גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' אניטה שפירא: "בלי האליטה ישראל לא תוכל להתקיים"

בגיל 80 ורגע לאחר מינויה לאקדמיה הלאומית למדעים, כלת פרס ישראל פרופ' אניטה שפירא משקיפה בדאגה על התהליכים המתרחשים במדינה: "אם בגין היה חי היום, הוא לא היה יכול להאמין שמההדר הז'בוטינסקאי זה מה שיצא"

פרופ' אניטה שפירא / צילום: איל יצהר
פרופ' אניטה שפירא / צילום: איל יצהר

"שנאת אחים היא הנוראה מכול. מעולם לא הייתה אצלנו שנאה כזו. אובדן הסולידריות הוא מכה שקשה להתאושש ממנה, וזה הדבר שאני הכי חוששת ממנו", אומרת ההיסטוריונית וכלת פרס ישראל פרופ' אניטה שפירא (80).

"עשור אחרי עשור אנחנו רואים את השנאה חודרת עמוק-עמוק. אם בן גוריון היה מתעורר היום, הוא היה נדהם מהנורמות הציבוריות, מהזלזול, מהקלות שבה מתגלגלים פה דברי שטנה, זה דבר שלא יעלה על הדעת. אם בגין היה חי היום, הוא לא היה יכול להאמין שמההדר הז'בוטינסקאי זה מה שיצא".

החשש של פרופ' שפירא משנאת אחים זרוע עוד מהימים שבהם נאבקו כאן חברי ההסתדרות וחברי בית"ר אלה באלה, בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-20 על רקע שביתות עובדים, על ספה של מלחמת אחים. "כמו היום", היא אומרת. "גם היום אנחנו מפולגים, כמעט על סף מלחמת אחים".

אחת מדמויות המפתח במאבק באותם גילויי אלימות היה ברל כצנלסון, ממנהיגי תנועת העבודה אז. בשביעי של פסח 1933 התקיימה בתל אביב תהלוכה של בית"ר, ופעילי שמאל החליטו לפגוע בצועדים. כשנודע הדבר לכצנלסון הוא ניסה למנוע זאת, אך ללא הצלחה. התהלוכה הותקפה באבנים ובמכות, והמשטרה נאלצה להתערב ולהציל יהודים מידי יהודים. הזעזוע היה גדול, וכשנודע לכצנלסון שצועדים נפצעו, הוא שלח מכתב התפטרות מכל מוסדות התנועה.

הוא אמנם חזר בו מאז, אבל ההתפטרות המפוארת ההיא עשתה רושם עז על הדוקטורנטית הצעירה, והיא החליטה להקדיש לו את המחקר שלה ולימים אף כתבה את הביוגרפיה שלו. היום היא משתמשת בדמותו של כצנלסון - הוגה הדעות והעיתונאי, שהיה ממקימי ההסתדרות והפך ברבות השנים לסמכות הרוחנית של תנועת העבודה - כדי למתוח ביקורת חסרת תקדים על המנהיגות הנוכחית בישראל.

יש היום, בישראל, מנהיגים כמו כצנלסון?
"השאלה היא אילו תכונות את מייחסת למנהיג-על. אין מנהיג שאינו מניפולטיבי. מנהיג גדול חייב להיות בבסיסו בן אדם ישר, שטובת הציבור עומדת בראש מעייניו והעניין המהותי הוא העומד במרכז, ולא הוא או המפלגה שלו. התנועה הציונית לא הייתה מצליחה להקים מדינה ולקיים אותה אם גם בפוזיציה וגם באופוזיציה היו מנהיגים שהיו מעמידים את עצמם במרכז.

"ההיסטוריון והפוליטיקאי הבריטי לורד אקטון אמר, שלטון ארוך משחית הרבה. גם מפא"י בסוף דרכה הסתאבה והפכה למפלגת מנגנון ושחיתות. אנחנו רואים את זה בליכוד, ובימינו אפילו יותר, כי האפשרויות לשימוש בכוח גדולות יותר. רע מאוד שבתקופת משבר כזאת יש לנו ממשלה שמה שמעניין את העומד בראשה זה הוא עצמו".

מה שאת מתארת קורה לא רק בישראל. אולי זו רוח התקופה?
"ב-100 השנים האחרונות אין תום. איבדנו אותו. אנחנו יודעים שהעולם לא מתנהג כפי שהיינו רוצים. לא מזמן נדהמתי כשמישהי אינטליגנטית ומשכילה התרעמה עליי כששאלתי על טראמפ - איך יכול להיות שמנהיג העולם החופשי משקר כל הזמן. היא אמרה, מה את רוצה? גם אחרים שיקרו. אני מניחה שאין מנהיג שלא שיקר, אבל יש הבדל באופי השקרים ובכמות שלהם, באילו נושאים משקרים ואם זה מנהג יומיומי או של פעם בעשור.

"בן גוריון שיקר בנושא הנשק הגרעיני של ישראל כשנפגש עם קנדי, אבל זה לא דומה בכלל לשקרים שאנחנו שומעים ממנהיגים היום. אני מפרידה בין שקרים שמשרתים את האינטרסים של המדינה לבין שקרים שמשרתים את האינטרסים של המנהיג, נורמה שהתחילה עם פריחתן של הרשתות החברתיות. אני מסרבת לקחת בהן חלק, למרות שיש לי 860 הזמנות בפייסבוק. אני חושבת שהרשתות הללו מרעילות".

"זלזול בדברים הכי בסיסיים"

שפירא היא פרופסור אמריטה להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב. פעילותה האקדמית לאורך השנים כללה בין היתר חברות בוות"ת (הוועדה לתכנון ולתקצוב), וכהונה כדיקאנית הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב וכראש מכון המחקר על שם חיים ויצמן. היא גם שימשה כעמיתה במכון הישראלי לדמוקרטיה ונשיאת קרן הזיכרון לתרבות יהודית, וזכתה לתואר כלת פרס ישראל לשנת 2008 בחקר ההיסטוריה של עם ישראל.

לאחרונה גם מונתה לחברת האקדמיה הלאומית למדעים, הגוף הבכיר ביותר בקהילה המדעית בישראל, שמרכז את מיטב אנשי המדע בארץ בתחומי המדע והרוח. תפקידו לקדם פעילות מדעית, לייעץ לממשלה בענייני מחקר ותכנון מדעי, לייצג את המדע הישראלי במוסדות ובכינוסים בינלאומיים וכדומה.

יחד עם שפירא נבחרו עוד ארבעה חוקרים ומדענים מצטיינים מתחומי המדעים המדויקים ומדעי הרוח כאחד. כששאלתי אותה אם התרגשה מהמינוי היוקרתי, היא הסבירה שבגילה כבר לא מתרגשים יותר. "בגילוי לב, ההתרגשות שוככת. כשנודע לי שנבחרתי לקבל את פרס ישראל, הלב החסיר פעימה. אני שמחה להיות בחברה מכובדת כזאת.

"בן גוריון חשב שצריך להיות בישראל מוסד כזה כחלק מהתפיסה הממלכתית שלו. כמו שצריך לתרגם את ספרי המופת לעברית, כך גם צריכה לקום אקדמיה למדעים כדי לטפח תרבות ומדע. זה היה שלטון שאכפת לו מהנושאים האלה לא פחות מעיסוק בענייני ביטחון.

"כך גם באקדמיה - ישנו הצד של המדעים המדויקים, הניסויים, לצד מדעי הרוח, החברה והאמנות. חברה לא יכולה להתקיים בלי מסד תרבותי, שתפקידו להשמיע ביקורת, לא תעמולה, לנתח דברים וליצור דברים חדשים. מתוך תפיסה שגויה, הרעיבו במשך שנים את מדעי הרוח ואת התוצאות נראה בעוד דור בתחום הספרות, התרבות והאמנות.

"זה מזכיר לי שבתחילת דרכי הייתי שבע שנים מורה להיסטוריה בתיכון קלעי בגבעתיים. לפני שלוש שנים, בערב סגרירי, יצאתי מקונצרט. זוג ניגש אליי, והגבר אמר, 'את אניטה שפירא? היית מורה שלי בתיכון. בטח לא תזכרי מי אני, כי היית מאוד צעירה, הגעת ישר מהאוניברסיטה'.

"זה היה ב-1962, כשעדיין למדתי לתואר ראשון וזיהיתי אותו. 'אתה עמי שושני, עמיהוד שושני', אמרתי לו. הוא כמעט התעלף. זכרתי שהיה תלמיד מצטיין שהחליט ללכת למגמה ריאלית. שאלתי אותו אז למה, והוא ענה, מה את רוצה, שאני אהיה מורה להיסטוריה? הוא כבר פרש לפנסיה והיום הוא הולך לשיעורי היסטוריה באוניברסיטה".

ההשכלה הגבוהה מקבלת היום את הכבוד המגיע לה?
"לא. יש זלזול בהשכלה, אווירה אנטי-אינטלקטואלית. למשל, העברית העילגת. לא רק ברחוב ובכנסת, אלא בעיתונות ובכלי התקשורת. זה מלמד על זלזול בדברים הכי בסיסיים, הרי העברית הייתה חלק מתחיית האומה והיא הופכת לשפת רחוב בלבד. זה עוד סימן לשקיעת הפרויקט הציוני. ההשכלה בכלל, היכולת האינטלקטואלית. ושלא יגידו, יש הייטק. ההייטק של היום הוא בזכות ההשקעה הקודמת. בעוד 20 שנה לא יהיה הייטק, כי ככה זה בעם היהודי, כשיש מצוקה מיד זורקים את הטלית והתפילין, את ההשכלה הגבוהה.

"לצערי, אליטיזם נשמע דבר נורא היום, אבל העובדה היא שחברה בלי אליטות לא יכולה להתקיים. לא אתפאר בזה, אבל אני חושבת שכולם מבינים את זה בתוך תוכם. חייבים את האליטה, כי בלעדיה נהיה כמו מדינות לא מתפקדות מסביבנו".

"לא להכניס אצבע בעין"

שפירא היא ניצולת שואה. היא נולדה בוורשה, הוריה נספו במחנות והיא שרדה בדרך לא ידועה, הגיעה לבית יתומים ואומצה בגיל חמש. על התקופה ההיא, היא לא מוכנה להרחיב, אבל על מועמדותו השנויה במחלוקת של אפי איתם ליו"ר יד ושם יש לה דעה מוצקה.

היא מאלה החושבים שהתבטאויות עבר שלו, שנתפסו כבעייתיות והיו שראו אותן כגזעניות, פוסלות אותו לתפקיד. "בראש יד ושם צריך לעמוד אדם שלא דבק בו רבב. זה מוסד שלכולנו יש רגישות גבוהה כלפיו וכולנו רוצים שייראה הכי טוב בארץ ובעולם. משום מה, שני ראשי יד ושם היו גנרלים. יש כל־כך הרבה חוקרים טובים בתחום, למה להכניס להם אצבע בעין?".

היית מוכנה להתמודד על התפקיד?
"לא. אני מבוגרת מדי לדברים האלה. יש אנשים מעולים במדינת ישראל ויש גם נשים שיכולות להתאים לתפקיד".

אחרי המלחמה עלתה לארץ עם הוריה, שלא הצליחו לרכוש השכלה בגלל המלחמה שקטעה את רצף חייהם. אבל אמא שלה חזרה ושיננה לה שההשכלה היא הדבר החשוב ביותר שיש, כי חפצים הולכים לאיבוד ומה שבראש אף פעם לא. הילדה אניטה קראה הרבה וחשבה שמקסימום תלמד באוניברסיטה ותהיה מורה בתיכון. וכל מה שקרה אחר כך, היא אומרת, פשוט הלך לה בקלות.

בשנים הראשונות אחרי שהתחתנה עם בעלה, שמריהו שפירא ז"ל, שכונה "בובי", הוא למד הנדסת אלקטרוניקה בטכניון והיא פרנסה אותם כמזכירה למהנדס מים בחיפה. אחר הצהריים למדה היסטוריה כללית וסוציולוגיה בשלוחה של האוניברסיטה העברית. כשהוא התקבל לעבודה בתדיראן והפך ברבות השנים לחבר הנהלה בכיר, היא נכנסה עמוק למחקר בהיסטוריה היהודית והישראלית משנת 1881 עד ימינו.

"זה עתה סיימתי חברות בקבוצה שעבדה על תוכנית ללימודי אזרחות אונליין לתואר ראשון, ואני חברה במערכת האקדמית של מהדורת ביוגרפיות מקוצרות שהופיעו בה יותר מ-50 ספרים. מהאוניברסיטה פרשתי מזמן".

איך עברת את חודשי הקורונה?
"התנהגתי בזהירות, בדרך שבה קיפודים עושים אהבה. נפגשתי עם חברים ומשפחה, בחוץ כמה שאפשר, ושמרתי מרחק. אני בגמלאות כבר הרבה שנים, ולכתוב אני יכולה גם בבית. כתבתי קצת בזמן המשבר וקראתי המון ביוגרפיות של אישים לא יהודיים, וירג'יניה וולף, גנרל גרנט, ליאונרדו דה וינצ'י. רציתי לברוח מהנושאים שבהם אני עוסקת".

כאב לך שסגרו את מוסדות התרבות?
"כאב לי לא פחות שסגרו את מוסדות החינוך ופותחים קניונים ולא בתי ספר. אני לא זוכרת שהיה מעולם דבר כזה, שהולכים לישון עם החלטה אחת וקמים עם אחרת. זו כמעט אנרכיה. אין הנהגה, או שיש הנהגה שהאנרכיה הזאת משרתת אותה. אחד הדברים שאבות הציונות חששו ממנו יותר מכול הוא הנטייה היהודית לשנאת אחים. הדימוי של מלחמת אחים חוזר גם בספרות וגם בפוליטיקה. האם יכול להיות שהעם היהודי לא יכול להיות ממלכתי?".

את חושבת שהעם היהודי מסוגל לקיים מדינה?
"אני לא יודעת. לפני 20 שנה הייתי אומרת שכן, בביטחון מלא, למרות החולשות והשגיאות. היום אני לא יודעת. בימים ההם יש מלך בישראל, ואיש הישר בעיניו יעשה". 

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פתיחה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מטפס בכ-0.8% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם