גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק הקורונה: עשרה אסונות אקלימיים ב-2020 שיהיה קשה לשכוח

אסונות אקלימיים ואקולוגיים הצטרפו לווירוס ששיתק את החברה האנושית ● שנת 2020 מסתיימת, ללא חיסון למשבר הסביבתי שילווה את העולם גם בשנה הבאה ● גלובס ו'גרינפיס' מסכמים בתמונות שנה של אסונות גדולים ברחבי העולם

כבאי מחלץ פוסום מהשריפות באוסטרליה / צילום: Kiran Ridley / Greenpeace
כבאי מחלץ פוסום מהשריפות באוסטרליה / צילום: Kiran Ridley / Greenpeace

שריפות באוסטרליה - האם בקרוב ניפרד מהקואלות?

עונת השריפות האוסטרלית כונתה בשנת 2019-2020 "הקיץ השחור", לאחד הכתה באופן יוצא דופן באזורים רחבים במדינה. תנאי יובש חריגים מן הרגיל הובילו למחסור בלחות בקרקע, ופגשו שריפות שהחלו מוקדם במדינת קווינסלנד. לאורך כל העונה בערו שריפות עזות, בעיקר בדרום מזרח המדינה, והן הגיעו לשיאן בחודשים דצמבר-ינואר. בשיאן של השריפות, ירדה איכות האוויר לרמות מסוכנות בכל מדינות הדרום והמזרח באוסטרליה.

מחסה לחיות בר באוסטרליה / צילום: Andrew Quilty / Greenpeace

השריפות כילו כ-186 אלף קמ"ר (פי 8 וחצי משטחה של ישראל), הרסו כ-6000 בניינים, והובילו למותם של לפחות 34 בני אדם. הקורבנות הגדולים של השריפות באוסטרליה הם בעלי החיים; כמעט שלושה מיליארד בעלי חוליות יבשתיים בלבד - רובם זוחלים, נפגעו בשריפות. מחקר שהזמינה הקרן העולמית לשימור חיות בר (WWF) כלל אומדן שלפיו יותר מ-61 אלף קואלות נספו, נפצעו או איבדו את ביתן בשריפות, כאשר דוח שפורסם במהלך השנה מצא כי אוכלוסיית הקואלות הולכת והופכת דלילה, ובשל התעצמות השריפות ואובדן בתי הגידול שלהן, הן עלולות להכחד מניו סאות ויילס באוסטרליה, עוד לפני שנת 2050.

מחסה לקנגורו באוסטרליה / צילום: Alana Holmberg / Greenpeace

לפי ההערכות, כמעט 80% מהאוסטרלים הושפעו באופן ישיר או עקיף מהשריפות. נזקי השריפות מוערכים ביותר מ-103 מיליארד דולר בנזקי רכוש והפסדים כלכליים, מה שהופך את השריפות השנה לאסון הטבע היקר ביותר באוסטרליה עד כה. מדעני האקלים צופים שבשל עליית הטמפרטורה ונזקי משבר האקלים, השריפות האוסטרליות עלולות להיות גרועות יותר בעתיד.

גופת קנגורו שלא שרד את השריפות באוסטרליה / צילום: Andrew Quilty / Greenpeace

שריפות וגלי חום בסיביר - מהשנים הגרועות אי פעם

במשך חודשים חוותה סיביר גל חום קיצוני. בחודש יוני 2020 נרשם שוב גל חום חסר תקדים כשנרשמה הטמפרטורה הגבוה ביותר שנמדדה אי פעם באזור: 38 מעלות צלזיוס שנמדדו ב-20 ביוני בעיר הרוסית ורחוניוסק. הטבע הבתולי בחוג הארקטי מצוי בסכנה, כאשר האזור כולו מתחמם בקצב מהיר יותר ממרבית כדור הארץ.

שריפות ביערות סיביר / צילום: Julia Petrenko / Greenpeace

השריפות בחוג הארקטי היו השנה חמורות במיוחד, וכיסו את העיירות הסיביריות בעשן סמיך. האדמות הקפואות בחוג הארקטי עשירות בפחמן, וככל שהן מפשירות, הפלנטה מתחממת והן משחררות פחמן לאטמוספירה, וגורמות לשריפות נוספות. זוהי השנה השנייה ברציפות בסיביר בה שוברות השריפות שיאים. מלבד הרס הטבע והסכנה לחיות הבר, השנה נפלטו בזמן השריפות שיאים של פחמן דו חמצני לאוויר - 244 מגה טון, 35% יותר מאשתקד. לפי ההערכות, כמעט 310 קמ"ר עלו באש בשריפות בסיביר בשנה החולפת, כאשר עיקר השריפות התרחשו באזורי קפאת העד, שלרוב קפואה לאורך השנה כולה. לכוחות הכיבוי ברוסיה לא היו די משאבים כי להתמודד עם השריפות, ורק 5% מתוכן, בקרבת ערים, טופלו.

כשהשמים נצבעו כתום: השריפות בקליפורניה

עונת השריפות בקליפורניה החלה מוקדם השנה, והייתה אכזרית מתמיד: 2020 הכתירה את עונת האש הגרועה ביותר שתועדה במדינה. השריפות כילו כ-16 אלף קמר, פי 2 מהשיא הקודם במדינה. 31 בני אדם מצאו את מותם, עשרת אלפים בניינים אלו באש, ובעלי חיים רבים שהיער הוא ביתם - נשרפו למוות. בני אדם רבים המתגוררים בקליפורניה, נאלצו לברוח מביתם, בכדי להימלט מהלהבות או מזיהום האוויר הכבד ומסכן החיים ששרר באזור. לפי ההערכות, נזק השריפות צפוי להגיע למאות מיליארדי דולרים.

שריפות בקליפורניה / צילום: David McNew / Greenpeace

מאז תחילת שנות ה-70, הטמפרטורה הממוצעת בקיץ של קליפורניה עלתה ב-2.5 מעלות צלזיוס, ועונת השריפות התארכה בכ-75 ימים, בזמן שתנאי יובש הולכים ומחריפים. בשל ההתחממות הגלובלית, השריפות בקליפורניה צפויות להחמיר עם השנים.

שיטפונות במזרח אפריקה (רואנדה, קניה, סומליה, בורונדי, אתיופיה, אוגנדה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ג'יבוטי וטנזניה)

בתוך חודש (אוגוסט עד ספטמבר), יותר מ -1.21 מיליון בני אדם ב -12 מדינות שונות באפריקה הושפעו משיטפונות הרסניים ומפולות בוץ. לפי נתוני האו"ם, מספר האנשים שנפגעו מהצפות עונתיות במזרח אפריקה גדל פי חמישה בארבע שנים. מספר האנשים שנפגעו מהצפות במזרח אפריקה עלה מ -1.1 מיליון בשנת 2016 לארבעה מיליון בשנת 2019, לכדי קרוב לשישה מיליון עד כה השנה.

הצפות בקניה / צילום: Bernard Ojwang / Greenpeace

האסונות להם גרמו השיטפונות במאי, הובילו לעקירת 700 אלף איש מביתם, וליותר מ-430 אלף מקרי מוות. עיקר הקורבנות נרשמו בקניה ובאוגנדה, שם נהרגו יותר מ-200 בני אדם, ולפחות 400 אלף נעקרו מביתם. הגשמים השנה היו עוצמתיים במיוחד, ונמשכו לאורך כל יוני-ספטמבר מעל אוגנדה ומערב קניה.

חלקים מהאזורים במזרח אפריקה, רשמו השנה את הגשמים העזים ביותר במאה שנים. ב- 7 בספטמבר רשמה סנגל 124 מילימטרים של גשם במהלך גשם של שבע שעות. זו אותה כמות שבדרך כלל הייתה צפויה לאורך כל עונת הגשמים שעוברת מיולי עד ספטמבר. בניגריה, ובמיוחד במדינת קבבי הצפונית-מערבית, שיטפונות פגעו ביותר מ-500,000 דונם של תוצרת חקלאית בהיקף של 13 מיליון דולר, וסודן הטילה מצב חירום לשלושה חודשים החל מספטמבר, לאחר שהגשמים הרסו יותר מ-100 אלף בתים.

הצפות דרום מזרח אסיה ויפן

בחודש נובמבר, הכה בפיליפינים טייפון "גוני", אחת הסופות החזקות בהיסטוריה עם משבי רוח של עד 220 קמ"ש. לפחות 20 בני אדם נהרגו, וכמעט מיליון פונו מבתיהם. זה היה הציקלון הטרופי השני בעוצמה שנצפה ברחבי העולם בשנת 2020, אחרי הציקלון יאסה, ואחד הציקלונים הטרופיים האינטנסיביים ביותר שנרשמו אי פעם. טייפון "גוני" גרם לנסקים המוערכים ב-415 מיליון דולר.

הצפות בפיליפינים / צילום: Jilson Tiu

הצפות במנילה בפיליפינים / צילום: Basilio H. Sepe / Greenpeace

ביפן, שיטפונות "קיושו" שהחלו ביולי, שברו שיאים ופגעו במחוזות באי קיושו. 77 הסוכנות המטאורולוגית ביפן הצהירה כי כמות הגשמים שוברת שיאים באזור ומעולם לא נראתה לפני כן. בני אדם נהרגו, יותר מ-15 אלף בניינים נהרסו או ניזוקו מאוד. כמיליון בני אדם הונחו להתפנות מביתם בשל סכנת ההצפות. לפי מדענים, ההתחממות הגלובלית היא גורם תורם לאירועי האקלים הקשים ביפן, שבשל שטחה ההררי מועדת לשיטפונות ומפולות אדמה ובוץ.

בית שהתמוטט מהגשמים ביפן / צילום: Masaya Noda / Greenpeace

מצב חירום ברוסיה: 20 אלף טונות של נפט נשפכו לנהר בסיביר מתחנת כוח בנוריליסק

בחודש יוני, הכריז נשיא רוסיה ולדימיר פוטין על מצב חירום. 21 אלף טונות של נפט דלפו ממיכל דלק שקרס בתחנת כוח, וזיהמו את נהר נורילסק שבחבל סיביר. זהו אסון שפך הנפט הגדול ביותר שהתרחש באזור החוג הארקטי, כאשר הנפט שזרם אל הנהר נסחף כ-12 ק"מ ממוקד האסון, והתפרס על פני 350 קמ"ר. לפי השלטונות הרוסים, זהו אסון שפך הנפט הגדול ביותר שהתרחש מתחנת כוח בהיסטוריה האנושית.

האסון התרחש לאחר שעמודים התומכים במיכל הדלק בתחנת הכוח החל לשקוע, ככל הנראה בשל התחממות האזור. לפי הסברה, ההתחממות הגלובלית המובילה להפשרת קפאת העד באזור הארקטי, גרמה לכך שהאדמה עליה מצוי מיכל הסולר הפכה רעועה, והחלישה את היסודות עליהם ניצב המיכל. ארגון גרינפיס השווה את הדליפה לאסון דליפת הנפט של אקסון ולדז לחופי אלסקה ב-1989. בעלי החיים שהאזור הוא ביתם, ניזקו מהאסון, ומקור המים שלהם הפך רעיל ובלתי כשיר לשתייה.

נהר הדלדיקן מיובש ברוסיה

דליפת הנפט במאוריציוס

בחודש אוגוסט, יותר מאלף טונות של נפט דלפו מספינת נפט יפנית לחופי מאוריציוס, והנזק לחופיה הבתוליים של המדינה עשוי להיות בלתי הפיך. האסון האקולוגי החמור זיהם את שוניות האלמוגים והחופים הלבנים של האי, המושכים תושבים מרחבי העולם. האזור מהווה בית לבעלי חיים ייחודיים, שמצאו את מותם בשל הדליפה. לפחות 40 גופות של דולפינים נמצאו באזור, לצד בעלי חיים רבים נוספים שחייהם ניצבים בסכנה בשל הרס בתי הגידול שלהם.

דליפת נפט במאוריציוס / צילום: Rajiv Groochurn / Greenpeace

תושבי מאוריציוס ירדו בידיים חשופות אל הים, בניסיון למזער את הפגיעה, ולהציל את הטבע המרהיב ואת מטה לחמם. התיירות היא ענף מרכזי בכלכלת האי, והאסון האקולוגי מהווה פגיעה קשה בה, במקביל למגיפת הקורונה, שהגבילה את התיירות הבינלאומית. רק בספטמבר, לאחר שתושבי האי נאלצו להתמודד עם האסון הכבד, הודיעה החברה היפנית כי תעביר רק 9 מיליון דולר למימון פרויקטים סביבתיים ותמיכה בקהילת הדייגים המקומית. חלק גדול מהנזק לה גרמה החברה, כלל לא ניתן לשיקום.

דליפת נפט במאוריציוס / צילום: Rajiv Groochurn / Greenpeace

הוריקן לורה מחולל שמות בלואיזיאנה

בחודש אוגוסט, פקדה את ארה"ב אחת הסופות החזקות בתולדותיה: הוריקן "לורה" הכה בלואיזיאנה וטקסס במהירות של 240 קמ"ש, ויותר מ-600 אלף תושבים נאלצו לפנות את בתיהם, בזמן שמאות אלפים נותקו מחשמל. עם הגעתה ליבשה הגדיר המרכז הלאומי להוריקנים ( NHC ) את עוצמת הסופה לדרגה 4, רמה אחת מתחת לדרגה הגבוהה ביותר. כריס קסידי, אסטרונאטית של נאס"א, תיעדה את ההוריקן מהחלל.

