גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא הביא לישראל מותג אופניים סיני, ניהל חברת קורקינטים חשמליים ועכשיו עוזב לטובת ענקית מוניות

מנכ"ל ווינד יוחאי עבאדי עוזב את החברה אחרי שנתיים ועובר לנהל את הסניף הישראלי של ענקית המוניות יאנגו • "אני מאמין בעיניים עצומות בקורקינטים, ובכך שהכלי הזה הכרחי לאקוסיסטם האורבני, אבל במהפכה העתידית גם הביקושים למוניות יעלו"

יוחאי עבדי / צילום: איל יצהר
יוחאי עבדי / צילום: איל יצהר

שלוש שנים לאחר שהביא לישראל את מותג האופניים השיתופיים הסיני Ofo, ושנתיים לאחר שהכניס לכאן את מותג הקורקינטים החשמליים ווינד, המנכ"ל יוחאי עבאדי עוזב לטובת ענקית המוניות יאנגו. את עולם המשתמשים ה"קוליים" של הקורקינטים, עומד עבאדי להחליף בעולמם של נהגי המוניות העייפים והשחוקים, שאחת לכמה שנים אפליקציית מוניות חדשה "חוגגת" על גבם.

אז מה, אתה כבר לא מאמין בכלכלה שיתופית?
"אחד האתגרים שלי שהצלחתי להשיג זה למקם את ווינד במקום יציב בשוק המקומי, ואני הולך לאתגרים חדשים. אני מאמין בעיניים עצומות בקורקינטים, ובכך שהכלי הזה הכרחי לאקוסיסטם האורבני, בטח בישראל".

ווינד הגרמנית פועלת כיום בצרפת, איטליה, ישראל, קוריאה, אנגליה, ספרד, דנמרק, נורבגיה ואיסלנד. לישראל היא נכנסה בסוף 2018, אחרי בירד האמריקאית, שהייתה הראשונה לחדור לישראל, ולפני Lime, אמריקאית אף היא. ווינד התחילה את פעילותה עם נוכחות בארבע ערים: תל אביב, רמת גן, גבעתיים וחולון. בהמשך התרחבה לבת ים, גבעת שמואל, פתח תקווה, באחרונה ירושלים וראשון לציון, ובצנרת - חיפה ונתניה. לדברי עבאדי, ווינד מפעילה היום כ-3,500 כלים, 2,500 מהם בתל אביב והשאר מחוץ לתל אביב, ונפח פעילותה שהוא הגדול ביותר בישראל בהשוואה למתחרות.

נו, אז למה לעזוב עכשיו?
"אני מוכן עכשיו לקבל אתגרים גדולים יותר, לשירותים אחרים, לוורטיקלים אחרים, כמו מוניות. אני מרגיש שהצלחנו לבסס את החשיבות והערך המוסף כדי ליצור תודעה. זו לא מגמה רק בישראל, אלא מגמה עולמית. הקורקינטים החשמליים הם סוג של נושא הדגל של כל המגמה של המיקרומוביליטי, שיתופיות, פינוי מרכזי הערים מרכבים פרטיים, שטחים פתוחים. הקורונה רק הראתה את הצורך של האלטרנטיבות, בתקופה שבה התחבורה הציבורית מוגבלת".

ואכן, מסקר שביצעה באחרונה פירמת רואי החשבון KPMG עבור נתיבי ישראל, ואשר פורסם בגלובס, עלה כי בתקופת הקורונה התרחב השימוש באופניים ובקורקינטים, על חשבון התחבורה הציבורית. סמנכ"לית החדשנות של נתיבי ישראל, הילה חדד-חמלניק, הסבירה בראיון לגלובס כי בתום שנים של מאמצים להסיט אנשים מהרכב הפרטי לטובת תחבורה ציבורית וקארפולים, באה הקורונה ונתנה לזה מכת מוות. אלא שבד בבד, נצפה גידול משמעותי בכלי תחבורה זעירים, כמו אופנועים, אופניים וקורקינטים.

הנתונים של ווינד תואמים: לאחר צניחה משמעותית בפעילות בתחילת הקורונה, בהיקף של כ-70%, הרי שבמצטבר בכל תקופת הקורונה, ניכרה עלייה של עשרות אחוזים בהיקף הפעילות של הקורקינטים שלה, ובעוד שטרום הקורונה מספר הנסיעות לקורקינט עמד על 2־3.5 וכיום המספר עלה ל־5־6 נסיעות ביום.

עבאדי לא יודע לומר מי הם אותם משתמשים חדשים שהגדילו את השימוש: הוא כן יודע לומר שחלק מהעלייה מקורה בשימוש של שליחי וולט ותן ביס, ששכרו קורקינטים על בסיס חודשי, וכן שעלה השימוש בקרב נשים המשתמשות בכלי כדי להגיע לעבודה, אך אין לו הסבר למה זה קרה.

