גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים שינוי תפיסה ביחס להוצאות עבודה של שכירים מהבית

משבר הקורונה הוביל לעלייה משמעותית בעבודה מהבית, והציף את הצורך בהכרה בהוצאות לשכירים העובדים מהבית - כפי שנהוג במספר מדינות ברחבי העולם ● חייבים לטפל בעניין במהירות האפשרית והשינוי יתאפשר באמצעות תיקון החקיקה בנושא

עבודה מהבית / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
עבודה מהבית / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הקורונה השפיעה על אורח החיים של כולנו, מעסקים קטנים ועד לחברות ענק, בהתמודדות עם אתגרים חדשים.

במגבלות משרד הבריאות, כמות העובדים במקום העבודה צומצמה ועדיין המטרה העיקרית להמשיך בפעילות עסקית. הפתרון - מעבר לעבודה מהבית. בסיטואציה החדשה נשאלת השאלה מי יממן את הוצאות העובדים בעבודתם מהבית - המעסיק או העובד? והאם ההוצאה מוכרת לצרכי מס.

בנוסף להשלכות על הפעילות העסקית והתרבות הארגונית, יש לתת מענה לכך שהעבודה מהבית משנה את נטל ההוצאות מהמעסיק לעובדים. הושט על העובדים השכירים לממן הוצאות שקשורות לעלות תפעול עסקו של המעביד, בכלל זה הוצאות שוטפות כגון: חשמל, הוצאות משרדיות, מחשוב ואינטרנט.

בעוד שלעצמאים מס הכנסה מכיר בהוצאות משרדיות, לרבות משרד הפועל מהבית, הרי שכיום לגבי עובדים שכירים אין הכרה. הצורך היה קיים באופן חלקי לפני המשבר, וכמובן התעצם עם המעבר לעבודה מלאה מרחוק ובמיוחד לחברות ההייטק, שהסבירות שיאמצו זאת גם אחרי משבר הקורונה גבוהה.

כדי שהוצאה תהיה מוכרת היא צריכה לעמוד בתנאים העקרוניים, שהיא חלק מהתהליך הטבעי של ייצור ההכנסה. לשכת רואי חשבון פועלת לתיקון פקודת מס הכנסה, בהכרה בהוצאת השכיר בעבודה מהבית, זאת באמצעות תיקון חקיקה וגיבוש הוראת שעה, לפחות לתקופת המשבר המתמשכת, ובהנחה שניתן יהיה לאמצה באופן קבוע בהמשך.

הצעתנו היא לאפשר הכרה בהוצאות לעובדים שכירים, בסכום נורמטיבי של 30 שקלים לכל יום עבודה, ולהתירה בניכוי בדיווח ישיר של העובד לרשויות המס או לחלופין כהחזר הוצאות (פטור ממס לעובד ומוכר כהוצאה למעסיק) אצל המעסיק, אשר בו נדרש עובד לעבוד מהבית, בכפוף לפיקוח של המעסיק ולהצהרה של העובד והמעסיק.

עד שיתוקן החוק, המלצתנו, לשכירים העובדים מהבית, היא לשמור חשבוניות וחיובי חשמל, מים, אינטרנט בתקופת עבודתם בבית, וגם חשבונות מהתקופה שלפני השינוי, כדי להראות את הגידול בצריכה, וכן חשבוניות אם נרכש ציוד מחשב, חל גידול בנפח הגלישה ועוד. ייתכן ואפשר יהיה להשתמש בכך בעתיד, בתקווה ששינוי זה יתקבל בהקדם. ההוצאות של השכיר בביתו הן הוצאות מעורבות, ולכן הנטל להוכיח את ההפרדה בין פרטי לעסקי, מוטל על העובד.

רשות המיסים מבינה את הצורך בהכרה בהוצאות שהוצאו לצורך יצור הכנסה בעבודה מהבית, ובכלל זה האם החזר ההוצאות ישולם באמצעות המעסיק והעובד יחויב בשווי שימוש או שהעובדים יוכלו לדרוש החזר הוצאות אלו ישירות ממס הכנסה.

כבר היום, יש הוצאות ששכירים יכולים לדורש בגינם ניכוי מס, כגון: השתלמויות מקצועיות וערבי עיון, ספרות מקצועית ועיתונות מקצועית, תשלום לרישיונות או תעודות חברות מקצועית, הוצאות אש"ל ( א וכל , ש תייה ו ל ינה), ובתנאי שהמעסיק לא שילם עבורם.

בהשוואה לפרקטיקות בעולם ניתן למצוא שיש מדינות בהן רשויות המס כבר מאפשרות ניכוי הוצאות כנגד ההכנסה החייבת של השכיר. קיזוז הוצאות המשרד הביתי מול ההכנסה החייבת של העובד השכיר, באמצעות דוח מס אישי או באמצעות קישור מקוון מקל.

בין המדינות שנערכו לתת מענה לנושא ניתן למצוא את קנדה ואוסטרליה.

המודל הקנדי, מאפשר החזר הוצאות לצרכי הכשרת משרד ביתי, ניכוי הוצאות בפועל כמו חשמל, אינטרנט, ניקיון , תחזוקה. המודל האוסטרלי מציע מספר מסלולים להגשה מקוונת ואפשרות לשלב ביניהם. בין ההטבות שניתנות - האפשרות לקזז סכום מסוים לכל שעת עבודה, רכישות ציוד ספציפיות ופחת, הוצאות חשמל, אינטרנט, מחשוב מתכלה, ניקיון ועוד.

לעסקים וארגונים יתרונות בהסבת העבודה לבית: חסכון בהוצאות השוטפות שעוברות לעובד, חסכון בהשכרת או אחזקת נדל"ן. שיפור איכות הסביבה כתוצאה מירידת העומסים בכבישים והפחתת הפקקים, תוך שמירה על התפוקה ופריון העבודה לטובת הכלכלה.

בראייה זו יש לקדם פתרונות והקלות להכרה להוצאות עבודה מהבית לשכירים, רטרואקטיבית למהלך תקופת המשבר, ובאופן מסודר החל מתחילת השנה הקרובה. 

הכותבת היא מ"מ והמשנה לנשיאת לשכת רואי חשבון, יו"ר פורום מנכ"לים, מנהלי כספים וחשבים בלשכה

עוד כתבות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות