עמודים בלבד, וכתב טענות שמוגש לבית משפט מחוזי יוגבל ל-15 עמודים.

המתנגדים טוענים כי ההגבלה המשמעותית באורך כתבי בית המשפט תפגע בעשיית הצדק וכי לא ניתן יהיה לנמק את מלוא הטענות באופן חופשי. מצד שני, עורכי דין רבים מברכים על ההגבלה שתאלץ את כל המתדיינים לקצר, לתמצת ולזקק את הטיעונים.

עו"ד ליאת עיני-נצר, שותפה בכירה במשרד ב.לוינבוק ושות’ המתמחה בליטיגציה אזרחית מסחרית, תומכת בהגבלת אורך כתבי הטענות. לדבריה, "העומס המוטל היום על השופטים שצריכים לקרוא כתבי טענות ארוכים שלא לצורך, הוא בלתי אפשרי".

לדבריה, "השינוי אינו פוגע בבעלי הדין. להיפך, עורכי דין יצטרכו להתבטא בצורה ישירה ועניינית, בלי ‘לתבל’ את כתבי הטענות בפתגמים שונים וביטויים בארמית". עיני-נצר אומרת ש"הגישה הדוגלת במעבר לניסוח קצר ובהיר של מסמכים משפטיים תופסת תאוצה בכל העולם. כבר היום בתי המשפט מגבילים את היקף הסיכומים. זו כמובן עבודה יותר קשה לכתוב קצר ולעניין".

עיני־נצר. לא צופה ייקור הליכים / צילום: יעקב מהגר

גם עו"ד ירון קוסטליץ, המתמחה בליטיגציה אזרחית ומסחרית, רואה יתרון בכתיבה התמציתית: "אני אוהב לכתוב קצר ולעניין ולכן זה משמח שהמסמכים שהמשרד יכתוב ויקבל יהיו קצרים יותר. ידועה האמרה המפורסמת של השופט אהרן ברק: ‘צר לי על אורך היתר של פסק הדין, אך לא עמד לרשותי זמן מספיק לכתוב פסק דין קצר יותר’".

שינויים בקצב העבודה ובהרגלים

קוסטליץ מדגיש כי "סד הזמנים מחייב לבצע הכנות מבעוד מועד ומכניס את כל העוסקים במלאכה ללחץ זמנים". השינויים יחייבו את עורכי הדין לשינוי בהרגלי העבודה ובקצב שלה, ואת חלקם אולי גם לעבוד קשה יותר ממה שהם רגילים. הדרך של הרפורמה לקיצור ההליכים כרוכה במיקוד הטיעונים המשפטיים, הכנת התיק לקראת הדיון הראשון והפחתת הגשת בקשות מיותרות לבית המשפט.

עיני-נצר אומרת שאחת מהמטרות היא "להביא לכך שהצדדים יגיעו למשפט ברמת מוכנות גבוהה. זה בהחלט דורש עבודה רבה יותר של עורכי הדין, בשונה ממה שנהוג כיום בהרבה מקרים, שקודם מגישים תביעה או כתב הגנה ורק אחר כך לומדים את התיק תוך כדי תנועה".

לדברי עו"ד ערן יעקובוביץ, מומחה לדיני נזיקין וביטוח, "הרפורמה נועדה להקל על השופטים שעובדים תחת עומס בלתי נסבל. כעת עורכי הדין יעבדו יותר קשה באופן שיכביד עליהם מאוד. נדרש להכין את התיק הרבה יותר מוקדם".

עו"ד יורי נחושתן המתמחה בליטיגציה מסחרית אומר כי "נגמרו הימים שלא עושים כלום עד הקדם משפט ושעו"ד יכול להיות פסיבי בתיק. עכשיו תהיה חובה לקיים ישיבה מקדמית בין עורכי הדין ולדווח על ההידברות. מדובר בשינוי דרמטי".

לדבריו, "התקנות יביאו לשינוי תפיסה שיחייב מעורבות פעילה יותר של עורכי הדין בתחילת הליך, תכנון מוקדם, ומיומנות מקצועית גבוהה יותר. זה גם חלק ממקור ההתנגדות של עורכי הדין. יהיה יותר קשה לנהל תיק אזרחי. נגמרו הימים שעורכי דין מגיע לא מוכנים לדיון ולחלקם קשה לקבל את השינוי. יכול להיות שהרפורמה תעשה סינון של רמה מקצועית כי יהיו עורכי דין שיהיה להם קשה להתמודד".