"הרבה צעירים חזרו לבית של ההורים. גם אין תיירים. למרות זאת, אין ספק שהקורונה הגדילה את נפח הפעילות שלנו הוא הגדול אי פעם".

הג'וב מהקורס האקדמי

לנושא הכלכלה השיתופית בתחום התחבורה, התגלגל עבאדי בעת שהיה סטודנט לגיאואינפורמטיקה ומנהל עסקים. כחלק מהתואר הראשון היה לו קורס במזרח אסיה, ובמסגרת הזו הצליח לפגוש את מנכ"ל ענקית האופניים השיתופיים הסינית, OFO. במקרה, ישראל הייתה על הכוונת של אופו, ועבאדי קיבל לידיו את המשימה של הקמת האופרציה בישראל.

מאז החברה פשטה רגל, אבל הפעילות ההיא פתחה את הדלת לחברות שבאו בעקבותיה, עם קורקינטים חשמליים שיתופיים. "מרבית הפעילות שלי בווינד", אומר עבאדי, "הייתה לעבור בתוך הרשויות ולהכניס את הכלי. עד אז לא ידעו מה זה המיקרומוביליטי, והייתה הרבה עבודה בלשכנע את הרשויות איזה יתרון זה יכול להביא לאקוסיסטם העירוני. בפריז כיום במרכז העיר, שני שלישים מהנתיבים מיועדים לתחב"צ ושליש לאופניים וקורקינטים. אין כניסת רכבים פרטיים".

עבאדי מתגאה בכך שווינד הייתה הראשונה שהכניסה את נושא הקסדות לשימוש, וחיברה את הקסדות לקורקינטים. באוקטובר הכניסה גם אפליקציה לזיהוי פנים, שנועדה למנוע מקטינים חסרי רישיון נהיגה להשתמש ברישיון נהיגה של אחר.

לגבי היקף הנפצעים מקורקינטים חשמליים, נושא שגלובס שם בקדמת הבמה בשנה האחרונה, טוען עבאדי שהפציעות נגרמות בעיקר מבעלי הקורקינטים הפרטיים, שרוכבים במהירות גדולה בהרבה מזו של הקורקינטים השיתופיים, שמהירותם מוגבלת ל-25 קמ"ש. "היופי בקורקינטים השיתופיים", אומר עבאדי, "זה שיש להם אבא ואמא. עד היום ווינד לא נתבעה על פגיעת גוף".

סדין אדום לנהגי מוניות

ענף המוניות בישראל עבר תהפוכות בשנים האחרונות. זה החל עם כניסתה של אפליקציית גט, שתפסה תאוצה בתחילת הדרך. בשנים האחרונות צצו בענף המוניות אפליקציות חדשות, כמו ריידר, שפעלה זמן קצר בלבד, יצאה וחזרה תחת בעלים חדשים; רקסי, של נהגי המוניות, שחברו ליזם אבי בר יהודה; ויאנגו, מבית היוצר של יאנדקס הרוסית, הפועלת פה מאז סוף 2018. בתוך שבועיים מיום כניסתה לישראל, היו ליאנגו 100 אלף הורדות, והיא פועלת כיום ב-16 מדינות.

יאנגו הרחיבה את פעילותה גם לעבודה עם נהגים עצמאיים, אבל חנכה בישראל פעילות חדשה: משלוחי חינם של מוצרים בסיסיים. עבאדי צפוי לשמש ביאנגו כמנהל האזורי של תחום התחבורה בלבד. האם גם היא היא תהיה אפיזודה חולפת? "יאנגו היא חברת תחבורה גלובלית", אומר עבאדי, "היא פה כדי לתת שירותים ולהיות חברה גדולה בתחום המוניות".

הבעיה ששוק המשתמשים כאן לא גדול, שלא לדבר על המכה שחטפו נהגי המוניות בתקופת הקורונה.
"נצטרך לראות איך השוק ייראה אחרי הקורונה. אם העיר תתחיל להוריד את מספר הרכבים הפרטיים, אני כן רואה עתיד לתחום הזה. הכול הולך לשם, והמוניות ישתלבו בזה".

יוחאי עבאדי

בן 30, נשוי ומתגורר בגבעתיים ● בוגר לימודי גאואינפורמטיקה וסינית באוניברסיטה העברית ● אל תחום הכלכלה השיתופית הגיע במקרה לאחר מפגש אקראי במהלך קורס במזרח אסיה עם מנכ"ל ענקית האופניים השיתופיים הסינית אופו, שחיפש מנהל שיקים את האופרציה בישראל

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-40%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שהן ימשיכו בהמשך השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה