גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 גורמים שיהפכו את 2021 לשנת השקעות ESG

בשנתיים האחרונות נרשמה עלייה משמעותית בהיקף ההשקעות האחראיות ברחבי העולם, המוערך כיום ב-30 טריליון דולר ● הקורונה תרמה לכך לא מעט, אבל יש גורמים נוספים, שיחד עשויים לייצר שינוי מחשבתי בקרב משקיעים רבים

יצרנית הרכב החשמלי הסינית BYD. דוגמה לחברה שהנפיקה אג”ח “ירוקות” / צילום: Reuters, dycj
יצרנית הרכב החשמלי הסינית BYD. דוגמה לחברה שהנפיקה אג”ח “ירוקות” / צילום: Reuters, dycj

מה קרה בעולם ההשקעות האחראיות (ESG) בשנה האחרונה, שגרם לקפיצת מדרגה בשיח הציבורי ובהיקפים הכספיים המופנים אליהן? מעבר לשאלה אם בחירת מניות תוך התמקדות בשיקולי סביבה (E), חברה (S) וממשל תאגידי (G) עשויה להניב תשואות עודפות למשקיע לאורך זמן, לא מעט משקיעים תוהים מה קרה דווקא עכשיו.

עד השנים האחרונות, המיקוד העסקי של רוב החברות בעולם היה אחד: לעשות כסף. שיקולים כמו האם פעילות החברה משפיעה לטובה או לרעה על האנושות או הסביבה היו משניים, עבור מי שרצו לראות תשואות גבוהות ככל האפשר. ואולם, נראה כי טעמי המשקיעים משתנים - ועימם גם העסקים. יותר ויותר משקיעים בוחרים כיום מניות על בסיס תמהיל מאוזן בין שורת הרווח של החברות לבין האחריות שהן מגלות כלפי העובדים וגם הנכונות שלהן לעשות טוב יותר לסביבה. כלומר, החברות לא רק צריכות לעשות טוב למשקיעים, אלא גם לעשות טוב לכלל בעלי העניין.

בשנה וחצי האחרונה נרשמה עלייה משמעותית בהיקפי ההשקעות בקרנות ESG מנוהלות ופאסיביות. היקף ההשקעות בחברות ESG בעולם מוערך כיום ב-30 טריליון דולר - 68% יותר מהיקפן ב-2014 ופי 10 מאשר ב-2004. לפי מחקר של בנק אוף אמריקה, ב-20 השנה הקרובות ההשקעות האלה יגדלו ב-15-20 טריליון דולר. הסכום הזה קרוב להיקף ההשקעות שמופנה כיום למניות S&P 500.

הקשחת הרגולציה תומכת במגמה

חלק ניכר מהגידול בהיקף השקעות ה-ESG בשנים האחרונות נבע מהקשחת הרגולציה - מה שמסביר, למשל, מדוע דווקא שווקים מוכי פגעי אקלים כמו אוסטרליה מובילים בתחום זה, וכן אירופה, הידועה בחקיקה סביבתית מחמירה.

כדי לעמוד ברגולציה מחמירה יותר ולהצטייר כמי שדואגות לסביבה, יותר ויותר חברות השקעה ומשקיעים הביעו בשנים האחרונות נכונות להתחשב בקריטריונים מתחום ה-ESG. ברוב המקרים, חיפשו החברות את הדרך הפשוטה לעשות זאת, וכך נוצרו מדדי ESG, שבמהותם מבוססים על המדדים המוכרים והפופולריים שבהם השקיעו קודם לכן, אבל ללא תעשיות או חברות מסוימות שלא עומדות בקריטריונים של ESG, כמו חברות האנרגיה המסורתיות.

מגמה זו יצרה מדדי מניות עם שינויים מינוריים יחסית בהשוואה למדדים הפופולריים, ולכן גם הביצועים שלהם היו דומים (עד כדי זהים). מדדי ה-ESG שירתו בעיקר מטרה אחת: לאפשר לגופים המוסדיים לא להסתכן ב"פיגור" אחרי מדדי הייחוס הרגילים, במקרה שהאסטרטגיה הזו לא תעבוד - "ללכת עם, ולהרגיש בלי". כך למשל, ב-10 השנים האחרונות הניב מדד S&P 500 כ-11.4% בממוצע, בעוד שמדד S&P 500 ESG הניב 11.5% בממוצע, ובפועל, כמעט אין הבדל בין שני המדדים גם בטווחים קצרים יותר.

אז למה בכל זאת נראה בעתיד שינוי והשקעה ב-ESG כבר לא תהיה רק קוסמטיקה? כי בשנה האחרונה אנו רואים יותר משקיעים הפונים להשקעה אקטיבית תוך בחירת מניות ספציפיות מעולמות ה-ESG, ונראה כי המגמה הזאת תתגבר ותלך. יש לפחות חמישה גורמים שמובילים לשינוי תפיסת ההשקעות, שעשויים להפוך את 2021 לשנת ה-ESG.

גורם 1: הקורונה כשינוי תפיסתי

משבר הקורונה חידד את חשיבות ההשקעות האחראיות, מכיוון שהוביל יותר ויותר משקיעים, פוליטיקאים וצרכנים להבנה בנוגע לחשיבות של פעולה משולבת לטובת הכלל. כולנו אחראים למה שקורה בעולם, ואם אין משמעת במדינה מסוימת - כולם נפגעים. כך נהפך שיתוף פעולה בין אזרחי העולם מהצעה נחמדה לכורח המציאות.

מעבר להשלכות הפסיכולוגיות האלה, מבחינת זיהום האוויר ההשלכות היו משמעותיות. כבר שנים מדברים עליהן, אך כעת הן קיבלו פן נוסף - העובדה שמקומות שבהם רמות זיהום האוויר גבוהות מאוד, כמו הודו למשל, סבלו מהתפרצות חמורה יותר של מגפת הקורונה, העלתה מחדש את הצורך בפעולה עולמית משולבת בתחום זה.

בה בעת, משקיעים וצרכנים זכו לראות לראשונה איך הסגרים במדינות שונות הובילו לפחות נסיעות ברכב, טיסות ומפעלים מזהמים, כך שירידה חדה בזיהום האוויר הובילה לא רק לאוויר נקי יותר, אלא גם לגל פריחה עוצמתי שהורגש בכל העולם. מחקר של האיחוד האירופי מגלה כי בזכות האוויר הנקי יותר בשל מגבלות הקורונה, תפוקת החיטה העולמית צפויה לגדול השנה בין 2% ל-8%. העלייה המשמעותית ביותר תהיה במדינה שרמת הזיהום בה ירדה בצורה החדה ביותר, סין.

גורם 2: מדיניות ירוקה של ביידן

אם העולם היה זקוק לפנים מייצגות של המגמה הירוקה, הוא קיבל אותן בבחירות לנשיאות ארה"ב. הנשיא הנבחר ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס הובילו קו מאוד ברור ומנוגד לזה של הנשיא דונלד טראמפ בכל הנוגע לשמירה על איכות הסביבה, דאגה לדורות הבאים ופעילות משולבת עולמית לדאגה לעתיד הכדור.

זה בא לידי ביטוי, בין השאר, בתוכנית של ביידן להפניית משאבים בהיקף של 2 טריליון דולר במטרה להגיע לשימוש מלא באנרגיה ירוקה עד לשנת 2050, וחזרה של ארה"ב לאמנות בינלאומיות השומרות על הסביבה. לא סתם ראינו את כל המניות "הירוקות" מזנקות לקראת הבחירות וגם אחריהן.

גורם 3: תשואות עודפות לאורך זמן

בהשוואה עולמית, היקפי ההשקעות האחראיות בארה"ב נמוכים מאשר בשווקים מפותחים אחרים. כניסתו הצפויה של ביידן לבית הלבן עשויה לשנות את המגמה.

תומכים בכך גם מחקרים של השנים האחרונות, שמצביעים על ביצועים טובים יותר של מניות ESG ה"אמיתיות" - כלומר, לא רק מדדי המניות הוותיקים, שרק הסירו מעליהם את חברות האנרגיה המזהמות. מחקרים אלה גילו כי יש יתרון למניות ESG ולבחירה הסלקטיבית. ב-5 השנים האחרונות, 25% מהחברות בעלות "ציוני" ESG הגבוהים ביותר הניבו מדי שנה תשואה של לפחות 3% יותר מאשר 25% מהחברות בעלות הדירוגים הנמוכים ביותר.

בשנה האחרונה נוספו על המחקרים האלה גם הממצאים ממשבר הקורונה בשווקים. בעוד שהמדדים המובילים רשמו במהלך המשבר בפברואר ובתחילת מרץ ירידות של 30% ואף יותר, מניות ה-ESG הרשימו בירידות מתונות הרבה יותר - ובמקרים מסוימים אף עליות.

גורם 4: זה כלכלי יותר מבעבר

שיפורים טכנולוגיים והתקדמות במחקר מאפשרים כיום התייעלות אנרגטית ושיפורים ברמה שלא היתה אפשרית בעבר. כך למשל, נהפכה האנרגיה המתחדשת למציאות בזכות ירידה של 89% בעלויות הייצור של אנרגיה סולארית - מה שאפשר את ההפצה הנרחבת של פאנלים סולאריים, ובא לידי ביטוי בזינוק בהיקפי הפעילות ובמניות של החברות בתחום זה.

באופן דומה, נרשמה התקדמות מרשימה והוזלה של תהליכי מחזור וכן תהליכים של טיהור מים ושפכים.

גורם 5: כבר לא רק "למחבקי עצים"

כל הגורמים האלה העלו לא רק את המודעות של המשקיעים לתחום ה-ESG, אלא גם את החשיבות שהם מייחסים לנושא בהשקעות.

השקעה בתחום ה-ESG כבר לא נחשבת לנחלתם של "מחבקי עצים" בלבד: על פי סקרים בתחום, אם בקרב כלל האוכלוסייה 19% מהמשקיעים אמרו לפני חמש שנים כי שיקולי אחריות בהשקעות חשובים להם, הרי שכיום הנתון קרוב ל-25%.

השינוי המשמעותי ביותר נרשם בקרב המשקיעים הצעירים (מיליניאלס). ממחקר של בנק אוף אמריקה עולה כי 40% מתיק ההשקעות של אותם צעירים מתמקד כבר כיום בהשקעות ESG, לעומת פחות מ-20% בקרב משקיעים פרטיים גדולים (10 מיליון דולר ומעלה). כולם מביעים עניין בהגדלת החשיפה לתחום הזה. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המוזכרים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל משקיע

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס