גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התיקון לחוק האפוטרופסות הוא נכון אך לא מספק

המצב שבו הורה שהורשע בפגיעה בילדיו המשיך לשמש כאפוטרופוס שלהם היה בלתי נסבל, ולכן טוב שעבר התיקון לחוק ששינה אותו ● אלא שהמציאות של ילדים שעוברים התעללות מורכבת יותר, וכעת יש ללכת עוד צעד אחד לפחות קדימה

אלימות במשפחה / צילום: שאטרסטוק
אלימות במשפחה / צילום: שאטרסטוק

מיכל סלע (ז"ל), שירה איסקוב, וגם הצעיר מהשומרון הם שלושה מקרים מהתקופה האחרונה שקבלו תהודה רבה בעיתונות כמקרים מזעזעים של רצח, או ניסיון לרצח בקרב המשפחה, אך אלו הם מקרים בודדים המייצגים תופעה רחבה ונפוצה הרבה יותר.

באופן מפתיע, החוק עד כה מורה כי גם במקרים כאלה, ההורה הפוגע ממשיך להיות אפוטרופוס, כלומר האדם האחראי לדאוג לענייניו של ילדו-ילדיו, לפני, תוך כדי ואחרי המאסר.

המשמעות הפרדוקסלית היא שההורה שחיבל כה קשות בחיי ילדיו, עדיין מקבל החלטות הנוגעות לבריאותם וחינוכם. במקרה שצלח הרצח (ר"ל), הוא אף "זוכה" באפוטרופסות בלעדית. מבחינת "הרצחת וגם קיבלת סמכות הורית מורחבת".

בכך נעוצה סתירה פנימית שהשכל הישר אינו סובל; ובעיקר, נוצרת מציאות איומה שבני המשפחה הנותרים בה אינם מסוגלים לשרוד אותה. בעקבות מקרים אלו ומקרים נוספים, הוגשו שתי הצעות חוק, חתומות בידי חברי כנסת ממבחר מפלגות, אשר שולבו יחד: תוצר שילוב החוקים הוא תיקון 19 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, והוא עבר בקריאה שנייה ושלישית ביום 14.12.2020.

תיקון זה מורה לשלול לאלתר את האפוטרופסות הטבעית של הנאשם בעבירת רצח, או ניסיון רצח במשפחתו, או עבירות אינוס, או מעשה סדום בקטין שהוא ילדו. השלילה תוגדר זמנית משעת ההאשמה ותהפוך קבועה מרגע ההרשעה.

רבים תהו הכיצד קרה שעד שולי 2021 טרם חשבו על הצעת חוק כזו. סוף סוף, חוק שהוא גם אות לצדק חברתי וגם מעשה אמיץ להגנת קטינים, ובהלימה עם האמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד.

עמותות ופורומים הגישו ניירות עמדה שביקשו להכליל בהצעת חוק עוד עבירות חמורות, ומעשים מגונים בפרט. עמדה חד משמעית זו חוזקה בוועדת הכנסת בידי דוברים רבים מפסיכולוגית קלינית ועד שופטת בדימוס, וכולם הבהירו: מבחינת הנזק לילד, עומק החדירה בגופו אינו רלוונטי ואינו מימד לעומק הסבל; הורה שאמון לספק לילדו אהבה וביטחון, ובמקום זאת פוגע, פוגם באמון הבסיסי של הילד כלפי העולם, גורם לו לבלבול ולמשבר זהותי והידרדרות רגשית ולכך השלכות פוסט-טראומתיות לכל החיים.

יתרה מזו, הורה פוגע, לא רק שלרוב כבר פגע בעבר, אלא מועד לפגוע בעתיד בילדיו האחרים - הילדים הנוספים משמשים טרף להתעללות ביתית אף הם, והרבה פעמים אף עילה לסחיטת ההורה המגונן עליהם. החוק חייב להגן לא רק על אותו קטין, אלא על כל הקטנים הנוספים שבמשפחה, כולם כאחד.

חשוב לומר, יש עוד הרבה מה לתקן. בשל הסתייגויות, בעיקר מטעם הרווחה דווקא, מעשים מגונים בילד לא נכללו הפעם בתיקון החוק. ההגדרה של מעשה מגונה כעבירה חמורה שיש לשלול בגינה אפוטרופסות טבעית לא הייתה בשלה עדיין.

בימים הארוכים עד לדיון בהצעות חוק נוספות שיגנו על הילדים הגנה מקיפה יותר, נוצר זמן שיש לנצלו לבדק בית סביב הסוגיות העיקריות המעסיקות: האם הורה כזה שפגע מינית בילדו ראוי להיות האחראי לשלום ילדיו הביולוגים? האם במקרים אלה, שלילת האפוטרופסות יכולה או צריכה להיות אפריורית, האם מרגע האשמה, או מרגע ההרשעה? האם בנוגע לאותו הקטין שנפגע בלבד, או הקטינים?

הקול של הילדים שנפגעו צריך להישמע חזק יותר

קולם של ילדים וילדות שניזוקו ממחיצתם עם הורה הפוגע בהם, ובמקביל מחוסר תגובה הולמת עד תגובה מזיקה של המערכת, צריך להישמע חזק יותר. הילדים האלה נמצאים בסביבתנו וסובלים הרבה מכפי שאפשר לדמיין, ומספרם גבוה מכפי שאפשר לשער.

חלקם נאלצים לבקר את ההורה בבית הסוהר וחוזרים מהביקור עצבניים ומפורקים נפשית; חלקם סובלים עוד שנים רבות, בעל כורחם, מהמניפולציה האינטרסנטית של ההורה הפוגע והמנצל, או, מקשר שנכפה עליהם בשם החוק. רבים מהם לעולם לא הגיעו ולא יגיעו לידיעת גורמי הרווחה, וימשכו את הטראומה/טראומות של ילדותם לתוך חייהם הבגירים הפרטיים, המשפחתיים והחברתיים.

והנה דוגמאות אחדות של תקלות "מזעריות", הרודפות את המקרים הקלים יותר: צעירים שאינם מסוגלים ליהנות מקשר אינטימי שמעורר תחושות אסוציאטיביות של מעשה אלים; אב שגבולותיו הגופניים והפסיכולוגיים נשחקו ולא יודע לסרב, לא להורה האלים ולא לאחרים משמעותיים; אם שנתקפת התקפי זעם ברגע שמופנות אליה צפיות מצד בעלה או ילדיה; אכן, אין סוף השלכות לפגיעה מאת הורה אלים, וההשלכות מנציחות את הפגיעה בכל הרבדים החשובים של החיים.

פתרון רחב יותר להגנתם של ילדים מפני פגיעה מינית והתעללות מתמשכת מצד הורה היה בהישג יד בתיקון 19 (שלילת אפוטרופסות מהורה בשל עבירה פלילית חמורה), אבל הפעם, בשל הרשימה הצרה של העבירות המנויות בחוק, התפספס.

הפתרון המלא יותר יימצא ויאושר כאשר אנחנו כפרטים, גופים וחברה נצליח לבטא אמירה עוצמתית חדה וברורה שזועקת - לא למעשים מגונים ולא להתעללות של הורה בילדיו. בכל ילדיו - ולא רק באותו הקטין שהוא הקורבן הנידון בבית המשפט בלבד. בינתיים נגזר עלינו להסתפק במענה חלקי מאוד הנוגע רק למקרי קצה.

האם התיקון החלקי הזה הוא צעד ראשון לקראת צעדים נוספים בכוון הנכון, או שמא פתרון מקומי וצר שהוא עדות נוספת לחדלון שלנו כחברה המונעת מאילוצים ושיקולים פוליטיים על חשבון הילדים?

ימים יגידו. 

הכותבת היא מייסדת מַעְלָ"ה - עמותה על-מגדרית המשמשת מרכז ערבות לטובת הילד, הלכוד במצבי מריבה, פירוד וגירושים, בהקשר הפרעות אישיות בפרט

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"