שינוי בזמני ההוצאות, ואולי גידול בעלויות

קיצור ההליכים המשפטיים עשוי להשפיע על העלות לציבור. צפויים פחות דיונים וקיצור משך הזמן עד לסיום ההליך. מצב זה עשוי להשפיע על המשרדים הגובים שכר-טרחה לפי שעות ולפי דיונים. יחד עם זאת אופי העבודה ישתנה ויתפרס על זמנים קצרים יותר.

השינויים גם יביאו לכך שמשרדים יצטרכו להשקיע משאבים גדולים יותר בתחילת ההליך ולהכין את התיק בזריזות מרגע שהוא מוגש לבית המשפט. לא כל המשרדים יוכלו לעמוד בעומס ובזמנים. עשויה להיות לכך השפעה על מספר התיקים שניתן יהיה לטפל בהם במקביל, בייחוד במשרדים קטנים.

"זה לא משורשר ישירות לשכר-טרחה" אומר נחושתן, אך לדבריו, "יכול להיות שעורכי דין שעובדים על שכר לפי אחוזים יצטרכו לעבוד יותר זמן על תיק וזה יהיה פחות רווחי. עורכי הדין יצטרכו לעבוד יותר קשה ולהתאמץ. התעריפים של שכר-הטרחה עשויים לעלות כי נדרש יותר מעורכי הדין". מנגד, עיני-נצר אומרת שהתקנות החדשות לא יגרמו לייקור ההליכים: "בדיוק כמו היום, זה תלוי תיק ונסיבות".

אחת הטענות של לשכת עורכי הדין היא כי השינויים יובליו לשתי תופעות אותן היא מכנה "חמורות ביותר": "האחת, צמצום רב במספר הפשרות, שכן העלויות העיקריות כבר הוצאו בתחילת ההליך ואין ‘תמריץ’ לפשרה. השנייה, ההליכים המשפטיים עבור תיקים ‘קטנים’ יותר יהפכו להיות לא כלכליים עבור עורכי הדין, אשר יוותרו על הייצוג המשפטי, ועקב כך תיפגע זכותם של אזרחים רבים לייצוג".

לדברי יעקובוביץ, בעולם הנזיקין והביטוח מספר הדיונים לא משפיע על שכר-הטרחה. "השינוי ישפיע כי אנחנו נצטרך לעבוד יותר קשה. בעולם הרשלנות והנזיקין לא עובדים לפי דיונים ולא לפי שעה. עובדים לפי אחוזים ממה שנפסק לתובע. ככל שהתיק ייגמר מהר יותר אז מקבלים את הכסף מהר יותר".

מה שברור הוא שבתחילת ההליך המשפטי יצטרכו בעלי הדין להוציא יותר כסף, בהשוואה למצב כיום. לדברי קוסטליץ, "המסקנה המתחייבת מהתקנות החדשות היא שמרכז הכובד של ההוצאות שמוציא הלקוח - יעבור לתחילת ההליך". לדברי יעקובוביץ, "הנפגעים בתחום הנזיקין ייאלצו לשלם הוצאות משפט בתחילת ההליך, למשל חוות-דעת רפואיות, חוקרים, עריכת תמלילים. הוצאות שלעתים ניתן להימנע מהוצאתן. קודם לא הייתה סיבה להוציא את ההוצאות בהתחלה כי תוך כדי היו מייצרים את התיק".

קוסטליץ. מצדד בכתיבה תמציתית / צילום: שלומי יוסף

עיקרי התקנות החדשות

■ 532 תקנות צומצמו ל-180 תקנות
■ הגבלת כתבי הטענות: לבית משפט השלום - 11 עמודים; למחוזי - 15 עמודים, ובתביעות מעל 2.5 מיליון שקל - 30 עמודים
■ חיוב הצדדים להיפגש לפני קדם המשפט בניסיון להגיע להסכמות
■ מתן כוח לשופטים לדחות תביעות במקרים המוצדקים ללא דיון או להחליט על קיום קדם משפט בווידאו או בשיחת ועידה
■ מעבר להצגת טיעונים בעל פה
■ המזכיר המשפטי - תפקיד חדש שיערוך סינון ראשוני למסמכים ויוודא שהם עומדים בתקנות
■ הטלת הוצאות בשל הגשת בקשות, למעט טעמים מיוחדים

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"