הנזק מהוריקן לורה בלואיזיאנה / צילום: Julie Dermansky / Greenpeace

עונת ההוריקנים בארה"ב השנה, הייתה אחת העוצמתיות בהיסטוריה. מדענים גילו כי שינויי האקלים משפיעים על אופי ההוריקנים וחוזקם. עליית הטמפרטורות באוקיינוס מתרחשת בשל התחממות כדור הארץ, ויכולה לגרום להיחלשות איטית יותר של הסופות לאחר שהן מגיעות ליבשה. לכן, הן ממשיכות להיות הרסניות זמן רב יותר.

השריפות בפנטנל

בדרך כלל, הפנטנאל ספוג גשמים עזים בין אוקטובר לאפריל, המציפים כ -80% מהאזור והופכים אותו למבוך של ביצות ונחלים. אך הודות לשנתיים רצופות של בצורת קשה משולבת טמפרטורות צורבות ורוחות עזות שהפכו את האדמה ליבשה ודליקה, 30% משטחי הפנטאנל - שטח הביצות הגדול ביותר בעולם המצוי באמזונס הברזילאי, עלו השנה באש.

שריפות ביערות הגשם בברזיל / צילום: Christian Braga / Greenpeace

אוכל נמלים ענק מחלים מכוויות אחרי השריפה ביערות הגשם / צילום: Diego Baravelli / Greenpeace

הפנטאנל היא שמורה עשירה במגוון ביולוגי, המהווה בית לחיות רבות יחודיות לאזור, אשר חלק מהן לא הצליחו לנוס במהרה מהלהבות המכלות את השמורה, ומצאו את מותן. כך נערמו באזור גופות של יגוארים, תנינים, קופים, ציפורים, זוחלים ועוד. לאחר ש-4.5 מיליון דונם נשרפו, בימים האחרונים - החלה השמורה לבעור שוב.

השריפות ביערות הגשם / צילום: Christian Braga, Greenpeace

שיאי טמפרטורה

לפי הערכות נסא"א, שנת 2020, תסתיים כשנה החמה ביותר בהיסטוריה מאז החלו המדידות. עם טמפרטורות שיא באנטרקטיקה, ארה"ב, אירופה ואפילו ישראל, השנה החולפת דחפה את הטמפרטורות למעלה חודש אחר חודש. לפי נסא"א, חודש נובמבר הוא החודש החם ביותר בהיסטוריה, ואליו מצטרפים שיאים שנרשמו כמעט מדי חודש. את השנה פתח ינואר החם ביותר מאז החלו המדידות, אליו הצטרפו מאי החם ביותר וכך גם ספטמבר, מרץ, פברואר, אוגוסט, יוני ונובמבר החמים ביותר מאז החלו המדידות, יוני השלישי החם ביותר בהיסטוריה המתועדת ואוקטובר הרביעי החם ביותר.

הקרח מפשיר בים הארקטי / צילום: Daniella Zalcman / Greenpeace

לפי הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים, רמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה הן גבוה יותר מאשר בכל עת בהיסטוריה האנושית. פליטות הפחמן דוחפות את הטמפרטורה כלפי מעלה, ועלולות להוביל את כדור הארץ לעידן של אסונות אקלים ללא שליטה. אם פליטת גזי החממה העולמית תמשיך לעלות, תנאי המחייה על כדור הארץ יהפכו בלתי אפשריים למחייה באזורים מסוימים, עם מפלס ים גבוה יותר, דפוסי מזג אוויר משתנים והכחדת מינים המונית.

כוכב הלכת שלנו הולך ומתחמם מיום ליום. מאז 1880 התחמם כדור הארץ במעלת צלזיוס - מהר יותר מכל פרק התחממות ב-65 מיליון השנים האחרונות. כבר היום, כדור הארץ משנה פניו. בעלי חיים רבים מצויים על סף הכחדה בשל פלישת האדם לשטחי טבע מרובים והרס בתי הגידול, לצד שינויי האקלים. מדי שנה, כיסוי קרח הים באוקיאנוס הארקטי מצטמצם עד לנקודה נמוכה באמצע ספטמבר. השנה נמדד הערך השני הנמוך ביותר במשך 42 השנים שחלפו מאז הלוויינים החלו לבצע מדידות. הקרח כיום מכסה רק 50% מהשטח שכיסה לפני 40 שנה בסוף הקיץ. בתחילת אוגוסט, מדף הקרח האחרון שנותר בקנדה, התמוטט לים.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק