גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת מצליח: למה הבנקים גובים יותר בקניית ניירות ערך ישראליים?

אצל ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים בישראל, עמלת קנייה ומכירה בני"ע זרים בערוץ ישיר זולה, על פי התעריף, מהעמלה שנגבית על ידם בערוץ ישיר לני"ע ישראלי

חדר עסקאות בני”ע של אחד הבנקים בישראל / צילום: Reuters, NIR ELIAS
חדר עסקאות בני”ע של אחד הבנקים בישראל / צילום: Reuters, NIR ELIAS

ב-2013 התערב הפיקוח על הבנקים בעמלות ניירות הערך בבנקים, "וכנראה לא מספיק", אומר לגלובס דודו זקן, לשעבר המפקח על הבנקים בבנק ישראל. לדבריו, בפיקוח "סברו אז כי גילוי אודות העמלות שנגבות בפועל יגביר את התחרות, הן בין גופי ברוקראז' לבין הבנקים והן בין הבנקים לבין עצמם". אלא שמאז המטרות האלה הושגו ולא הושגו, בעת ובעונה אחת, כשגם כיום, שנים לאחר שהחלק של הגילוי נעשה, עדיין אין תזוזה במחירים וההשוואה מציפה תהיות.

זה לא רק שהציבור משלם יותר, ככלל, עבור שירותי המסחר בניירות ערך דרך הבנקים ביחס למה שניתן לשלם אצל חברי הבורסה שנמצאים בבעלות בתי ההשקעות, אלא שהתעריפון של הבנקים עצמם מעלה תהיות לגבי התמחור. כך למשל, אצל ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים בישראל, עמלת קנייה ומכירה בני"ע זרים בערוץ ישיר זולה, על פי התעריף, מהעמלה שנגבית על ידם בערוץ ישיר לני"ע ישראלי.

 

נסביר את הרקע: לפני שנים הפיקוח על הבנקים הינחה את הבנקים להגביר את הגילוי בנושא ולפרסם מחירונים ברורים. כמו כן, במסגרת החוק לשינוי מבנה הבעלות של הבורסה - שבעבר הייתה בשליטת הבנקים, ולא פעלה למטרות רווח, וכיום היא חברה ציבורית "רגילה" - שאושר באפריל 2017, אושר גם חוק ניירות ערך, שבמסגרתו "על חברי הבורסה לדווח לה על כל העמלות שהם גובים מלקוחותיהם, ועל הבורסה לפרסם באתר האינטרנט שלה את העמלות כאמור", כפי שהסבירה פעם הבורסה. באוגוסט 2018 היא התחילה לפרסם באתר שלה מידע על עמלות מסחר וסליקה שגובים חברי הבורסה מלקוחותיהם.

כך, כיום אפשר למצוא מידע פרטני והשוואתי על מחירוני שירותי המסחר לציבור הרחב במסחר בני"ע באתרים של הבנקים, כולל מחירונים לשירותים "בערוץ ישיר" (עם הנחה) או באמצעות פקיד, ובאתר של הבורסה. נוסף על כך, בחודשים האחרונים יש קמפיינים של בתי השקעות שמדגישים את הפער (לטובתם) ביחס לבנקים.

הרגולטורים מצאו כשלים בתחום

כל זה יוצר מצב שבו על פניו יש תנאים לשוק משוכלל בהיבט זה, בהתאם לציפיות המוקדמות של ראשי הרגולציה הפיננסית מלפני כמה שנים, ששאפו לשקיפות והנגשת מידע. ואולם, אף שהאפשרות להשוות שרירה וקיימת ויש ניידות מלאה בשוק, הרי שאולי שנדרשת התערבות רגולטורית נוספת.

עניין זה כבר זכה גם להתייחסות מרשות ניירות ערך ומרשות התחרות, שמצאו כי ישנם כשלים בנושא זה, כשהעמלות שנדרשות - ומשולמות על ידי הלקוחות - במערכת הבנקאית, גבוהות בהרבה מאשר מחוצה לה.

"זה מעלה חשש לגבי חוסר האפקטיביות של ההתערבות הרגולטורית בעבר, הן בקביעת הגילוי לגבי העמלות שנגבו בפועל, והן לגבי עמלות ההפצה המרביות", אומר גורם בשוק בהתייחס לעמלות בבנקים.

דבר זה מתחדד לנוכח ההתפתחות הטכנולוגית והקטנת העלויות הכרוכות בביצוע פעולות מעין אלה, והמעבר של העולם למסחר מקוון, מיידי, זול ויעיל בהרבה ממה שהיה בעבר. אגב, הדוחות הכספיים של הבנקים השנה מלמדים עד כמה העמלות ממסחר בניירות ערך סייעו להם להתמודד עם נזקי משבר הקורונה, כשבצל הזינוק במסחר בבורסה עם המשבר, הבנקים נהנו מגידול חד בעמלות אלה.

התעריפונים לא באמת רלוונטיים

מדוע אנו מגיעים למסקנות אלה? בדיקת התעריפונים באתרי הבנקים מלמדת כי תעריפוני העמלות על פעולות בני"ע לא באמת רלוונטיים, "שכן שיעורי 'ההנחה' הממוצעים (הפער בין העמלה שבתעריפון לבין העמלה הממוצעת שנגבתה בפועל) שלא בשל היקף הפעולה (עבור פעולות עד 100 אלף שקל), נעים בין כ-33% לבין כ-66% עבור קנייה/מכירה ובין 20% לבין כ-70% עבור דמי ניהול בני"ע ישראליים, ונעים בין כ-13% לבין כ-56% עבור קנייה/מכירה ובין 19% לבין כ-71% עבור דמי ניהול בני"ע זרים".

עוד עולה כי אצל ארבעה מחמשת הבנקים הגדולים יש פער בהנחה שניתנת בין ביצוע פעולת מסחר דרך פקיד או בערוץ ישיר (הפיקוח רצה בעבר שהבנקים ייתנו הנחה לפעולות בערוץ ישיר, לשם הגברת היעילות במערכת והעברת הלקוחות לאפיקים אלה). כך, בעוד שעלות ביצוע קנייה או מכירה בני"ע מקומי דרך פקיד נעה בטווח של 0.54% עד 0.65%, הרי שבני"ע זרים מדובר בעלות של 0.79% עד 0.9%.

על פניו זהו פער אדיר, אלא שכנראה משום המאפיינים של המשקיעים שרוכשים ני"ע זרים, הרי שבבחינת העלות של ביצוע פעולות מסחר באפיקים זרים התמונה מתהפכת. במקרה זה, ההנחה שניתנת על ידי הבנקים נעה בטווח של 0.12% עד 0.34% (ובממוצע הנחה של 0.21%), ואילו בני"ע זרים ההנחה עומדת על 0.2% עד 0.6% (0.52% בממוצע).

מכאן שביצוע פעולת מסחר בני"ע זר באפיק ישיר זולה יותר מאשר ביצוע פעולת מסחר בבורסה המקומית בתל אביב, שבה הבנקים המקומיים הם חברי בורסה בעצמם. כך עמלת קנייה ומכירה בני"ע זר בארבעה מחמשת הבנקים הגדולים עומדת על עד 0.3%, בעוד שביצוע עסקה בני"ע ישראלי עולה, על פי התעריפון, 0.3% רק בבנק אחד, כשאצל האחרים היא עולה לפחות 0.4%.

דבר זה לכשעצמו מעלה סימני שאלה באשר לטענה שלפיה העלות הכרוכה בטיפול בניירות ערך זרים גבוהה יותר, ואולי אף מעורר מחשבות לגבי מידת "האיום" התחרותי הנמוכה מדי מבחינת הבנקים ביחס לשירותי המסחר בישראל.

פערי מחיר ניכרים בין הבנקים

כמו כן, ישנם פערי מחיר ניכרים בין בנק אחד לאחר, כנראה בתלות במספר הלקוחות שיש לכל אחד ובהטיה למחיר גבוה יותר אצל בנק גדול יותר, כשדיסקונט זול מהפועלים ולאומי דרך פקיד, וירושלים זול בדומה לו (0.55%, כמו בנק יהב). שיטת התמחור של העמלות המחושבות כאחוז מהיקף הפעולה נראית כלא קשורה לעלות בגין אותה הפעולה לבנק עצמו. אגב, במסחר בני"ע ישראלי בערוץ ישיר, בנק הבינלאומי הכי זול.

אגב, ברפורמת בכר ניתן לבנקים פיצוי כשנדרשו להיפרד מחברות ניהול קרנות הנאמנות, בדמות עמלת ההפצה. לצד זאת, הבנקים גם קיבלו אפשרות לגביית עמלה דומה מקופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה החדשות, שבגינן ניתן ייעוץ על ידי הבנק. בחינת התעריפונים בבנקים מלמדת כי אצל כל הבנקים תעריפי עמלות ההפצה מקסימליים, והשורה זהה אצל כולם.

בעבר עלה הרעיון לבטל את עמלות ההפצה ולשנותן למודל אחר - למשל, של עמלות קנייה ומכירה. לפי שעה, המצב נותר כפי שנקבע לפני כעשור וחצי ואין שינוי באופק, אף שסוגיה זו משפיעה על תמחור הקרנות לציבור הרחב.

בסופו של דבר, מדובר אמנם בשוק חופשי עם חסמי מעבר שאינם בלתי עבירים, כשישנם ברוקרים חוץ-בנקאיים שמתחרים מול הבנקים ומציעים מחירים נמוכים בהרבה. אבל, עבור רבים מהציבור הרחב - כנראה אלה שיותר סוחרים בשוק המקומי - המציאות לא בהכרח מתיישרת, ויש מקום לקפיצת מדרגה נוספת בתחרות - ודאי מבחינת הציבור, ואולי גם מבחינת הרגולציה. 

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"