גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי כ-3 שנים, הכרעה בתיק נגד עיריית חיפה

התיק עסק בהחלטת עיריית חיפה לחייב חברות בהיטלי סלילה ותיעול בהיקף מאות מיליוני שקלים • מדובר במקרה נוסף של עיכוב אצל שופט העליון חנן מלצר • הרשות השופטת: ״במהלך התקופה השופט חנן מלצר, שימש כיו"ר ועדת הבחירות פעמיים תפקיד אשר דרש השקעת זמן ומשאבים רבים״

השופט חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף
השופט חנן מלצר / צילום: שלומי יוסף

כמעט שלוש שנים לאחר שהגישו הצדדים את טיעוניהם, המשנה לנשיאת העליון השופט חנן מלצר סוף-סוף נתן את החלטתו. מדובר בבקשת דיון נוסף שהגישו חברת חיפה כימיקלים וחברת בז"ן נגד עיריית חיפה. התיק עסק בהחלטה של עיריית חיפה לחייב את החברות בהיטלי סלילה ותיעול בהיקף של מאות מיליוני שקלים.

בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל את עתירות החברות וקבע כי במועד ביצוע עבודות הסלילה, כמו גם במועד קביעת גובהו של ההיטל, מתחם בתי הזיקוק לא היה חלק ממרחב התכנון המקומי חיפה, אשר בעלי הנכסים באותו המתחם צריכים לשאת בנטל היטלי הסלילה. לאור זאת קבע השופט אברהם אליקים כי יש לבטל את כל דרישות התשלום שהוצאו נגד החברות.

יצוין כי הדיון בעתירות התקיים ב-15 ליוני 2014, ולאחר מכן הציע השופט לצדדים הליך גישור. הצדדים עדכנו את בית המשפט שלא הגיעו להסכמות, ולכן פסק הדין ניתן ב-11 לאוגוסט 2014.

עיריית חיפה ערערה על פסק הדין לעליון. בית המשפט העליון, בהרכב של הנשיאה דאז מרים נאור והשופטות אסתר חיות ודפנה ברק-ארז, הפך את פסק הדין של המחוזי. השופטת חיות כתבה בפסק הדין כי "אין לקבל אפוא את עמדת המשיבות, לפיה הוראת סעיף 2 לחוק הסלילה הישן מוציאה מתחולת החוק חלקים מתוך תחום השיפוט של העירייה שאינם נכללים במרחב התכנון... יש להעדיף את העמדה הפרשנית שהציגה העירייה, ולפיה סעיף זה מחיל את חוק הסלילה הישן על מרחב התכנון שלה בנוסף לתחולתו על תחום שיפוטה כולו, לרבות אותם החלקים בתחום השיפוט שלא נכללו במרחב התכנון".

לדברי חיות, "במועד הרלוונטי, דהיינו בשנים 2006-2008, טרם נכלל אומנם מתחם בז"ן במרחב התכנון של חיפה, אך היה חלק מתחום השיפוט שלה. על כן, חל עליו חוק הסלילה הישן במועד ביצוע עבודות השדרוג".

בשל נימוק זה ונימוקים נוספים, העליון החליט כאמור בדצמבר 2017 לקבל את ערעור עיריית חיפה, 9 חודשים לאחר קיום הדיון בפני הרכב השופטות.

החברות מיהרו להגיש בקשה לקיום דיון נוסף מספר ימים לאחר מתן פסק הדין. לטענת בז"ן, בפסק הדין נקבעה הלכה חדשה, לפיה "ניתן להטיל חיוב ראשוני ומלא בגין היטלי פיתוח על מתחם מפותח ומחובר לתשתיות, אף אם העילה להטלת ההיטל היא עבודות שדרוג בלבד ולא חיבור ראשוני לתשתיות".

בז"ן טענה כי בכך שינה פסק הדין את ההלכה הנוהגת. השגה נוספת שהעלתה בז"ן הדגישה כי פסק הדין מנוגד לעיקרון שאומץ, לטענתה, בחיקוקים החלים בתחום מימון תשתיות, ומעוגן, הקובע חזקה כמעט חלוטה לפיה נכס מפותח המחובר למערכת תשתיות הוא נכס ששולמו בעדו תשלומי פיתוח, וכפועל יוצא מכך מוגבלת הסמכות לחיוב משלים בגין בנייה נוספת בלבד.

בנוסף, חיפה כימיקלים טענה כי פסק הדין אשר קבע כי אין הצדקה לבטל את דרישות התשלום מכוח הטענה כי עבודות השדרוג אינן "עבודות סלילה", סותר פסיקה קיימת לפיה מימון עבודות שיפוץ ותחזוקה צריך להתבצע מתשלומי הארנונה השוטפים ולא באמצעות היטלים.

השופט מלצר דחה כאמור בשבוע שעבר את בקשות החברות, וכתב כי "לאחר שעיינתי בבקשות, בתגובה להן, בכלל החומר שבתיק וכמובן בפסק הדין - הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשות להידחות, שכן בפסק הדין אכן לא נפסקה הלכה, העומדת בדרישות לקיומו של דיון נוסף".

לדברי מלצר, "פסק הדין לא קבע כל הלכה לגבי שאלת 'חלוקת העבודה' בין ערכאת הערעור לבין הערכאה המבררת, ולגבי מועד אפשרות החיוב בהיטל ראשוני. די בכך כדי לדחות את הבקשות, שכן ממילא לא מתקיים כאן התנאי הקבוע בסעיף 30 לחוק בתי המשפט, לפיו נקבעה הלכה בפסק הדין, מושא העתירה לדיון נוסף. יתר על כן, לא זו בלבד שלא נקבעה פה הלכה בפסק הדין, אלא שפסק הדין בהכרעתו במחלוקות הפרטניות - לא שינה מההלכה שנהגה עובר למתן פסק הדין".

את חיפה כימיקלים ייצג עו"ד יוסי בנקל; בז"ן יוצגה על-ידי עו"ד ישראל לשם; ועיריית חיפה יוצגה על-ידי עו"ד שמואל לנקרי.

למה עוכבה ההחלטה למשך כ-3 שנים?

פסק הדין, שהחזיק בסך-הכול 20 עמודים, כלל 7 עמודי נימוקים. לאור זאת יש לתמוה כיצד בית המשפט המחוזי הצליח להכריע בתיק לגופו בתוך חודשיים ממועד הדיון, והעליון הכריע בערעור לגופו בתוך 9 חודשים ממועד הדיון, ודווקא ההחלטה בעניין בקשת הדיון הנוסף עוכבה במשך כמעט 3 שנים, זאת למרות שהיא עוסקת רק בשאלה "אם ההלכה שנפסקה בבית המשפט העליון עומדת בסתירה להלכה קודמת של בית המשפט העליון, או שמפאת חשיבותה, קשיותה או חידושה של הלכה שנפסקה בעניין, יש מקום לדיון נוסף".

יש לציין כי על העומס על שולחנם של שופטי בית המשפט העליון הוא רב. אולם קשה למצוא הצדקה לסחבת שחוזרת על עצמה על-ידי השופט מלצר, ואין זה המקרה הראשון בו תיקים מעלים אבק על שולחנו.

לפני שנתיים חשף הח"מ כי הוחלט להעביר עשרות תיקים מידיו של השופט מלצר לשופטים אחרים בבית המשפט העליון. זאת לאחר שתיקים רבים "העלו אבק" על שולחנו במשך תקופות של שנתיים ואף שלוש שנים. תיקים רבים הועברו לטיפולם של השופטים ג'ורג' קרא ודוד מינץ. השופטים, אגב, מבקשים לוודא כי האחריות בגין שיהוי הדין לא תיפול על כתפיהם ללא הצדקה, ולכן הם מציינים בתחילת כל החלטה בתיקים אלה: "בקשה זו הועברה לטיפולי בעת האחרונה".

מדובר ב-40 תיקים שעוסקים בבקשות מורשעים בפלילים לערער בפני בית המשפט העליון, לאחר שערעורם נדחה במחוזי. בחלק מהמקרים, השופט מלצר דרש בעצמו מהמדינה להגיב על בקשת הערעור בתוך שבועיים, אולם לאחר שהתקבלה תגובתם, נותר התיק מיותם במשך חודשים ואף שנים כאמור ללא החלטה. תיקים רבים עוסקים במורשעים שנדונו לתקופת מאסר בפועל, ובכללם שוטר שהורשע בגרימת מוות ברשלנות ועברייני מין ופדופיליה.

הנהלת בתי המשפט הגיבה אז לכתבה באומרה כי "בהתחשב בעומס העצום והרב המוטל על שופטי בית המשפט העליון, ובכך שבמהלך שנת 2017 פרשו ארבעה שופטים בכירים של בית המשפט העליון - מה שהצריך זמן כתיבה רב להשלמת פסקי הדין, שבהם נטל המשנה לנשיאה חלק - השיהוי במתן ההחלטות על-ידו היה ראוי להבנה ולהתחשבות".

ב-2012 החליטה נשיאת בית המשפט העליון דאז, השופטת דורית ביניש, לא לשבץ את השופט מלצר לתיקים חדשים עד שיסיים לכתוב החלטות ופסקי דין בכ־100 תיקים שפיגר בטיפולם. הסיבה שהעניק אז לפיגור הייתה עומס רב עקב פרישת עמיתיו לכס השיפוט.

בתחילת 2018 הוגשה תלונה לנציב תלונות הציבור על השופטים, אליעזר ריבלין, שבה מחה עותר מנהלי על ההמתנה הממושכת לקבלת פסק דין בתיק שאותו ניהל מלצר. גם במקרה הזה טען מלצר כי שיהוי הדין נגרם בשל פרישת עמיתיו השופטים מכס השיפוט - מה שגרם לעומס רב על בית המשפט העליון. 

"תיק רב-היקף בכל קנה-מידה" 

תגובת המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט חנן מלצר, באמצעות דוברת הרשות השופטת: "מדובר בבקשה לדיון נוסף (דנ"מ 10205/17) שהוגשה ביום 31.12.17, והתגובות והבקשות לגביה הוגשו במהלך שנת 2018. התיק היה רב-היקף בכל קנה-מידה ועסק בסוגיות מורכבות מאוד, ומשכך נדרש פרק זמן ראוי להכריע בבקשה. ההחלטה ניתנה ביום 15.12.2020 ומונה 17 עמודים ובתוכם נימוקים.

"זאת ועוד, במהלך התקופה הנ"ל המשנה לנשיאה, השופט חנן מלצר, שימש כיו"ר ועדת הבחירות פעמיים במהלך שלוש תקופת הבחירות האחרונות, תפקיד אשר דרש השקעת זמן ומשאבים רבים. כמו כן שובץ המשנה בתקופת מגפת הקורונה בהרכבים רבים ובלתי צפויים שעסקו בסוגיות דחופות ועקרוניות".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות